Dostalo Rusko späť svoje miliardy? NATO priznáva, že Západ prišiel o zmrazené aktíva v hodnote 200 miliárd dolárov. Západní finančníci sú v šoku

Dostalo Rusko späť svoje miliardy? NATO priznáva, že Západ prišiel o zmrazené aktíva v hodnote 200 miliárd dolárov. Západní finančníci sú v šoku

Moskva 6. decembra 2022 (HSP/kp.ru/Foto:Pixabay)

 

Odborníci špekulujú, kam mohli zmiznúť ruské peniaze zablokované v zahraničí

rubeľ
Ilustračné foto

CHÝBAJÚCE MILIARDY

Západní finančníci sú v šoku. Pod nosom amerických a európskych bánk a pokladníc zmizlo nie menej ako 200 miliárd dolárov z 300 miliárd dolárov ruských peňazí, ktoré Západ zablokoval na začiatku špeciálnej vojenskej operácie. To nie je ako ukradnúť Mussoliniho!

Reklama

O tomto úbytku informoval estónsky denník Eesti Paevaleht hovorca NATO Charles Lichfield. Podľa neho sa našli skutočné ruské aktíva len v hodnote 80 – 100 miliárd dolárov. Pamätáme si však, že ešte počas tohto roku minister financií Anton Siluanov uviedol, že v dôsledku sankcií uvalených USA, EÚ a ďalšími krajinami Rusko stratilo prístup k svojim rezervám v hodnote 300 miliárd dolárov, ktoré sa nachádzajú v zahraničí. Kde je zvyšok? Hádam nevyviezli tieto doláre na nákladných autách po tajných pašeráckych chodníkoch do Ruska? Pokúsme sa na to prísť.

 

Reklama
ICH CENA MOHLA KLESNÚŤ

Keď sa obyčajný človek dozvie, že mu zadržali 300 miliárd dolárov, pred očami sa mu naskytne obraz: obrovská pokladňa a v nej obrovská hromada dolárov v hotovosti, – tak začal svoj komentár pre KP.RU. Pavel Medvedev, doktor ekonomických vied, finančný ombudsman. – V skutočnosti je všetko inak. Ruská banka mala určité aktíva – vrátane kótovaných cenných papierov. A tie majú v rôznych obdobiach rôznu hodnotu. A teraz, v dôsledku krízy, sa hodnota niektorých cenných papierov mohla veľmi výrazne zmeniť.

Áno, stáva sa to. Napríklad akcie spoločnosti Tesla mali na začiatku roka hodnotu 400 dolárov a teraz majú hodnotu 182 dolárov. Naši finančníci však museli investovať do konzervatívnejších cenných papierov. Pokles o 10 % je už núdzový stav. Pokles hodnoty cenných papierov teda mohol zohrať určitú úlohu, ale žeby klesli z 300 miliárd na 100 miliárd je veľmi nepravdepodobné.

 

KTO POVEDAL, ŽE TO BOLO 300?

Ďalšou verziou je hra “verte, alebo neverte”.

– A prečo si všetci mysleli, že existuje majetok v hodnote 300 miliárd? – opýtal sa jeden z domácich bankových expertov, ktorý si želal zostať v anonymite. – Centrálna banka stanovila toto číslo podľa Siluanova. A pred ním túto sumu uviedli na Západe, a práve tam Siluanov “prezerá” všetky zdroje. Povedali to – zopakovali sme to. A ako je to v skutočnosti, to každý vedieť nemusí.

Reklama

Je totiž ťažké si predstaviť, že by zodpovední ľudia vo vláde zrazu prezradili presnú sumu verejných peňazí, ktoré sa nachádzajú v zahraničí.

– Skutočne nechápem, ako sa dá teraz zistiť presná suma peňazí,” povedal pre kp.ru námestník ruského ministra financií v rokoch 2005 až 2020 Sergej Storčak. Sergej Storčak povedal pre kp.ru. – Ide o cenné papiere, o ktorých sú informácie uložené v centrálnych depozitoch. A tie kvôli vlastným predpisom informácie neposkytujú. Výročné správy ešte neboli zverejnené. Keď budú zverejnené, možno tam niečo uvidíte. A správy sa zverejňujú v súhrnnej podobe – majitelia cenných papierov nie sú dešifrovaní, pokiaľ ich majiteľ sám nezverejní svoje výkazy.

 

ODLETELI LIETADLOM?

Minulú zimu médiá informovali, že do Ruska sa lietadlami dovážajú valuty. Je možné, že tých chýbajúcich 200 miliárd dolárov bolo prepašovaných k nám? Ako sabotér Otto Skortzeny vyviezol v lietadle Duceho Mussoliniho – tento príbeh bol zaradený do všetkých učebníc o práci divezrantov. V čom sú naši finančníci horší?

– To, že sa do krajiny dovážajú valuty lietadlami, nie je žiadna senzácia, – skepticky poznamenáva Storčak. – Ako inak ich dodať? Doláre a eurá, ktoré majú obyvatelia v rukách a ľudia ich ukladajú do bánk, nestačia na prevádzkovú činnosť. Ide teda o bežnú prax, nie o tajnú operáciu.

Reklama

Vskutku, v Rusku sa totiž doláre netlačia.

Pavel Medvedev však nevylučuje, že bolo možné nejakým spôsobom dostať naše aktíva spod kontroly Západu. Prečo – taký finančný únik zo zajatia. Našej rozviedke sa podarilo ukradnúť nemecký plán operácie pri Kurskom oblúku – na Stalinovom stole sa objavil o tri dni skôr ako na Hitlerovom.

– Myslím si, že k neoprávnenému vyvedeniu našich aktív zo strany Západu mohlo dôjsť, ale v mikroskopickom množstve,” pripustil Medvedev. – Okrem toho vždy existujú stopy.

 

MOŽNO ICH VŠETKY MINULI SAMI

Existuje však aj iná verzia. V čase, keď Ukrajina potrebuje peniaze na záchranu, môžu mať západné krajiny plné ruky práce so zmrazenými ruskými aktívami. Je veľmi pravdepodobné, že to tak aj bolo. Prečo napríklad o schodku neinformuje finančník, ale zástupca vojenského bloku? Čo má spoločné so zmrazeným ruským majetkom? Ale má niečo spoločné so zbraňami. Mohlo to byť aj tak, že chcel zistiť, koľko sa mu podarí získať z ruskej peňaženky na výrobu alebo nákup zbraní – dúfal v 300 miliárd, ale ukázalo sa, že to bude len 100. Rozhorčene sa sťažoval estónskym novinárom.

KP.RU kontaktovala centrálnu banku, ale tá sa k správe vojenského dôstojníka NATO nechcela vyjadriť.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

Včera 19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

Včera 18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
Včera 18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

Včera 18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

Včera 18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

Včera 18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

Včera 18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

Včera 17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

Včera 17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali