Vo Francúzsku vyšli do ulíc státisícové davy. Homosexuáli z Homovox: odmietame byť príčinou zákona, ktorý zabije rodinu!

Vo Francúzsku vyšli do ulíc státisícové davy. Homosexuáli z Homovox: odmietame byť príčinou zákona, ktorý zabije rodinu!

Bratislava 6. októbra 2014 (HSP/Foto:La manif)

 

Nosným motívom nedeľnej demonštrácie bol odpor voči antirodinnej politike Hollandovej vlády

Vo Francúzsku po niekoľkých mesiacoch znovu vyšli do ulíc davy na výzvu hnutia La manif pour tous. Demonštrácia bola už dlho dopredu veľmi dobre propagovaná a hnutie La manif sa stalo významnou spoločenskou silou. Jednoznačne, francúzske médiá a spravodajské televízne stanice sa celý deň tejto udalosti venovali veľmi podrobne.

Reklama
Demonštrácia vo Francúzsku

Napriek chladnému jesennému počasiu sa očakávala veľká účasť. Dav odchádzal z Porte Dauphine a pokračoval na námestie 18. júna 1940 na Montparnasse. Sprievod mal dĺžku niekoľko kilometrov, a keď čelo sprievodu dorazilo pred tribúnu na Montparnasse, kde mal prebehnúť hlavný program, na Porte Dauphine ešte čakali davy. Demonštrácia prebiehala paralelne na dvoch miestach, a to v Paríži a v Bordeaux. Samozrejme sa netrpezlivo očakávali čísla a ako obyčajne, čísla udávané organizátormi a políciou sa diametrálne rozchádzali. Organizátori ohlásili 500 000 účastníkov v Paríži a 30 000 v Bordeaux. Podľa polície účastníkov bolo 70 000.

Nosným motívom nedeľnej demonštrácie bol odpor voči antirodinnej politike Hollandovej vlády (skrátenie rodičovskej dovolenky, zníženie finančného príspevku pri narodení dieťaťa, zníženie rodinných prídavkov, zníženie nezdaniteľného základu a pod., a naopak 100% preplácanie potratov, zavádzanie gender ideológie do školskej výuky). Tejto téme sa venoval aj denník Le Figaro, ktorý minulý týždeň priniesol článok s názov „Rodiny sa hnevajú na vládnu rodinnú politiku“, v ktorom uvádza výsledky prieskumu, podľa ktorého sa 60% Francúzov domnieva, že vládne opatrenia budú mať negatívny vplyv na pôrodnosť.

Reklama

Hlavnou témou však bol opäť odpor voči zavedeniu PMA (umelého oplodnenia) aj pre lesbické páry a hlavne inštitútu náhradného rodičovstva GPA. Obidva spôsoby by znamenali svojvoľné zbavenie dieťaťa jeho práva na obidvoch rodičov a v prípade GPA sa podľa odporcov jedná o komercializáciu ženského tela, pri ktorom by sa dieťa stalo obchodným artiklom.

Denník Le Figaro informoval o existencii francúzskych internetových stránok, ktoré ponúkajú Francúzom využite inštitútu náhradného materstva (GPA) na Ukrajine. V inzeráte si možno doslova prečítať „jarná zľava + balíček + garantovaný úspech neobmedzené množstvo pokusov + vrátenie peňazí pri negatívnom výsledku, a to všetko za pekných 9900 eur.” To je cena dieťaťa. Za túto cenu je možné vybrať si náhradnú matku podľa fotografie z ponúkanej databázy.

Na toto nebezpečenstvo, že dieťa sa stane jedným z obchodných artiklov, symbolicky upozorňovali figuranti s modrými a ružovými nákupnými košíkmi, v ktorých mali uložené bábiky. Ako sa vyjadrila jedna účastníčka demonštrácie, sympatizantka ľavice: „Súhlasila som s manželstvom párov rovnakého pohlavia, ale GPA ma skutočne šokovalo!“

Premiér Manuel Valls sa snažil ešte v piatok navodiť dojem, že nie je proti čomu protestovať vyhlásením, že GPA zostane vo Francúzsku zakázané tak, ako je to doteraz. Demonštranti toto vyhlásenie považovali však za pokrytecké, nakoľko je stále v platnosti obežník ministerky spravodlivosti Christine Taubirovej, ktorým vyzýva príslušné úrady k legalizovaniu detí narodených pomocou praktiky GPA v zahraničí.

Denník Le Point pripomenul Vallsovi jeho vlastné slová, ktoré predniesol v roku 2011 ešte ako kandidát v primárkach socialistov, kedy sa vyjadril v prospech GPA a nazval túto prax „nevyhnutným pokrokom.“ Štátny sekretár Pascale Boistard nazval La manif nebezpečným hnutím a tmárstvom.

Reklama

Protestnú akciu na rovnaký deň zvolali aj odporcovia hnutia La manif. Na námestí republiky sa podľa médií zišlo niekoľko stoviek ľudí. Vo vyjadrení pre spravodajskú televíziu BFMTV sa účastníci na otázku prečo prišli podporiť tento opozičný protest, vyjadrovali v zmysle, že podporujú absolútnu slobodu a každý nech má možnosť robiť si čo chce.

Hnutie je v médiách a politikmi často obviňované z homofóbie, avšak jedným z hlavných partnerov celého podujatia bol aj portál Homovox zdržujúci homosexuálne cítiacich ľudí nesúhlasiacich so zákonom Taubira. Jedným z hlavných rečníkov bol aj hovorca hnutia a homosexuál Jean Pierre Delaume–Myard: „Homosexuál môže myslieť aj na iné veci, než je jeho sexualita. Že La manif pour tous prispelo k zvýšeniu homofóbie? To nie je pravda. Myslíte, že dúhové pochody robia pozitívny obraz o homosexualite? Dámy a páni politici, majte odvahu povedať nie lobby, ktorá vás manipuluje! My homosexuáli odmietame byť príčinou zákona, ktorý zabije rodinu!“

Demonštráciu v podvečerných hodinách ukončil spev štátnej hymny a hymny hnutia (verzie slávnej piesne Edite Piaf „Ničoho neľutujem“ s upraveným textom „Nikdy to nevzdáme“). Predstavitelia hnutia vyjadrili pripravenosť znovu vyjsť do ulíc, ak to bude potrebné.

Katarína Hanzlíková

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali