Kauza Jeleň sa novou „Gorilou“ nestala. Gašpar bol prepustený, Smer-SD sa nepodarilo oslabiť a prokurátor vyšetrovateľovi NAKA zrušil uznesenie pre pochybenia

Kauza Jeleň sa novou „Gorilou“ nestala. Gašpar bol prepustený, Smer-SD sa nepodarilo oslabiť a prokurátor vyšetrovateľovi NAKA zrušil uznesenie pre pochybenia

Bratislava 7. decembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák, Jaroslav Novák, Facebook-Dominika Sebinková)

 

V uplynulých týždňoch médiá značne podrobne rozoberali uniknuté nahrávky, na ktorých boli zachytení predstavitelia Smeru a advokáti pri rozhovoroch na poľovníckej chate neďaleko Levíc. Kým liberálne médiá zaujímal skôr obsah nahrávok, Smer-SD opätovne poukazoval na to, že nahrávky vznikli nelegálne

Tibor Gašpar
Na snímke Tibor Gašpar

Nahrávky nepomohli predĺžiť väzbu Gašparovi a spol.

Začiatok celej kauzy môžeme datovať k 25. októbru, kedy prokuratúra informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v kauze Očistec doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v tejto kauze o obrazovo-zvukové záznamy. Išlo tu o obvinených bývalých vysokých funkcionárov Policajného zboru vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara. Podľa prokurátora mali obrazovo-zvukové záznamy potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania v závažných kauzách.

Reklama

Čoskoro na to boli medializované videá s predsedom Smeru Robertom Ficom, exministrom vnútra Robertom Kaliňákom, advokátmi Marekom Parom a Pavlom Gašparom (synom policajného exprezidenta Gašpara) a s podnikateľom Miroslavom Bödörom.

Pokiaľ mali videá prispieť k predĺženiu väzby bývalých policajných funkcionárov na čele s Gašparom, treba uviesť, že tento cieľ sa nepodarilo splniť. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu totiž návrh na predĺženie väzby zamietol a tak boli dotyční obvinení čoskoro prepustení na slobodu.

Reklama

 

Neúspešný pokus o diskreditáciu Smeru-SD

Pokiaľ malo byť cieľom videí aj zdiskreditovať Smer, ako to vyjadril aj predseda Smeru-SD Robert Fico, ani tento zámer sa podľa všetkého splniť nepodarilo. Hoci médiá sa v nasledujúcich týždňoch opakovane k obsahu nahrávky vracali, bolo čím viac zrejmé, že nahrávky nepoukázali na žiadnu závažnú trestnú činnosť zo strany nahrávaných osôb.

Richard Sulík zostáva ministrom hospodárstva, plénum ho podržalo
Na snímke poslanec NRSR za SMER-SD Robert Fico

8. novembra informoval predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO), že na polícii už identifikovali skupinu ľudí, ktorí mohli byť zodpovední za vynesenie nahrávok z poľovníckej chaty. Dočasný policajný prezident Štefan Hamran sa vyjadril, že dotyční policajti majú absolvovať test pravdovravnosti.

Poslanec Krúpa sa tiež  v tejto súvislosti vyslovil, že úniky zo spisov majú nielen politický, ale aj trestnoprávny dosah. Informoval, že Ministerstvo vnútra v spolupráci s Národným bezpečnostným úradom pracuje na nových opatreniach, ktoré by mali únik takýchto informácií obmedziť. Spomínané vyjadrenia Krúpu zazneli po zasadnutí mimoriadneho brannobezpečnostného výboru, ktorý sa konal v utajenom režime a na ktorý bol okrem šéfa polície prizvaný aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

 

Reklama
Krajský prokurátor skritizoval uznesenie vyšetrovateľa

16. novembra Krajská prokuratúra v Nitre zrušila uznesenie o začatí trestného stíhania v takzvanej kauze Jeleň pre prečin pytliactva. Podľa prokuratúry bola v uznesení vyšetrovateľa nesprávne použitá právna kvalifikácia a skutok opísaný v uznesení „neobsahoval základné zákonom vyžadované náležitosti“. Krajská prokuratúra vtedy zároveň odkázala, že postup dozorového prokurátora z okresnej prokuratúry, ktorá vec dozorovala do prevzatia veci krajskou prokuratúrou, bude predmetom ďalšieho šetrenia zo strany krajskej prokuratúry.

Krajský súd Nitra
Na snímke budova krajského súdu Nitra

Nitriansky krajský prokurátor Ivan Mandalov v uznesení o zrušení trestného stíhania vo veci pytliactva tvrdí, že skutok, tak ako je opísaný v uznesení vyšetrovateľa NAKA Martina Juhása je „nepreskúmateľný a zmätočný“ a že tiež nemá žiadnu oporu v operatívnych zisteniach polície získaných operatívnym oddelením Národnej kriminálnej agentúry, odbor Západ Nitra, pred jeho vydaním“. Prokurátor ďalej poukázal aj na to, že vyšetrovateľ v priebehu desiatich mesiacov nevypočul poľovného hospodára príslušnej poľovníckej spoločnosti, hoci neznámym páchateľom v tejto veci dával za vinu, že uloženie zveri neoznámili príslušnému poľovnému hospodárovi. Ďalej uviedol, že vypočutý nebol ani užívateľ poľovného revíru.

Prokurátor tiež poukázal na to, že keďže nebolo preukázané nezákonné ulovenie zveri či nezákonné nakladanie s ňou, nemôže obstáť, že vyšetrovateľ Juhás konštatoval podozrenie o spáchaní prečinu legalizácie výnosu z trestnej činnosti. Prokurátor tu zdôraznil, že iba táto právna kvalifikácia umožňovala v zmysle Trestného poriadku vydať príkaz na vyhotovovanie obrazovo-zvukových záznamov spojených aj so vstupom do obydlia.

 

Reakcie Fica a advokátov

Koncom novembra sa konal brífing Roberta Fica za účasti advokátov Paru a Gašpara. Fico a dvojica advokátov sa zhodla na tom, že v kauze odposluchov treba preveriť prípadnú zodpovednosť orgánov činných v trestnom konaní. Fico vtedy informoval, že v tejto veci už podal trestné oznámenie a zároveň sa obracia aj na Európsku komisiu. O dianí v súvislosti s nahrávkami sa neváhal vyjadriť ako o štátnom a politickom terorizme.

Reklama

Podľa Fica tu došlo k porušeniu trestného zákona, k spáchaniu trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, k mareniu spravodlivosti a tiež k ohýbaniu práva. Advokáti Para a Gašpar sa spýtali, ako majú chrániť svojich klientov, keď sa nahrávajú ich dôverné rozhovory a tým je vyzradená ich obhajobná taktika. Para uviedol, že sa mieni obrátiť aj na európske inštitúcie. Avizoval tiež, že bude čeliť konaniu pred Slovenskou advokátskou komorou, pričom verí, že komora tu zaujme rázne stanovisko.

 

Prístup médií ku kauze

V súvislosti s kauzou je zarážajúci aj prístup liberálnych mainstreamových médií. Široké rozoberanie témy nahrávok sa v ich prípade týkalo skôr rozoberania obsahu nahrávky a nie faktu, že tu došlo k odpočúvaniu lídra opozičnej politickej strany. Priamo bulvárne tému spracoval napríklad denník SME. Článok Dominiky Colombovej z 26. októbra sa venoval popisu vizuálnej stránky nahrávok, vrátane toho, ako boli účastníci stretnutí na chate oblečení a čo pili.

Ficovi sa tiež nepozdávalo, že moderátor diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12 Marek Makara taktiež rozoberal vo svojej relácii obsah tejto nelegálne získanej nahrávky, pričom navyše tak urobil v jeho neprítomnosti. Fico preto v tejto súvislosti napísal list generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi, v ktorom od RTVS žiada aj oficiálne ospravedlnenie.

Ladislav Kováčik

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:02

Rusko chcelo zničiť vojenskú pomoc Ukrajine, útok plánovalo na nemeckom území. V piatok to na tlačovej konferencii s českým ministrom vnútra vyhlásila nemecká ministerka Nancy Faeserová.

15:00

V apríli tohto roku bolo na Slovensku vyhlásených 22 konkurzov na majetok podnikateľských subjektov a nebola povolená žiadna reštrukturalizácia. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF). V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom počet konkurzov klesol o 43,59 % (z 39 na 22) a počet reštrukturalizácií (0) zostal nezmenený. V medziročnom porovnaní počet konkurzov klesol o 18,52 % (z 27 na 22) a počet reštrukturalizácií (0) takisto zostal nezmenený.

14:30

Svetové ceny potravín zaznamenali v apríli rast druhý mesiac po sebe. Za celkovým rastom cien je najmä rast cien mäsa a čiastočne olejov a obilnín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

14:25

Slovenský reprezentant v streľbe Juraj Tužinský nepostúpil na podujatí Svetového pohára v azerbajdžanskom Baku do finále disciplíny vzduchová pištoľ 10 m. V kvalifikácii nastrieľal 581 bodov a obsadil 12. miesto. Do finále postúpilo osem najlepších.

14:19

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. “Táto škodlivá kybernetická kampaň poukazuje na pokračujúce nezodpovedné správanie Ruska v kybernetickom priestore, keďže sa zameriava na demokratické inštitúcie, vládne subjekty a poskytovateľov kritickej infraštruktúry v celej Európskej únii aj mimo nej,” píše sa vo vyhlásení EÚ.

14:14

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka (ECB), spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura. Plánom je počas dvoch rokov pripraviť a schváliť potrebnú legislatívu, pravidlá fungovania, prípravu infraštruktúry a výber poskytovateľov. Na konci tohto obdobia sa rozhodne, či a kedy tento projekt postúpi do finálnej fázy. V aktuálnom blogu na to poukázal výkonný riaditeľ úseku platobných systémov a peňažnej hotovosti Národnej banky Slovenska (NBS) Dušan Jurčák.

14:13

Pri spustení výstavby tunela Karpaty v masíve Malých Karpát by mohol pomôcť nedávno prijatý zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu TEN-T. Uviedol to vo štvrtok (2. 5.) vo videu na sociálnej sieti minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD). Dodal, že ak bude projekt zaradený medzi strategické investície, nie je vylúčené, že by sa mohlo s výstavbou tunela začať ešte do konca volebného obdobia.

14:06

Pred pätnástimi rokmi Maďarsko upustilo od svojej jednostrannej a izolovanej hospodárskej politiky a otvorením sa Východu postavilo do popredia maďarské záujmy, vyhlásil v piatok maďarský minister financií Mihály Varga.

14:06

Polícia v piatok vnikla do priestorov parížskej univerzity Sciences Po, aby zo vstupnej haly vyhnala desiatky študentov protestujúcich proti vojne v Pásme Gazy.

14:05

Miera nezamestnanosti v eurozóne zotrvala v marci na úrovni z predchádzajúcich štyroch mesiacov a naďalej sa tak drží na historickom minime. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali