Harabin zrušil obvinenie Špecializovaného súdu podľa protiextrémistického zákona. Obvineného prepustil na slobodu

Harabin zrušil obvinenie Špecializovaného súdu podľa protiextrémistického zákona. Obvineného prepustil na slobodu

Bratislava 13. marca 2017 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Harabinov senát zmietol zo stola obvinenie z rasového motívu podľa protiextrémistického zákona. Obvineného, ktorého sudca Špecializovaného súdu Hrubala zobral do väzby, okamžite prepustil na slobodu.

Na podklade protiextrémistického zákona sa dostali prvé kauzy do kompetencie Špecializovaného súdu. Jednou bola kauza Sheily Sz., ktorá podpálila korán a druhá bola kauza bitky v bare v Banskej Bystrici medzi dvoma aktérmi, z ktorých jeden bol černoch.

Reklama
Na snímke sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin

NAKA z tohto prípadu urobila trestný čin s rasovým motívom. Rasový motív podľa NAKA vyplynul z pocitov troch svedkov Francúzov, ktorí tvrdili, že ich priateľa černocha zbil obžalovaný len preto, lebo bol čiernej pleti. Vyšetrovateľ založil rasový motív na pocite troch Francúzov, ktorí vypovedali, že síce začiatok bitky nevideli, ale všetci zhodne tvrdili, že majú pocit, že ich kamaráta zbili len preto, lebo bol jediný černoch v bare. Všetci traja vypovedali zhodne od slova do slova dokonca s rovnakými gramatickými chybami. Je teda prinajmenšom čudné, že traja zahraniční svedkovia vypovedali úplne zhodne aj keď boli vypočúvaní separátne. Takže je tu podozrenie, že vyšetrovateľ si tam napísal jeden odsek u všetkých troch rovnaký.

V takom prípade sa jedná o nezákonný výsluch, čo si prokurátor, ani sudca Špecializovaného súdu Hrubala záhadne nevšimli, myslí si sudca najvyššieho súdu Harabin. Taktiež si nevšimli, že sa vyšetrovali len zranenia černocha, ktorý mal rezne rany po rozbitom pohári, no nevyšetrovali sa zranenia obvineného, ktorý mal vybite zuby.

Reklama

Ďalej vyšetrovateľ odôvodnil rasový motív tým, že obvinený na facebooku navštívil stránku Slovenského hnutia obrody, pričom NAKA argumentovala tým, že SHO  je podľa wikipédie a niektorých historikov hnutie, ktoré sympatizuje s fašizmom. Wikipédia do ktorej môže prispievať každý, však nie je zdroj o ktorý môže sudca oprieť svoje tvrdenie, čo sa týka historikov, nemenoval žiadnych konkrétnych. Na základe toho vyšiel vyšetrovateľovi rasový motív, prokurátor navrhol väzbu a sudca Špecializovaného súdu Hrubala, ho do väzby zobral.

 

Podľa Harabina išlo o jednosmerné vykonávanie dôkazov

„Tak keď je tu bitka, tak je tu verzia poškodeného a verzia obvineného. Obvinený tvrdí, že bitku začal černoch, ktorý mu dal do sánky” a vybil mu zuby. Černoch tvrdí, že ho obvinený udrel pohárom po tvári. Lekárska správa na černocha je, že mal rezné rany, ale nie je stanovený mechanizmus, či došlo k úderu pohárom, alebo či vzniklo zranenie z popadaných pohárov, keď spadli obaja na zem. Lekárska správa na obvineného, ktorý mal vybité zuby, sa však neurobila.“

Harabin preto hneď po naštudovaní spisu obvineného prepustil z väzby. K dôkazom o rasovom motíve povedal:

Reklama

„Veď sudca Špecializovaného súdu vošiel do mysle obvineného, keď ho na základe kliknutia na stránku Slovenského hnutia obrody uznal vinným z rasovo motivovaného trestného činu. On svojimi špekulatívnymi domnienkami a interpretačnými spojkami, dospel k tomu, že keď tam klikol, tak musí sympatizovať s fašizmom. Evidentne vyfabrikovaná vec, len aby mali rasový motív a aby realizovali protiextrémistický zákon. Toto nie je právo, toto je horor.“

Najvyšší súd tiež prepustil na slobodu Sheilu Sz., ktorú prišli zatýkať pred televíznymi kamerami dva autobusy kukláčov. Keď táto akcia vyšla na smiech, začala polícia tvrdiť, že išlo o jej bezpečnosť pred útokom islamských teroristov, čo Harabina pobavilo.

„Keď to bol ten motív, tak načo tam bezpečnostné orgány volali všetky televízie? Tam sudca mal v prvom rade dať vyšetriť duševný stav tejto osoby, lebo vieme, aký život toto dievča malo predtým. Načo ju ťahali z Fínska sem? Veď to je dištančný delikt, to mohli aj Fíni riešiť. Len tu zase skutoční fašisti potrebovali prekryť stav, že ľudia nemajú čo jesť,“ skonštatoval sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali