Hospodárska spolupráca s Indiou otvára Rusku cestu na výslnie svetovej ekonomiky

Hospodárska spolupráca s Indiou otvára Rusku cestu na výslnie svetovej ekonomiky

Moskva 19. februára 2023 (HSP/Foto:Twitter)

 

Hospodárska vojna proti Rusku, vedená politikmi USA spolu s ich krotkými lokajmi v mnohých vládach západného sveta, skončila katastrofálnym fiaskom. Spôsobila úplne opačný efekt. Rusko napriek vražedným sankciám Západu posilňuje svoje ekonomické postavenie vo svete a výkonnosť západných ekonomík hrozivo klesá. Aj nemecká ekonomika, ešte stále najvýkonnejšia v EÚ, sa otriasa v základoch. Najmarkantnejším znakom prepadu nemeckej ekonomiky je oznámenie koncernu BASF, že kapituluje pred cenami energií a presúva výrobu na územie Číny, nedostižného ekonomického giganta s najvýkonnejšou svetovou ekonomikou podľa HDP v parite kúpnej sily. A toto je len vrchol ľadovca. Počet nemeckých podnikov, presúvajúcich výrobu do zahraničia, hrozivo narastá

sankcie rusko
Ilustračné foto

Depopulácia a deindustrializácia Európy, ktorá začala nasadením smrtiacich mRNA vakcín proti ochoreniu COVID-19 a pokračovala Američanmi vnútenými sankciami západného sveta proti Rusku, privádza Spojené štáty a s nimi spojené vazalské polokolónie vo svete na pokraj priepasti. Drastické hospodárske zaostávanie semiglobálnej ekonomiky Západu za semiglobálnou ekonomikou Východu je smrtiacim nebezpečenstvom pre západný svet.

Reklama

Rusku veľmi pomáha rastúca spolupráca v rámci krajín BRICS+, ktorého svetlou nádejou do budúcnosti je neobyčajne výkonný hospodársky trojzáprah Číny, Indie a Ruska.

A práve hospodárska spolupráca s ázijskými ekonomickými gigantmi Čínou a Indiou najúčinnejšie pomáha Rusku čeliť sankciám Západu.

Reklama

O spolupráci Ruska s Čínou sa toho už veľa popísalo, v poslednej dobe však prekvapuje búrlivý rast rusko-indickej hospodárskej spolupráce. Podľa agentúry Reuters vzrástol obchodný obrat medzi Ruskom a Indiou od januára do augusta 2022 na 17 miliárd USD, kým v rovnakom období roka 2021 mal hodnotu len 3,2 miliardy USD.

Za týmto rapídnym nárastom stojí ponuka ruskej ropy Indii s výraznými zľavami. Vďaka tomu India zvýšila nákup ropy z Ruska štvornásobne a to Rusko posunulo do pozície najväčšieho exportéra tohto energonosiča do Indie. Moskva tak predbehla svojich konkurentov zo Saudskej Arábie a Iraku, ktorí dominovali na indickom trhu predtým.

Pre Rusko je však obzvlášť dôležitá skutočnosť, že obchod s Indiou mu umožňuje obchádzať sankcie a dostať sa okľukou k stovkám druhov tovarov, ktoré nemôže nakupovať priamo kvôli sankciám. Indický minister zahraničia oznámil, že jeho krajina je pripravená dodávať náhradné diely pre ruské vlaky, autá a lietadlá. Prebiehajú rokovania aj o posilnení rusko-indickej spolupráce pri dobývaní vesmíru a v oblasti jadrovej energetiky. Rusko napríklad pokračuje napriek sankciám vo výstavbe ďalších energoblokov indickej jadrovej elektrárne Kudankulam s reaktormi VVER-1000. Prvé dva z celkovo 6 energoblokov tejto JE v juhoindickom štáte Tamil Nadu boli uvedené do prevádzky v rokoch 2014 a 2016.

Nemenej dôležitá je vojensko-technická spolupráca oboch krajín. Podľa ruského šéfa koncernu „Kalašnikov“ Alana Lušnikova sa novembri 2022 začali v Indii vyrábať útočné pušky AK-203.

V novembri 2022 India tiež oznámila plány na zdvojnásobenie objemu obchodu s Ruskom. Obe krajiny sa dohodli na prechode na zúčtovanie v národných menách a toto bolo dodatočným stimulom rastu vzájomného obchodu oboch krajín. Indické úrady v minulom roku povolili používanie rupií v medzinárodných obchodných dohodách a pre Rusko je tento krok výhodný vzhľadom na to, že ruské aktíva v dolároch a eurách v mnohých krajinách boli zabavené a akákoľvek mena „nepriateľských krajín“ na ruských účtoch môže byť zablokovaná. Sú tu však aj isté riziká. Za posledných niekoľko rokov totiž stratila indická rupia viac ako 25 % voči ruskému rubľu a 10 % voči doláru. Ukazuje sa tiež, že istá časť rupií môže byť pre Rusko nadbytočná.

Reklama

Na druhej strane však prechod na platbu v rupiách znamená pre Rusko aj významné pozitíva.

India môže totiž vstúpiť do obchodu ako významný účastník paralelného dovozu západného tovaru do Ruska. Moskva môže za rupie nakupovať nielen indické, ale aj zahraničné produkty zo Západu, ktoré kvôli sankciám nemôže nakupovať priamo. To zároveň umožní relatívne znížiť prebytok Ruska v obchode s Indiou a dodatočne využiť rupie.

V každom prípade sa výpočty nerealizujú len v rupiách. Používajú sa aj iné meny, najmä ruble a jüany. Je celkom pravdepodobná možnosť realizácie významných objemov ruského exportu za ruble. Môže byť využitá schéma predaja plynu za ruskú menu. V takom prípade záujemcovia o ruský tovar nakupujú ruble na burze za iné meny a platby ruským dodávateľom už realizujú v rubľoch.

V každom prípade má prechod na vyrovnanie v národných menách viac pozitív ako negatív. India umožnila finančným inštitúciám z RF otvárať účty v indických bankách v rupiách a v ruských bankách sa otvárajú špeciálne účty.

Obe krajiny deklarovali, že do roka 2025 plánujú zvýšiť vzájomný obchod až na úroveň 30 miliárd dolárov, čo je takmer dvojnásobok hodnoty v roku 2022.

Reklama

India významne profituje z toho, že nepodľahla nátlaku Západu a nepripojila sa k protiruským sankciám. Aj vďaka tomu je bez konkurencie najrýchlejšie rastúcou ekonomikou na svete v súčasnej dobe. V roku 2022 indická ekonomika rástla odhadom až o vyše 7 % a aj v roku 2023 sa očakáva jej rast o približne 7 %. Hospodárska spolupráca Ruska a Indie tak pomáha obom krajinám k trvalému hospodárskemu rastu od roku 2023. Zrejme už v tomto roku sa ruská ekonomika stane 5. najvýkonnejšou na svete a zároveň najvýkonnejšou európskou ekonomikou podľa HDP v parite kúpnej sily. Tým Rusko definitívne predstihne Nemecko, ktorého hospodárstvo beznádejne stráca dych.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali