Čo odznelo na bojovej porade bossov mainstreamových médií?

Čo odznelo na bojovej porade bossov mainstreamových médií?

Bratislava 28. mája 2018 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Vedenie hlavných médií pôsobiacich na Slovensku sa zišlo na bojovej porade, aby riešilo veľmi vážny problém: internet a sociálne siete ich pripravili o informačný monopol. Miroslava Kernová z webu Omediach.com pohrozila, že za týchto okolností sa v dôsledku ruského informačného vplyvu, ktorý je taký sofistikovaný, že ho vôbec nevidno, môže veľmi rýchlo stať aj u nás to, čo sa deje v Poľsku a Maďarsku.

Ilustračné foto

Priestory Paneurópskej vysokej školy, kde sa akcia konala, zodpovedali svojou výzdobou duchu podujatia – celá aula bola lemovaná panelmi, na ktorých boli články s kauzami vlády a konšpiračnými schémami údajných personálnych prepojení. (Vraj to všetko boli texty Jána Kuciaka.) Na čelnej stene visel obrovský čierny plagát, na ktorom bolo napísané niečo ako „Študenti FM PEVŠ za splnenie záverov XV. zjazdu KSČ“, alebo niečo tomu podobné. Skrátka, konšpiračné hniezdo par excellence, chýbali už len sviečky a oltárik novodobých svätých.

Reklama

Oficiálny názov akcie bol „Medzinárodná vedecká konferencia Pravda & lož – Sloboda prejavu v kontexte moderných technológií“. Pozostávala z prednáškovej časti a následnej debaty pri okrúhlom stole, kde ustarostení najvyšší predstavitelia najväčších médií pôsobiacich v SR riešili vážnu situáciu: internet a sociálne siete otvorili brány slobody vyjadrovania dokorán, čím ich pripravili o monopol na informovanie a ovplyvňovanie verejnej mienky. Informačná vojna je v plnom prúde a oni majú problém: ako majú v ľuďoch vytvárať ten jediný správny názor, keď druhá strana má tiež priestor na vyjadrenie, čím celú snahu nivočí? Ako im zavrieť ústa, aby to bolo zároveň demokratické? Skrátka, atmosféra bola veľmi vážna, napätá a takmer pochmúrna.

Prítomných privítala organizátorka, dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy Iveta Radičová, slovami „Keď sa stala brutálna vražda investigatívneho novinára a jeho priateľky, od roku 1989 som prvýkrát zaváhala s otázkou samej k sebe, kde sme urobili fatálnu chybu.“

Reklama

Miroslava Kernová, šéfredaktorka webu Omediach.com, v úvodnom vystúpení uviedla, že čitateľ je dnes úplne iný ako pred pätnástimi rokmi: „Aby neutiekol, treba ho zaujať krásnymi fotografiami, polobulvárnym perexom – ale on napokon aj tak utečie.“ Posťažovala sa, že už nie hlavné médiá, ale facebook ho ovplyvňuje najviac: „Facebook určuje, čo bude čítať. Ako príklad môžem uviesť článok Jakuba Godu spred roka. Keď si dal do vyhľadávača nájsť najčítanejšíe články na tému EÚ, zistil, že medzi piatimi najviac čítanými boli štyri z rôznych neznámych webov so správami o neprispôsobivých cigánoch, znásilnenej migrantmi a podobne,“ uviedla. Kernová naznačila, že takýmto správam dávajú ľudia prednosť pred odborne fundovanými správami z kvalitných médií.

Kernová ďalej upozornila na pôsobenie internetových trollov. Chodia vraj aj k nej na jej stránku, lenže tá je podľa jej vyjadrenia mienkotvorná, tam sú vzdelanejší čitatelia, ktorí trollov odhalia. Ale tvrdí, že na obyčajných stránkach, kam chodia tí jednoduchší, nevzdelaní, teda bežní slovenskí čitatelia, tí trollov neodhalia a dajú sa oklamať a zmanipulovať.

Za veľké nebezpečenstvo Kernová označila ruské zasahovanie. Je také sofistikované, že „vôbec ho nevidno, nikomu ani nenapadne, že tam je“. Podľa nej tu chýba rázne štátne vyhlásenie o tom, aké nebezpečné to je: „Všetky okolité demokratické štáty to riešia, ale my nie. A hrozí, že sa potom môže stať to, čo sa deje v Poľsku a Maďarsku.“

„Hocikto si môže hovoriť, čo chce a potom tu máme výsledok: musíme už rátať s kotlebovcami,“ povedala Kernová. Ako ďalší rečníci, aj ona hovorila o probléme internetového vandalizmu, keď jednotlivci na internet vypisujú primitívne oplzlosti, nadávky a urážky. A podobne ako ďalší rečníci, aj ona dôsledne stotožňovala internetový vandalizmus s prejavmi odlišného politického názoru.

Peter Bárdy, šéfredaktor portálu Aktuality.sk: „Vypnúť diskusie pod článkami nemá nič spoločné s obmedzovaním slobody slova a prejavu, ale naopak, tým chránime slobodu slova a slobodu prejavu.“ Toto tvrdenie by si mal zapamätať každý, kto by azda chcel diskutovať v médiu, v ktorom sú diskusie zakázané: tým, že si svoj príspevok nechá pre seba, v podstate prispeje k zvýšeniu slobody slova a prejavu. Veď to je v podstate takmer logické.

Reklama

Henrich Krejča, šéfredaktor spravodajstva a publicistiky televízie Markíza: „Bohužiaľ, internet sa stal absolútne otvoreným. Výsledkom tohto stretnutia, ak chceme túto vec niekam posunúť, by mala byť dohoda všetkých týchto médií. Lenže najväčším problémom sú aj tak sociálne siete, pretože najmä tie šíria tie hoaxy a nezmysly. Neviem ako to urobiť, aby sa to vyriešilo.“ A ďalej hovorí, že je proti cenzúre, ale treba silnú reguláciu.

Adam Zavřel, šéfredaktor online spravodajstva televízie Joj: „Ešte stále sme toho názoru, že je tu demokracia, názor je názor a napriek tomu, že s mnohými nesúhlasíme, sme za to, aby mohol zaznieť. Lenže čím ďalej, tým viac to zachádza do takých krajností, že to asi zakážeme.“ Teda podľa tohto vyjadrenia sa demokracia na webe Jojky čoskoro skončí, tak ako sa skončila na iných weboch tých správnych demokratických médií, ktoré už neuniesli tlak diskutujúcich s opačnými názormi.

Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníka N, sebakriticky priznal, že najprv by mali médiá pozametať pred vlastným prahom: „V médiách sa objavuje toľko dezinformácií, hoaxov a neprofesionálnej práce, že to je hanba, ktorá by sa mala riešiť prvá. Objavuje sa to na veľkých weboch, serióznych weboch, všade.“ Toto je zaujímavá informácia, ktorú si treba zapamätať, pretože šéfredaktor Denníka N po prvýkrát verejne priznal, že aj mainstream je plný hoaxov a dezinformácií – doteraz bola táto výsada prisudzovaná len tzv alternatívnym médiám.

Kernová našla aj čiastkové riešenie, ako sa nepríjemných diskutujúcich zbaviť: „Určitým riešením je na weboch používať facebookové diskusie. Každý, kto by chcel diskutovať, by si musel nainštalovať facebookový plugin. A potom už nie je v diskusii taký anonymný a je jednoduchšie mu znemožniť vstúpiť do diskusie. Takto je napríklad pravidelne na mesiac vypínaný Tibor Rostas či mnohí kotlebovci.“

Podobne to vidí aj Bárdy: „Mali sme aj poslancov zablokovaných. Napríklad Sulíka. Mal nick Sulíkov asistent a postoval do diskusií linky na svoje blogy. Tak sme ho zablokovali a on mi volal o dva dni, že ten nick, to je v skutočnosti on sám, a že už nikdy nebude dávať linky do diskusie. A to nehovorím o úderke zo Súmračnej. Tí keď vletia do diskusie, tak to môžete celé rovno vypnúť.“ Ale celkovo vidí situáciu pesimisticky: „Mladí už nechodia na klasické médiá, ale na celkom iné, ktoré sú často úplne proti akémukoľvek systému. Toto je naozaj veľká výzva, aby si elity uvedomili vážnosť situácie. Ja neviem, či sa to vôbec ešte dá zachrániť.“ Naznačil tak, že by sa mohla stať realitou desivá predstava, že informačný priestor by mohol byť úplne pluralitný a každý by si v ňom mohol slobodne voliť, ktoré názory a pohľady preferuje. Hrôza čo i len pomyslieť.

Reklama

V debate odznelo ešte mnoho pozoruhodných vecí. Zaujímavé bolo napríklad, že Kuciaka nikto nenazval inak ako „Jano“ či „Janko“. Prítomní sa však nezhodli na tom, čo treba urobiť, aby internet prestal ovplyvňovať rozmýšľanie ľudí a prenechal toto profesionálnym mediálnym manipulátorom, tak ako to bolo donedávna. Aby si ľudia opäť začali myslieť výlučne len to, čo je správne.

Ibaže… je naozaj vážnym problémom presvedčiť motýle, nech sa zakuklia, aby sa z nich opäť stali húsenice.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali