Dokáže SNS zamiešať volebné karty a dostať sa do parlamentu?

❚❚

Bratislava 28. januára 2023 (HSP/Foto:Screenshot Facebook)

 

Ak by sa SNS nakoniec predsa len podarilo preliezť do parlamentu, urobilo by to mnohým už teraz tvoriacim sa povolebným koalíciám poriadny škrt cez rozpočet a mohli by nastať viaceré nečakané pohyby na politickej scéne. Ku trom hráčom v zostave Smer- SD, Hlas a Republika by sa pridal štvrtý nečakaný mušketier. Táto nová situácia by uľahčila tvorenie novej koalície aj samotnému Hlasu- SD, ktorý by sa už nemusel obzerať za poriadne drahou nevestou či strácať čas rokovaním s progresívnou progresivitou. Nakoniec samotní sympatizanti Hlasu by radšej videli povolebnú spoluprácu terajších opozičných strán vo vládnej koalícii a to druhé by brali len ako poslednú voľbu

Andrej Danko
Na snímke predseda SNS Andrej Danko

Keď sa Slovenská národná strana postavila proti americkej investícii na tzv. modernizáciu vojenských letísk na Sliači a v Malackách a de facto odmietla vojenské základne na Slovensku počas minulého volebného obdobia, odveta na seba nenechala dlho čakať. Útoky voči predsedovi SNS Andrejovi Dankovi, ktoré sa spustili v mediálnom priestore a začali naberať na sile práve s približujúcimi sa parlamentnými voľbami, nenechávali nikoho na pochybách, že to nebola náhoda. Cieľom mediálneho lynču bolo znemožniť a odstaviť možného budúceho koaličného partnera Smeru -SD. Fortieľ tkvel v tom, že zacielenie na percentuálne slabšieho bývalého koaličného partnera Smeru-SD  a jeho následné odstrelenie z parlamentu je vždy jednoduchšie a istejšie ako to skúšať so stranou, ktorej výtlak je nad 20%.

.

“Základnou úlohou vlády SR, Ministerstva zahraničných vecí SR aj Ministerstva obrany SR je podľa Programového vyhlásenia vlády vytvárať na základe multilaterálnych dohôd a širokej medzinárodnej spolupráce podmienky pre pokojné, mierové súžitie v našom regióne. Cudzie vojská okrem spoločných cvičení nemajú čo na území Slovenskej republiky robiť. Slovensko je zvrchovaný a suverénny štát,” uviedol v roku 2019, dnes už mŕtvy, podpredseda SNS Paška.

Slovenská národná strana sa po posledných voľbách, kedy sa jej nepodarilo dostať do parlamentu, pohybovala v prieskumoch pod hranicou zvoliteľnosti. Posledný januárový prieskum agentúry AKO ukázal SNS 4,1%, čo by mohlo naznačovať aj keď malý, ale predsa len stúpajúci trend voličského potenciálu národniarov. Volič však očakáva od strany, ktorá má v názve slovo „národná” aj silnejší národný rozmer. Slovná ekvilibristika bývalého predsedu J. Slotu:  „Aby sa to nevyfarbilo tak, že na Kriváni a Lomnickom štíte budú raz viať maďarské farby,” spôsobovala nielen spoločenské vášne, ale prinášala strane aj percentá. Ako hovorí klasik, voľby dokáže politickej strane vyhrať aj poriadne silná emócia, ktorú v nich dokáže politik zanechať. Žiarivým príkladom tohto výroku je Igor Matovič a jeho volebný výsledok v roku 2020.

.

Nová vízia predsedu SNS Andreja Danka o spájaní sa opozičných mimoparlamentných strán môže byť síce diskutabilným krokom, avšak už len vízia spájania sa pronárodných opozičných síl, po ktorej už dlhodobo a márne národne orientovaný volič volal, môže v konečnom dôsledku zamiešať balíčkom pripravených volebných kariet.

Najnovšie prvé rokovanie o vytvorení Slovenského opozičného bloku s cieľom, aby ani jeden hlas neprepadol sa uskutočnilo práve v priestoroch SNS. Zúčastnili sa ho viaceré strany- Slovenský patriot (M. Radačovský), Národná koalícia (R. Huliak), Socialisti.sk (A. Bekmatov) a Komunistická strana Slovenska (J. Hrdlička). Zúčastnené strany sa dohodli na ďalšom stretnutí, na ktorom sa už bude rokovať o prienikoch programových zhôd a určení konkrétnych krokov spoločného postupu pre parlamentné voľby.

Spolupráca SNS so Slovenským patriotom a Národnou koalíciou v rámci Slovenského opozičného bloku môže posilniť národný rozmer projektu. Strany ako socialisti.sk a KSS zase zdôraznia jeho sociálny  aspekt, čo by mohlo byť z pohľadu národne cítiaceho a sociálne orientovaného voliča zaujímavé. Zaktualizovanie pohľadu na nevyjasnené okolnosti privatizácie by mohla priniesť KSS, ktorá už v roku 2004 žiadala Dzurindu o zastavenie privatizácie a doprivatizácie strategických podnikov a chcela ich postupne vrátiť do vlastníctva štátu. KSS vtedy zverejnila informáciu, že  za privatizáciu štátneho majetku štát utŕžil 500 miliárd Sk, ale v roku 1989 mal tento majetok hodnotu 1 400 miliárd československých korún.

“Doterajšia privatizácia sa zúžila na obyčajný majetkový prevrat a rozkradnutie majetku štátu,” vyhlásila vtedy KSS.

To či sa agenda privatizácie a jej opätovné prešetrenie dostane aj do prípadného volebného programu Slovenského opozičného bloku zatiaľ nie je jasné. Minimálne by však zaujal tých voličov, ktorí majú dobrú historickú pamäť a neradi cítia zápach Gorily.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali