Antony Blinken ruší cestu do Číny po objavení špionážneho balóna

Antony Blinken ruší cestu do Číny po objavení špionážneho balóna

Washington 4. februára 2023 (HSP/Financial Times/Foto:TASR/AP-Carolyn Kaster )

 

Americký minister zahraničných vecí to označil za “nezodpovedný čin”, keďže Peking popiera tvrdenia o špionáži a trvá na tom, že ide o “civilnú vzducholoď”, informuje Financial Times

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zrušil svoju víkendovú návštevu Číny po tom, čo Pentagón oznámil, že objavil čínsky špionážny balón, ktorý lietal nad citlivými miestami jadrových rakiet v západnom štáte Montana.

Reklama

Najvyšší americký diplomat mal odcestovať do Pekingu, kde sa mal stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Bol by prvým ministrom Bidenovej vlády, ktorý navštívil Čínu, a prvým ministrom zahraničných vecí, ktorý do tejto krajiny pricestoval za viac ako päť rokov.

V prejave na ministerstve zahraničných vecí po zrušení svojej cesty Blinken uviedol, že prítomnosť čínskeho balóna bola “nezodpovedným činom” a “jasným porušením suverenity USA a medzinárodného práva”.

Reklama

“Rozhodnutie Čínskej ľudovej republiky podniknúť túto akciu v predvečer mojej plánovanej návštevy poškodzuje vecné diskusie, ktoré sme boli pripravení viesť,” dodal Blinken.

K obratu došlo po tom, ako Pentagón vo štvrtok uviedol, že čínsky špionážny balón tento týždeň vstúpil do vzdušného priestoru USA a preletel nad Montanou, kde sa nachádza jedna z citlivých základní, na ktorých sú umiestnené jadrové medzikontinentálne balistické rakety.

Pentagón v piatok večer uviedol, že USA zaznamenali druhý čínsky špionážny balón nad Latinskou Amerikou.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v sobotu uviedlo, že je “vecou USA”, aby rozhodli, kedy ich delegácia navštívi Peking, a dodalo, že politici a médiá tento incident “nafúkli” s cieľom “napadnúť a očierniť Čínu”.

Peking odmietol názory, že išlo o špionážny balón, a uviedol, že ide skôr o “civilnú vzducholoď používanú na výskumné, najmä meteorologické účely”, ktorá sa odchýlila od plánovaného kurzu kvôli vetru a “obmedzenej schopnosti samočinného riadenia”.

Reklama

“Čínska strana vyjadruje poľutovanie nad neúmyselným vstupom vzducholode do vzdušného priestoru USA v dôsledku vyššej moci,” uviedla.

Hovorca Pentagónu brigádny generál Patrick Ryder v piatok uviedol, že balón letel na východ a nachádzal sa nad stredom USA. Odmietol povedať, či čínska armáda balón ovláda, ale uviedol, že velitelia americkej armády zistili, že balón nepredstavuje fyzickú hrozbu pre civilistov na zemi.

Na otázku o vysvetlení Číny odpovedal: “Vieme, že je to pozorovací balón.” Povedal, že pravdepodobne zostane nad USA niekoľko dní.

Vysokopostavený predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí uviedol, že Blinken v piatok hovoril s Wangom I, najvyšším predstaviteľom Číny pre zahraničnú politiku, aby ho informoval, že ruší svoju cestu, ktorá sa mala začať tento víkend. Úradník uviedol, že administratíva vyjadrila Číne v stredu vo Washingtone obavy týkajúce sa balóna.

“S našimi čínskymi partnermi sme si úplne jasne povedali, že išlo o neprijateľný a nezodpovedný incident,” povedal úradník.

Reklama

Americkí predstavitelia uviedli, že Čína už predtým lietala so špionážnymi balónmi nad krajinou, ale tento balón strávil nad jej územím viac času. USA uviedli, že prijali opatrenia na zabezpečenie toho, aby balón nemohol získať citlivé vojenské informácie.

Kanada samostatne uviedla, že monitoruje “potenciálny druhý incident”. Jej ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že si predvolalo čínskeho veľvyslanca v Ottawe, aby protestovalo proti balónu, a že bude “naďalej dôrazne vyjadrovať náš postoj čínskym predstaviteľom prostredníctvom viacerých kanálov”.

Mike Gallagher, republikánsky šéf nového výboru Snemovne reprezentantov pre Čínu, a Raja Krishnamoorthi, hlavný demokrat v tomto výbore, kritizovali Peking za tento incident a uviedli, že čínska komunistická strana “by nemala mať na požiadanie prístup do amerického vzdušného priestoru”.

“Nielenže ide o porušenie americkej suverenity…, ale tiež to jasne ukazuje, že nedávne diplomatické nadbiehanie ČKS nepredstavuje podstatnú zmenu politiky,” uviedli zákonodarcovia v spoločnom vyhlásení.

Michael McCaul, najvyšší republikán vo výbore Snemovne reprezentantov pre zahraničné veci, pre denník Financial Times uviedol, že USA by mali balón odstrániť zo svojho vzdušného priestoru. Povedal, že americkí predstavitelia priznali, že balón monitorovali, keďže letel nad Aleutskými ostrovmi, kde “mohol byť ľahko zostrelený nad vodou”.

“Ak ho necháme zostať nad americkou pôdou, nielenže to ohrozuje súkromie každého Američana, ale vysiela to aj veľmi nebezpečný signál čínskej komunistickej strane a našim ďalším protivníkom, že tento typ agresívneho vnikania je nejakým spôsobom prijateľný,” povedal.

Objavenie balóna náhle skomplikovalo pokus Washingtonu a Pekingu stabilizovať ich nepokojné vzťahy. Keď sa americký prezident Joe Biden stretol s čínskym prezidentom Siom na okraj samitu G20 na Bali v novembri, lídri sa dohodli, že obe mocnosti by sa mali pokúsiť stanoviť spodnú hranicu vzťahov, ktoré klesli na najnižšiu úroveň od nadviazania diplomatických vzťahov týchto krajín v roku 1979.

Biden požiadal Pentagón, aby poskytol vojenské možnosti týkajúce sa balóna, ale administratíva sa rozhodla balón nezostreliť z dôvodu rizika pre ľudí na zemi, ako aj z dôvodu posúdenia, že balón neposkytoval Číne spravodajské informácie, ktoré by nemohla získať inými prostriedkami vrátane satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali