Mimoriadna správa: SR Istanbulský dohovor definitívne odmieta! Šefčovič: “Toto rozhodnutie vítam, potvrdzuje hodnotové ukotvenie Slovenska”. Čo na to Kuffa?

Mimoriadna správa: SR Istanbulský dohovor definitívne odmieta! Šefčovič: “Toto rozhodnutie vítam, potvrdzuje hodnotové ukotvenie Slovenska”. Čo na to Kuffa?

Bratislava 27. marca 2019 (HSP/Foto: TASR-Jakub Kotian) AKTUALIZUJEME

 

Národná rada SR sa bude na zajtrajšej schôdzi zaoberať Dohovorom Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, tzv. Istanbulským dohovorom. Podľa informovaného zdroja Hlavných správ chce koalícia tento kontroverzný dohovor definitívne zmietnuť zo stola 

Na snímke Maroš Šefčovič

Dohovor zavádzajúci gender ideológiu pod plášťom ochrany žien pred násilím už dlhší čas stál v rámci procesu ratifikácie. Ako upozorňovali viacerí poslanci, nebol ani v súlade s Ústavou SR. Paška v utorok pripomenul, že dohovor mohol vytvoriť cestu registrovaným partnerstvám homosexuálov a za stranu SNS navrhoval, aby Slovensko na zajtrajšom rokovaní vzalo svoj podpis spod dohovoru späť. Slovensko totiž už je pod dohovorom podpísané, zatiaľ však dohovor u nás nebol ratifikovaný.  Zákon o zrušení Istanbulského dohovoru predložila na rokovanie NRSR Slovenská národná strana. Podľa informácií dobre informovaného zdroja parlament na zajtrajšej schôdzi Dohovor definitívne zamietne.  Je predpoklad, že za zrušenie budú hlasovať aj poslanci Smeru, ĽSNS a časť klubu Sme rodina.

Reklama

Na Slovensko v tejto súvislosti Európsky parlament vyvíjal tlak, a v marci 2018 sme boli vyzvaní, aby sme Istanbulský dohovor čo najrýchlejšie ratifikovali. Robert Fico tesne predtým vyhlásil, že súhlas na ratifikáciu nedá, pokiaľ budú existovať legitímne rozpory medzi Dohovorom a ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy. Malo to byť stanovisko všetkých troch strán vládnej koalície.

Istanbulský dohovor, ktorý prijala Rada Európy v roku 2011, je najkontroverznejšia medzinárodná zmluva o boji proti násiliu páchanému na ženách. Dohovor nadobudol platnosť v auguste 2014, EÚ ako organizácia ho podpísala v júni 2017.

Reklama

Na nebezpečenstvá vyplývajúce z tohto dohovoru dlhodobo upozorňujú viaceré slovenské organizácie, kresťanskí predstavitelia a predovšetkým kňaz Marián Kuffa. Ten zaviazanie sa stiahnuť podpis spod Dohovoru dokonca podmienil svojou voľbou v druhom kole prezidentských volieb a vyzýval, aby sa Šefčovič po prípadnom zvolení o to pričinil, keďže biskupom dal verejný prísľub, že ako prezident bude zastávať tradičné hodnoty, ktoré do spoločnosti prinieslo kresťanstvo.

Šefčovič už stihol k tomu zaujať stanovisko a krok SR v tejto veci víta:

“Do prezidentskej súťaže som vstúpil s jasným programom spájania. Rozhodnutie vládnej koalície v súvislosti Istanbulským protokolom vítam, pretože je to krok k odstráneniu zbytočného napätia v spoločnosti. Zároveň to vnímam ako krok, ktorý potvrdzuje hodnotové ukotvenie Slovenska, postaveného na rešpekte k tradičným hodnotám.”

 

Kuffa reaguje: Ak bude dohovor vypovedaný, bude to aj zásluha Šefčoviča. Je to slušný človek, ideál nenájdeme, ten sme zavraždili pred 2000 rokmi na kríži

Reklama

Pred pár dňami kňaz Marián Kuffa verejne vyhlásil, že kvôli politike presadzujúcej homosexuálne manželstvá a potraty, nebude voliť Zuzanu Čaputovú, čo však neznamená, že bude voliť Maroša Šefčoviča. Toho verejne vyzval, aby sa jasne verejne vyjadril v prospech zrušenia Istanbulského dohovoru. Od tohto vyjadrenia sa situácia rapídne zmenila a zdá sa, že Marianovi Kuffovi sa podarí dosiahnuť ešte viac ako len prísľub.

„Po mojej kázni ma kontaktoval pán Šefčovič s otázkou, či sa môžeme stretnúť. Povedal som mu, že moja fara je otvorená každému človeku a môže prísť. Rozprávali sme sa takmer 3 hodiny. Chcel som, aby človek hlásiaci sa k viere pochopil, že gender totalita je projekt zameraný proti Bohu a rodine. Byť politikom nie je ľahké, ale byť katolíkom v politike je nesmierne vážna vec. Poblúdenia národa budú týmto politikom pripísané  a my kňazi sme zodpovední, ak sme ich na to neupovedomili. To, že parlament tak rýchlo reaguje na aktivitu SDZR s 80 tisíc podpismi, vnímam ako plody tejto diskusie a som za to vďačný,“ uviedol Marián Kuffa.

Marián Kuffa vyzdvihol obetu a sebazaprenie veriacich ľudí v kostoloch, ktorí Boha prosili o ochranu a pomoc proti genderizmu.  „Ľudia na kolenách a s ružencom v ruke vyšli chrániť Boží koncept rodiny. Robili to denne a každý víkend v nejakej farnosti. Robia to už 3 kalendárne roky. Nie ja, ale oni sú tí bojovníci. Vďaka takýmto neznámym ľuďom tento národ prežil stáročia. Hľadali Boha a prosili Boha. Ten sa nikdy neodvráti, ale taktiež sa nevnucuje. Rešpektuje našu vôľu,“ uviedol kňaz Kuffa.

„Kto propaguje a pretláča genderizmus, vedome stavia národ proti Bohu. Stačí si zobrať do rúk Bibliu, aby sme pochopili ako sa takáto vedomá rebélia vždy skončí. Boh sa nenechá donekonečna urážať, on len dáva čas nám ľuďom  zaradiť sa do správneho tábora. Pozývam poslancov, buďte na Božej strane a budete na dobrej strane. Pozývam Vás k tomu. Vo štvrtok zahlasujte za zrušenie dohovoru. Kto chráni Boží svet, bude požehnaný.“

Marián Kuffa na margo svojej kázne povedal. „Pán Šefčovič je slušný človek. Ideál nenájdeme, ten sme zavraždili pred 2000 rokmi na kríži. Ak sme odmietli Boha, zostávajú nám na výber len ľudia. Ak bude Istanbulský dohovor vypovedaný, bude to aj zásluha pána Šefčoviča a pôjdem ho voliť. Je to však aj príležitosť pripomenúť, že genderizmus na Slovensko pozvala vláda pani Radičovej, v ktorej sedela žiaľ aj kresťanská strana. Ďakujem všetkým politikom, ktorí sa jasne vyjadrili za jeho zrušenie, vrátane pánov Harabina, Kotlebu a aj môjho brata Štefana.“

Reklama

 

Na toto prelomové rozhodnutie reaguje aj zakladateľ Aliancie za rodinu, Anton Chromík:

“Nemôžem nič iné, iba plne súhlasiť s pánom Šefčovičom. Áno, je potrebné oznámiť Rade Európy, že Slovenská republika sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru. Bulharský ústavný súd to vyjadril úplne presne: “ak spoločnosť stratí schopnosť rozlišovať ženu a muža, boj proti násiliu na ženách je len formálny, ale neúplný záväzok”.  Roky sa tu trápime s vecou, ktorú drvivá väčšina spoločnosti nechce a dozrel čas, aby sa jatrenie spoločnosti zastavilo. Vyzývam všetkých poslancov Národnej rady SR a vládu Slovenskej republiky, aby prijali všetky potrebné kroky, ktorými zbavia   podpis Slovenskej republiky pod Istanbulským dohovorom všetkých jeho účinkov.”

 

Strana KDŽP ďakuje Kuffovi a Šefčovičovi:

“Prežívame veľké dni. Slovensko tak ako nás k tomu vyzval Ján Pavol II vykročí proti prúdu a bude príkladom, že sme slobodný národ, ktorý nepoprie vlastnú identitu. Ďakujeme otcovi Marianovi, nášmu predsedovi Štefanovi Kuffovi aj prezidentskému kandidátovi Marošovi Šefčovičovi za všetko čo v tejto veci v uplynulých dňoch urobili. Nad tým všetkým sú desaťtisíce ľudí, čo sa na kolenách roky modlili. Je to vďaka Vám, že ste prosili Boha. Vo štvrtok uvidíme ktorí poslanci stoja na strane kresťanstva a národa. Nezabúdajme, že to bola vláda Ivety Radičovej, ktorá otvorila dvere genderizmu cez Istanbulský dohovor.”

Do dnešného dňa sa každý piatok konali vo viacerých mestách na Slovensku modlitbové pochody za stiahnutie tohto Dohovoru práve pod vedením kňaza Mariána Kuffu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali