Čo povedal syn prezidenta Joea Bidena na súde ?

❚❚

Bratislava 2. marca 2024 (HSP / Fox News/ Foto: Screenshot Youtube)

 

Fox News prináša prvé informácie o výpovedi Huntera Bidena. Pred výborom tvrdil, že otca do svojho biznisu údajne nezapojil a celé vyšetrovanie obžaloby označuje za neopodstatnené

Hunter Biden
Hunter Biden

Hunter Biden sa v stredu dostavil na Kapitol,  aby  za zatvorenými dverami vypovedal pred výborom Snemovne reprezentantov pre dohľad a súdnictvo. Tvrdil, že “nezapojil” svojho otca do svojho podnikania. Zároveň kritizoval republikánov v Snemovni reprezentantov za to, že ho “prenasledujú” v rámci svojho “straníckeho politického prenasledovania” a vyšetrovania impeachmentu jeho otca. Hunter Biden povedal, že republikáni nemajú proti jeho otcovi žiadne dôkazy, “pretože žiadne neexistujú”.

.

„Som tu dnes, aby som výborom poskytol jediný nespochybniteľný fakt, ktorý by mal ukončiť falošnú domnienku tohto vyšetrovania. Do svojho podnikania som nezapojil svojho otca,“ vypovedal Hunter Biden v stredu ráno.

„Ani keď som bol praktizujúcim právnikom, ani pri mojich investíciách alebo transakciách na domácej či medzinárodnej úrovni, ani ako člen správnej rady, ani ako umelec. Nikdy,“ uviedol Biden.

.

„Túto skutočnosť ste si prečítali v mnohých listoch, ktoré vám boli zaslané za posledný rok v rámci vášho takzvaného vyšetrovania obžaloby.  Túto skutočnosť ste počuli, keď som ju pred niekoľkými týždňami povedal, stojac pred touto budovou. Počuli ste ju aj od niekoľkých ďalších svedkov. Od mojich bývalých kolegov a obchodných partnerov vrátane môjho strýka . Vypovedali pred vami v podobných konaniach. A dnes túto skutočnosť počujete priamo odo mňa,“ pokračoval vo svojej úvodnej reči.

„Výbory ma už viac ako rok prenasledujú v rámci vášho straníckeho politického prenasledovania môjho otca. Zaoberali ste sa narážkami, prekrúcaním a senzáciami – a pritom ste ignorovali jasné a presvedčivé dôkazy, ktoré ste mali pred očami,“ pokračoval Biden.

„Nemáte dôkazy na podporu nepodložených a MAG- motivovaných konšpirácií o mojom otcovi, pretože žiadne neexistujú,“ svedčil.

„Republikáni Snemovne reprezentantov postavili celý váš stranícky domček z kariet na lžiach, ktoré povedali svedkovia z minulosti,“ uviedol Biden. Narážal tým na svojich bývalých obchodných partnerov Tonyho Bobulinského a Jasona Galanisa a na bývalého informátora FBI Alexandra Smirnova. Všetci totiž tiež vypovedali v rámci vyšetrovania impeachmentu.

„Namiesto toho, aby ste sa riadili faktami, ktoré vám boli predložené v bankových záznamoch, finančných výkazoch, korešpondencii a ďalších svedeckých výpovediach, pokračujete v horúčkovitej snahe dokázať lži, ktoré vy a tí, na ktorých sa spoliehate, neustále šírite. Áno, sú to lži,“ povedal.

.

 

Prešľapy a závislosť

Hunter Biden sa vyjadril aj ku “chybám”, ktoré urobil vo svojom živote. „Premrhal som príležitosti a privilégiá, ktoré mi boli poskytnuté. Viem o tom. Som za to zodpovedný. A napravujem to,“ uviedol.

„Ale sú to moje chyby a moje nedostatky. Nie môjho otca. Otec neurobil nič iné, len to, že celý svoj život zasvätil službe verejnosti a snažil sa urobiť z tejto krajiny lepšie miesto pre život,“ povedal.

Hunter Biden hovoril aj o svojom boji so závislosťou. Povedal, že jeho otec bol pri ňom.

„Pomohol mi zachrániť si život. Jeho láska a podpora mi umožnili vytriezvieť a zostať triezvym. Pomohol mi znovu vybudovať svoj život ako otec, manžel, syn a brat,“ vypovedal. „To, čo dostal na oplátku za to, že bol milujúcim a podporujúcim rodičom, je príval konšpiračných teórií. Teórií plných nenávisti, ktoré vyústili do tohto fiktívneho vyšetrovania obžaloby a naďalej podnecujú neutíchajúce osobné útoky proti nemu a proti mne,“ uviedol.

.

 

Vytrhnuté z kontextu

Hunter Biden ďalej poukázal na záznamy jeho textových správ, e-mailov a inej komunikácie, ktoré výbory získali. „Republikáni vytrhli moju komunikáciu z kontextu. Opierali sa o dokumenty, ktoré boli pozmenené. Vyberali si útržky finančných alebo iných záznamov, aby skreslili to, čo sa skutočne stalo,“ povedal.

„Príkladom je niekoľko zmienok o mojej rodine v e-mailoch alebo správach, ktoré som poslal, keď som bol v najtemnejších dňoch svojej závislosti,“ uviedol.

Dodal: „Ak sa o to dnes pokúsite znova, moje odpovede odhalia vašu taktiku a ukážu pravdu. Môj otec sa nikdy nezúčastňoval na žiadnom mojom biznise.“

Prezidentov syn vyjadril nádej, že jeho svedectvo ukončí túto” nepodloženú a deštruktívnu politickú šarádu”. „Mrhali ste drahocenným časom a zdrojmi na útoky proti mne a mojej rodine kvôli vlastným politickým ziskom. Mali ste skôr riešiť skutočné problémy v tejto krajine, ktoré zúfalo potrebujú vašu pozornosť,“ svedčil.

Abbe Lowell, právnik Huntera Bidena povedal: „Po výpovedi klienta už nie je na čo sa pýtať, na čo odpovedať, čo povedať, alebo čo urobiť.“

„Republikáni ukončili deň rovnako, ako ho začali – bez dôkazov, ktoré by podporili ich fiktívne vyšetrovanie. Ich vyšetrovanie je založené na lžiach, ktoré šíria ľudia usvedčení alebo obvinení z klamstva alebo podvodu,“ povedal Lowell.

„Hunter teraz toto stranícke sprisahanie uviedol na pravú mieru – do záznamu a pod prísahou – a táto politická šaráda by sa mala konečne skončiť,“ uviedol právnik.

 

Ďalšie svedectvá

Svedectvo Huntera Bidena prichádza po tom, čo jeho strýko, mladší brat prezidenta Bidena James Biden, vypovedal minulý týždeň v rámci vyšetrovania impeachmentu. James Biden vypovedal, že prezident “nikdy nemal žiadnu účasť ani priamy či nepriamy finančný záujem” na jeho obchodoch.

.

Republikáni Snemovne reprezentantov si vypočuli svedectvá viacerých bývalých obchodných partnerov prezidentovho syna. Partneri vypovedali, že Joe Biden bol zapojený do rodinných obchodných podnikov. Prezident sa podľa výpovedí mal stretnúť s predsedom čínskej energetickej spoločnosti CEFC, s ktorou obchodovali jeho brat a syn.

Výbor pre dohľad Snemovne reprezentantov po svedectvách uviedol, že je schopný “potvrdiť, že Joe Biden sa stretol takmer s každým cudzincom, ktorý posielal peniaze jeho synovi”.

Demokrati v Snemovni reprezentantov a Biely dom kritizovali vyšetrovanie ako neopodstatnené. Republikáni však trvajú na tom, že len rozvírili hladinu vyšetrovania Bidenových rodinných podnikov.

„Výbory Snemovne reprezentantov pre dohľad, súdnictvo a pre cesty a prostriedky objavili záznam dôkazov, ktoré odhaľujú, že Joe Biden bol akousi “značkou”, ktorú jeho rodina predávala s cieľom obohatiť Bidenovcov,“ uviedol v utorkovom vyhlásení predseda výboru Snemovne reprezentantov pre dohľad James Comer, R-Ky. „Joe Biden o týchto schémach vedel. Zúčastňoval sa na nich a mal z nich prospech. Joe Biden sa zúčastňoval na večerách, hovoroch cez hlasitý odposluch. Objavoval sa na stretnutiach a chodil na kávu so zahraničnými obchodnými partnermi svojho syna,“ uviedol.

„V skutočnosti sme zdokumentovali, ako sa Joe Biden stretával s takmer všetkými zahraničnými obchodnými partnermi svojho syna. Zatiaľ čo partneri spoločne posielali milióny Bidenovcom. Naše výbory majú možnosť vypočuť Huntera Bidena, kľúčového svedka v našom vyšetrovaní impeachmentu prezidenta Joea Bidena, ohľadom tohto záznamu dôkazov. Táto výpoveď nie je záverom vyšetrovania obžaloby. Čakajú nás ďalšie predvolania a vypočutia svedkov,“ uviedol Comer.

.

„Výbor bude pokračovať vo vyšetrovaní s cieľom určiť, či sú články o obžalobe oprávnené,“ dodal Comer.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali