Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár vymenovaný

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár vymenovaný

Bratislava 17. júla (TASR) – Prezident republiky Ivan Gašparovič vymenoval za generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára.

TASR prináša výberovú chronológiu volieb kandidáta na šéfa prokurátorov.

9. septembra 2010 – Poslanci NR SR odhlasovali návrh volebného poriadku na voľbu kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora SR, ktorý do parlamentu predložil predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Radoslav Procházka (KDH). Voľba kandidáta na vymenovanie do tejto funkcie sa vykonávala v tajnom hlasovaní. Navrhnutý na vymenovanie bol kandidát, ktorý získal nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Poslanci podávali návrhy kandidátov na vymenovanie za generálneho prokurátora predsedovi parlamentu písomne a odôvodnené. Návrh na odvolanie šéfa prokurátorov môže písomne podať najmenej pätina poslancov.

Reklama

19. októbra 2010 – Štvorica vtedy vládnych strán SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd a KDH oznámila, že na rokovaní Koaličnej rady sa nedohodla na spoločnom kandidátovi na post generálneho prokurátora. Svojho kandidáta prezentoval iba poslanec SDKÚ-DS Stanislav Janiš, ktorý podporil vtedajšieho GP Dobroslava Trnku.

Reklama

20. októbra 2010 – Trojica vládnych strán SaS, KDH a Most-Híd sa dohodla na spoločnom kandidátovi na generálneho prokurátora. Stala sa ňou prokurátorka Generálnej prokuratúry Eva Mišíková.

2. novembra 2010 – Spoločným kandidátom poslaneckého klubu SDKÚ-DS na post generálneho prokurátora SR sa stal Ján Hrivnák, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Reklama

2. novembra 2010 – Premiérka SR Iveta Radičová po zasadnutí Koaličnej rady oznámila, že vládnym stranám sa ani tento raz nepodarilo dospieť k zhode, a tak SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd nebudú v nadchádzajúcej tajnej voľbe podporovať jediného spoločného kandidáta na post generálneho prokurátora. Ako kandidáti na post šéfa prokurátorov zostali Eva Mišíková (podpora SaS, KDH a Most-Híd), Ján Hrivnák (podpora SDKÚ-DS) a Dobroslav Trnka (podpora Smer-SD).

3. novembra 2010 – Na pôde NR SR sa počas 8. schôdze uskutočnilo 1. kolo voľby generálneho prokurátora SR. Voľbu poznamenala skutočnosť, že niektorí poslanci koaličnej SaS sa poistili a svoj hlasovací lístok použitý pri tajnej voľbe GP si odfotili mobilným telefónom. Proti takejto praxi ostro protestovala opozičná strana Smer-SD. Vo voľbách nezískal ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Do druhého kola voľby postúpili dvaja s najvyšším počtom získaných hlasov – Dobroslav Trnka a Eva Mišíková.

4. novembra 2010 – Poslanci NR SR opätovne pristúpili k voľbe generálneho prokurátora. Poslanci SDKÚ-DS sa rozhodli, že na voľbách sa zúčastnia, avšak svoje hlasy nedajú ani jednému z kandidátov. Kandidát na vymenovanie za generálneho prokurátora SR nebol zvolený.

Reklama

22. novembra 2010 – Spoločným kandidátom vládnych strán na post generálneho prokurátora SR sa stal Jozef Čentéš. Zástupcovia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa na tom dohodli na zasadnutí Koaličnej rady.

2. decembra 2010 – Poslanci NR SR kandidáta na vymenovanie generálneho prokurátora SR nezvolili ani v prvom kole druhej voľby. Na voľbe sa zúčastnilo 149 poslancov. Dobroslav Trnka získal 74 hlasov, koaličný nominant Jozef Čentéš 73. Dva hlasy boli neplatné. Na zvolenie šéfa prokurátorov bola potrebná nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov.

5. decembra 2010 – Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová potvrdila, že pokiaľ na post generálneho prokurátora SR bude opätovne zvolený Dobroslav Trnka, odstúpi z funkcie.

7. decembra 2010 – Generálna prokuratúra (GP) SR nespoznala svojho nového šéfa ani po druhom kole druhej voľby na pôde NR SR. Podľa oficiálnych výsledkov ani jeden z dvojice kandidátov Jozef Čentéš a Dobroslav Trnka nezískal pre obštrukciu koaličných zákonodarcov nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov prítomných na voľbe.

27. januára 2011 – Poslanci najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD podali do NR SR návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s návrhom uznesenia, v ktorom žiadali predsedu zákonodarného zboru Richarda Sulíka (SaS), aby vyhlásil termín na podanie návrhov kandidátov na generálneho prokurátora SR.

Reklama

5. apríla 2011 – Poslanci NR SR schválili novelu rokovacieho poriadku, ktorá určila, že generálny prokurátor SR sa bude voliť verejne. Novelu prezident SR vetoval.

20. apríla 2011 – Voľba GP sa musela opakovať. Rozhodol o tom senát Ústavného súdu (ÚS). Podľa tohto nálezu boli porušené práva kandidáta na GP Dobroslava Trnku a výsledok voľby ÚS zrušil a nariadil jej zopakovanie tak, aby boli dodržané všetky ústavné náležitosti.

Reklama

9. mája 2011 – Úrad špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (GP) potvrdil, že polícia zastavila trestné stíhanie týkajúce sa podozrenia z kupovania hlasov poslancov pri novembrovej voľbe generálneho prokurátora SR v NR SR v roku 2010. Polícia stíhanie zastavila z dôvodu, že skutok sa nestal.

13. mája 2011 – Kandidát na generálneho prokurátora SR Jozef Čentéš stiahol svoju kandidatúru. Ako hlavný dôvod uviedol, že nechce byť zvolený vo voľbe spojenej s údajným podplácaním a vydieraním poslancov NR SR.

17. mája 2011 – Poslanci NR SR Dobroslava Trnku za generálneho prokurátora nezvolili. Vyplynulo to z oficiálnych výsledkov tajnej voľby, ktorú NR SR prikázal zopakovať ÚS SR. Trnka bol ako nominant Smeru-SD jediným kandidátom na tento post, ak by uspel, premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) avizovala podanie demisie. Za Trnku hlasovalo 70 poslancov zo 150 zúčastnených, 17 bolo proti, 29 sa zdržalo a 34 hlasov bolo neplatných. Na zvolenie generálneho prokurátora SR je potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov prítomných na voľbe.

Reklama

– Kandidát na funkciu generálneho prokurátora SR sa bude v NR SR voliť verejne a nie tajne, ako tomu bolo doteraz. Koaliční poslanci prelomili veto prezidenta SR Ivana Gašparoviča a 79 hlasmi opätovne schválili novelu zákona o rokovacom poriadku.

18. mája 2011 – Bývalý kandidát na generálneho prokurátora SR Jozef Čentéš má naďalej dôveru lídrov vládnych strán. Po rokovaní Koaličnej rady to oznámil predseda SaS a šéf parlamentu Richard Sulík.

19. mája 2011 – Jozef Čentéš prijal opätovne kandidatúru na post generálneho prokurátora SR.

30. mája 2011 – ÚS SR prijal návrh zastupujúceho GP Ladislava Tichého. V podaní Tichý navrhol, aby ÚS rozhodol o neplatnosti koaličnej novely rokovacieho poriadku, ktorá mala priniesť zmenu voľby nového generálneho prokurátora SR z tajnej na verejnú. Zároveň požiadal o pozastavenie účinnosti ustanovení, ktoré tento krok umožňovali.

Reklama

1. júna 2011 – Predseda parlamentu Richard Sulík oznámil, že poslanci NR SR môžu predkladať svojich kandidátov na generálneho prokurátora SR do 10. júna toho roku večer.

– Plénum ÚS SR na svojom neverejnom zasadnutí pridelilo návrh Generálneho prokurátora (GP) v zastúpení na začatie konania o súlade niektorých ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady SR s Ústavou SR sudcovi spravodajcovi.

7. júna 2011 – Predseda parlamentu Richard Sulík podal návrh na odmietnutie podania zastupujúceho generálneho prokurátora (GP) Ladislava Tichého na ÚS SR.

10. júna 2011 – Koaličné strany navrhli do verejnej voľby ako svojho kandidáta generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Predseda Smeru-SD Robert Fico potvrdil, že jeho strana navrhla do verejnej voľby ako svojho kandidáta opäť Dobroslava Trnku.

Reklama

14. júna 2011 – Pred poslancami Ústavnoprávneho výboru NR SR sa uskutočnilo vypočutie oboch kandidátov na funkciu generálneho prokurátora SR – Jozefa Čentéša a Dobroslava Trnku. Podľa J. Čentéša prokuratúra nie je a nemôže byť nezávislá, ale je samostatná a oddelená od výkonnej moci. Kandidát Smeru-SD D. Trnka svoje videnie prokuratúry neodprezentoval.

15. júna 2011 – Voľba generálneho prokurátora sa podľa rozhodnutia pléna Ústavného súdu (ÚS) SR môže uskutočniť až po tom, čo ÚS rozhodne vo veci samej. Plénum ÚS na neverejnom zasadaní pozastavilo účinnosť ustanovení zákona o rokovacom poriadku NR SR.

– Koaličný kandidát na post generálneho prokurátora Jozef Čentéš potvrdil, že bude kandidovať aj v prípade, ak by bola voľba tajná.

16. júna 2011 – Nový GP sa bude 17. júna voliť tajne na návrh 15 koaličných poslancov. Oznámil to predseda NR SR Richard Sulík. Šéf parlamentu reagoval tak na situáciu, ktorá vznikla po vynesení predbežného verdiktu ÚS SR.

Reklama

17. júna 2011 – Poslanci NR SR zvolili za generálneho prokurátora SR kandidáta koalície Jozefa Čentéša. Ten podľa oficiálnych výsledkov získal v tajnej voľbe 79 hlasov od 80 prítomných zákonodarcov, jeden sa zdržal. Opozičné strany sa na voľbe nezúčastnili. Čentéš mal pôvodne súperiť s nominantom Smeru-SD Dobroslavom Trnkom, ktorý sa krátko pred voľbou vzdal. V liste predsedovi parlamentu Richardovi Sulíkovi (SaS) vyjadril presvedčenie, že teoreticky a prakticky je možné ignorovať hocičo, "ale taktiež som presvedčený, že akékoľvek rozhodnutie Ústavného súdu SR sa ignorovať nedá ani v teoretickej polohe. Vzhľadom na to, že som sa presvedčil, kam až ste schopný zájsť pri rešpektovaní rozhodnutí iných ústavných orgánov, nie som ochotný zúčastňovať sa ďalej na konaní, ktoré pro futuro môže opätovne vytvoriť priestor na zodpovedanie otázok možnej ústavnosti, respektíve zákonnosti voľby kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora Slovenskej republiky".

22. júna 2011 – Predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková podpísala uznesenie ÚS, ktoré prerokovalo, a o ktorom rozhodlo plénum ÚS na neverejnom zasadnutí pléna dňa 15. júna. Zároveň podpísala žiadosť o uverejnenie uznesenia ÚS v Zbierke zákonov Slovenskej republiky.

6. júla 2011 – ÚS SR odvolal svoje rozhodnutie o voľbe generálneho prokurátora. Zrušil predbežné opatrenie, ktorým chcel zakázať verejnú voľbu až do momentu, kým rozhodne, či by bola ústavná.

Reklama

14. júla 2011 – Bývalý generálny prokurátor SR a súčasný námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka napadol parlamentnú voľbu generálneho prokurátora. Podanie – sťažnosť od fyzickej osoby JUDr. Dobroslava Trnku bola Ústavnému súdu SR doručená. Sťažovateľ namietal, že Národná rada SR porušila jeho základné právo na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok garantované v Ústave SR a právo sťažovateľa bez akýchkoľvek rozdielov a bez neodôvodnených obmedzení vstúpiť za rovnakých podmienok do verejných služieb svojej krajiny.

5. októbra 2011 – Plénum ÚS SR rozhodlo, že voľba generálneho prokurátora (GP) a niektorých ďalších verejných činiteľov bude aj v budúcnosti verejná. Nevyhovelo tak návrhu zastupujúceho generálneho prokurátora (GP) Ladislava Tichého a skupiny 35 opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR. Navrhovatelia namietali zmenu legislatívnej normy rokovacieho poriadku NR SR, podľa ktorej sa zmenila obligatórne stanovená tajná voľba GP, predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu SR, sudcov ÚS a predsedu a členov Fondu národného majetku na primárne verejnú voľbu, ktorá môže byť zmenená na tajnú.

19. októbra 2011 – Kandidát na post generálneho prokurátora Jozef Čentéš požiadal o prijatie u prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

27. októbra 2011 – Neúspešnú tajnú voľbu generálneho prokurátora zo 17. mája toho roku začali riešiť orgány činné v trestnom konaní. Trestný odbor Generálnej prokuratúry preveroval, či poslanci dostali pokyn, ako majú vyplniť hlasovací lístok, alebo či hlasovali naozaj podľa svojho svedomia.

Reklama

7. novembra 2011 – Prokurátor Jozef Čentéš podal na ÚS SR sťažnosť, pretože ho prezident SR Ivan Gašparovič doteraz nevymenoval za generálneho prokurátora. Spolu so sťažnosťou na ÚS SR poslal Čentéš aj žiadosť o jej prednostné vybavenie.

5. januára 2012 – Signatári Výzvy prezidentovi SR ku Dňu ľudských práv mu opätovne poslali otvorený list, v ktorom žiadali okamžité vymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora (GP).

Reklama

10. januára 2012 – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) žiadalo prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby bezodkladne vymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

30. januára 2012 – Pri voľbe generálneho prokurátora parlamentom hrozí riziko spolitizovania výberového konania. Na túto skutočnosť reagovala aj Benátska komisia a navrhla, aby mal prípravu volieb na starosti parlamentný výbor, ktorý by zohľadňoval odporúčania od odborníkov. Uviedol to prvý námestník generálneho prokurátora SR Ladislav Tichý.

31. januára 2012 – Ústavnoprávny výbor NR SR odporučil plénu, aby schválilo výzvu prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi na vymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Pozmeňujúci návrh šéfa výboru Radoslava Procházku (KDH), na základe ktorého mal parlament apelovať na hlavu štátu, aby o Čentéšovi len rozhodla, či už kladne alebo záporne, neprešiel.

13. februára 2012 – Strana SDKÚ-DS spustila petíciu na podporu vymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Oznámil líder strany Mikuláš Dzurinda.

24. februára 2012 – Bývalí koaliční partneri začali zbierať poslanecké podpisy potrebné pre podanie na ÚS SR z dôvodu nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Skupina poslancov žiadala o všeobecne záväzný výklad ústavy v tej časti, ktorá sa týka voľby a menovania generálneho prokurátora. Podanie pripravil šéf ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka (KDH). Informáciu o podaní návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) na košický Ústavný súd SR (ÚS) k výkladu ústavy zobral prokurátor Jozef Čentéš na vedomie.

29. februára 2012 – Návrh podania skupiny poslancov NR SR zaregistrovali na ÚS SR.

23. augusta 2012 – Ústavný súd SR odmietol sťažnosť bývalého generálneho prokurátora a súčasného námestníka generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý ešte vlani napadol parlamentnú voľbu generálneho prokurátora zo 17. mája 2011. Senát ÚS SR o tom rozhodol na neverejnom zasadnutí.

24. októbra 2012 – Prezident SR je povinný zaoberať sa návrhom NR SR na vymenovanie generálneho prokurátora SR a ak bol zvolený postupom v súlade s právnymi predpismi, v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť NR SR, že tohto kandidáta nevymenuje. ÚS SR takto rozhodol po tom, čo ho skupina poslancov NR SR požiadala o výklad Ústavy k tomuto problému.

Reklama

15. novembra 2012 – Prokurátor Jozef Čentéš podal na Ústavnom súde (ÚS) SR v Košiciach v prípade jeho zvolenia za generálneho prokurátora SR námietku predpojatosti voči dvom sudcom III. senátu ÚS SR návrhom na ich vylúčenie z rozhodovania o jeho sťažnosti na nečinnosť prezidenta Ivana Gašparoviča.

16. novembra 2012 – Ústavný súd (ÚS) SR odročil verejné ústne pojednávanie o sťažnosti Jozefa Čentéša. Dôvodom sú Čentéšove námietky predpojatosti voči dvom sudcom III. senátu ÚS SR návrhom na ich vylúčenie z rozhodovania o jeho sťažnosti na nečinnosť prezidenta Ivana Gašparoviča.

2. januára 2013 – Prezident SR Ivan Gašparovič nevymenuje zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora SR. Takéto rozhodnutie oznámil predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Paškovi.

 3. januára 2013 – Prokurátor Jozef Čentéš podal ústavnú sťažnosť na rozhodnutie prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý ho odmietol vymenovať za generálneho prokurátora SR.

16. januára 2013 – Vypočuť si vysvetlenie od prezidenta SR Ivana Gašparoviča, prečo nevymenoval zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša do funkcie, bolo cieľom mimoriadnej schôdze NR SR, ktorú na podnet opozície zvolal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Rokovanie sa skončilo hneď na začiatku, keďže poslanci vládneho Smeru-SD nepodporili jeho program.

17. januára 2013 – Opozícia podala návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. Parlament ho mal prerokovať do 30 dní. Na to, aby sa dostal na Ústavný súd SR, musel získať v pléne podporu minimálne 90 hlasov. Opozícia ich mala len 67, nie všetci opoziční poslanci pritom obžalobu podporujú. Opoziční predstavitelia sa v návrhu snažili dokázať, že hlava štátu úmyselne porušila ústavu, keď nevymenovala parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša na generálneho prokurátora.

20. februára 2013 – Pri voľbe generálneho prokurátora v máji 2011 som nemohol hlasovať tak, ako som chcel. Vo výpovedi pred prokurátorom v októbri 2012 to uviedol bývalý poslanec Mosta-Híd Igor Sidor. Trvá na tom aj v súčasnosti a možnosť, že vypovedal pod nátlakom, vylučuje. Sidor vo svojej výpovedi tvrdí, že strany vtedajšej vládnej koalície poslancom nariadili, ako majú hlasovať, čím mohla byť porušená tajnosť voľby. Prokuratúra to vyšetruje ako podozrenie z trestného činu sabotáže. Časti výpovedí Sidora, exposlanca KDH Andreja Ďurkovského a Vladimíra Matejičku zo Smeru-SD, ktorý bol pri voľbe skrutátorom, niekto anonymne zverejnil na internete. Generálna prokuratúra sa od zverejnených dokumentov dištancovala, Sidor aj Matejička ich pravosť potvrdili. Vyšetrovanie sabotáže stále pokračuje proti neznámemu páchateľovi.

Reklama

19. marca 2013 – Na Ústavnom súde SR (ÚS SR) podal Jozef Čentéš námietku predpojatosti voči predsedníčke ÚS SR Ivette Macejkovej s návrhom na jej vylúčenie z rozhodovania v spore medzi ním a prezidentom SR Ivanom Gašparovičom v kauze nevymenovania Čentéša za generálneho prokurátora SR.

21. mája 2013 – Na Ústavný súd (ÚS) SR bolo e-mailom doručené podanie skupiny poslancov Národnej rady SR, ktorí ním reagujú na skutočnosť, že NR SR 30. apríla 2013 schválila v zrýchlenom konaní vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o organizácii ÚS SR a ktorý 20. mája 2013 podpísal prezident republiky.

5. júna 2013 – Poslanci Národnej rady SR mohli svoje nominácie na kandidátov na vymenovanie za generálneho prokurátora SR podávať do 13. júna do 16. hodiny. Rozhodol o tom predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Premiér Robert Fico (Smer-SD) oznámil, že NR SR bude voliť nového kandidáta na generálneho prokurátora. Oznámil to po tom, ako Ústavný súd (ÚS) SR rozhodol o pozastavení účinnosti zákona o organizácii ÚS. Práve tento zákon mal vyriešiť patovú situáciu na Ústavnom súde, ktorá vznikla pri rozhodovaní o sťažnosti Jozefa Čentéša pre jeho nevymenovanie za generálneho prokurátora.

18. júna 2013 – Poslanci Národnej rady SR v tajnej voľbe zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Súčasný šéf bratislavskej krajskej prokuratúry získal vo voľbe, na ktorej sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD, 82 hlasov od 82 prítomných poslancov.

20. júna 2013 – Šesťdesiat opozičných poslancov žiadalo prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby počkal s vymenovaním Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora na rozhodnutie Ústavného súdu SR o sťažnosti Jozefa Čentéša. Žiadosť odovzdali v Prezidentskom paláci ráno.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali