Blesková svadba pápeža je presne ten nesprávny signál

Blesková svadba pápeža je presne ten nesprávny signál

Vatikán-Santiago de Chile 23. januára 2018 (kath.net/HSP/Foto:TASR/AP/ANSA/Giorgio Benvenuti)

 

Sotva nájdeme médium, ktoré by nepísalo o „spontánnej“ svadbe v lietadle pápeža. Pápež sa spontánne opýtal: „Chcete sa zosobášiť? Tak to teraz urobíme.“

Na snímke pápež František

No údajná blesková svadba dvoch členov posádky v lietadle pápeža nebola očividne taká spontánna, ako sa zdalo. Svadba Pauly Podestovej (39) a Carlosa Ciuffardiho (41), ktorí boli už 8 rokov civilne zosobášení, bola očividne pripravená. Už 19. decembra čilské noviny „El Mercurio“ napísali o tomto úmysle pod titulkom „Svadba nad oblakmi“. Ale to je práve to, čo žurnalisti na pápežovi milujú – prekvapujúca „action“, dobrá pre titulky ako „Svadba v pápežovom lietadle“, „Áno nad oblakmi“, „Love is in the air“ …

Reklama

Zatiaľ čo oficiálne médiá Vatikánu to prezentovali ako spontánny nápad pápeža, o deň neskôr hlásila napr. stránka katholisch.de, že „snúbenci“ mali ten plán už v  decembri. Španielske noviny „La Nueva España“ informujú, že steward a stewardka to pripravovali od decembra 2017, keď ich vybrali byť v posádke pápežovho letu.

Veľké zemetrasenie v r. 2010 zničilo ich kostol, kde sa mala konať svadba: „Tak sme to presúvali, začali sme pracovať, prišli dcéry …“ To, že sa teraz rozhodli pre svadbu v pápežovom lietadle, odôvodňovali tým, že sa spoznali pri letoch. Lietadlo je vraj istým spôsobom ich „domov“.

Reklama

To nastoľuje niektoré otázky. Ak to pár plánoval, ako mohlo dôjsť k tomu, že to z pohľadu pozorovateľov vyzeralo ako iniciatíva pápeža? Bol do plánov zasvätený a celé bolo snáď inscenáciou pre médiá? Pre to by hovorilo, že prezident leteckej spoločnosti bol na palube a bol jedným z dvoch svedkov! Podľa novín „La Nueva España“ boli obaja „snúbenci“ minulý rok vyznamenaní ako vynikajúci pracovníci. Viac bezplatnej reklamy pre leteckú spoločnosť už ani byť nemôže!

No ak toto prehliadneme, aj tak zostáva nepríjemný pocit. Katolícke manželstvo nie je iba udalosť, ktorú možno spektakulárne zaranžovať, ale sviatosť. Predpokladá manželský súhlas, ochotu byť partnerovi do smrti verný v dobrom i zlom. Možno vzhľadom na žiariaci pár, ktorý sa pred mnohými kamerami a fotoaparátmi objíma o tejto ochote pochybovať?

Obaja sami uviedli, že sa vlastne chceli zosobášiť v kostole už pred 8 rokmi. Ale aký dôležitý im bol cirkevný sobáš, ak osem rokov nenašli termín ani miesto, aby si túto sviatosť vyslúžili? Ak páru zvlášť záleží na vzťahu s Bohom, manželskom zväzku ako znamení nezlomnej vernosti Boha voči ľuďom a Ježiša svojej Cirkvi, tak sotva nechá uplynúť toľké roky. A či išlo o slávnosť samu osebe, o emocionálnu oslavu cirkevného obradu, ktorá v Latinskej Amerike tradične patrí k sobášu? A ako hodnotiť ideu, využiť stretnutie s pápežom, aby sa v lietadle zosobášili? Nenanucuje sa nám tu myšlienka, že tu nešlo primárne o sviatosť manželstva, ale o zvlášť spektakulárnu formu sobáša – o „event“ so senzačným účinkom?

Ak bola vec plánovaná, nemal sa pápež dôkladnejšie týmito otázkami zaoberať? Ale ak to malo byť spontánne – civilne zosobášenému páru udeliť sviatosť manželstva – bolo by lepšie sa tejto „vložky“ do programu na palube vzdať. Namiesto splnenia „spontánnej“ túžby po sobáši, by bol lepší pastoračný rozhovor, aby sa dozvedel, prečo pár toľké roky nenašiel príležitosť k uzavretiu cirkevného sobáša a čo pre nich sviatosť manželstva skutočne znamená.

O to skôr, že František v júni 2016 sám povedal, že „veľkú väčšinu cirkevných manželstiev považuje za neplatných“. Manželia si hovoria „Áno pre celý život“, ale nevedia, čo hovoria, ako povedal. A v „Amoris laetitia“ František jasne napomínal zlepšenie prípravy na manželstvo. Ako základ nerozlučiteľného manželstva predsa nestačí byť zaľúbení a dúfať, že to dobre dopadne. Patrí k tomu predsa intenzívna a hlboká príprava, aby sa v manželstve vydaril život z viery na trvalo.

Reklama

„Blesková svadba“ v pápežovom lietadle preto vysiela dosť nesprávny signál.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali