Pamätnú tabuľu komunistického funkcionára rozbil neznámy páchateľ. Na Lorenza bolo podané trestné oznámenie

Pamätnú tabuľu komunistického funkcionára rozbil neznámy páchateľ. Na Lorenza bolo podané trestné oznámenie

Veľký Lipník 2. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Pamätná tabuľa bola rozbitá na drobné časti, zatiaľ sa nevie, kto to urobil

Pamätná tabuľa komunistického funkcionára v obci Veľký Lipník v okrese Stará Ľubovňa, pri ktorej mal miestny starosta Peter Labant napadnúť košického “výtvarníka” Ľuboša Lorenza, už nie je na svojom mieste. Našli ju rozbitú. Hovorkyňa prešovskej krajskej polície Jana Migaľová pre TASR potvrdila, že páchateľ zatiaľ nie je známy.

Reklama
Na archívnej snímke z 30. novembra 1982 Ján Pješčak - portrét
Na archívnej snímke z 30. novembra 1982 Ján Pješčak – portrét

„Tabuľa bola rozbitá na drobné časti, zatiaľ sa nevie, kto to urobil. Bolo začaté trestné stíhanie pre poškodzovanie cudzej veci,“ uviedla policajná hovorkyňa. K jej poškodeniu malo dôjsť v utorok 31. mája v neskorých večerných hodinách. Celková škoda je vyčíslená na 400 eur.

V prípade sobotňajšieho (28.5.) napadnutia výtvarníka Lorenza, ktorý sa pokúsil farbou natrieť pamätnú tabuľu bývalému generálnemu prokurátorovi ČSSR Jánovi Pješčakovi, už bolo začaté trestné stíhanie. Starosta obce mu v tom chcel zabrániť. Výtvarník po incidente skončil v nemocnici v Starej Ľubovni. „Polícia začala trestné stíhanie za ublíženie na zdraví a prečin výtržníctva. Poškodenie tabule je riešené ako priestupok proti majetku,“ uviedla Migaľová.

Reklama

Proti odhaleniu pamätnej tabule bývalému komunistickému prokurátorovi, ministrovi spravodlivosti SSR a neskôr generálnemu prokurátorovi ČSSR Jánovi Pješčakovi v polovici mája protestoval aj Ústav pamäti národa. Viac sme o tom písali TU.

K prípadu sa na sociálnej sieti Facebook vyjadrila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „So znepokojením vnímam odhaľovanie pamätníkov rôznym politikom z dôb totality, považujem to za relativizáciu histórie. Úctu si zaslúžia predovšetkým obete režimov a nie ich predstavitelia. Ľuboš Lorenz, ktorý poukázal na nemorálnosť pamätnej tabule venovanej komunistickému prokurátorovi Jánovi Pješčakovi v obci Veľký Lipník, bol surovo napadnutý starostom obce,“ napísala ministerka na sociálnej sieti. Zaželala mu skoré uzdravenie.

Ministerka spravodlivosti sa tak zastala výtržníkov, ktorí celý incident vyprovokovali. Viac sme o tom písali TU. Možno aj jej slová, ktorými vlastne takéto vandalské správanie schválila a výtržníkov verbálne podporila, viedlo niekoho ďalšieho ktomu, aby pamätnú tabuľu celkom rozbil.

Politici by si mali obzvlášť uvedomovať, že ich slová môžu mať ďalekosiahly dopad a mali by ich vážiť pri podpore konania, ktoré je v rozpore s dobrými mravmi, alebo dokonca s právnym poriadkom.

Pretože Ľuboš Lorenz mal pri svojom vandalskom útoku na sebe tričko, na ktorom bol slovenský  štátny znak umiestnený do stredu symbolu ženských pohlavných orgánov, Spoločnosť práv občanov na neho podala trestné oznámenie. Prinášame vám celé znenie vyhlásenia

Reklama

Na základe rozhorčenia širokej verejnosti nad hanobením štátneho znaku Slovenskej republiky, podalo dnes elektronickou poštou o 14.19 hod na e-mail GPSR@genpro.gov.sk ,občianskej združenie SPOLOČNOSŤ PRÁV OBČANOV (SPO) trestné oznámenie generálnemu prokurátorovi Slovenskej republiky v nasledovnom znení, a verejne žiadame najvyšších predstaviteľov Slovenskej republiky prezidenta Andreja Kisku, predsedu parlamentu Andreja Danka a predsedu vlády Roberta Fica, aby vyjadrili verejne svoj postoj k takýmto extrémistickým a vulgárnym prejavom extrémizmu voči Slovenskej republike, jej symbolom a občanom.

Podľa nášho názoru ide o poškodzovanie práv ostatných občanov, ktoré sú spôsobené útokom na hrdosť, česť a emócie ostatných občanov Slovenskej republiky vo vzťahu k svojmu štátu a jeho symbolom.

Občianske združenie Spoločnosť práv občanov (SPO) podalo trestné oznámenie na Ľuboša Lorenza za hanobenie štátnych symbolov podľa zákona č. 63/1993 §2 – 6 o štátnom znaku pre vulgárne zobrazenie symbolu štátneho znaku Slovenskej republiky, tak že ho uvedený páchateľ zobrazil na svojom tričku vo vnútri symbolu ženského prirodzenia. Symbolika ženského prirodzenia v tvare piky ako pri kartách, avšak s čiarami označujúcimi ochlpenie, je vo verejnosti všeobecne známa. Na uvedený čin je možné aplikovať §423 Trestného zákona č. 300/2005 o hanobení národa, rasy a presvedčenia.

Podľa Trestného zákona v uvedenom § 423 kto verejne hanobí niektorý národ potrestá sa odňatím slobody na dva až päť rokov, ak spácha čin najmenej s dvoma osobami alebo z osobitného motívu.

PhDr. et Mgr. Rastislav Blaško, predseda OZ SPO
PhDr. et Mgr. Rastislav Blaško, predseda OZ SPO

V tomto prípade bol druhou osobou Peter Kalmus a osobitným motívom bol čin vandalizmu z 28. mája 2016 na budove obecného úradu v obci Veľký Lipník (okres Stará Ľubovňa) ako aj s tým spojené vulgárne prejavy Ľuboša Lorenza voči iným fyzickým osobám.

Reklama

Rovnako tak je možné aplikovať §364 o výtržníctve Trestného zákona odst. 1. Kto sa dopustí slovne alebo fyzicky, verejne alebo na mieste verejne prístupnom hrubej neslušnosti alebo výtržnosti najmä tým, že hanobí štátny symbol.

Hanobenie štátneho znaku v tomto prípade považujeme za prejav protinárodného a protislovenského extrémizmu.

Uvedený skutok je zaznamenaný v dokumentárnom filmovom príbehu Tomasa Makaru: https://www.youtube.com/watch?v=_NrGUSWnw_g&feature=share Nie je nám známa informácia o trvalom pobyte Ľuboša Lorenza, máme však dostupné informácie z internetu: https://www.facebook.com/lorenzlubos http://luboslorenz.blog.sme.sk/ Dávame do pozornosti generálnemu prokurátorovi na vyhodnotenie status ministerky spravodlivosti Slovenskej republiky JUDr. Lucie Žitňanskej (v prílohe), ktorá namiesto verejného odsúdenia extrémistického činu hanobenia štátneho znaku vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook https://www.facebook.com/lucia.zitnanska.5?fref=ts ešte aj vyjadrila podporu a nezmienila sa o žiadnom hanobení štátneho znaku z pozície štátneho orgánu: Lucia Žitňanská, 29 máj, 18:56: “So znepokojením vnímam odhaľovanie pamätníkov rôznym politikom z dôb totality, považujem to za relativizáciu histórie. Úctu si zaslúžia predovšetkým obete režimov a nie ich predstavitelia. Ľuboš Lorenz, ktorý poukázal na nemorálnosť pamätnej tabule venovanej komunistickému prokurátorovi Jánovi Pješčakovi v obci Veľký Lipník, bol surovo napadnutý starostom obce. Pánovi Lorenzovi prajem skoré uzdravenie a nám všetkým dôsledné vyšetrenie tohto poľutovaniahodného incidentu.”

Chceme poukázať na to, že toto je druhý verejne známy prejav hanobenia štátneho znaku Slovenskej republiky. Prvým takýmto prejavom bol čin poslanca NR SR Igora Matoviča, ktorý 20. januára 2012 vylepil na vchod do budovy parlamentu znevažujúcu karikatúru štátneho znaku Slovenskej republiky v tvare opice s banánom.

Ľuboš Lorenz bol pri svojom čine oblečený v tričku na ktorom mal vyobrazený slovenský štátny znak v symbole ženského prirodzenia
Ľuboš Lorenz bol pri svojom čine oblečený v tričku na ktorom mal vyobrazený slovenský štátny znak v symbole ženského prirodzenia

Žiadame o riadne vyšetrenie predmetného trestného činu hanobenia štátneho znaku. V prílohe pripájame fotografie, ktoré boli urobené z predmetného videa https://www.facebook.com/lorenzlubos ako aj fotografiu z iného miesta, kde sa prezentuje Ľuboš Lorenz s hanlivým zobrazením štátneho znaku.

Za správnosť: PhDr. et Mgr. Rastislav Blaško

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali