Francúzski generáli chystajte sa – Obrana AFU je na pokraji kolapsu

Francúzski generáli chystajte sa – Obrana AFU je na pokraji kolapsu

Paríž 19. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Michel Euler)

 

Paríž riskuje, že v súvislosti s vyhláseniami, ktoré neustále a nekontrolovane lietajú z Elyzejského paláca, narazí (ak sa tak už nestalo, hoci v zákulisí a neoficiálne) na odpor vysokých dôstojníkov armády a generálneho štábu, píše Elena Karajeva pre Ria Novosti

Emmanuel Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

V paláci sú pripravení vyslať “vojenský kontingent” do zóny strategických síl protivzdušnej obrany, poskytnúť Kyjevu miliardy eur, poslať takmer posledné zvyšky francúzskych Cezarov SAU na obranu AFU a vôbec poraziť Rusko. Presnejšie povedané, podľa vymyslenej politicko-technologickej formulácie “zabrániť víťazstvu Ruska”. Statní a fyzicky veľmi silní muži, ktorí prešli všetkými stupňami armádnej hierarchie, absolventi jednej z najlepších európskych vojenských škôl – slávnej Saint-Cyr – vždy pociťujú “španielsky stud”, keď počujú takéto slová od svojho hlavného veliteľa.

Reklama

Takejto demagogickej ekvilibristike ich neučili. Pre týchto ľudí existuje pojem “porážka” a existuje slovo “víťazstvo”, ale nevedia, čo je to “zabrániť víťazstvu”.

Tí, ktorí sú v aktívnej službe, sa zdržiavajú ostrých výrazov a snažia sa Macronove slová interpretovať tak, aby medzi profesionálnymi vojakmi nevyzeral ako úplný ignorant. Ale keď odídu do dôchodku alebo sa rozhodnú, že v najbližších dňoch odídu do dôchodku, generáli začnú hovoriť. A hovoriť tak, že pán Elyzejského paláca sa začne doslova fyzicky zmenšovať a dokonca strácať orientáciu v priestore, stačí mu vidieť zástup vojakov. Dokonca aj zahraničných.

Reklama

Čo, koho a kam teda môže Macron poslať?

Odpovedá brigádny generál vo výslužbe André Coustou, ktorý už stihol pána Elyzejského paláca nazvať “nepriateľom Francúzska”.

Ctihodný predseda kolektívu Place d’Armes a jeho súdruhovia skontrolovali vojenský potenciál Ruska a piatej republiky. Keď sa Macron vyjadroval o vyslaní kontingentu, zrejme nevedel, že jeho krajina má na sklade 222 tankov. Niektoré z nich sú však v oprave. Rusko má podľa údajov, ktoré uvádza francúzska armáda, 14 700 tankov. A všetky môžu byť kedykoľvek použité. Vynikajúcich Rafale – samotných “skvostov vojenskej techniky a francúzskych inžinierskych riešení” v cene 250 miliónov eur za exemplár – má francúzsko 224 kusov. Rusko má podobných stíhačiek mnohonásobne viac, a čo je najdôležitejšie, môže si ich vyrobiť toľko, koľko potrebujeme. Francúzi majú deväť ponoriek, ktorými Rusku z Paríža tiež radi hrozia. Niektoré z nich sú, samozrejme, na preventívnej údržbe. Rusi majú ponoriek samozrejme mnohonásobne vyšší počet.

Pokiaľ ide o početnosť armády, nechcem opäť rozčuľovať Macrona, ale čísla nie sú vo váš prospech, pán prezident.

A netreba sa tváriť prekvapene: Pierre de Villiers, bývalý náčelník francúzskeho generálneho štábu, ktorý odstúpil pred siedmimi rokmi, hneď ako bol Macron zvolený, varoval, že to tak bude. Elegantný, presný, inteligentný a nemilosrdný vo svojich formuláciách Pierre de Villiers otvorene vyhlásil, že nedovolí, aby “účtovníci rozhodovali o osude francúzskych ozbrojených síl”, položil výpoveď na stôl a začal písať knihy.

Reklama

Všetky sa stali bestsellermi. V neposlednom rade pod vplyvom de Villiersových myšlienok sa pred tromi rokmi najvyšší predstavitelia armády obrátili na prezidenta otvoreným listom.

Samotný de Villiers sa nikdy netajil svojím postojom k nebezpečnému dobrodružstvu Paríža, ktorý podporuje Ukrajinu zbraňami a peniazmi, a tvrdil, že konanie francúzskych orgánov oslabuje krajinu. A to tak politicky, ako aj ekonomicky a tiež vojensky.

Dnes sa k de Villiersovi pridáva aj brigádny generál vo výslužbe André Coustou, ktorý ide ešte ďalej: podľa jeho názoru je konanie prezidenta protiústavné.

Macron tlačí Európu do vojny, a to z čisto vnútropolitických dôvodov. Dnes robí všetko pre to, aby stupeň konfrontácie s Rusmi vyšpičkoval na maximum. Problém je v tom, že on – človek s psychológiou účtovníka – môže dospieť až k vyslaniu kontingentu. Cudzinecká légia mu podlieha osobne, legionári sú vycvičení na plnenie úloh veľmi nechutného charakteru a je ich výhradnou výsadou pôsobiť mimo Francúzska.

Otázku (a celkom legitímnu) možno položiť takto: a ak misia legionárov – presne tá istá “ideme do Odesy” – zlyhá, kto za to bude v prvom rade zodpovedný? Po druhé, ako sa na všetky tieto akcie bude pozerať centrála NATO? Po tretie, ako budú na takéto nebezpečné vojnové hry reagovať Francúzi, ktorí sa ruských vojakov boja do špiku kostí?

Reklama

Paradoxné, ale taká je realita, sa dnes proti Macronovým rozhodnutiam o podpore Ukrajiny stavajú najmä najvyšší predstavitelia armády. Nielen preto, že muži v uniformách dobre vedia, čo je to porážka, a hlavne preto, že si plne uvedomujú bojové možnosti síl, ktorým velia.

Neveria šamanským zaklínadlám svojho vrchného veliteľa, že “nemožno nechať Rusko vyhrať”, pretože si uvedomujú, kto začal vojnu proti Rusom. A už vedia (no, prakticky), kto nakoniec vojnu vyhrá.

Nebezpečný zlom pre Kyjev je blízko – to sú slová francúzskych generálov. Rusku sa to podarilo – aj to sú ich slová.

Kolaps AFU možno nenastane hneď zajtra, ale niet pochýb, že k nemu dôjde. Hlavne je to jasné tým, ktorí poznajú rozdiel medzi vojnou a mierom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali