Voľby prezidenta 2024 na Orave. Prečo vyhral Pellegrini a ako to bude o 5 rokov?

Voľby prezidenta 2024 na Orave. Prečo vyhral Pellegrini a ako to bude o 5 rokov?

Bratislava 9. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Erik Mader)

 

Po prvom kole prezidentských volieb sme analyzovali ako volila Orava (tu). Je na mieste analýzu dokončiť a načrtnúť perspektívy pre ďalšie možné voľby

Ilustračné foto

V pôvodnom článku sme sa pozreli detailnejšie prečo vyhral Korčok a ako by to mohlo vyzerať v druhom kole. Keďže heslo pre druhé kolo bola mobilizácia, zaujímalo nás aký má ten ktorý z kandidátov pre druhé kolo na Orave rezervoár voličov. Spravili sme porovnanie, že ak by účasť stúpla na úroveň parlamentných volieb a reflektovala ich výsledok, tak by sa víťazom na Orave mal stať Ivan Korčok. Upozornili sme zároveň na riziko, že druhého kola sa v roku 2019 zúčastnilo menej voličov. A že v roku 2019 si Orava zvolila Zuzanu Čaputovú. Vyšlo nám to, že lepšie vyhliadky na víťazstvo má teda Ivan Korčok, ale že pre Petra Pellegriniho nie je ešte všetko stratené. Súboj Korčok vs Pellegrini vyhral 1. kole vo všetkých troch okresoch Ivan Korčok. Bol silnejší aj v mestách aj na vidieku.

Reklama
Graf - Pellegrini vs Korčok
Porovnanie hlasov Pellegriniho a Korčoka v jednotlivých okresoch v 1. kole

 

Na Orave vyhral v 2. kole veľmi tesne Peter Pellegrini

V druhom kole vyhral na Orave Peter Pellegrini s tým, že sa mu podarilo získať len o 1 176 voličských hlasov viac.

Reklama

Orava - 2. kolo

V podstate sa potvrdili naše predpoklady, že to bude veľmi tesné, že šancu majú obidvaja kandidáti. Peter Pellegrini nezvíťazil vo všetkých troch oravských okresoch.

výsledky orava 2. kolo
Porovnanie hlasov Pellegriniho a Korčoka v jednotlivých okresoch v 2. kole

Predpoklad, že národniari (voliči Štefana Harabina) budú voliť Pellegriniho, alebo proti Korčokovi sa potvrdil. Rovnako si svoju úlohu mobilizovať voliča podarilo splniť obom kandidátom. Viac sme o správaní voliča v 2. kole písali tu. Potvrdila sa dôležitosť správania voliča KDH. Dopadlo to podľa očakávania vo všetkých oravských okresoch?

 

Korčok potvrdil víťazstvo v okrese Dolný Kubín

V okrese Dolný Kubín vyhral Ivan Korčok. Väčšinu komentátorov som počul túto vec hodnotiť tak, že Dolný Kubín je baštou KDH. Ja s týmto hodnotením nesúhlasím. KDH získalo na Orave najviac hlasov spomedzi všetkých politických subjektov v parlamentných voľbách v roku 2023, ale toto neplatí pre samotný okres Dolný Kubín. Tu získal samotný Hlas-SD o pár hlasov viac ako KDH (3167 hlasov). Avšak voľby v okrese Dolný Kubín vyhral Smer-SD a na druhom mieste skončilo Progresívne Slovensko. Volebný zisk oboch kandidátov zodpovedá volebným ziskom koalície a opozície v ostatných parlamentných voľbách pri účasti, ktorú okres dosiahol v 2. kole prezidentských volieb (66,85%):

Reklama
podpora kandidátov
Porovnanie hlasov politických strán a hnutí, ktorý vyjadrili podporu jednému z kandidátov v okrese Dolný Kubín

Takže v okrese Dolný Kubín voľby dopadli podľa očakávania. Obidvaja kandidáti dokázali svoj tábor voličov mobilizovať, aj keď nie až na úroveň volebnej účasti parlamentných volieb (72,39%). Ivan Korčok potvrdil svoje víťazstvo aj v meste Dolný Kubín, aj v obciach.

 

V okrese Námestovo, bašte KDH, došlo k prekvapivému obratu

Za baštu KDH je možno podľa výsledkov parlamentných volieb 2023 považovať okres Námestovo. Tam v parlamentných voľbách KDH vyhralo zo ziskom 10 162 voličských hlasov. V prípade, že by sa volič správal rovnako ako v okrese Dolný Kubín, mal pri 62,08% voličskej účasti v 2. kole aj tu vyhrať Ivan Korčok, keďže volič KDH mal odporúčané voliť Korčoka:

podpora kandidátov Námestovo
Porovnanie hlasov politických strán a hnutí, ktorý vyjadrili podporu jednému z kandidátov v okrese Námestovo

Avšak volič sa zachoval inak. Neočakávane vyhral Peter Pellegrini. Nakoľko v samotnom meste Námestovo zvíťazil o 4 hlasy Ivan Korčok, o celkovom víťazstve Petra Pellegriniho rozhodlo jeho drvivé víťazstvo v obciach. Pritom v prvom kole získal Ivan Korčok výrazne viac hlasov aj v meste aj v obciach okresu. Z týchto výsledok sa dá usúdiť, že ak zmenil niekto názor na to, kto bude pre neho a pre Slovensko lepším prezidentom, bol to práve volič KDH.

 

Reklama

V okrese Tvrdošín zmenil volič názor tiež, ale neprekvapil

V okrese Tvrdošín už KDH, rovnako ako v okrese Dolný Kubín, baštou nie je. Na rozdiel od okresu Námestovo sa tu pri správaní voliča zodpovedajúceho príslušnosti k politickým subjektom očakávalo pri účasti, ktorá dosiahla v 2. kole prezidentských volieb v okrese Tvrdošín 66,83%, víťazstvo Petra Pellegriniho. Napriek tomu, že v 1. kole zvíťazil aj tu Ivan Korčok.

podpora kandidátov Tvrdošín
Porovnanie hlasov politických strán a hnutí, ktorý vyjadrili podporu jednému z kandidátov v okrese Tvrdošín

Kým Ivan Korčok vyhral v okrese Tvrdošín aj v meste aj v obciach. V 2. kole podľa očakávania prehral. Víťazstvo Petra Pellegriniho prekvapením nie je.

 

Dá sa z výsledkov niečo odvodiť pre voľby do europarlamentu?

Očakávam že oproti parlamentným voľbám 2023 k prekresleniu politickej mapy Oravy nedôjde. Dá sa predpokladať, že víťazstvo Petra Pellegriniho môže stranu Hlas-SD významne posilniť vo všetkých okresoch. Odpoveďou budú prvé povolebné prieskumy.

V Dolnokubínskom okrese budú vo voľbách do EP silní Smer-SD, Hlas-SD, PS aj KDH. Bude to vyrovnaný súboj týchto subjektov.

V okrese Tvrdošín nedošlo v prezidentských voľbách k prekvapeniu. KDH tu už dávno svoju silu stratilo, ale stále je tu najsilnejším politickým subjektom. Takže tu sa dá očakávať, že dominovať budú KDH, Smer-SD, Hlas-SD, PS.

Môže pozoruhodný obrat v 2. kole volieb v okrese Námestovo, kedy sa od Ivana Korčoka odvrátil volič KDH, mať nejaký dopad na to ako sa bude hlasovať v eurovoľbách? Podľa mňa nie. V nich bude mať volič opäť k dispozícii svoj materský subjekt (KDH). A to je iná situácia, keď mu odporúčali voliť progresívca Ivana Korčoka. Takže očakávam, že tu s výrazným náskokom zvíťazí rovnako ako v parlamentných voľbách KDH a za ním budú nasledovať Smer-SD, Hlas-SD, PS.

 

A čo voľby Prezidenta SR v roku 2029?

Populácia aj na Orave mladne. Nakoľko mládež je dlhodobo vystavená propagande progresívnej ideológie, dá sa očakávať, že Progresívne Slovensko bude rásť. Tým aj šanca na úspech nejakého mladého progresívneho marketingového produktu budú ešte väčšie.

Reklama

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:59

Novinári, ktorí informujú o environmentálnych kauzách, na celom svete čelia narastajúcemu násiliu zo strany štátnych i súkromných aktérov, oznámila v noci na piatok Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Informovala agentúra Reuters.

06:52

Parížska univerzita Sciences Po vo štvrtok oznámila, že uzavrie svoje hlavné sídlo v metropole Paríž v súvislosti s najnovšou blokádou budovy desiatkami protestujúcich propalestínskych študentov.

06:42

Britský minister zahraničných vecí David Cameron navštívil vo štvrtok ukrajinskú metropolu Kyjev a uviedol, že Londýn plánuje na budúci mesiac zhromaždiť podporovateľov Ukrajiny s cieľom získať prostriedky pre jej armádu, ktorá je pod tlakom ruských jednotiek. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí.

06:34

Turecko zastavilo všetok obchod s Izraelom pre jeho ofenzívu v Pásme Gazy.

06:30

Osem sýrskych vojakov utrpelo zranenia počas izraelského náletu blízko metropoly Damask, uviedlo v piatok sýrske ministerstvo obrany. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

Včera 19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Včera 19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

Včera 19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

Včera 19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

Včera 19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali