Bill Gates: Svet sa musí pripraviť na globálnu pandémiu s miliónmi mŕtvych

Bill Gates: Svet sa musí pripraviť na globálnu pandémiu s miliónmi mŕtvych

Washington 28. februára 2020 (HSP/Epoch Times/Foto:TASR/AP-Gian Ehrenzeller)

 

Vypuknutie koronavírusu udržuje svet v napätí. Zakladateľ Microsoftu Bill Gates už niekoľko rokov varuje pred zničujúcou pandémiou

Na snímke americký miliardár Bill Gates

Viac ako pred 100 rokmi vypukla veľká pandémia španielskej chrípky. V roku 1918 si chrípka vyžiadala približne 50 až 100 miliónov obetí. Ak by dnes vypukla podobná pandémia, ani USA ani nikto iný neprijal dostatočné prostriedky a opatrenia na odvrátenie následkov. To povedal zakladateľ Microsoftu Bill Gates v apríli 2018 počas prejavu v zdravotníckej spoločnosti v Massachusetts (Massachusetts Medical Society).

Reklama

Zakladateľ nadácie Billa a Melindy Gatesových vtedy tiež povedal: Svet sa musí pripraviť s „významnou pravdepodobnosťou“ na „veľkú a smrtiacu modernú pandémiu“. História naučila ľudstvo, že dôjde k ďalšej smrtiacej globálnej pandémii.

„Nedá sa predpovedať kedy, ale vzhľadom na neustále sa objavujúce nové patogény, zvyšujúce sa nebezpečenstvo bioteroristického útoku a zvyšujúcu sa prepojenosť nášho sveta existuje veľká pravdepodobnosť, že v našej dobe a počas nášho života dôjde k závažnej a smrtiacej pandémii“, povedal Gates.

Reklama

Mohlo by to byť vo forme vysoko nákazlivého vírusu prenášaného vzduchom alebo aj vo forme útoku biologickými zbraňami. Gates zdôraznil: „Myslím si, že svet by sa mal pripraviť na pandémie rovnako vážne, ako sa pripravuje na vojnu.“

 

 

Nadácia manželov Gatesových dospela pri jednej simulácii, ktorú prezentovala, k nasledujúcemu záveru: Ak by patogén náhle zmutoval, šíril sa vzduchom a bol by podobne smrteľný ako pred 100 rokmi, v prvých šiestich mesiacoch by zomrelo až 33 miliónov ľudí na následky. Simulácia vychádzala z výpočtov Institute for Disease Modeling (Inštitút pre modelovanie chorôb).

Reklama

 

 

V modeli sa za východiskový bod epidémie považovala takisto Čína. Keďže pandémia z roku 1918, ktorá infikovala okolo 500 miliónov ľudí a vyžiadala si až do 100 miliónov životov, mohla prepuknúť najskôr v Číne – a ďalších troch ázijských krajinách.

 

Gates varuje pred „desiatkami miliónmi mŕtvych“

Reklama

Gates už v roku 2017 varoval pred pandémiou. V tom čase vyjadril svoje znepokojenie v Deutschlandfunk: „Povedal by som, že je najvyššia pravdepodobnosť, že v nadchádzajúcich desaťročiach zažijeme milióny ďalších mŕtvych kvôli nejakej pandémii. Viete, medzi moje tri najväčšie nočné mory, ktoré ma znepokojujú, patrí jadrová vojna, pandémia a klimatická zmena, avšak na pandémiu sme najmenej pripravení.“

Miliardár tiež porovnával budúce smrtiace globálne pandémie s novým druhom „vojenskej zbrane“. Na mníchovskej bezpečnostnej konferencii v roku 2017 Gates vyzval vedúcich politikov sveta, aby si „predstavili, že niekde na svete existuje alebo by mohla byť vytvorená taká nová zbraň, ktorá by bola schopná zabiť milióny ľudí, zastaviť hospodárstvo a uvrhnúť národy do chaosu.“

„Ak by sa jednalo o vojenskú zbraň, politici by urobili všetko, aby vyvinuli protiopatrenia“, povedal vtedy Gates a dodal, že „pokiaľ ide o biologické hrozby, zmysel pre naliehavosť chýba“.

“Vedúci politici by mali investovať do prístupov, ako sú antivírusové lieky a terapie protilátkami, ktoré je možné uskladniť alebo rýchlo vyrobiť, ak sa tieto choroby v budúcnosti objavia,” požadoval vtedy Gates.

 

3,5 hodinové pandemické cvičenie – „Event 201“

18. októbra 2019 nadácia manželov Gatesových, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health und World Economic Forum (Svetové ekonomické fórum) spoločne zorganizovali „Event 201“ (Udalosť 201). V citáte na domovskej stránke Johns Hopkins Center for Health Security je „Event 201“ opísaný nasledovne:

„Event 201 bolo 3,5-hodinové pandemické cvičenie, ktoré simulovalo sériu dramatických scenárov založených na moderovaných diskusiách, ktoré čelili zložitým, realistickým dilemám spojených s reakciou na hypotetickú, ale vedecky pravdepodobnú pandémiu. Na simulovanom cvičení sa zúčastnilo 15 vedúcich osobností z oblasti globálneho obchodu, vlád a zdravotníctva z celého sveta, ktoré poukázali na nevyriešené politické a hospodárske problémy z reálneho sveta, ktoré by sa dali vyriešiť s dostatočnou politickou vôľou, finančnými investíciami a pozornosťou teraz a aj v budúcnosti.“

„Cvičenie pozostávalo z vopred zaznamenaných spravodajských programov, živých brífingov pre zamestnancov a moderovaných diskusií na konkrétne témy. Tieto témy boli starostlivo navrhnuté v presvedčivom rozprávaní, ktoré informovalo účastníkov a publikum.“

Na stránke sa ďalej uvádza:

Reklama

„Choroba začína na farmách ošípaných v Brazílii, spočiatku pokojne a pomaly, ale potom sa šíri v zdravotníctve rýchlejšie. Ak sa epidémia začne účinne šíriť z človeka na človeka v husto osídlených štvrtiach niektorých juhoamerických megamiest s nízkymi príjmami, epidémia exploduje. Najskôr sa exportuje leteckou dopravou do Portugalska, Spojených štátov a Číny a potom do mnohých ďalších krajín. Aj keď ju niektoré krajiny môžu spočiatku dostať pod kontrolu, naďalej sa šíri a znovu sa prichádza a nakoniec ju žiadna krajina nemôže udržať pod kontrolou (…). Keďže v prvých mesiacoch pandémie je náchylná celá ľudská populácia, zvyšuje sa kumulatívny počet prípadov exponenciálne a každý týždeň sa zdvojnásobuje. A ako sa prípady a úmrtia kumulujú, hospodárske a spoločenské dôsledky sa stávajú čoraz závažnejšími. Scenár sa končí po 18 mesiacoch smrťou 65 miliónov ľudí.“

Ale ako vedci prišli na tieto čísla? Najmä vzhľadom na to, že epidémia SARS v rokoch 2003 až 2004 – ktorá vypukla tiež v Číne – si podľa oficiálnych údajov na celom svete vyžiadala životy 774 ľudí. Podľa štatistík WHO vírus MERS v rokoch 2012 až 2019 zabil 858 ľudí. A epidémia eboly v západnej Afrike si v rokoch 2014 až 2016 vyžiadala približne 11 000 životov.

Internetová stránka inštitútu k tomu uvádza:

„V posledných rokoch svet zaznamenal rastúci počet epidemických udalostí, ktoré sa pohybujú okolo 200 udalostí ročne. Tieto udalosti sa zvyšujú a poškodzujú zdravie, hospodárstvo a spoločnosť. Riadenie týchto udalosti už zaťažuje globálne kapacity, aj keď nehrozí riziko pandémie. Odborníci sa zhodujú v tom, že je len otázkou času, kedy sa jedna z týchto epidémií stane globálnou – pandémia s potenciálne katastrofickými následkami. Závažná pandémia, ktorá sa stane „Udalosťou 201“, by si vyžadovala spoľahlivú spoluprácu medzi rôznymi priemyselnými odvetviami, národnými vládami a dôležitými medzinárodnými inštitúciami. “

Na evente sa zúčastnil aj George Fu Gao. Gao je generálnym riaditeľom Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb v Pekingu.

Reklama

Vedecký časopis Nature citoval Gaoa, ktorý v roku 2017 povedal:

Laboratórium vo Wu-chane je krátko pred otvorením, aby mohlo pracovať s najnebezpečnejšími patogénmi na svete. Tento krok je súčasťou plánu na vybudovanie piatich až siedmich laboratórií pre úroveň biologickej bezpečnosti 4 (BSL-4) na čínskej pevnine do roku 2025 a spôsobil veľa vzrušenia a tiež určité obavy (…) Čínskym výskumníkom ponúkne viac príležitostí a náš príspevok k patogénom na úrovni BSL-4 bude prínosom pre celý svet“.

Pokiaľ ide o tvrdenie bývalého izraelského agenta tajnej služby – by mohol koronavírus pochádzať aj z laboratória pre biologickú vojnu vo Wu-chane – stojí za zmienku, že presne tento vysoko postavený čínsky úradník George Fu Gao sa zúčastnil Event-u 201.

Nadácia Gatesových pracuje na výskume vakcíny proti koronavírusu

Medzitým Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), ktorá je spolufinancovaná nadáciou Gatesových už pracuje na vakcíne proti wu-chanskému koronavírusu. CEPI bola založená po epidémii eboly v Afrike v roku 2014. Cieľom skupiny je urýchliť testovanie a  nasadzovanie vakcín v súvislosti s infekčnými chorobami.

Reklama

V „Business Insider“ z 23. januára sa píše:

„Koalícia podporovaná Billom Gatesom financuje biotechnológie, ktoré sa usilujú vyvinúť vakcíny proti smrtiacemu wu-chanskému koronavírusu (…). Tieto snahy sú financované CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) skupinou založenou Nórskom a Indiou, nadáciou Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust a Word Economic Forum (Svetové finančné fórum).“

Nadácia Gatesových tiež oznámila, že venuje 10 miliónov dolárov na „núdzové fondy a príslušnú technickú podporu“. Účelom je pomôcť ozbrojeným silám v Číne a Afrike „urýchliť ich úsilie o zamedzenie globálneho šírenia 2019-nCoV“.

Zdá sa, že dlhoročné varovania Billa Gatesa sa začínajú napĺňať. A hoci sa prepuknutie koronavírusu v súčasnosti nepovažuje za pandémiu, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už vyhlásila medzinárodný stav globálnej zdravotnej núdze po drastickom náraste infikovaných.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali