Korčok: V4 nemá dobrú reputáciu v EÚ. Slovensko nebude s V4 vo všetkom spolupracovať. Vojenská prítomnosť USA v Európe je naším bezpečnostným záujmom

Korčok: V4 nemá dobrú reputáciu v EÚ. Slovensko nebude s V4 vo všetkom spolupracovať. Vojenská prítomnosť USA v Európe je naším bezpečnostným záujmom

Bratislava 4. februára 2021 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Slovenský minister zahraničných veci Ivan Korčok (nominant strany SaS) tvrdí, že Vyšehradská štvorka nemá príliš dobrú reputáciu vrámci Európskej únie. Slovensko nebude vo všetkom spolupracovať s krajinami V4. Korčok taktiež obhajuje bezpečnostnú stratégiu, v ktorej sa píše, že prítomnosť amerických vojakov v Európe je naším strategickým záujmom. Slovenských vojakov chce Korčok vysielať na misie NATO do zahraničia

Ivan Korčok
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS)

Slovensko zradilo V4

So zmenou vlády prišla aj nová zahraničná politika Slovenska. Viac prozápadná, viac servilná k Spojeným štátom americkým, no čo je najhoršie, rozbíja jednotu krajín zoskúpených vo Vyšehradskej štvorke – Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko.

Reklama

Prednedávnom sa to prejavilo tým, že Slovensko sa nezastalo Maďarska a Poľska ohľadom naviazania európskeho rozpočtu na tzv. právny štát. V praxi by to znamenalo, že “neposlušné krajiny”, ktoré majú vlastný pohľad na určité veci, by pod zámienkou, že nedodržujú princípy právneho štátu, mohli prísť o eurofondy.

Maďarsko a Poľsko však nakoniec zvíťazili a vybojovali si, že napríklad prijímanie migrantov nebude patriť pod definíciu “právneho štátu.” Dovtedy bol totiž návrh Európskej komisie vágny a mohol by zahrňovať aj túto tému.

Reklama

 

Korčok nechce vo všetkom spolupracovať s V4

Slovensko nepodporením Poľska a Maďarska však ostalo zahanbené. Naši vládni predstavitelia robia voči Bruselu kolenačkovú politiku. Slovenský minister zahraničia už ani neskrýva svoj negatívny postoj k V4.

V rozhovore pre portál Aktuality.sk Korčok ozrejmil, že naša spolupráca so susedmi z V4 nebude vždy jednotná:

V4 neznamená, že my budeme vo všetkom a vždy spolupracovať. V4 nie je ani organizáciou, ani politickou alternatívou“.

SaSkársky nominant Korčok si taktiež stojí za svojím postojom k právnemu štátu, ktorý je iný ako majú Maďari a Poliaci:

Reklama

To je jedna z vecí zásadná, ja sa za ňu staviam“.

 

Podľa Korčoka V4 nemá dobrú reputáciu

Minister zahraničia ďalej uvádza, že vo V4 nie je jednotný postoj ani k ostatným otázkam ako Ukrajina, Nord stream 2, atď.

Korčok následne povedal na rovinu, čo si myslí o V4:

Áno v ostatných rokoch V4 nenadobudla tú najlepšiu reputáciu vrámci Európskej únie“.

Reklama

Ďalšou témou boli naše vzťahy s Ruskou federáciou a so Spojenými štátmi americkými. Korčok tvrdí, že nie je žiaden rusofób, no v bezpečnostnej stratégii jasne pomenoval, kde sa s Ruskom nezhodneme.

 

Vojenská prítomnosť USA v Európe je naším bezpečnostným záujmom

Naopak, bezpečnostná stratégia sa výrazne javí ako proamerická. Minister zahraničia si však za ňou stojí a obhajuje aj túto pasáž:

Strategický bezpečnostný záujem Slovenska je aj vojenská prítomnosť USA v Európe“.

“Prítomnosť Spojených štátov v Európe je od 2. sv. vojny, je to nejaký základ stability, no a vidíme čo sa udialo v ostatných rokoch. Okrem iného nezabúdajme, že Spojené štáty sú kľúčovou krajinou NATO, ktorá garantuje aj našu obranu, cez článok 5. No a ich prítomnosť vnímame ako niečo, čo je dobré pre bezpečnosť Slovenska a celej Európy,” tvrdí Korčok.

 

Slovenskí vojaci pôjdu na zahraničné misie NATO

Minister zahraničných vecí taktiež chce, aby sa slovenskí vojaci podieľali na misiách vojenskej organizácie NATO:

“No pozrite sa, po roku 2014, kedy došlo k narušeniu územnej integrity zo strany Ruska, tak NATO reagovalo, tzv. predsunutou obranou, lebo sme sa nemohli pozerať na to, že nášmu susedovi zobrali kus územia a my teraz budeme sedieť so založenými rukami? NATO má svoje misie aj v iných krajinách a Slovenská republika ako člen NATO nechce byť čiernym pasažierom… preto považujem za úplne prirodzené sa podieľať na tom, čo NATO spoločne robí”.

Korčokova zahraničná politika je v rozpore s názormi Slovákov

Korčokove názory a presadzovanie jeho zahraničnej politiky však nemajú žiadnu legitimitu u slovenského obyvateľstva. Kým Korčok považuje Spojené štáty americké za nášho kľúčového spojenca a Rusko za bezpečnostnú “výzvu”, Slováci to vnímajú presne naopak.

Reklama

Podľa prieskumu, ktorý dal vypracovať Globsec, Rusko za hrozbu považuje len 26 % Slovákov. Ľudia na Slovensku za väčšiu hrozbu považujú Spojené štáty Americké. Až 41 % Slovákov uviedlo ako hrozbu USA.

Kým minister zahraničia Korčok presadzuje výlučne prozápadnú orientáciu Slovenska, Slováci chcú spolupracovať s krajinami na všetky svetové strany. Podľa ďalšieho prieskumu Globsecu, prozápadnú orientáciu preferuje 21 % Slovákov, provýchodnú 13 % a orientáciu „niekde uprostred “ preferuje až 56 % Slovenských občanov.

Z tohto prieskumu aj iných, ktoré dopadli podobne, jasne vyplýva, že Slováci nechcú byť geopoliticky jednostranne ukotvení na jednu či druhú stranu, ale chcú byť akýmsi mostom medzi Východom a Západom a chcú udržiavať dobré vzťahy na všetky svetové strany. Korčok a spol teda v zahraničnej politike nezastupujú Slovákov, ale presadzujú len svoje proamerické názory.

Samuel Gdovin

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali