Čína bude profitovať z toho, že globálny juh lobuje proti uhlíkovým tarifám EÚ

Čína bude profitovať z toho, že globálny juh lobuje proti uhlíkovým tarifám EÚ

Peking 19. júla 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:Pixabay)

 

Napriek tomu, že nové uhlíkové clá EÚ sú v Európe chválené ako nevyhnutné pre ekologický prechod, vyvolali na globálnom Juhu značný hnev a vyvolali obavy, že tieto clá zničia národný oceliarsky priemysel a nasmerujú ďalšie krajiny do náručia Číny, píše Thomas O’Reilly pre The European Conservative

Ilustračné foto

Nová politika EÚ, ktorá zavádza uhlíkové dane na dovážané výrobky, naráža na odpor krajín globálneho Juhu, keďže nová štúdia ukazuje, že táto nová politika by mohla africkú ekonomiku stáť 25 miliárd dolárov ročne – približne štvornásobok sumy, ktorú EÚ poskytuje Afrike vo forme rozvojovej pomoci.

Reklama

Mechanizmus úpravy uhlíkových hraníc (CBAM) vstúpi do platnosti v októbri a počas nasledujúcich troch rokov zavedie clá na energeticky náročný tovar na základe množstva oxidu uhličitého vypusteného pri výrobe.

Cieľom mechanizmu je povzbudiť krajiny mimo EÚ, aby prijali ambicióznejšie politiky v oblasti klímy a znížili svoje emisie uhlíka, ale mnohí odborníci na politiku a neeurópske vlády ho odsúdili ako lacnú formu protekcionizmu v oblasti klímy, ktorá bude mať neprimeraný vplyv na chudobnejšie regióny sveta.

Reklama

Hoci CBAM ešte nie je plne implementovaný, India varovala pred obchodnou vojnou. Indickí obchodní zástupcovia uviedli, že politika uhlíkových ciel ochromí dovoz indických stavebných materiálov – vrátane cementu a ocele – do Európy a mohla by byť v rozpore s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie.

Viaceré africké krajiny na čele s Juhoafrickou republikou teraz na poslednú chvíľu lobujú u Európskej komisie a opisujú, že CBAM prenáša “bremeno opatrení v oblasti klímy na rozvojové ekonomiky” a môže mať “nezamýšľané dôsledky” týkajúce sa afrického kontinentu, keďže EÚ sa snaží o ekologický prechod.

V dokumente juhoafrickej lobby sa tiež uvádza, že vývoz do EÚ, najmä hliníka a ocele, by mohol klesnúť o 4 % a že Brusel by nemal zabúdať na rozhodujúcu úlohu, ktorú by Južná Afrika mohla v budúcnosti zohrávať pri dodávkach materiálov vzácnych zemín. K Juhoafrickej republike sa pridali brazílski oceliarski lobisti, ktorí tvrdia, že CBAM predstavuje “protekcionistickú zaujatosť” voči neeurópskym výrobcom.

Profesor David Luke z London School of Economics načrtáva potenciálne účinky CBAM na obchod s Čínou. Africké krajiny, ako napríklad Mozambik, by mohli zvýšiť svoj vývoz do Číny v dôsledku novej colnej bariéry okolo Európy. CBAM sa zatiaľ vzťahuje najmä na ťažké priemyselné výrobky a hnojivá, ale po roku 2026 sa rozšíri aj na potenciálne bežné spotrebiteľské výrobky.

Zavedenie CBAM prichádza v čase veľkých zmien v európskych vzťahoch na globálnom Juhu, kde je tradičná hegemónia Západu spochybňovaná vzostupom alternatívnych mocností, ako je Čína, ako aj bojom o vplyv medzi Ruskom a Západom v Afrike.

Reklama

O téme CBAM sa možno bude diskutovať, keď európski a latinskoamerickí lídri zasadnú tento týždeň v Bruseli, aby sa druhýkrát pokúsili zabezpečiť dohodu o voľnom obchode Mercosur, keďže najmä Brazília prejavuje ochotu postaviť sa požiadavkám Západu v otázkach Ukrajiny a ekologickej politiky.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:23

Tlak migrantov na poľsko-bieloruskej hranici sa od minulého roka zdvojnásobil, povedal v utorok poľský minister vnútra Tomasz Siemoniak. Označil to za politické rozhodnutie Minska a Moskvy s tým, že 90 percent narušiteľov má ruské víza.

15:22

Južná Kórea bude poskytovať viac rozvojovej pomoci Afrike a posilní vzájomnú spoluprácu v oblasti kritických nerastných surovín a technológií. V utorok to vyhlásil juhokórejský prezident Jun Sok-jol v Soule počas summitu Južná Kórea-Afrika.

15:21

Kandidatúru Naréndru Módího na funkciu predsedu indickej vlády podporili v utorok dvaja kľúčoví členovia koalície Národná demokratická aliancia (NDA) vedenej Módího nacionalistickou Indickou ľudovou stranou (BJP).

15:06

Vojenskí inštruktori zo západu, ktorí cvičia ukrajinských vojakov na Ukrajine, nemajú “imunitu” voči ruským úderom, uviedol v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Kremeľ reagoval na správy, že Francúzsko by mohlo vyslať vojenských inštruktorov na Ukrajinu.

14:59

Voličská podpora strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) pred voľbami do Európskeho parlamentu naďalej klesá. Strana čelí niekoľkým škandálom a podľa najnovšieho prieskumu zverejneného v utorok by ju volilo 15,5 percenta respondentov. Najsilnejším zostáva konzervatívny blok CDU/CSU s podporou 30,5 percent, druhá je vládna Sociálnodemokratická strana (SPD) má 16 percent.

14:58

Silné dažde zaplavili v utorok v juhopoľskom meste Krakov a okolitých mestách a obciach ulice, parkoviská aj pivnice, uviedol hovorca hasičského zboru Malopoľského vojvodstva Hubert Cieply.

14:49

Dočasný iránsky minister zahraničných vecí Alí Bágherí v utorok rokoval so šéfom Hizballáhu Hasanom Nasralláhom o “navrhovaných riešeniach” na ukončenie vojny v Pásme Gazy, uviedla libanonská militantná skupina podporovaná Iránom.

14:48

Rusko považuje za pochopiteľné, ak sa niektoré krajiny odmietajú zúčastniť na mierovej konferencii o Ukrajine v Švajčiarsku. V utorok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že tomuto zhromaždeniu chýbajú ciele a je absurdné, ak sa uskutoční bez účasti Ruska.

14:47

Ruský opozičný politik Iľja Jašin, ktorý bol odsúdený na osem a pol roka väzenia za šírenie dezinformácií o ruskej armáde, dostal v predvečer svojho prepustenia z trestnej cely ďalší 12-dňový trest. S odvolaním sa na politikov kanál na platforme Telegram o tom v utorok informovala britská stanica BBC.

14:47

Taliansko poskytne Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany SAMP/T, oznámil v utorok šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Pre agentúru AFP to potvrdil aj nemenovaný predstaviteľ talianskej vlády.

14:46

Bez toho, aby bolo Slovensko uplynulých 20 rokov súčasťou Európskej únie (EÚ), by sme na tom boli horšie. Diskusia o tom, čo únia mohla v minulosti a môže do budúcnosti urobiť lepšie, je však legitímna. Jednou z kľúčových možností vyjadriť svoj názor sú voľby, v tomto prípade voľby do Európskeho parlamentu (EP), preto by sa ich mali Slováci v sobotu (8. 6.) v čo najvyššom počte zúčastniť. Je o tom presvedčená Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

14:46

Najsilnejšia slovinská opozičná strana podala v pondelok návrh žiadajúci referendum o potenciálnom rozhodnutí uznať samostatnosť palestínskeho štátu. Takýto krok by mohol v parlamente oddialiť hlasovanie o návrhu na uznanie palestínskeho štátu, o ktoré poslancov minulý týždeň požiadala vláda.

14:45

Problémy s dodávkami nórskeho plynu do Európy sa zmierňujú, keďže kľúčový plynovod bude pravdepodobne do piatka (7. 6.) opravený a obnoví prevádzku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Lyska kŕmi svoje mláďatá na hladine jazera počas slnečného dňa v Tallinne v Estónsku

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marek Brna

Gustáv Murín

Miroslav Iliaš

Radovan Hrádek

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali