Ako Američania vyhodili do vzduchu potrubia Nord Streamu: Hershova verzia

Ako Američania vyhodili do vzduchu potrubia Nord Streamu: Hershova verzia

Washington 11. februára 2023 (HSP/ Strana /Foto: Strana)

 

Bol by to vojnový akt. Aké dôsledky bude mať obvinenie USA z výbuchov na plynovodoch  Severný  prúd. 

Miesta útokov na plynovody Severný prúd
„Môžu po tomto teroristickom čine americkí vojaci zostať v Nemecku?“, pýta sa nemecká opozícia. „Biden sa zapísal do histórie ako terorista“, predseda Štátnej dumy RF

Článok amerického novinára Seymoura Hersha, ktorý obvinil Biely dom z organizácie výbuchov plynovodov Severný prúd roku 2022, vyvolal senzáciu. Jeho dôsledkami sa detailne zaoberá ukrajinský portál Strana.ua a jej pohľad vám teraz prinášame.

Reklama

Seymour Hersh je jedným z najznámejších amerických investigatívnych novinárov, ktorý získal Pulitzerovu cenu za vyšetrovanie amerických vojnových zločinov vo Vietname. Jeho článkom sa začal aj škandál okolo brutálneho zaobchádzania s väzňami americkej armády vo väznici Abú Ghrajb. Je pravda, že v posledných rokoch bol Hersh často obviňovaný z konšpiračných teórií a hlavné západné médiá ho citovali čoraz menej. Vzhľadom na rozsah obvinení, ktoré novinár vzniesol voči vedúcim predstaviteľom USA, však bolo ťažké článok o Severnom prúde ignorovať. O to viac, že verzia o zapojení krajín NATO do podkopávania plynovodu bola v médiách diskutovaná už predtým.

Seymour Hersch
Seymour Hersch

Hershovo vyšetrovanie však zatiaľ malo na Západe pomerne malý ohlas. Americké úrady ho označili za lož. Nemecká vláda uviedla, že nemá žiadne dôkazy o pravdivosti predložených informácií. Hlavné západné médiá o ňom vo všeobecnosti písali s veľkou skepsou. Prirodzene, v Rusku sa o tom veľa hovorilo. Tejto téme venuje pozornosť aj Čína.

Reklama

 

Účinok Hershovho vyšetrovania však môže byť oneskorený a mať významný vplyv do budúcnosti.

Po prvé, ak sa z nejakého dôvodu začnú stupňovať rozpory medzi Nemeckom a USA v politike voči Rusku a vojne na Ukrajine. A potom by obvinenia Američanov z útoku na plynovody mohli byť jedným z argumentov pre úpravu politického kurzu Berlína. Ale kým sa tak nestane, je nepravdepodobné, že by akékoľvek informácie o americkej účasti na výbuchoch plynovodov mohli nejakým spôsobom vážne zhoršiť ich vzťahy so SRN (aj keby nemecké vedenie dospelo k záveru, že tieto informácie sú pravdivé).

Po druhé, ak sa Rusko rozhodne prudko vyhrotiť svoje vzťahy s USA a NATO tým, že im dá nejaké nové ultimátum, potom by jedným z dôvodov mohol byť útok na Severný prúd (útok na strategickú infraštruktúru by mohol byť vnímaný ako vojnový akt, o čom, mimochodom, píše aj Hersh vo svojom článku).

 

Reklama

Ako Američania vyhodili do vzduchu potrubia: Hershova verzia

Hersh vo svojom vyšetrovaní uvádza, že výbušniny nastražili americkí potápači pod zámienkou cvičení NATO a aktivovali ich Nóri. Rozhodnutie o bombardovaní schválil osobne Joe Biden po viac ako deviatich mesiacoch tajných diskusií s tímom národnej bezpečnosti. Autor tvrdí, že počas diskusií vo Washingtone o sabotáži Severných prúdov bola hlavným problémom otázka, ako po sebe nezanechať žiadne dôkazy.

Novinár tiež píše, že na príprave plánu sabotáže Severných prúdov sa podieľal aj poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Sullivan. Podľa Hershovej verzie sa plánovanie tejto operácie začalo už koncom roka 2021 – ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Diaľkovo ovládané výbušniny nastražili potápači amerického námorníctva, ktorí v júni 2022 konali pod zámienkou cvičenia NATO známeho ako BALTOPS-22. O tri mesiace neskôr, 26. septembra 2022, sa výbušniny pripevnené k potrubiu spustili na základe signálu zo sonarovej bóje, ktorú zhodilo pozorovacie lietadlo P8 nórskeho námorníctva. Podľa Hersha Sullivan zvolal stretnutie novovytvorenej pracovnej skupiny – náčelníkov štábov, CIA, ministerstva zahraničných vecí a ministerstva financií – a požiadal ich o odporúčania, ako reagovať na hroziacu Putinovu inváziu.

Novinár píše, že išlo o prvé zo série prísne tajných stretnutí v zabezpečenej miestnosti na najvyššom poschodí budovy Old Executive Office Building, kde sídlil aj Poradný výbor prezidenta pre zahraničné spravodajstvo (PFIAB). Podľa jeho zdroja, ktorý je priamo oboznámený s týmto procesom, bolo účastníkom jasné, že Sullivan má v úmysle, aby skupina vypracovala plán na zničenie dvoch plynovodov Nord Stream v prípade ruskej invázie na Ukrajinu, a že plní prezidentovo želanie. Podľa novinára mohli byť potápači pre misiu sabotáže na plynovodoch  vopred naverbovaní zo strediska amerického námorníctva. Profesionálni potápači možno trénovali v Panama City, kde sa nachádza druhý najväčší krytý bazén v Amerike.

Podľa novinára nastražili diaľkovo ovládané výbušniny, ktoré o tri mesiace neskôr zničili tri zo štyroch plynovodov Severný prúd. Námorníctvo navrhlo použiť ponorku na priamy útok na potrubie a diskutovalo aj o možnosti zhodenia bômb s oneskorenými rozbuškami, ktoré by sa dali odpáliť na diaľku. CIA tvrdila, že čokoľvek sa urobí, musí sa uskutočniť tajne. Každý, kto sa zúčastnil na tomto procese, si uvedomoval, aké vysoké sú stávky. „Toto nie je detská hra,“ povedal novinárovi zdroj. Ak by sa podarilo vysledovať účasť Spojených štátov na útoku, „bol by to vojnový čin“.

Reklama

Túto myšlienku bolo veľmi ťažké diskrétne zrealizovať. Vody Baltského mora intenzívne hliadkovalo ruské námorníctvo a neboli tam žiadne ropné plošiny, ktoré by sa dali použiť ako krytie pre potápačskú operáciu. Niektorí ľudia zo CIA a ministerstva zahraničných vecí údajne hovorili: „Nerobte to. Je to hlúpe a bola by to politická nočná mora, keby sa to dostalo na verejnosť,“ opisuje váhanie vedenia USA Hershov zdroj. Napriek tomu členovia pracovnej skupiny CIA začali plánovať tajnú operáciu na vyhodenie plynovodu do vzduchu s pomocou hlbinných potápačov. Rozhodlo sa o zapojení Nórov, ktorých špeciálne jednotky mali potrebné schopnosti na vykonanie tejto operácie.

„Nenávideli Rusov a nórske námorníctvo bolo plné vynikajúcich námorníkov a potápačov, ktorí mali generácie skúseností s prieskumom ropy a zemného plynu v hlbokých vodách,“ povedal zdroj. Dalo sa im veriť, že misiu udržia v tajnosti. Istý americký novinár opísal nórsky záujem o túto sabotáž takto. „Zničenie Severných prúdov by umožnilo Nórsku predávať oveľa viac zemného plynu do Európy,“ uvádza sa v článku.

7. februára, necelé tri týždne pred ruskou inváziou na Ukrajinu, sa Biden stretol v Bielom dome s Olafom Scholzom, ktorý bol po istom váhaní už pevne na strane Američanov. Neskôr na tlačovom brífingu Biden povedal: „Ak Rusko zaútočí, Nord Stream 2 už nebude. Skoncujeme s ním.“ V marci niekoľko členov skupiny odletelo do Nórska, aby sa stretli so zástupcami nórskej tajnej služby a námorníctva. Jednou z kľúčových otázok bolo, kde presne v Baltskom mori umiestniť výbušniny. Plynovody Severný prúd 1 a 2, ktoré pozostávajú z dvoch sústav, boli od seba vzdialené len niečo vyše kilometra, keďže vedú do prístavu Greifswald na krajnom severovýchode Nemecka.

Nórske námorníctvo rýchlo našlo správne miesto v plytkom Baltskom mori, niekoľko míľ od dánskeho ostrova Bornholm. Potrubie viedlo viac ako míľu (námorná míľa – asi 1,85 km) od seba po morskom dne, ktoré bolo hlboké len 260 stôp (necelých 80 metrov). To by bolo v dosahu potápačov, ktorí by sa z nórskej mínolovky triedy Alta ponorili so zmesou kyslíka, dusíka a hélia vo flašiach, a na štyri potrubia s betónovými ochrannými krytmi by umiestnili nálože C4. Bola by to zdĺhavá, časovo náročná a nebezpečná práca, ale vody pri Bornholme mali ešte jednu výhodu: neboli tu silné prílivové prúdy, ktoré by potápačom sťažili prácu.

 

Potápači z Panama City nastražili výbušniny C4 na konci cvičenia BALTOPS22.

Dňa 26. septembra 2022 boli C4 pripevnené k potrubiu a aktivované sonarovou bójou, ktorú zhodilo pozorovacie lietadlo P8 nórskeho námorníctva. Signál sa šíril pod vodou, najprv do Severného prúdu 2 a potom do  Severného prúdu 1. O niekoľko hodín neskôr vybuchli silné výbušné zariadenia C4 a tri zo štyroch potrubí boli vyradené z prevádzky. O niekoľko minút neskôr bolo na hladine vody vidieť nahromadený plyn, ktorý zostal v potrubiach roztrhnutých výbuchmi, a svet sa dozvedel, že došlo k sabotáži.

 

Reakcia vlád zainteresovaných krajín

USA tieto obvinenia odmietli. „Je to úplná lož a úplný výmysel,“ povedala Adrienne Watsonová, hovorkyňa Rady pre národnú bezpečnosť. A Ned Price, vedúci tlačovej služby ministerstva zahraničných vecí, označil Hershovu verziu za „dokonalý a úplný nezmysel“. Nemecký kabinet ministrov uviedol, že nemecká vláda nemá k dispozícii žiadne údaje, ktoré by potvrdzovali závery novinára. V Bundestagu však ľavicová a pravicová opozícia vyzvala na prešetrenie údajov uvedených v článku. Vyhlásil to najmä predseda pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Hrupalla, ako aj predstavitelia strany Ľavica.

Reklama

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo Spojené štáty, aby reagovali na informácie o účasti Washingtonu na sabotáži  plynovodov Severný prúd. „Všetky tieto skutočnosti by mali byť teraz komentované v Bielom dome,“ napísala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharovová na svojom kanáli Telegram. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil vyšetrovanie amerického novinára za „veľmi dôležitý materiál“, ktorý je potrebné analyzovať v rámci medzinárodného vyšetrovania. Podľa neho ignorovať Hershovu publikáciu „by bolo prinajmenšom nespravodlivé“. „Najmä pre krajinu ako Nemecko, ktorá v dôsledku tohto teroristického útoku prišla o veľmi dôležité energetické zariadenie,“ povedal Peskov.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí požiadalo vládu USA o vysvetlenie. „Ak vyšetrovanie potvrdí skutočné skutočnosti, nemožno to takto prijať. Za takéto činy je potrebné niesť zodpovednosť,“ uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. Mimochodom, čínske štátne noviny Global Times hodnotia Hershovo vyšetrovanie takto: „Vzhľadom na správanie USA v minulosti sa čínski experti domnievajú, že Hershov článok je veľmi dôveryhodný, a napriek popieraniu Washingtonu nemožno Rusku zabrániť, aby hľadalo ďalšie dôkazy o hodnote správy.“

 

Reakcia západných médií

Popredné západné médiá sa k Hershovmu vyšetrovaniu stavajú rozporuplne a naznačujú, že novinár pracuje pre Kremeľ. Dôkazom je údajne reakcia Ruska, ktoré sa Hershovho vyšetrovania okamžite po zverejnení veľmi rýchlo chopilo.

Reklama

Agentúra Reuters píše, že išlo o „blogový príspevok“, ktorý Biely dom poprel. „Hersh je bývalý reportér denníkov New York Times a New Yorker, ktorý získal množstvo ocenení za svoje investigatívne reportáže, vrátane reportáží o vojne vo Vietname a škandále Abú Ghraib z roku 2004 po americkej invázii do Iraku. Nedávno vyvolal kontroverziu zverejnením správy, v ktorej spochybnil verziu Obamovej administratívy, že zakladateľ al-Káidy Usáma bin Ládin bol zabitý v roku 2011 pri operácii amerických špeciálnych jednotiek, zatiaľ čo v inej správe obvinil sýrskych povstalcov zo zosnovania útoku nervovoparalytickou látkou sarin na predmestí Damasku v auguste 2013, pri ktorom zahynuli stovky civilistov,“ opisuje prácu novinára agentúra Reuters.

AFP píše: „85-ročný Hersh je v USA považovaný za skúseného investigatívneho novinára. V posledných rokoch ho však obviňujú zo šírenia konšpiračných teórií.

Insider označil Hersha za “zdiskreditovaného novinára” a jeho tvrdenia za “nepodložené” a domnieva sa, že jeho článok bol “darom Putinovi”.

„Hersh získal Pulitzerovu cenu v roku 1970, ale jeho neskoršia práca bola často kritizovaná. V posledných desaťročiach sa stal terčom kritiky zo strany tých, ktorí ho označujú za nekvalitného, konšpiratívneho novinára príliš závislého od anonymných zdrojov. Investigatívny portál Bellingcat ostro kritizoval jeho reportáže o chemických útokoch v Sýrii a portál Vox spochybnil jeho tvrdenie z roku 2015, že prezident Barack Obama v skutočnosti neriadil zabitie Usámu bin Ládina. Rusko sa však jeho tvrdenia chopilo a rýchlo ho podporilo napriek tomu, že v súčasnosti neexistujú žiadne dôkazy o jeho pravdivosti. Námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov pre štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti uviedol, že Hershov článok Moskvu neprekvapil, a povedal, že to bude mať pre USA „dôsledky“. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová sa tiež na článok odvolala a uviedla, že Rusko opakovane naznačovalo, že za útokom stoja USA, a to aj bez akýchkoľvek dôkazov. Zdá sa, že Hershove hlavné tvrdenia v článku sú založené na jedinom nemenovanom zdroji a neposkytujú podrobnosti, ktoré by Insider alebo iné médiá mohli overiť,“ napísal Insider. V novinách sa však uvádza, že oficiálne vyšetrovanie incidentu je stále bezvýsledné.

V decembri nemenovaní predstavitelia USA a EÚ pre denník Washington Post uviedli, že neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že za útokom stojí Rusko. Nemeckí predstavitelia súhlasili. „Nepodložená verzia, že bombové útoky zorganizoval prezident Joe Biden, však už dlho koluje medzi krajne pravicovými americkými médiami a ruskými propagandistami a podporujú ju aj ruskí predstavitelia. Vychádza najmä z Bidenových poznámok zo začiatku februára 2022 a z teórie, že zničenie plynovodu by bolo pre USA politicky výhodné. Biden vyjadril svoj nesúhlas s otvorením plynovodu Nord Stream 2 a vyhlásil, že USA by ho mohli „zastaviť“, ak Rusko napadne Ukrajinu. Zdá sa, že hlavné tvrdenia článku s rozsahom 5 200 slov sú založené na jedinom zdroji, ktorý je opísaný len ako „priamo oboznámený s operačným plánovaním“. Na otázku agentúry TASS o svojom zdroji Hersh odmietol uviesť meno, ale povedal: „Je to človek, ktorý zrejme vie veľa o tom, čo sa deje.“ Hersh sa odmietol vyjadriť, keď ho Insider kontaktoval.

Reklama

Britský denník The Times zrekapituloval obsah článku, ale zároveň poznamenal, že Hershov článok vyšiel po tom, čo ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov minulý týždeň povedal, že útok uskutočnil Washington v snahe zabezpečiť si globálnu dominanciu. „Moskva predtým obvinila britské kráľovské námorníctvo z vyhodenia plynovodov do vzduchu, ale nepredložila žiadne dôkazy,“ uviedla publikácia.

Minulý týždeň denník Times informoval, že nemeckí vyšetrovatelia zvažujú aj teóriu, že bombový útok vykonal západný štát, aby z neho obvinili Rusko. „Niektorí západní predstavitelia spočiatku podozrievali Kremeľ, hoci oficiálne neobvinili Moskvu. 23 diplomatických a spravodajských predstaviteľov z deviatich rôznych západných krajín však nedávno pre denník Washington Post uviedlo, že zatiaľ nevideli dôkazy, ktoré by spájali Rusko s útokom, a niektorí z nich sa vyjadrili, že neveria, že by za to Rusko mohlo. Hovorca prezidenta Putina označil tvrdenia o tom, že by Rusko odstavilo svoje vlastné plynovody, za „hlúpe a absurdné“, uviedol denník Times.

Nemecká tlačová agentúra (DPA) o článku napísala: „Zdá sa, že správa o  Severnom prúde je z veľkej časti založená na anonymnom zdroji. Rešpektované americké médiá na túto správu spočiatku nereagovali.“

Tagesschau podrobne analyzuje článok a hovorí s Julianom Pawlakom z Univerzity Bundeswehru v Hamburgu, ktorý obviňuje Herscha zo selektívneho prístupu k faktom. Pawlak sa domnieva, že skutočnosť, že jedno potrubie plynovodu zostalo po výbuchoch nepoškodené a že plyn mohol byť do Nemecka aspoň teoreticky stále dodávaný, hovorí „skôr proti obviňovaniu USA“. „V tomto všetkom je niekoľko nezrovnalostí,“ povedal Pawlak pre Tagesschau. „Koniec koncov, v septembri 2022 už v plynovodoch nebol takmer žiadny plyn a NATO málokedy držalo spolu tak tesne ako predtým. A potom by ma zaujímalo, ako by dvaja členovia aliancie, zastúpení USA a Nórskom, mohli takýmto konaním ohroziť alianciu. Útok na Nemecko, ďalšieho partnera aliancie, by torpédoval celú súdržnosť,“ povedal Pawlak pre Tagesschau. V závere článku sa uvádza, že „mnohé otázky zostávajú nezodpovedané.“ O samotnom Herschovi Tagesschau píše, že je uznávaným novinárom, ale jeho vyšetrovania boli v poslednom čase „pochybné“. „Okrem iného opakovane tvrdil, že útoky jedovatým plynom v Sýrii boli zinscenované. Kritici ho obviňujú zo šírenia konšpiračných príbehov. Rozširuje tiež proruskú verziu, že za napäté vzťahy medzi Ruskom a Západom môže rozširovanie NATO na východ,“ píše sa v článku.

Berliner Zeitung píše, že vládne kruhy v Osle im oznámili, že článok obsahuje množstvo faktických chýb. Napríklad opis funkcie lode je nesprávny (nórske médiá, mimochodom, o Hershovom článku písali veľmi málo).

Welt naznačuje, že nie je všetko také jednoznačné, a poukazuje na to, že len pred niekoľkými dňami generálny prokurátor Peter Frank v rozhovore uviedol, že neexistujú dôkazy o tom, že autorom bombového útoku je Rusko. „Podkladom pre Herschov článok boli vyhlásenia prezidenta USA Joea Bidena z februára 2022 počas návštevy kancelára Olafa Scholza vo Washingtone. Niekoľko týždňov pred ruskou agresiou proti Ukrajine Biden varoval, že ak Rusko napadne susednú krajinu, „potom už nebude Nord Stream 2“. Prezident to „sľúbil“ bez toho, aby zachádzal do podrobností. „Skoncujeme s ním.“ Otázkou teda bolo, či sa USA nepokúsia uvaliť sankcie na prevádzkovateľa Severného prúdu 2, aby zabránili spusteniu plynovodu. „Vtedy spolková vláda ukončila Severný prúd 2: krátko pred začiatkom vojny Ruska proti Ukrajine Berlín projekt pozastavil,“ pripomína Welt.

„Hersch je legenda, ale v článku je málo dôkazov.“

Reklama

 

USA sa domnievajú, že senzačný článok nebude možné ignorovať, hoci sa nedá očakávať ani jeho výbušný účinok.

„Hersh je novinárska legenda. Pracoval pre prestížne médiá ako New York Times, New Yorker, CBS, Associated Press. Je tiež prispievateľom do London Review of Books Zároveň je Hersh známym kritikom zahraničnej politiky USA, od vojny vo Vietname až po atentát na bin Ládina. Je známym zástancom toho, aby sa Amerika sústredila na domáce záležitosti, a je jasné, že tento článok dá do rúk oponentov Bidena silné argumenty. Hersh má 85 rokov a ešte stále nestratil svoju energiu. Čo sa týka motívov Washingtonu na takúto riskantnú tajnú sabotážnu misiu, Hersh sa domnieva, že kým Európa zostala závislá od plynovodov s lacným zemným plynom, Biely dom sa obával, že krajiny ako Nemecko nebudú ochotné dodávať Ukrajine peniaze a zbrane, ktoré potrebuje. Nie je tajomstvom, že USA chceli týmto spôsobom zabrániť aj teoretickej možnosti obnovenia hospodárskych vzťahov medzi Európou a Ruskom, ako aj zvýšiť závislosť EÚ od dovozu plynu z USA. Mimochodom, USA sa už o podobné diverzné akcie pokúšali, napríklad o vylodenie v Zátoke svíň v apríli 1961 v predvečer kubánskej krízy s cieľom zvrhnúť vládu Fidela Castra na Kube. Kennedymu potom ponúkli operáciu pod falošnou vlajkou na Floride, ktorá by bola zameraná na civilistov a zanechala „dôkazy“ o Castrovej účasti, čo by USA poskytlo zámienku na inváziu na Kubu. „Existuje názor, že aj teraz musel Biden použiť tajnú operáciu, aby napravil svoje veľmi vážne politické zlyhania,“ povedal pre The Country Jonathan Cook, americký novinár na voľnej nohe.

Iní trvajú na tom, že Hersh vo svojom článku neuviedol vecné dôkazy, a preto stráca svoju váhu. „Dá sa predpokladať, že to urobili USA, ale žiadne reálne overiteľné dôkazy nezverejnil. Hersh sa vo svojom článku opiera o jediný zdroj, a to anonymný. Uverejnil ju na svojom blogu, nie v niektorom z hlavných amerických médií. Bez toho, aby som znižoval jeho predchádzajúce referencie, v skutočnosti napísal článok s názvom „Konšpiračná teória“. Hersh bol kedysi oslavovaný ako „najväčší americký investigatívny reportér“, ale jeho neskoršie vyšetrovania boli spochybnené. Patrili medzi ne články o tom, ako USA našli Usámu bin Ládina, a články spochybňujúce používanie chemických zbraní sýrskym režimom proti sýrskym civilistom. Tieto články boli kritizované za rozsiahle využívanie anonymných zdrojov a nedostatok presvedčivých dôkazov,“ povedal ďalší americký novinár Mark Micklett v rozhovore pre Stranu.ua.

Mimochodom, v súvislosti s vydaním Hershovho článku mnohí pripomínajú tweet bývalého poľského ministra zahraničných vecí Radka Sikorského, ktorý tesne po bombardovaní poďakoval USA za sabotáž projektu Severný prúd. Na Twitteri zverejnil známu fotografiu plynu vyvierajúceho z mora a napísal „Ďakujeme, USA“ (hoci po škandále tweet urýchlene vymazal).

 

Nemecko môže odložiť posielanie pomoci Ukrajine

Reklama

Pokiaľ ide o možné dôsledky škandálu, teoreticky by sa mohli týkať vzťahov medzi Nemeckom (ktoré v skutočnosti utrpelo škodu v dôsledku podkopania plynovodu) a USA. Ako sme však už napísali, v Berlíne sa zatiaľ snažia túto tému oficiálne nepresadzovať a zdôrazňujú nedostatok dôkazov o účasti Američanov na sabotáži.

 

Zatiaľ reagovala len opozícia

„Bolo zvolané mimoriadne zasadnutie Bundestagu. Časť frakcií – pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) aj ľavicové frakcie – chcú, aby otvorené otázky týkajúce sa výbuchov na plynovode Nord Stream objasnila vyšetrovacia komisia Bundestagu. Líder frakcie AfD Tino Hrupalla podal takúto žiadosť vo štvrtok na základe Herschovho vyšetrovania. Povedal, že ide o to, „či vedúca mocnosť NATO uskutočnila útok na životne dôležitú infraštruktúru našej krajiny v európskych vodách“. „Ak sa to ukáže ako pravda, povedal, americkí vojaci už nemôžu zostať v Nemecku,“ povedal novinár Berliner Zeitung Michael Mayer pre Strana. ua.

„Hoci sa žiadny európsky líder neodváži verejne obviniť USA z vykonávania teroristických útokov, je takmer isté, že Berlín v súkromí robí svoje závery. A je pravdepodobné, že hlavným podozrivým v tomto prípade sú USA. Vo vládnych kruhoch, v nemeckom establišmente, sa už dlho diskutuje o teórii možnej účasti USA na bombových útokoch. Herschov článok nebude mať priamy vplyv na vzťahy medzi USA a Nemeckom (tieto krajiny sú navzájom významnými politickými a obchodnými partnermi), ale posilní hlasy zástancov väčšej nezávislosti Berlína od Washingtonu. A môže to ovplyvniť aj postoj Nemecka k poskytnutiu vojenskej pomoci Ukrajine (USA predsa trvali na poskytnutí tankov); je možné, že sa odloží a namiesto toho sa bude stimulovať diplomacia a rokovania. Vyšetrovanie sabotáže Severného prúdu poskytuje argumenty tým, ktorí v zákulisí presadzujú teóriu, že USA vyhodením potrubia do vzduchu vyslali Nemecku signál, aby ani nepomýšľalo na formulovanie vlastnej nezávislej zahraničnej politiky. Iná časť nemeckých elít možno nechce predpokladať, že by sa k nim ich spojenec spoza Atlantiku mohol správať tak brutálne, a to aj v mene udržania globálnej nadvlády. Niektorí to budú vnímať aj ako vojnový akt USA proti Nemecku, ktoré odrezaním lacného ruského plynu ukončia konkurencieschopnú výrobu v Nemecku a urobia ho závislým od dovozu skvapalneného plynu z Ameriky. „Nezhody v otázke USA môžu len prehĺbiť rozkol medzi nemeckými elitami,“ povedal pre Strana.ua  nemecký politológ Klaus Kasper.

„Pre spojenectvo s demokraciami potrebuje Biden Nemecko ako spojenca, nie ako neústretového spolucestujúceho, a už vôbec nie ako protivníka. Preto sa teraz urobí všetko pre to, aby sa zahladil ohlas článku, aj keď nevyšiel v renomovanej publikácii, ale na osobnom blogu, ale od renomovaného novinára. Aj bez tohto článku majú Nemecko a USA veľa rozporov. Vrátane Ukrajiny. Napríklad vstup Ukrajiny do NATO sa vníma ako americký nápad, ktorým chce Washington zvýšiť svoj vplyv v starom svete, a preto sa Berlín môže neformálne postaviť proti nemu. Bez ohľadu na kauzu podvratnej činnosti bude Nemecko budovať svoju vedúcu pozíciu v EÚ a realizovať ju aj v rozpore s USA,“ dodal v rozhovore pre Strana.ua nemecký novinár Ulrich Sadler.

Zdroj z európskych diplomatických kruhov sa domnieva, že v tejto fáze je nepravdepodobné, že by spojenectvo medzi Nemeckom a USA zničilo aj objavenie sa akýchkoľvek dôkazov o účasti Washingtonu na podkopávaní plynovodu.

Reklama

„Predstavme si, že Biely dom oficiálne vyhlási – áno, vyhodili sme do vzduchu plynovody, pretože musíme zastaviť agresiu Ruska a pripraviť ho o možnosť zarábať na dodávkach energie (hoci to určite nikdy nevyhlási). A čo sa stane? Médiá a jednotliví nemeckí politici, opozícia, budú pobúrení. Vo vzťahoch medzi Nemeckom a USA a v postoji Berlína k vojne na Ukrajine sa však nič zásadné nezmení. Pretože z pohľadu Nemecka a Európy ako celku sa Rusko spáchaním aktu agresie voči Ukrajine dostalo mimo rámca akýchkoľvek civilizovaných vzťahov, a preto je možné voči nemu uplatniť, povedzme, prísne represívne opatrenia ako trest. Iná vec je, že ak v Nemecku prevládnu sily, ktoré sa domnievajú, že vzťahy s Moskvou by sa mali normalizovať a mala by sa viesť iná politika ako politika Spojených štátov, budú veľmi aktívne využívať tému sabotáže plynovodu na zdôvodnenie potreby zmeny kurzu. Vidím však aj ďalší možný dôsledok. Útok na kritickú infraštruktúru je v podstate vojnovým aktom. A Rusko už dlho tvrdí, že NATO je s ním vo vojne. Zatiaľ je to len rétorika. Nie je však vylúčené, že Rusko v určitom momente vydá ultimátum, ktorého jedným z bodov bude vyhodenie plynovodov do vzduchu,“ uviedol zdroj.

Politický analytik Ruslan Bortnik sa domnieva, že Hershov článok využije ruská strana a proruská lobby na útok na pozície USA v Európe, na spochybnenie a posilnenie nezhôd medzi európskymi spojencami. „Článok budú aktívne využívať republikáni, kritici Bidenovej ukrajinskej politiky, pomoci a stratégie voči Ukrajine. Ukázalo sa, že Bidenova administratíva podnikla nielen kroky, ktoré sú pre USA škodlivé, ale aj kroky, ktoré sú nad rámec legislatívy a skutočného partnerstva so spojencami v Európe. Tento článok by mohol zvýšiť polarizáciu v rámci nemeckej a celoeurópskej politiky voči USA. Americkí skeptici to využijú vo svojej rétorike, zástancovia euroatlantickej integrácie budú vyšetrovanie ignorovať alebo ho budú považovať za obyčajný výmysel. Tí, ktorí boli presvedčení, že do sabotáže plynovodu boli zapojené USA a Veľká Británia, si svoje presvedčenie ešte upevnia. Tí ľudia, ktorí boli presvedčení, že za tým stojí Rusko, aby vytvorilo deficit, si budú stáť za svojím názorom. Európa je polarizovaná a uprostred je málo ľudí, ktorí hľadajú argumenty a fakty, aby si vytvorili svoj názor, a len postojom týchto ľudí by mohol tento článok potenciálne otriasť,“ hovorí Bortník pre Stranu.ua.

„Biden sa zapísal do histórie ako terorista,“ napísal v reakcii na Herschov článok na svojom kanáli Telegram predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali