Bidenova politika voči Ukrajine môže viesť k tretej svetovej vojne: Trump

Bidenova politika voči Ukrajine môže viesť k tretej svetovej vojne: Trump

Washington 23. februára 2023 (HSP/Foto:Archív)

 

Trumpove vyjadrenia prichádzajú po Bidenovej pondelkovej ceste do Kyjeva, ktorou demonštroval neochvejnú „podporu“ USA Ukrajine

Trump
Na snímke Donald Trump

Takmer rok po vojne na Ukrajine, ktorú podnietili USA, bývalý americký prezident Donald Trump v utorok varoval, že politika prezidenta USA Joea Bidena na Ukrajine môže vyvolať tretiu svetovú vojnu.

Reklama

„Ak sledujete a chápete kroky, ktoré Biden robí v súvislosti s Ukrajinou, systematicky, ale možno nevedome nás tlačí do niečoho, čo by čoskoro mohlo byť treťou svetovou vojnou. Aké je to šialené?“ Trump napísal na svojej platforme Truth Social, ktorá je však dostupná len v USA.

V pondelok Trump skupine svojich priaznivcov na Floride povedal, že v prípade znovuzvolenia sa spojí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Vladimirom Zelenským, aby našli rýchle riešenie ukrajinskej krízy.

Reklama

„Tretia svetová vojna ešte nikdy nebola bližšie“, povedal bývalý americký prezident Donald Trump. Podľa neho súčasný americký prezident Joe Biden svojimi krokmi na podporu Ukrajiny tlačí svet do vojny.

Sľúbil tiež, že „vyčistí“ Biely dom od všetkých „vojnových štváčov a posledných amerických globalistov v hlbokom štáte, Pentagóne a ministerstve zahraničných vecí“.

„V Amerike sa musíme zbaviť predstaviteľov skorumpovaného establišmentu, ktorí zničili každé dôležité rozhodnutie v oblasti zahraničnej politiky. Patrí sem aj prezident Biden, o ktorom jeho ľudia hovoria, že neurobil žiadne dobré rozhodnutie v súvislosti s inými krajinami a vojnami,“ povedal Trump.

Ako zdôraznil, kým bol prezidentom, odmietal „katastrofálne rady“ washingtonských generálov, byrokratov a „takzvaných diplomatov“, ktorí vedia len to, ako zatiahnuť USA do konfliktu, ale nie to, ako sa z neho dostať.

Trump v tejto súvislosti spomenul námestníčku amerického ministra zahraničných vecí Victoriu Nulandovú a mnohých ďalších jej podobných, „ktorí sú posadnutí tlačením Ukrajiny do NATO“.

Reklama

Militantná neokonzervatívka Nulandová sa „preslávila“ tým, že verejne potvrdila, že USA do podpory nelegálneho prevratu na Ukrajine investovali 5 miliárd dolárov prostredníctvom mimovládiek a tajných operácií, že de facto rozhodovala o novej ukrajinskej vláde po prevrate, a výrokom „Fuck the EU“ (Vyse*rme sa na EÚ) v tejto súvislosti. Počas vypočutia v Kongrese USA priznala existenciu tajných biologických laboratórií na Ukrajine a vyjadrila obavu, aby sa nedostali pod kontrolu Ruska a rovnako ako Biden uviedla, že v prípade ruskej invázie na Ukrajinu plynovod Severný prúd prestane existovať.

Trump v roku 2018 dostal otázku, či verí hodnoteniu spravodajskej komunity, že Rusko zasahovalo do volieb v roku 2016, alebo Putinovmu popieraniu. Trump sa vyjadril dvojznačne a zdalo sa, že Putinovi verí. „Mám veľkú dôveru vo svojich spravodajských pracovníkov, ale poviem vám, že prezident Putin bol dnes vo svojom popretí mimoriadne silný a dôrazný,“ povedal Trump.

K tomuto vyjadreniu dodal: „Pamätáte si, keď ma médiá prekvapili otázkou: Komu veríte viac: … vašim ľuďom zo spravodajských služieb, Comeymu, McCabeovi, Strzokovi, Lise Pageovej alebo Putinovi? A ja som odpovedal: Viete, to bola najťažšia otázka, akú mi kedy ako politikovi položili. A potom, keď som im naozaj nedal veľmi dobrú odpoveď, pokiaľ ide o presnosť… ach, rozpútalo sa peklo. Ale to je v poriadku, viete, to je v poriadku. A ukázalo sa, že som mal pravdu. Aj v tomto som mal pravdu.“

“Títo ľudia už dlho hľadajú konfrontáciu. Teraz balansujeme na pokraji tretej svetovej vojny,” uzavrel Trump.

Jeho vystúpenie si môžete pozrieť na Youtube:

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:33

Deväťdesiatosemročná Ukrajinka z obce Očeretyne v Doneckej oblasti v čase ťažkých bojov a ostreľovania prešla za pomoci drevených palíc desať kilometrov do bezpečia. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:31

Influenceri by si mali byť vedomí, že za propagáciu nelegálnych webových stránok týkajúcich sa nelegálnych hazardných hier im hrozí pokuta. A to aj pri reklame vo forme bonusových kódov, odkazov na nelegálne online kasína alebo živého streamovania priebehu hry. V prípade fyzickej osoby ide o pokutu do výšky 50.000 eur, pri právnickej osobe do 250.000 eur.

11:30

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnutá bude prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý Národná rada SR definitívne schválila. Poslanci o právnej norme rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

11:29

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Stále tak prekračuje cieľ Európskej centrálnej banky na úrovni 2 %.

11:28

Zástupcovia konkurenčných palestínskych skupín Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o podpore “vnútropalestínskeho zmierenia”. Uviedol to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

11:27

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil rozšírenie Európskej únie o desať štátov pred 20 rokmi za “moment európskeho šťastia”. 

11:26

Predseda Európskej rady Charles Michel nemá obavy z nadchádzajúceho polročného predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie. Podľa servera index.hu to vyplýva z Michelovho rozhovoru, ktorý poskytol v Bruseli európskym médiám.

11:25

 Britský hlavný inšpektor väzníc Charlie Taylor skritizoval neprijateľné podmienky zadržiavania migrantov na letisku neďaleko Londýna.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali