Doplnok výživy NAC môže podľa viacerých štúdií výrazne pomôcť pri liečbe a prevencii koronavírusu

Doplnok výživy NAC môže podľa viacerých štúdií výrazne pomôcť pri liečbe a prevencii koronavírusu

Bratislava 15. marca 2021 (PR článok/uber-nutrition/Foto:uber-nutrition.sk)

 

Čo je NAC (N-acetylcysteín)?
Doplnok výživy NAC
Ilustračné foto

Je to menej známy doplnok výživy, rastlinný antioxidant, ktorý sa prirodzene nachádza v cibuli. (1) N-acetylcysteín (tiež známy ako N-acetyl-cysteín, NAC) je prekurzorom aminokyseliny L-cysteínu a následne antioxidačného glutatiónu. Glutatión sa radí medzi najsilnejšie antioxidanty. Efektívne sa podieľa na inhibícii (brzdení) tvorby voľných radikálov v tele. Nachádza sa v bunkách rastlín, živočíchov, človeka i baktérií

Doplnky výživy s obsahom NAC sa užívajú na:

Reklama
  •  Posilnenie funkcií  imunitného systému.
  •  Zvyšuje energiu, pomáha v boji proti voľným radikálom, spomaľuje proces starnutia.
  •  NAC má  pozitívne účinky na funkciu pečene, chráni pečeň od ťažkých kovov, ako je olovo a ortuť.
  •  NAC sa čoraz viac využívaný doplnok medzi športovcami.
  •  Znižuje svalové a kĺbové zranenia.
  •  Zlepšuje kvalitu spánku, znížuje účinky stresu, zlepšuje stav pokožky.

 

Doplnok NAC môže podľa viacerých štúdií výrazne pomôcť pri liečbe a prevencii koronavírsu

V závere obsiahlej americkej štúdie, ktorá sa venuje využitiu NAC v boji proti covid19 (2) sa píše: 

Reklama

“N-acetylcysteín (NAC) je lacný, má veľmi nízku toxicitu, je mnoho rokov schválený FDA a má potenciál zlepšiť terapeutické stratégie pre COVID-19. NAC podávaný intravenózne, orálne alebo inhalačne môže potlačiť replikáciu SARS-CoV-2 a môže zlepšiť výsledky, ak sa použije včas. Medzi potenciálne terapeutické výhody NAC patrí, extracelulárne zachytávanie ROS radikálov, doplňovanie intracelulárneho GSH, potlačenie cytokínovej búrky a ochrana T buniek, čím sa zmierňuje zápal a poškodenie tkaniva. ” (2.)

 

Štúdia taktiež spomína aj preventívne užívanie

“Na ochranu tých, ktorí nedostali SARS-Cov-2, by mohlo byť perorálne podanie NAC účinným na moduláciu ich imunitného systému proti potenciálnej infekcii. Len čo sa objavia nástupné príznaky, ako je horúčka alebo suchý kašeľ, je možné užiť perorálny NAC (1 200 mg dvakrát denne), ktorý zmierni príznaky a urýchli zotavenie z vírusovej infekcie. ” (2.)

 

Kde kúpiť doplnok výživy NAC? 

Doplnok výživy NAC môžete kúpiť tu na eshope.

Reklama

Iné publikácie , ktoré sa venujú užívaniu doplnku NAC na priebeh a prevenciu infekcie covid19:

Doplnok NAC
Ilustračné foto
Ďalšia publikovaná štúdia (3.) vo svojom abstrakte hovorí

“Na základe širokej škály antioxidačných a protizápalových mechanizmov, ktoré sú tu preskúmané, je pravdepodobné, že orálne podanie NAC zníži riziko vzniku COVID-19, ako sa predtým preukázalo pri chrípke a chrípke podobných ochoreniach.” (3.)

 

A vo svojom závere ďalej píše

“Na základe tu diskutovaných mechanizmových premís môže byť NAC navrhnutý ako pri prevencii, tak aj pri liečbe COVID ‐ 19. Najmä perorálne podanie NAC v dávke 600 mg dvakrát denne možno navrhnúť na preventívne účely zamerané na zníženie rizika vzniku COVID-19 a jeho závažnosti počas epidemických období, ako sme už predtým preukázali v prípade chrípky. a chrípke podobným chorobám, najmä u starších ľudí a u osôb trpiacich chronickými stavmi, ktoré ich predisponujú k tomuto druhu chorôb a zvyšujú ich závažnosť. Osoby, ktoré sa nachádzali v blízkosti infikovaných nosičov SARS ‐ CoV-2, vrátane osôb zistených pomocou aplikácií na sledovanie kontaktov v smartfónoch, môžu byť ďalším cieľom pri užívaní perorálneho NAC, aby sa znížilo riziko vzniku COVID ‐ 19. Okrem toho sa ukázalo, že NAC uplatňuje ochranné mechanizmy proti rôznym stavom spojeným s COVID-19 a jeho komorbiditami, vrátane kardiovaskulárnych chorôb. Pretože srdcové problémy a trombóza sú dobre známe ako potenciálne smrteľné komplikácie.” (3.)

Publikácia, ktorá analyzuje použitie NAC ako potencionálny terapeutický doplnok (4.):

Reklama

“Predpokladáme, že NAC by mohol pôsobiť ako potenciálne terapeutický činiteľ pri liečbe COVID-19 prostredníctvom rôznych potenciálnych mechanizmov, vrátane zvyšovania glutatiónu, zlepšovania reakcie T buniek a modulácie zápalu. ” (4.)

 

 Zdroje

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6562654/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7649937/

(3.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7436914/

(4.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7261085/

 

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali