Korčok oficiálne uznal Juana Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta Venezuely. Hrnko a Chmelár neveriacky krútia hlavou

Korčok oficiálne uznal Juana Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta Venezuely. Hrnko a Chmelár neveriacky krútia hlavou

Bratislava 2. júla 2020 (HSP/Foto:Facebook)

 

Bývalý predseda parlamentného výboru pre obrany a bezpečnosť Anton Hrnko zo SNS okomentoval včerajšie vyhlásenie ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka v súvislosti so zmenou postoja Slovenskej republiky ku politickej situácii vo Venezuele.

Na snímke Anton Hrnko

Hrnko na adresu nového ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. strany SaS) podotkol, že človek, ktorý v mene strany Smer-SD ako niekdajší štátny tajomník nemohol slúžiť cudzím záujmom, no podľa Hrnka sa Korčok”konečne dočkal”.

Reklama

Dodal, že Korčok už môže byť poskok tých, ktorí ho ustanovili za ministra vlády SR. “Občania Slovenska to určite neboli,” píše podpredseda SNS.

“Po tom, čo sa ukázalo, že akýsi Juan Guaidó, ktorý sám seba vyhlásil za prezidenta Venezuely, už vo vlastnom štáte nemá žiadnu pozíciu, dostal nový vietor do plachiet. Predstavte si tú osobitnú medzinárodnú udalosť – I. Korčok po takmer rok a pol od jeho vyhlásenia navrhol vláde SR uznať tohto lúzra za prezidenta Venezuely.”

Reklama

“V čase, keď aj tí, čo to spravili na začiatku minulého roka, hrajú na iných nástrojoch, spomenula si táto vláda so zjavnými veľmocenskými chúťkami, že by mala zasiahnuť do medzinárodného diania. Samozrejme, v rozpore s medzinárodným právom a taktiež v rozpore s elementárnymi záujmami štátu rozmerov Slovenskej republiky.”

Anton Hrnko hovorí o “zavďačení sa tým, čo ho do funkcie ustanovili”… “Keď pri obhajobe slovenských národných záujmov pred týždňom v Budapešti tak biedne zlyhal. Veď si tam z neho urobili trhací kalendár! To by sa nestalo ani M. Lajčakovi. Ale čo už!”

 

Chmelár: Šéf diplomacie ďaleko prekročil svoje právomoci

Podĺa politického komentátora Eduarda Chmelára, tým, že sa na Slovensku tak zbytočne dlho rozoberá Kollárova diplomovka, podarilo sa odkloniť pozornosť verejnosti od oveľa závažnejších tém s ďalekosiahlymi dôsledkami pre budúcnosť.

Reklama

“Jednou z nich je aj dnešné vyhlásenie ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, že Slovenská republika uznáva Juana Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta Venezuelskej bolívarovskej republiky. Ako Korčok niekoľkokrát zdôraznil, ide o jeho osobné rozhodnutie, ktoré dnes vláde SR iba oznámil. Podľa môjho názoru je to škandál a šéf diplomacie týmto krokom ďaleko prekročil svoje právomoci.”

Chmelár uviedol, že Korčokovo zdôvodnenie tohto kroku považuje za absolútne neprijateľné.” Jeho tvrdenie, že rozhodnutie predchádzajúcej vlády o tejto otázke bolo politické, je až smiešne, pretože čím je dnešné rozhodnutie Korčoka? Je nielen politické, ale najmä svojvoľné a scenár tohto kroku nebol písaný v Bratislave. Korčok uznanie opozičného lídra opiera o to, že ho uznala väčšina členských krajín EÚ. To je také absurdné zdôvodnenie, akoby povedal, že väčšina krajín EÚ uznáva Kosovo ako samostatný štát – uznáme ho aj my? Či o toto práve ide a ďalší krok bude nasledovať? Ale odvolávať sa na princípy právneho štátu a podporiť puč je výsmech všetkému, čo právo znamená.”

“Môžem mať iks výhrad k prezidentovi Madurovi, ktorý vedie Venezuelu politicky i ekonomicky do priepasti, ale nie je to „nelegitímny prezident“, ako svojvoľne tvrdí Korčok, stojí na čele medzinárodne uznávanej legálnej vlády a najmä je to vnútorná záležitosť tejto juhoamerickej krajiny. To, čo robí teraz západné spoločenstvo, a teraz už aj Slovenská republika, je hrubé porušenie akýchkoľvek noriem medzinárodného správania, je to uznanie puču a podpora vývoja, ktorý na želanie Spojených štátov smeruje k destabilizácii kľúčovej ropnej veľmoci. Guaidó neprevzal moc v súlade s ústavou” upozornil analytik.

Podľa neho Guaidó sa vyhlásil za prezidenta spôsobom, ako sa to robí v banánových republikách, ale nie v demokracii. “Venezuelská ústava neumožňuje odvolanie prezidenta parlamentom, to môže len referendum. Aj keby Maduro po voľbách nebol uznaný za legitímneho prezidenta, podľa článku 233 venezuelskej ústavy môže v prípade, že prezident už bol inaugurovaný (a on bol inaugurovaný 10. januára 2019), prevziať za určitých okolností do ďalších volieb dočasné právomoci hlavy štátu len viceprezidentka, nie predseda parlamentu.”

“Okrem toho, ako upozornili v otvorenom liste desiatky amerických akademikov – odborníkov na Latinskú Ameriku, spôsob, akým Guaidó prevzal moc, je v hrubom rozpore so stanovami Organizácie amerických štátov. Predstavte si, že by sa predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová s podporou Európskej únie vyhlásila za prezidentku Spojených štátov s odôvodnením, že Donald Trump nie je legitímnym prezidentom. Kto by to toleroval? Tým, že západné štáty uznali nelegálne prevzatie moci vo Venezuele, už teraz porušujú medzinárodné právo. A ak tomuto tlieskajú aj najvyšší predstavitelia Slovenskej republiky, tak sa asi všetci zbláznili.”

Reklama

Podčiarkol, že celý tento vývoj je koordinovaný Spojenými štátmi. “Tie sa už niekoľkokrát pokúsili o vojenský prevrat vo Venezuele. Na jeseň 2018 vtedajší poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť a jeden z architektov prepadnutia Iraku John Bolton zaradil Venezuelu, Nikaraguu a Kubu do „trojky tyranií“. Nepripomína vám to niečo? Správne, americké propagandistické ťaženie pred vojnou v Iraku, keď George Bush vytýčil „os zla“ (Irak, Irán, Severná Kórea). Chceme sa zasa do niečoho takéhoto namočiť? Udalosti nabrali rýchly spád po inaugurácii venezuelského prezidenta Madura. Už 22. januára 2019 vyzval americký viceprezident Mike Pence Venezuelčanov, aby sa postavili „diktátorovi“ na odpor. Hneď na druhý deň sa Guaidó vyhlásil za hlavu štátu a USA ho okamžite uznali. Tomuto nemôže uveriť ani malé dieťa, že ide o spontánnu revolúciu venezuelského ľudu.”

Eduard Chmelár si myslí, že Korčok, ktorý ako štátny tajomník v Dzurindovej vláde podporoval Bushovu vojnu v Iraku, si demagogicky vyberá „slušnú spoločnosť“ štátov, ktoré stoja za pučistami. “Opäť tu teda máme „koalíciu ochotných“. Lenže zámerne nespomína tých, ktorí sa zasadzujú za ústavné riešenie. To nie je len Putin a Asad. To je aj pápež František, ktorý sa tradične múdro usiloval o spravodlivé a mierové vyriešenie krízy, bola to však práve venezuelská opozícia, ktorá na pokyn z Washingtonu jeho snahy o sprostredkovanie rozhovorov odmietla. To je aj Nový Zéland. To je aj mexický prezident Obrador, ktorý odsúdil veľmocenské zasahovanie do vnútorných záležitostí Venezuely a chcel sa ujať úlohy mediátora. Maduro bol tomu naklonený, opozícia to odmietla. A napokon, Guaidó je spojencom a obdivovateľom brazílskeho fašistického prezidenta Bolsonara. Toto je tá správna spoločnosť?”

“Nie, toto nie je európske stanovisko, ako sa vyhovára Ivan Korčok. Európa opäť hanebne zlyhala, keď nedokázala formulovať autonómnejší postoj, úplne sa podriadila Spojeným štátom a navyše sa dostala do rozporu s medzinárodným právom. Ak budeme neustále porušovať vlastné pravidlá, normy a hodnoty, nemôžeme sa čudovať, že koncept liberálnej demokracie sa stáva čoraz menej dôveryhodný. Porušovanie noriem civilizovaného správania nie je jednotou, o ktorú by sme sa mali snažiť. Naopak, vyzývam slovenskú diplomaciu, aby sa krotila. Slovensko za každých okolností musí stáť na strane mieru, medzinárodného práva a spravodlivosti.”

V závere Chmelár dodal, že Korčokovo autokratické správanie je nebezpečný precedens. “Ak mu to dovolíme, nabudúce svojvoľne uzná Kosovo. Napokon, je všeobecne známe, že to chcel urobiť už Andrej Kiska a Miroslavovi Lajčákovi v tom zabránila len predchádzajúca vláda.”

“Načo sa podpisujú deklarácie troch najvyšších ústavných činiteľov o spoločnej zahraničnej politike, keď jeden minister príde na vládu už len s oznámením napísaným vo Washingtone, že Slovenská republika uznáva pučistov? A nikto vo vláde vrátane samotného premiéra voči tomu ani nehlesne? Táto politika nie je ani suverénna, ani európska, je to politika proamerického vazala, ktorý bez zaváhania porušuje medzinárodné normy. Uznanie štátu, resp. jeho vedenia spadá do kompetencie celej vlády, nie jej člena. Pán premiér, urobte si vo vláde poriadok a držte sa medzinárodného práva. Minister zahraničných vecí nestojí nad vládou.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:14

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili milionárovi Johnovi Jacobovi Astorovi, najbohatšiemu pasažierovi potopeného zaoceánskeho parníka Titanic. Ich novým majiteľom sa stal súkromný zberateľ z USA.

07:13

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula obavy časti Lotyšov, že ich krajina by mohla byť ďalším cieľom imperiálnej politiky Ruska.

06:50

Izrael sťahuje ťažkú techniku pozdĺž hranice s južným pásmom Gazy.

Médiá informujú o prípravách na inváziu do Rafahu.

06:44

Španielska oscarová herečka Penélope Cruzová má 50 rokov.

06:43

V dôsledku záplav spôsobených prívalovými lejakmi prišlo v Keni od marca o život najmenej 76 ľudí. Kenská vláda, ktorá o tom v sobotu informovala, upozornila obyvateľov, “aby sa pripravili na ešte výdatnejšie zrážky”.

06:42

Súd v Moskve vzal v sobotu na dva mesiace do väzby ruského novinára Konstantina Gabova, ktorý je obvinený z extrémizmu za to, že pomáhal vytvárať videá pre kanál Navaľnyj LIVE vysielajúci na strímovacej platforme YouTube.

06:42

Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc Jeruzalema, aby žiadali dohodu o oslobodení rukojemníkov zadržiavaných od 7. októbra 2023 v palestínskom Pásme Gazy.

06:41

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený “otvoriť diskusiu” o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

06:40

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bude v pondelok a utorok rokovať v Saudskej Arábii o možnostiach na dosiahnutie prímeria v palestínskom Pásme Gazy a o snahách, ktoré môžu pomôcť zabrániť väčšiemu regionálnemu konfliktu.

06:39

Jemenskí povstalci – húsíovia – tvrdia, že zostrelili ďalšie z bezpilotných lietadiel americkej armády – MQ-9 Reaper.

06:35

Dvaja ľudia utrpeli ľahšie zranenia po tom, čo regionálny vlak blízko nemeckého mesta Stuttgart začal dymiť a bol nútený núdzovo zastaviť.

Včera 20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

Včera 20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

Včera 19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali