Veľký geopolitický prielom na Blízkom východe, pozície USA preberá Rusko

Veľký geopolitický prielom na Blízkom východe, pozície USA preberá Rusko

Blízky východ 26. januára 2016 (HSP/RusVesna/Foto:TASR/AP-Maxim Shipenkov, Pool)

 

Portál RusVesna publikoval materiál Asaada al-Ewevey, viceprezidenta Spoločnosti rusko-palestínskeho priateľstva. Palestínsky politik uviedol informácie o tom, ako sa zmenila rola Moskvy v Arabskom svete v otázke regulácie blízkovýchodného konfliktu po vyhlásení Donalda Trumpa, ktorým americký prezident uznal za hlavné mesto Izraela Jeruzalem.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu

V posledných dňoch rokovalo kvarteto Rusko, EÚ, OSN a USA o probléme regulácie palestínsko-izraelského konfliktu. Tieto rokovania ukázali, ako výrazne sa zmenil štatút Moskvy v otázke riešenia blízkovýchodnej krízy.

Reklama

Za posledný rok sa ukázalo, že na Blízkom východe má Moskva dôležitejšie slovo ako Washington. Zmenil sa aj postoj západných politikov k Rusku, politici z Európy vnímajú problémy, v ktorých sa nachádzajú USA, odmietajú americké voluntaristické predstavy a čoraz otvorenejšie komunikujú s Moskvou,čo vyvoláva nevôľu Washingtonu.

Americká politika “riadeného chaosu” sa teda  ako bumerang vracia do tváre Američanov. Likvidácia arabských krajín, Američanmi iniciovaná “arabská jar” (farebná revolúcia) podnietila už aj arabských lídrov ku krokom, ktoré ich vzďaľujú od Američanov. Arabskí lídri na prípade Lýbie, Iraku či Sýrie jasne uvideli ako ďaleko sú ochotní Američania pri presadzovaní svojich geopolitických záujmov zájsť a nikto zo súčasných arabských lídrov nechce nasledovať osudy Kaddáfiho či Husseina.  Netreba zabúdať ani na tlak “arabskej ulice”, ktorá sa cíti pobúrená skutočnosťou, že islamské sväté mesto Jeruzalem by sa malo ocitnúť v židovských rukách. Tento tlak arabskej ulice takisto determinuje kroky arabských politikov.

Reklama

Americký plán prekresľovania hraníc na Blízkom východe a snahy preformátovať celý Blízky východ podľa amerických a izraelských predstáv teda prestal vychádzať podľa predstáv amerických neokonzervatívcov. Turci takisto odmietajú americké predstavy a pustili sa do bojov proti Kurdom. Spolupráca Ruska s Iránom, aktivity Turecka či čoraz silnejšie postavenie oficiálneho Damasku prináša so sebou čoraz výraznejšie oslabovanie amerických pozícii.

Mení sa aj situácia v Palestíne. Riešenie palestínskeho problému a genocída Palestínčanov zo strany Izraela, sa kvôli “arabskej jari” či vojne v Iraku a Sýrii pred niekoľkými rokmi odsunula na vedľajšiu koľaj. Situácia sa však začína meniť a problém Palestínčanov sa opätovne posúva do stredobodu blízkovýchodného diania.

Donald Trump, ktorý v decembri uviedol, že Američania sú pripravení preniesť americké veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema a priznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela (Jerusalem Embassy Act) rozbúril vášne v arabskom svete. Ani Bill Clinton a v čase, kedy mali Američania podstatne silnejšie pozície ako dnes,  si netrúfol na takýto krok. Navyše Donald Trump otvorene neakceptuje medzinárodné právo a prekračuje svoje právomoci. Američania sa správajú ako diktátori a násilím sa snažia presadiť svoje predstavy, absurditu americkej politiky už chápu aj v Európe.

Európski politici sa čoraz otvorenejšie prikláňajú k možnosti, ktorú presadzuje Rusko. Rusi sú ochotní priznať Západný Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, Východný Jeruzalem však musí ostať v palestínskych rukách. Palestínci považujú Východný Jeruzalem za hlavné mesto svojho štátu. Židia však počas posledných rokov “salámovou metódou” odkrajovali z palestínskych území a nezákonne vyháňali Palestínčanov z ich domovov, pričom väčšina Palestínčanov sa sústredila v nehostinných oblastiach či v Gaze, kde je katastrofálna humanitná situácia. Dnes Izrael nezákonne ovláda 78 % palestínskych území, Palestíne ostalo len 22 % a Izrael sa snaží získať aj ďalšie palestínske územia.

Ruská diplomacia sa tak stáva hlavou všetkých krajín, ktoré sú za konštruktívny a rozvíjajúci sa dialóg pri riešení palestínsko-izraelského konfliktu. Význam Moskvy rastie a pre Izrael zapôsobilo ako studená sprcha uzavretie prímeria medzi palestínskym Fatahom a Hamasom, ktoré sa uskutočnilo v októbri 2017. Fatah a Hamas medzi sebou doteraz otvorene súperili, čo vyhovovalo Izraelu,  teraz však vytvorili vládu Národnej jednoty a mienia spoločne bojovať za práva Palestínčanov proti Izraelu.

Reklama

Izrael si dovoľuje ignorovať medzinárodné právo, prevádza genocídu Palestínčanov a donedávna sa spoliehal na pomoc USA. Rusi a spolu s nimi 139 štátov však odmieta predstavy USA a Izraela a žiada Izrael aby ukončil politiku genocídy na palestínskych územiach. Netanjahu však tvrdohlavo  pokračoval vo svojej politike a na Západnom brehu Jordánu Izrael začal pred niekoľkými mesiacmi s výstavbou ďalších 3829 domov na palestínskom území, čím sa chystá odkrojiť ďalšie z palestínskych území. Pokiaľ sa bude môcť izraelský Likud spoliehať na americkú pomoc, nemieni prestať so svojou arogantnou politikou voči Palestínčanom.

Ale aj Izraelci už chápu, že situácia na Blízkom východe sa diametrálne mení. Chápu, že pozície USA sa neustále oslabujú a tak izraelskí ministri pravidelne lietajú do Moskvy s cieľom vyjasniť vzájomné vzťahy a berú do úvahy čoraz viac ruské návrhy. Netreba zabúdať ani na skutočnosť, že v Izraeli sa nachádza dnes takmer 1,5 milióna ruskojazyčných Izraelcov. To, ako sa bude situácia v Izraeli ďalej vyvíjať, bude závisieť  aj od ďalšieho riešenia sýrskej krízy.  Zatiaľ sýrsky režim každý deň silnie, rovnako ako silnejú pozície Iránu či libanonského Hizballáhu.

Vladimír Putin a Benjamin Netanjahu udržiavajú medzi sebou relatívne dobré vzťahy. Rusko sa postupne stáva autoritou na Blízkom východe a ruské návrhy sú ochotní Izraelci akceptovať. Posledné iniciatívy Američanov boli vážnou politickou chybou a  priniesli so sebou rast vplyvu Ruska na Blízkom východe. Rusko sa momentálne stáva autoritou v celom regióne a o ruských návrhoch sú ochotní rokovať aj Arabi a Izraelci.

Existuje dokonca  určitá nádej, že Rusko bude schopné priniesť mier na Blízky východ.

Asaada al-Ewevey

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali