Ku kauze RTVS sa vyjadril už aj Matovič: “Je suis Marta”, a potom prišla kritika

Ku kauze RTVS sa vyjadril už aj Matovič: “Je suis Marta”, a potom prišla kritika

Bratislava 28. februára 2023 (HSP/TASR/RTVS/Facebook/TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 28. februára 2023 o 11:41

Po odvysielaní relácie Sobotné dialógy, do ktorých sa dostavil namiesto pozvaného politika Smeru-SD Mariána Kéryho nepozvaný politik Smeru-SD Ľuboš Blaha, čo RTVS odmietla a uplatnila štandardný postup tzv. prázdneho kresla, dostala moderátorka relácie Marta Jančkárová výhražné e-maily a výhražný telefonát. Najnovšie sa ku kauze RTVS na sociálnej sieti vyjadril bývalý minister financií Igor Matovič a Karol Farkašovský (SNS)

Na snímke Igor Matovič

Smer-SD kritizoval, že RTVS neakceptovala podpredsedu strany Ľuboša Blahu ako oponenta pre dočasne povereného ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) v relácii Sobotné dialógy, ktorá bola odvysielaná 25. februára. V tejto súvislosti avizoval iniciovanie mimoriadneho zasadnutia Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá.

Reklama

Po tom, čo pracovník SBS zastavil Blahu na vrátnici rozhlasu, Smer usporiadal pred jeho budovou tlačovú konferenciu. Hovorilo sa o cenzúre a pomerne tvrdým, ale korektným slovníkom. Pre spravodlivosť treba dodať, že Jančkárová sa bráni tým, že z centrály Smeru jej zmenu nik neoznámil. Blaha bol podľa slov ochrankára doslova nechcený. Text jedného z výhražných emailov sme zverejnili v tomto článku.

Stanovisko RTVS je nasledovné: „Považujeme za neprípustné, aby politické subjekty zneužívali vysielanie RTVS na predvolebné marketingové aktivity. RTVS je verejnoprávna, nezávislá inštitúcia, ktorá pripravuje svoje programy a relácie v duchu zásad editorskej zodpovednosti. Politické strany nemôžu svojvoľne meniť hostí, ktorých RTVS do relácií pozvala, pretože o zložení hostí rozhodujú v súlade s platnou legislatívou programoví pracovníci RTVS. Ak teda Robert Fico tvrdí, že poslanec Marián Kéry sa do diskusie dostaviť nemohol a museli narýchlo hľadať náhradu, mýli sa.

Reklama

Právo nájsť náhradného diskutéra za hosťa, ktorý do relácie neprišiel, hoci pozvanie prijal a potvrdil, má RTVS, nie politická strana, ktorú reprezentuje. Miesto v diskusnej relácii nepatrí politickej strane, ale konkrétnemu hosťovi, ktorého redakcia do diskusie pozvala z obsahových dôvodov. A ak sa tento hosť dostaviť do diskusie napokon nemôže, je to opäť redakcia, kto rozhodne o jeho náhradníkovi. Nie je to cenzúra, dramaturgia verejnoprávnej RTVS nie je a nemôže byť rukojemníkom centrály ktorejkoľvek politickej strany.“

Na sociálnej sieti sa k aktuálnej kauze vyjadrili taktiež člen Slovenskej národnej strany Karol Farkašovský či líder OĽaNO Igor Matovič.

Podľa slov Farkašovského nám tu konfliktnosť, urážanie, vulgárnosť zaviedla súčasná, ale stále dočasná, obmedzená a dôvery zbavená vládna koalícia. Naráža aj na jej hlavného predstaviteľa Igora Matoviča, ktorý bol konfliktný a vulgárny už aj v minulosti. Zároveň tvrdí, že sa exministrovi podarilo jedinečne a trestuhodne zakoreniť tieto spoločenské neduhy a štýl nielen do politického, ale i bežného života.

Farkašovský neschvaľuje a nesúhlasí s tým, aby si politici vyberali s kým chcú a s kým nechcú ísť do diskusie. Voľba hostí je vo výlučnej kompetencii daného média a vedenia redakcie. Majú sa vraj snažiť, aby skladba hostí bola vyvážená a relevantná k danej téme. Inak kredit a dôveryhodnosť média klesajú. Upozorňuje, že pravidlo prázdneho kresla sa uplatňuje v prípade ak už z objektívnych dôvodov – napríklad v časovej tiesni krátko pred živým vysielaním – nie je možné nahradiť neprítomného hosťa iným hosťom.

Ďalej dodáva, že tomto prípade išlo o vopred nahrávanú reláciu, kde nikoho netlačil čas a kde dokonca dočasnému ministrovi obrany vyšiel RTVS v ústrety zmenou termínu. Situáciu bolo možné vykomunikovať na úrovni a k spokojnosti všetkých strán. Aj s upozornením strany Smer, že takúto zmenu RTVS už v ďalšom prípade ani pri žiadnej inej politickej strane nebude akceptovať. To by bol podľa poslanca profesionálny, rozumný a korektný manažérsky postup.

Reklama

„Takto bol spokojný iba dočasný, limitovaný a dôvery zbavený minister – diskutujúci sám so sebou. A vznikla živná pôda pre zbytočnú agresivitu, ktorá tu nemá miesto a nikam nevedie,“ zhrnul Farkašovský.

Igor Matovič (OĽaNO) Martu Jančkárovú už vraj zažil v x debatách. Tvrdí o nej, že bola vždy mimoriadne dôsledne pripravená, kládla na telo a nepríjemné otázky, ale nikdy od nej nezaregistroval akékoľvek manipulácie, klamstvá či podsúvanie lží.

„Tak ako iní ľudia, aj novinári sú dobrí a zlí. Tí, ktorí pravdu hľadajú a tí, ktorí svoju „pravdu” vytvárajú. Tí, ktorí sú skutočnými nasledovníkmi odkazu Jána Kuciaka a tí, ktorí sa za neho len falošne skrývajú. Bohužiaľ, tí druhí za posledné tri roky páchajú na dôvere ľudí v klasické médiá až mimoriadne škody,“ uviedol vo svojom statuse.

Zbabelosť či falošná kolegialita v ich brandži bránia akémukoľvek očistnému procesu od nehodných. To má podľa Matoviča na Slovensku za logický následok odchod čitateľov k alternatívnym médiám. „S výsledkom najnižšej dôvery ľudí k práci novinárov v celej Európskej únii … a najvyššej dôvere ľudí v hoaxy a konšpirácie, nie v EÚ, ale na svete = čo je základom úspechu vzkriesenia skorumpovaného Fica a jeho verného pobočníka Pellegriniho,” uzavrel Matovič.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie vo veci vyhrážok voči redaktorke RTVS. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Vec vyšetruje ako trestný čin nebezpečného vyhrážania. „V tejto chvíli nie je možné poskytnúť bližšie informácie,” uviedla.

Reklama

Matovič sa k téme vracia zas a znova, kedy uverejňuje ďalší status. Tentokrát konštatuje, že žijeme dobu falošnú, kedy nie je je podstatná pravda a spravodlivosť a za novinársky preukaz sa skrývajú ľudia, ktorí so schopnosťou byť spravodlivý či hľadať pravdu nemajú „za máčik“ nič spoločné, čim podľa neho tak robia veľmi zlé meno celej novinárskej obci. Aj to je vraj jeden z dôvodov prečo ľudia na Slovensku európsky rekordne nedôverujú novinárom a rekordne svetovo veria hoaxom a konšpiráciám.

„Výraznú väčšinu slovenských médií vlastnia oligarchovia, ktorí majú svoje zvrhlé záujmy. Záujmy, do ktorých im nezapadá hnutie, ktoré zásadne zo spoločného nekradne a radšej dáva rodinám s deťmi. A to je skutočný dôvod až živočíšnej nenávisti zo strany úplatných novinárov, ktorú voči mne a OĽANO odo dňa volieb šíria. Kazíme biznis ich chlebodarcom, tak treba zneužiť silu médií a kazítko so skorumpovaného systému vytlačiť von,“ pokračuje exminister.

Matovič spomína ako tieto dni niektorí z novinárov neváhajú skĺznuť k úplnému dnu. Po 5. výročí smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej o ňom kontroverzný novinár Arpád Soltézs šíril, že podľa Matoviča je dobrý novinár len mŕtvy novinár. Viac sa o tom dočítate tu. „Teraz iná trúba robí mňa zodpovedného z útokov Blahových trolov voči Jančkárovej … a to akurát tá, ktorá samotnou Jančkárovou pohŕda, lebo nechce hrať podľa ich manipulatívnych pravidiel „hry” … tá, ktorá sa svojej kolegyne zastala až po troch dňoch od útoku.

Ten pravdepodobne naráža na moderátorku Zuzanu Kovačič Hanzelovú, ktorá sa o ňom zmienila vo svojom statuse.„Každý, kto sa kedy ocitol v statuse Igora Matoviča, Ľuboša Blahu, alebo ďalších politikov, už zažil to, čo momentálne zažíva Marta Jančkárová. Obzvlášť k ženám novinárkam si internetový zástup fanúšikov dovoľuje nechutné vyhrážky – znásilnením, zabitím, fyzickým násilím. Je smiešne, že Smer, aj Ľuboš Blaha sa od takýchto prejavov na oko dištancujú. Pravda je, že svojich fanúšikov burcujú systematicky už roky. Na nenávisť ich naučili, nenávisť šíria ďalej. Pridal sa k nim aj Igor Matovič, a ďalší. Robia to takmer denne a robia to vedome,“ uviedla na sociálnej sieti.

 

 

 

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali