Viaceré organizácie adresovali otvorený list predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky A. Dankovi v súvislosti s novelou zákona o extrémizme

Viaceré organizácie adresovali otvorený list predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky A. Dankovi v súvislosti s novelou zákona o extrémizme

Košice 17. novembra 2016 (/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann

 

Prinášame vám v plnom znení otvorený list niekoľkých slovenských organizácií adresovaný predsedovi Národnej rady Andrejovi Dankovi v ktorom ho tieto organizácie kritizujú za za jeho postoj a podporu zákona proti extrémizmu, ktorý predložila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a ktorý má črty neústavnosti

V Národnej rade SR bola vytvorená Komisia NR SR pre boj proti fašizmu. Fašizmus je čisto taliansky jav a bývalý premiér talianskej vlády F. Nitti charakterizoval „fašizmus ako produkt zložený z klerikalizmu a militarizmu“. Keďže na Slovensku sa nevyskytli a neboli zaregistrované skupiny osôb propagujúcich kresťanský klerikalizmus a militarizmus, NR SR vytvorila komisiu pre boj s ničím.

Reklama
Na snímke predseda NR SR Andrej Danko
Na snímke predseda NR SR Andrej Danko

Skutočným extrémizmom sú stanoviská a činy, ktoré sa odlišujú od systému, ktorý je založený na humánnych princípoch, prirodzenom práve človeka i nezadateľných ľudských právach, slobode slova i práve slobody a rovnosti pred spravodlivým zákonom. Európsky súd pre ľudské práva vydal v r. 1998 rozhodnutie o slobode slova: „Sloboda slova znamená nielen právo šíriť informácie neutrálne či pozitívne, ale tiež informácie šokujúce či pohoršujúce a zraňujúce“. Keďže legislatíva SR je subordinovaná legislatíve EU, uvedené rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva je záväzné pre všetky štátne orgány, všetky organizácie a združenia, občanov vrátane masmédií.

Skupina členov NR SR a spojencov teokratického štátu Izrael , ktorý vyhnal zo svojich domovov vyše 700 000 pôvodných obyvateľov, zrovnal so zemou viacero dedín podľa spôsobu nacistickej likvidácie obcí Lidice a Ležáky, povraždil stovky nevinných obetí vrátane detí, žien i starcov, používa teror a zakázanú (kým a akú- náboje s trieštivými guľkami dum-dum, biely fosfor ) muníciu proti svojim obyvateľom a zaviedol systém apartheidu, čo sú prejavy skutočného fašizmu. Ignorovanie takýchto prejavov spojencov štátu so skutočnými fašistickými metódami a hľadanie fašistov tam, kde nie sú, je prejavom morálneho i intelektuálneho zlyhania, je to antihumánny a anticivilizačný karcinóm.

Reklama

Návrh zmeny trestného zákona a trestného poriadku podaný ako „Vládny návrh zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v Európskej únii a o zmene a doplnení niektorých zákonov“ ktorý predložila ministerka spravodlivosti Žitňanská, v časti o extrémizme zasahuje do slobody slova a súkromia, je nielen protiústavný, ale aj v rozpore s rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva. To, že novelizácia bola včlenená pod vládny návrh zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia, reprezentuje defektný výťah pre subjektívnu a nedefinovanú interpretáciu extrémizmu. Protiústavnosť tejto vládnej novely je v tom, že ide totiž o porušenie princípu prezumpcie neviny, čo nemá nič spoločného s demokraciou a právnym štátom, reprezentuje to právny autizmus.

Je prekvapujúce a udivujúce, že po 26 rokoch od pádu totalitného boľševického systému nastal opäť návrat totalitných praktík, ktorý reprezentuje nie progres, ale regres spoločnosti a najmä jej štátnych orgánov a masmédií. Táto totalita je ešte horšia, lebo sa skrýva za nálepkou demokracie. Potvrdzuje sa hovorená pravda, že neoliberalizmus a demokracia končia v totalite. Ak chceme tomu skutočne zabrániť, je potrebné prijať nový zákon o politických stranách a o masmédiách. A to je úloha NR SR. Aj o to Vás týmto listom žiadame.

 

SKSI – klub Košice
Hlavná 68, 040 01 Košice
Doc. Ing. Ján Dudáš, DrSc., v.r.
predseda

Miestny odbor Matice slovenskej v Košiciach
Hlavná 68, 040 01 Košice
PhDr. Jozef Mižák, v.r.
podpredseda

Reklama

UKC ZSVTS—Košice
Južná tr. 2/A
Ing. Daniel Šlosár, v.r.
tajomník

SES – NEZES – klub Košice
Južná tr. 2/A
Ing. Juraj Slovinský, v.r.
predseda

 

Názory uvedené v článku sa nemusia zhodovať s názormi redakcie

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali