Iránsky útok na Izrael dostal Netanjahua do úzkych

❚❚

Bratislava 16. apríla 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Abir Sultan)

 

Je to prekvapujúca situácia: takmer celý svet vyzýva Izrael, aby nereagoval na iránsky úder, pretože bol odpoveďou na útok na iránsky konzulát v Damasku, a napriek tomu všetci diskutujú o pravdepodobných scenároch izraelskej reakcie, píše Petr Akopov pre Ria Novosti

Benjamin Netanyahu
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Zaútočí Izrael v najbližších dňoch na iránske územie, alebo dá prednosť odvetnému útoku proti iránskym spojencom v Libanone? Táto otázka nie je nerozumná. V prípade útoku na Irán bude nasledovať odvetný úder, ktorý, ako sľubuje Teherán, bude rádovo silnejší ako útok zo 14. apríla. Ak ho Izrael a jeho spojenci neodrazia, ako to urobili túto nedeľu, dôjde k nekontrolovateľnej eskalácii a môže dôjsť k použitiu jadrových zbraní židovským štátom.

.

Takýto scenár nevyhovuje takmer nikomu – okrem najzatvrdnutejších jastrabov v USA a Izraeli. A svetové spoločenstvo má všetky možnosti, aby mu zabránilo, preto nedôjde k žiadnemu masívnemu izraelskému útoku na Irán (a už vôbec nie na zariadenia jeho jadrového priemyslu). A čo sa teda stane?

Nastane nová realita na Blízkom východe vo všeobecnosti a v situácii Izraela zvlášť. Táto nová realita v skutočnosti nastala už 7. októbra minulého roka, ale 14. apríla sa proces jej formovania zavŕšil.

.

Začatím operácie v pásme Gazy dal Izrael do stávky všetko – a za šesť mesiacov nebol schopný poraziť Hamas ani vytlačiť Palestínčanov. Práve uvedomenie si patovej situácie viedlo Netanjahua k tomu, aby sa 1. apríla uchýlil k provokácii.

Útok na iránsky konzulát v Damasku, ktorý mal za následok smrť iránskych generálov, mal vyvolať eskaláciu konfliktu, teda prinútiť Teherán zaútočiť na Izrael (minimálne z Libanonu alebo Sýrie), po čom by Netanjahu žiadal americkú intervenciu a podporu operácie proti libanonskému Hizballáhu a zároveň podporu pokračovania operácie v Gaze.

Ale tak primitívne oklamať Bidenovu administratívu sa Izraeleu nepodarilo: Washington jasne pochopil význam Netanjahuových provokácií. V dôsledku toho Irán demonštratívne zaútočil na Izrael a USA odmietli podporiť Netanjahuov odvetný úder proti Iránu. A nielen na Irán – Američania mu nepomôžu ani ak zaútočí na Libanon a bez toho sa Netanjahu neodváži konať.

To znamená, že izraelský premiér sa ocitol v slepej uličke – alebo skôr v akomsi zugzwangu, keď každý jeho ďalší mocenský krok zhorší jeho (a izraelskú) pozíciu. Zaútočiť na Irán je nemožné, zasiahnuť Libanon (a ísť do vojny s nepriateľom rádovo silnejším ako Hamas) je nemožné a dokonca aj pokračovať v operácii v Gaze je čoraz ťažšie. Sľúbená ofenzíva na Rafah – odrezanie sektora od egyptských hraníc – by bola nielen veľmi krvavá pre IDF, ale mala by za následok aj obrovské palestínske obete, čo by z Izraela definitívne urobilo genocídnu krajinu v očiach prakticky celého sveta.

Napriek tomu sa Netanjahu pravdepodobne ešte pokúsi zaútočiť na Rafah – ak sa mu, samozrejme, podarí udržať sa na svojom mieste. Po kauze s Iránom môže Washington zintenzívniť úsilie o výmenu Netanjahua, a to aj vďaka tomu, že izraelská politická elita čoraz viac pripomína nádobu s pavúkmi. Prímerie je možné len dovtedy, kým väčšina elity stále verí, že sa podarí “reformovať” Gazu, t. j. zničiť Hamas, rozdeliť sektor na dve časti a odobrať mu kus územia. Len čo začne prevládať pochopenie, že to nie je možné, začne sa tradičné hľadanie obetného baránka a Bidenova administratíva bude môcť uskutočniť kombináciu výmeny Netanjahua a donútenia Izraela k mieru. Presnejšie povedané, hľadať možnosti, ako prekonať slepú uličku, do ktorej sa Izrael v Gaze dostal.

.

Nová realita sa však kvôlil tomu nezruší, pretože sa týka celej situácie na Blízkom východe. Prvý priamy úder proti Izraelu z územia jednej z najsilnejších moslimských krajín v regióne (po vojne v roku 1973 došlo len k jednorazovému úderu zo strany Iraku v roku 1991, ale to bolo v inej geopolitickej realite a súviselo to so začiatkom americkej operácie proti Iraku “Púštna búrka”) vytvára pre Izrael úplne novú situáciu. Odteraz je konfrontovaný nielen s Palestínčanmi, libanonským Hizballáhom, zničeným Jemenom a Sýriou – partnermi a s
pojencami Iránu -, ale aj so samotnou islamskou republikou. Tabu na priame údery z iránskeho územia bolo zrušené – a samotný Izrael pre to urobil všetko. Desaťročia teroristických útokov a atentátov na iránskych vojenských a jadrových vedcov na území Iránu a iných krajín v regióne, raketové útoky na Iráncov v Sýrii a ďalšie provokácie napokon dostali situáciu na novú úroveň. Irán sa už nebude obmedzovať na nepriame odpovede na izraelské údery a Izrael sa s tým bude musieť zmieriť.

Áno, americký (a v širšom zmysle západný) dáždnik môže židovský štát chrániť, ale len zatiaľ. Celková rovnováha síl v regióne a vo svete sa mení nie v prospech USA a Izraela, ale izraelské elity sa naďalej správajú, akoby im bolo všetko dovolené. Práve tento pocit beztrestnosti viedol k pokusu o vyčistenie Gazy – a tiež umožňuje izraelským orgánom (a opozícii) ignorovať všetky výzvy na spravodlivé riešenie palestínskej otázky, t. j. blokovať všetky plány na vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu a vyriešenie otázky Jeruzalema.

Teraz sa tento pocit beztrestnosti vytráca a príležitostí na provokácie je čoraz menej. Ak chce Izrael pretrvať ako štát židovského národa, musí urobiť viac než len vymeniť Netanjahua. Musí uznať novú realitu, zmeniť sa a prispôsobiť sa jej – umožniť Palestínčanom žiť. Nemá inú možnosť: pokusy naďalej ignorovať realitu sa skončia katastrofálne.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali