Čo ukazuje krvavý konflikt v Izraeli a Gaze

Čo ukazuje krvavý konflikt v Izraeli a Gaze

Jeruzalem 11. októbra 2023 (HSP/rmx.news/Foto:Twitter)

 

Napriek mantre, že rozmanitosť je silnou stránkou, Izrael ukazuje, že to často nie je pravda. Informuje spravodajský portál REMIX News

Krvavý konflikt v Izraeli a Gaze
Krvavý konflikt v Izraeli a Gaze

V čase, keď v Izraeli zúri boj medzi Palestínou a Izraelom, sa mnohí na pravici i ľavici angažujú na oboch stranách konfliktu, ale pre európskych politických lídrov by tento nekonečný konflikt mal niesť jedno hlavné posolstvo: Rôznorodosť nie je silná stránka.

Reklama

Tento konflikt, ako aj mnohé iné konflikty v dejinách ľudstva, presvedčivo ukazujú, že napriek všetkým ilúziám, propagande a mantrám adresovaným západnej verejnosti je realita taká, že rozmanitosť je živnou pôdou pre konflikty. Ako už ukázala Európa, vedie k politickej polarizácii, strate identity a predstavuje veľkú bezpečnostnú a sociálnu hrozbu.

V mnohých krajinách v histórii viedla k otvorenej vojne a kolapsu.

Reklama

Rozmanitosť sa dá do istej miery zvládnuť, napríklad Izrael ako židovský štát sa vyznačuje rozsiahlym a rôznorodým židovským obyvateľstvom, ale spája ich spoločná židovská identita. Izrael nie je zmesou divoko odlišných kultúr bez jednotiacej témy a jeho vzťahy s Palestínčanmi rozhodne nie sú zdrojom “sily”.

Namiesto toho sa Izrael chystá spustiť rozsiahlu operáciu s cieľom pomstiť smrť stoviek občanov a vojakov. Generálmajor izraelskej armády Ghasan Aljan varoval Hamas, že “otvoril brány pekla”.

Izraelský minister obrany Yoav Gallant nariadil “úplné obliehanie” Gazy, ktorá je domovom 2,3 milióna ľudí: “Nebude tam elektrina, potraviny ani palivo. Bojujeme proti ľudským zvieratám a budeme podľa toho konať,” povedal.

Vyhlásil to aj izraelský minister energetiky Israel Katz: “Nariadil som okamžite prerušiť dodávky vody z Izraela do Gazy.”

Hamas medzitým vyzval na svätú vojnu a oznámil, že do boja by sa mali zapojiť všetky “arabské a islamské národy”.

Reklama

Človek si nemôže pomôcť, ale rétorika oboch strán je v kontraste s ľúbivou, nekonečnou propagandou za rozmanitosť vo všetkých západných detských knihách až po televízne reklamy, v ktorých sa usmievajú a držia za ruky najrôznejšie etniká teraz a navždy.

Ani Hamas nie je jediným problémom – aj 1,6 milióna Palestínčanov v Izraeli považujú spravodajské služby krajiny za bezpečnostnú hrozbu a otvorené násilie medzi týmto obyvateľstvom a židovskou väčšinou je v mnohých mestách bežným javom.

 

Veľká rozmanitosť Európy spočíva

Na európskej úrovni sa zdá, že skutočne dochádza k hlbokému posunu smerom k Izraelu, dokonca aj vláda Benjamina Netanjahua je v európskej liberálnej tlači bežne označovaná za “krajne pravicovú”. Nielen vláda Viktora Orbána úplne podporuje Izrael, ale aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dala celkom jasne najavo, na koho strane stojí.

Nemecký kancelár Olaf Scholz zasa povedal, že je “neochvejne na strane Izraela”.

To je v ostrom kontraste s postojom Angely Merkelovej spred mnohých rokov, keď pred viac ako desiatimi rokmi obvinila Netanjahua z pokračovania výstavby osád. V tom čase o tom informoval denník Guardian:

Izraelský premiér v pondelok zatelefonoval Merkelovej, aby jej povedal, že je sklamaný z toho, že Nemecko hlasovalo za rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcu osady, ktorú USA vetovali.

Podľa nemeckého predstaviteľa, ktorého citoval Haaretz, bola Merkelová rozzúrená. “Ako sa opovažujete?” povedala. “Vy ste ten, kto nás sklamal. Neurobili ste ani jeden krok na podporu mieru.”

Avšak aj keď Scholz a von der Leyenová zaujali voči Izraelu ústretovejší postoj ako mnohí mainstreamoví európski politici v minulosti, sú to presne tí istí politici, ktorí presadzujú “rozmanitosť”, ktorá môže viesť len ku konfliktu a jedného dňa možno aj k občianskej vojne v Európe.

Stav napätia medzi znepriatelenými skupinami môže existovať desaťročia alebo dokonca stáročia, kým vypukne otvorené nepriateľstvo – Sýria je toho ďalším ukážkovým príkladom. EÚ chce budovať Sýriu a Izrael po celej Európe, pričom dováža obyvateľstvo, ktoré má často nepriateľský postoj k svojim novým hostiteľom.

Aj v samotnej Európe viedli kultúrne a etnické rozdiely v minulosti k vojnovým konfliktom, ktoré dodnes pretrvávajú v rôznych regiónoch, najmä na Balkáne. Akokoľvek je to nepríjemné, etnická a rasová príslušnosť slúži aj ako ostrý bod rozdelenia. Európa má dosť problémov so zvládaním svojich rozporov aj bez dovozu cudzích kultúr úplne odtrhnutých od európskych noriem; napriek tomu musí iniciatíva vynútenej rozmanitosti pokračovať bez obmedzenia.

Reklama

Tí, ktorí opakujú mantru, že “v rozmanitosti je sila”, vždy opakovali túto frázu skôr ako slogan, slepý pochodový rozkaz bez kontextu a obsahu, a dosť často tento slogan ani nepraktizujú vo vlastnom živote, o čom svedčí to, kam posielajú svoje deti do školy a kde sa rozhodli žiť.

Tí, ktorí patria k hlavnému prúdu, pripúšťajú rastúci hnev a rozdelenie súvisiace s otázkami identity a rozmanitosti. V skutočnosti len minulý týždeň povedal najvyšší diplomat EÚ Josep Borrell: “Migrácia je pre Európsku úniu väčším rozdelením. A mohla by byť pre Európsku úniu rozkladnou silou.”

Borrell je však známy tým, že sa v takýchto otázkach “netrafí”, pričom minulý rok schytal kritiku za svoje výroky o tom, ako vidí Európu:

“Európa je záhrada. Vybudovali sme záhradu. Všetko funguje. Je to najlepšia kombinácia politickej slobody, hospodárskej prosperity a sociálnej súdržnosti, akú bolo ľudstvo schopné vybudovať – tieto tri veci spolu.

“Zvyšok sveta nie je práve záhradou. Väčšina zvyšku sveta je džungľa a džungľa by mohla napadnúť záhradu.”

Reklama

Niekedy dokážu priznať pravdu, ale na rozdiel od Izraela sa zdajú byť bezmocní zastaviť nekonečnú migráciu, ktorú aktívne podporujú. Mnohí z tých istých európskych politikov, ktorí odsudzujú barbarstvo vraždenia, znásilňovania a zabíjania zo strany Hamasu, sa len málo zmieňujú o vraždách, znásilňovaní a zabíjaní, ktoré majú na svedomí migranti z celého Blízkeho východu, ktorí v priebehu rokov prišli do Európy – s veľkou výnimkou maďarského Viktora Orbána a poľského politického vedenia.

Nejde len o závažné teroristické útoky, ako bol masaker v Bataclane alebo útok kamiónom na vianočný trh v Berlíne. Tieto útoky vždy vyvolávajú symbolické komentáre politickej triedy, ale dôležitejšie sú každodenné vraždy a chaos, ktorým čelia európske mestá v dôsledku masovej imigrácie. Vo Švédsku je rekordný počet vrážd a streľby, v Nemecku je rekordný počet skupinových znásilnení a pakistanské groomingové gangy, ktoré sa roky zameriavali na mladé ženy v britských mestách, boli napriek veľkému počtu obetí utajované. Hoci v každom z týchto prípadov je do veľkej miery zodpovedná rôznorodosť. Európska politická trieda nikdy nepripustí žiadnu, ani len miernu odplatu za tieto zločiny – dokonca aj migranti odsúdení za zločiny sú z Európy deportovaní len zriedka.

EÚ už roky prenasleduje Orbána za to, že zaviedol pre svoju krajinu najzákladnejšiu ochranu v podobe prísnej hraničnej politiky a výstavby hraničného plota. Je v poriadku, ak von der Leyenová a Scholz chcú deklarovať svoju neochvejnú podporu Izraelu, ale rovnaká zdvorilosť by mala byť adresovaná aj ostatným členom EÚ, ktorí sa snažia chrániť svoje vlastné hranice.

Migračnú krízu možno napokon vyriešiť, státisíce ekonomických migrantov možno deportovať a pokojne presídliť do ich domovských krajín a Európa si môže skutočne udržať svoju “záhradu”. Najprv sa však bude musieť vzdať lži, že “v rozmanitosti je naša sila”, a vyrovnať sa s realitou sveta, ktorý nemusí byť nevyhnutne pekný ani ideálny, a ako jasne povedal Borrell, často má vlastnosti “džungle”.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

18:26

Pornoherečka Stormy Daniels v utorok vypovedala ako svedok v prípade voči exprezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý je obžalovaný z podplácania tejto herečky i falšovania obchodných záznamov.

18:20

Rakúsko neplánuje vstúpiť do NATO, uviedol tamojší minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg.

„Nemáme žiadne plány tam vstúpiť,“ povedal minister v parlamente.

Viedeň má podľa neho záujem nadviazať výmenu informácií s ďalšími neutrálnymi štátmi – Írskom, Maltou a Švajčiarskom -, aby sa na neutrálne krajiny „nezabudlo“.

Deň predtým noviny Die Presse napísali, že tieto štyri neutrálne krajiny po vstupe Švédska a Fínska do NATO koncom roka 2023 poslali NATO list, v ktorom navrhli rozšírenie spolupráce.

Konkrétne, aby im bol poskytnutý „privilegovaný prístup k dokumentom a informáciám NATO“, aby sa posilnila výmena spravodajských informácií, spolupráca v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ochrany kritickej infraštruktúry a boja proti „novým rušivým technológiám“.

18:15

Poľský sudca, ktorý utiekol do Bieloruska a požiadal tam údajne o azyl, mal prístup k tajným informáciám. Oznámil to v utorok poľský premiér Donald Tusk. Zároveň na stredu zvolal stretnutie kolégia spravodajských služieb pre údajný vplyv Ruska a Bieloruska na poľský vládny aparát v posledných rokoch.

18:14

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v utorok Izrael na okamžité znovuotvorenie hraničných priechodov do Pásma Gazy a zastavenie “všetkej eskalácie”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali