Vyhlásenia o vstupe vojsk NATO na Ukrajinu. Čo v skutočnosti znamenajú?

Vyhlásenia o vstupe vojsk NATO na Ukrajinu. Čo v skutočnosti znamenajú?

Bratislava 4. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)

 

Už niekoľko týždňov sú Macronove vyhlásenia o možnosti vstupu vojsk NATO na Ukrajinu jednou z hlavných tém diskusií

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

Reakcia väčšiny západných krajín bola doteraz skôr negatívna. A samotný Macron bol pri interpretácii svojich vyhlásení veľmi nejednoznačný. A to už vyvolalo podozrenie, že ide o blufovanie a nikto nemá v úmysle vojská naozaj vyslať. Existuje aj presne opačná verzia – že rozhodnutie o nasadení vojsk už bolo prijaté.

Reklama

Spravodajský portál Strana analyzoval, čo sa deje v skutočnosti.

Stručné závery:

Reklama

1. Nie je to bluf. Ale nie je to ani vyslovenie rozhodnutia, ktoré už bolo prijaté. Ide o sondáž. Francúzsky prezident a niektorí ďalší lídri NATO, ktorí ho podporili, hovoria z úst tej časti západných elít, ktorá sa domnieva, že Rusko sa neodváži na jadrovú odpoveď, a preto by sa Aliancia nemala báť vstúpiť do priamej vojny s Ruskom, aby mu spôsobila strategickú porážku, pretože to by nedokázala ukrajinská armáda. Tento názor zároveň nezdieľa značná časť západných lídrov, ktorí považujú jadrovú hrozbu za reálnu a nie sú ochotní riskovať, najmä preto, že existuje variant “kórejského scenára”, ktorý znamená zastavenie vojny na frontovej línii. A to nebude znamenať ani porážku, ani kapituláciu Ukrajiny, ani NATO. Ukrajina si zachová svoju nezávislosť, kontrolu nad väčšinou svojho územia a hlavne bojaschopnú armádu, ktorá bude najsilnejším odstrašujúcim prostriedkom proti akýmkoľvek pokusom Ruskej federácie zaútočiť nielen na Ukrajinu, ale aj na Európu.

2. Macronovo vyhlásenie je sondou do reakcie všetkých strán (Západu, Ruska a nezápadných krajín), na základe ktorej sa rozhodne, či sa vyšlú vojská alebo nie.

3. Existuje možnosť, že aj keď v NATO nedôjde k dohode o nasadení vojsk, niektoré krajiny ich vyšlú z vlastnej iniciatívy. To však pre Alianciu predstavuje veľké riziko. Ak totiž Rusko podnikne odvetné útoky na územie krajín NATO, ktoré vyslali vojská na Ukrajinu, a NATO nezareaguje slovami “my sme vás tam neposlali”, bude to koniec Aliancie, ktorá, ako sa ukazuje, nezaručuje bezpečnosť svojich členov. Čo by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky. Až po rozpad NATO a EÚ a spojenectvo niektorých jej bývalých členov s Ruskom a Čínou. USA sa preto budú snažiť takémuto scenáru zabrániť. Prinajmenšom dovtedy, kým nebudú samy pripravené ísť do vojny tým, že sľúbia reagovať na ruské údery na krajiny NATO.

4. V súčasnosti nie je na výber – “porážka Ukrajiny, alebo zavedenie západných vojsk na Ukrajinu”. Existuje iná možnosť – buď ukončenie vojny na frontovej línii s dohodami o bezpečnostnom systéme vo východnej Európe, ktorý zabráni novej vojne. Alebo dlhá opotrebovávacia vojna s perspektívou (ak do vojny zasiahnu krajiny NATO) jadrového konfliktu. Teraz AFU nemôže prejsť do ofenzívy s cieľom oslobodiť dobyté územia. Rusko má teoreticky potenciál zvrátiť situáciu vo svoj prospech, ale má to veľmi vysokú cenu – je potrebné mobilizovať, úplne previesť ekonomiku na vojenské koľajnice. A ani to nezaručuje víťazstvo. Preto je dosť pravdepodobné, že bez zásahu vonkajších síl sa vojna bude uberať smerom k vyhasnutiu. Otázkou bude len načasovanie, kedy sa tak stane, a podmienky, za ktorých sa vojna zastaví.

5. Vyslanie armád NATO neumožní, aby vojna utíchla, čo je pravdepodobne jedným z cieľov tých, ktorí sú zástancami tejto možnosti. Obmedzený zásah Aliancie udrží oheň vojny v plameňoch ešte dlhé roky s nie veľmi jasným výsledkom (možno s rovnakým vyhasnutím pozdĺž frontovej línie, ale po ďalších tisícoch a tisícoch obetí). Zásah Západu je široký, vytvára hrozbu porážky Ruska a môže viesť k eskalácii a jadrovej vojne. Pretože jediný formát, v ktorom môže Rusko “rovnocenne” bojovať s NATO, je jadrový.

Reklama

Dodajme, že generálny tajomník NATO Stoltenberg uviedol, že NATO neplánuje vyslať na Ukrajinu svoje jednotky a Kyjev o to nepožiadal.

“Ukrajina nežiada o vyslanie bojových jednotiek aliancie, ale žiada o posilnenú vojenskú pomoc,” povedal Stoltenberg a dodal, že NATO nie je účastníkom “rusko-ukrajinského konfliktu” a nestane sa jeho súčasťou
Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:18

Počet obetí po zrútení časti diaľnice v juhočínskej provincii Kuang-tung stúpol na 36, oznámili vo štvrtok tamojšie médiá. Záchranné práce naďalej pokračujú.

09:03

Washington vo štvrtok vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku Spojených štátov a ďalších krajín, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia. Informovala agentúra Reuters.

08:57

Ukrajinské drony v noci na štvrtok podnikli údery proti energetickej infraštruktúre v Smolenskej, Oriolskej a Kurskej oblasti, uvádzajú gubernátori jednotlivých oblastí.

08:50

Senát amerického štátu Arizona v stredu odsúhlasil zrušenie zákona z roku 1864, ktorý zakazuje takmer všetky druhy interrupcií.

Senát schválil zrušenie v pomere 16 ku 14, čo sa podarilo aj vďaka dvom republikánskym senátorom. Tí prekročili stranícke hranice a hlasovali za zrušenie zákazu.

08:43

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli a vyrovnali časť strát z predchádzajúcich troch dní. V stredu (1. 5.) si odpísali viac ako 3 % po tom, ako Federálny rezervný systém (Fed) v USA ponechal svoje úrokové sadzby bez zmeny, čo môže obmedziť hospodársky rast a tým aj dopyt po rope.

08:31

Filipínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že si vo štvrtok predvolalo vysokého predstaviteľa čínskeho veľvyslanectva. Dôvodom je “obťažovanie filipínskych plavidiel” v Juhočínskom mori.

08:16

Islamistické hnutie Hamas odmieta súčasný návrh dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy, chce však pokračovať v rokovaniach.

08:09

Parlament Šalamúnových ostrovov zvolil vo štvrtok za nového premiéra bývalého ministra zahraničných vecí Jeremiaha Maneleho. Ten prisľúbil pokračovať v zahraničnej politike tichomorskej ostrovnej krajiny, ktorou sa priblížila k Číne.

08:03

Rusko rozdalo členom Bezpečnostnej rady OSN návrh rezolúcie žiadajúci všetky krajiny, aby podnikli kroky s cieľom zabrániť umiestneniu zbraní vo vesmíre. Len pred týždňom podobnú americko-japonskú rezolúciu vetovalo.

07:54

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal vedúceho oddelenia kybernetickej bezpečnosti spravodajskej služby SBU Iľľu Viťuka. Ukrajinské médiá ho spájajú s obvineniami z korupcie.

07:43

Spojené štáty obvinili v stredu Rusko z toho, že použilo proti ukrajinským silám chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

07:32

Najmenej 13 ľudí utrpelo v stredu večer zranenia v ukrajinskom prístavnom meste Odesa, keď ho zasiahla ruská balistická raketa, ktorá spôsobila veľký požiar. Oznámili to tamojší predstavitelia.

07:22

Nadchádzajúce predsedníctvo Poľska v Rade Európskej únie sa bude zameriavať na posilnenie spolupráce so Spojenými štátmi a Ukrajinou. Povedal to v stredu poľský prezident Andrzej Duda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali