Štáty EÚ udelili v roku 2011 vyše 780.000 občianstiev, SR na konci tabuľky

Štáty EÚ udelili v roku 2011 vyše 780.000 občianstiev, SR na konci tabuľky

Brusel 27. novembra (TASR) – V roku 2011 získalo občianstvo niektorej z vtedajších 27 členských krajín Európskej únie 783.100 osôb. Uviedol dnes štatistický úrad EÚ Eurostat. Ide o štvorpercentný pokles v porovnaní s rokom 2010.

Pokles, ku ktorému došlo po troch po sebe idúcich rokoch nárastu udeľovania občianstva, je zapríčinený najmä nižším počtom udelených občianstiev v štyroch z piatich "najštedrejších" krajín: Británii (177.600 osôb, pokles o deväť percent oproti roku 2010), Francúzsku (114.600, pokles o 20 percent), Španielsku (114.600, pokles o sedem percent) a Taliansku (56.200, pokles o 15 percent). Nárast bol naopak zaznamenaný v Nemecku (109.600, viac o päť percent). Na týchto päť krajín spoločne pripadajú takmer tri štvrtiny všetkých udelených občianstiev na pôde EÚ v roku 2011.

Medzi novými občanmi EÚ pred dvoma rokmi mierne prevažovali ženy (52 percent), kým priemerný vek prisťahovalcov s udeleným občianstvom bol 32,5 roka. Tretina z nich bola vo veku menej ako 25 rokov a takmer polovica vo veku od 25 do 44 rokov.

Najvyšší počet udelených občianstiev v prepočte na 100 cudzincov bol v Maďarsku a v prepočte na tisíc domácich obyvateľov zas v Luxembursku. Slovensko sa v oboch kategóriách ocitlo na konci zoznamu.

Reklama

Maďarsko v roku 2011 na 100 cudzích štátnych príslušníkom s bydliskom na ich území udelilo 9,8 občianstva. Nasleduje Poľsko (6,7), Švédsko (5,8), Malta (5,3) a Portugalsko (5,2). Najmenej občianstiev vystavili české úrady a slovenské úrady (0,4), potom Lotyšsko (0,6), Estónsko a Rakúsko (0,7). V priemere bolo na 100 cudzincov na pôde EÚ pridelených 2,3 dokumentu o občianstve.

V porovnaní s celkovým počtom obyvateľov každého členského štátu bola najvyššia miera udelených občianstiev v Luxembursku (6,6 na 1000 obyvateľov), vo Švédsku (3,9), Spojenom kráľovstve (2,8) a Belgicku (2,7). Desať členských krajín poskytlo menej ako jedno štátne občianstvo na 1000 obyvateľov, pričom tabuľka ukazuje, že najslabšie boli Slovensko a Bulharsko (0,1). V priemere EÚ udelili členské krajiny 1,6 občianstva na 1000 obyvateľov únie.

Reklama

Takmer štvrtinu nových občanov EÚ tvoria Maročania, Turci, Ekvádorčania a Indovia. Podľa regiónov ich pôvodu pochádzajú noví občania únie najmä z Afriky (26 percent), Ázie (23 percent), z európskych krajín mimo EÚ (19 percent), Severnej a Južnej Ameriky (17 percent) a až potom z iných členských štátov EÚ (11 percent).

V roku 2011 najviac štátnych občianstiev v krajinách EÚ získali občania Maroka (64.300 osôb), Turecka (48.900), Ekvádoru (33.700) a Indie (31.700).

Rumuni (26.000 osôb) boli zas najväčšiu skupinou občanov v rámci EÚ, ktorí sa rozhodli získať občianstvo iného členského štátu únie. Za nimi nasledovali Poliaci (11.000), Taliani (7500) a Portugalčania (6900).

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali