Rok 2023 bol najhorším rokom pre dolár

Rok 2023 bol najhorším rokom pre dolár

Bratislava 3. januára 2024 (HSP/Foto:Pixabay,TASR/AP/Leah Millis)

 

Minulý rok bol pre americký dolár najhorší od začiatku pandémie. V novom roku 2024 však odborníci očakávajú, že jeho oslabovanie bude pokračovať. Prečo dolár do konca roka stratil svoje pozície, aká budúcnosť ho čaká a ktoré meny boli úspešnejšie ako tá americká?

financie pokles
Ilustračné foto

Agentúra Bloomberg označila rok 2023 za najhorší pre americký dolár od začiatku pandémie koronavírusu. Index americkej meny klesol o takmer 3 % pričom ide o najvýraznejší pokles od roku 2020. Napriek snahe Fed-u (Federal Reserve System, Federálny rezervný systém, je sústava viacerých bánk a súvisiacich inštitúcií, spolu tvoriacich centrálnu banku USA) udržať úroveň dominancie dolára, jeho oslabovanie a dedolarizácia pomaly, ale isto postupujú.

Reklama

„Keď Fed zníži sadzby dostatočne na to, aby stimuloval ekonomiku, ale nezvýšil inflačné tlaky trhy sú nastavené na zlatý scenár. To určuje dynamiku dolára,“ cituje agentúra Amandu Sundströmovú zo spoločnosti SEB AB, odborníčku na operácie s pevným výnosom  a devízové kurzy.

V skutočnosti aj pred rokom boli experti presvedčení, že Fed prestane zvyšovať sadzby a začne ich znižovať. Podľa ich názoru sa tak malo stať koncom roka 2023. Táto sebavedomá prognóza sa však nenaplnila. Teraz sú si všetci istí, že v roku 2024 Fed svoju politiku obráti. To bol hlavný dôvod poklesu dolára voči svetovým menám na konci roka.

Reklama

V polovici decembra regulátor ponechal pozíciu nezmenenú, ale signalizoval zníženie sadzieb. Inflácia a tempo rastu americkej ekonomiky sa začali spomaľovať. Koncom roka bolo tempo rastu americkej ekonomiky na tretí štvrťrok 2023 revidované smerom nadol. Odhad dynamiky HDP sa znížil z 5,2 % na 4,9 %.

„Stále ide o silný rast. Americká ekonomika zvláda krízu oveľa lepšie ako Európa. Vzhľadom na spomalenie však trh očakáva, že sadzby sa čoskoro znížia, a revízia odhadov HDP tieto očakávania zohľadňuje,“ uviedli analytici spoločnosti BKS Investment World.

Takýmto signálom pre trh bol podľa analytikov pokles deflátora spotrebiteľských výdavkov (PCE), ktorý sa znížil najmä v dôsledku poklesu cien benzínu a spomalenia rastu cien služieb.

„Ak úroková sadzba Fedu začne od marca budúceho roka klesať, ovplyvní to atraktívnosť dolára. Mierna rétorika Fedu z jeho decembrového zasadnutia ukázala, že členovia FOMC (Federal Open Market Commitee, Federálny výbor otvoreného trhu) sú nastavení na viacnásobné zníženie úrovne úrokových sadzieb amerických úverov v roku 2024. Naopak Európska centrálna banka a Bank of England nenaznačili, že by v dohľadnom čase mali v úmysle sadzby znížiť. Tieto multipolárne perspektívy v menovej politike vytvárajú silný tlak na dolár na konci roka.

„Účastníci trhu teraz očakávajú, že Fed zníži sadzby v marci 2024 s pravdepodobnosťou približne 90 %. Preto sa dolár koncom decembra obchoduje na výraznom minime voči ostatným menám“, uvádza analytik spoločnosti FG Finam.

Reklama

Na pozadí oslabovania dolára všetky svetové meny posilnili. Najmä vďaka „medvediemu“ trendu dolára čínsky jüan v roku 2024 prvýkrát za posledné tri roky posilní, predpovedajú experti agentúry Bloomberg.

„Očakávaný cyklus znižovania sadzieb hlavnými centrálnymi bankami v budúcom roku pomôže znížiť úrokový diferenciál medzi USA a Čínou a zmierniť tlak na odlev kapitálu. Zahraniční investori však pravdepodobne zostanú v otázke čínskych investícií opatrní vzhľadom na pretrvávajúce turbulencie na trhu s nehnuteľnosťami, slabé hospodárske oživenie a nestabilitu medzi Čínou a USA,“ napísal v prognóze na rok 2024 Ken Čcheng, hlavný ázijský menový stratég banky Mizuho. Spoločnosť BCS World Investments vidí predpoklady na zhodnotenie jüanu na úroveň 7,10 až 7,12 za dolár.

Japonský jen tiež zažíva pokles. „V nasledujúcich dvoch týždňoch máme potenciál na ďalší malý rast na úroveň 140, ale zaznamenávame trend oslabovania dolára“, – tvrdia analytici BKS WorldInvestments.

Pokiaľ ide o Rusko, 3 % oslabenie dolára voči svetovým menám pravdepodobne nezmení dynamiku kurzu rubľa, kde dolár v minulom roku vzrástol o viac ako 20 %.Do konca roka sa rubľu podarilo mierne posilniť a rok 2023 ukončiť na úrovni tesne pod 90 rubľov za dolár. Vysvetľuje sa to však jednak platením daní na konci mesiaca a jednak správami o plánoch Ruskej centrálnej banky znásobiť objem predaja meny v prvom polroku 2024. Táto správa mala na rubeľ silný psychologický vplyv, tvrdí Alexander Bachtin zo spoločnosti BKS InvestmentWorld.

 

Reklama

Dokedy bude dolár kraľovať?

Svet si začína uvedomovať, že hegemónia dolára viedla k ťaživým dôsledkom: hodnota národných mien rýchlo klesá, píše hongkongská South China Morning Post (SCMP). Práve americký dolár však môže stratiť svoje výsadné postavenie. Nedávna dohoda medzi Čínou a Saudskou Arábiou je malým, ale dôležitým krokom v kontexte toho, že svet si začína uvedomovať dôsledky dominancie dolára ako svetovej meny.

Čoraz užšie vzťahy medzi Čínou a Saudskou Arábiou urobili ďalší významný krok vpred vo svojom partnerstve. Krajiny sa dohodli na prvej výmene mien v hodnote 50 miliárd jüanov (26 miliárd rialov alebo sedem miliárd dolárov) počas nasledujúcich troch rokov.

Si Ťin-pching
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching

V krátkodobom horizonte dohoda podporí bilaterálny obchod, ktorý bude prebiehať v jüanoch aj v rijáloch. Vo vzdialenejšej budúcnosti je predzvesťou vytvorenia petrojuanu, keďže Peking a Rijád sú už teraz kľúčovými hospodárskymi partnermi.V globálnej politickej ekonomike, ktorej dlho dominoval petrodolár, by to mohol byť začiatok skutočnej seizmickej zmeny, na ktorú sa už dlho čakalo.

Pred rokom uskutočnil čínsky prezident Si Ťin-pching historickú návštevu Rijádu a vo februári ho nasledoval šéf hongkonskej vlády John LeeKachiu. Výsledkom bolo uzavretie mnohých dohôd medzi Hongkongom a Saudskou Arábiou, ako aj Čínou a arabským kráľovstvom.

Šanghajská burza cenných papierov a jej saudský náprotivok začali spoluprácu v oblasti krížového obchodovania vrátane burzových fondov (ETF), finančných technológií (fintech), environmentálnych, sociálnych a riadiacich aspektov (ESG) a zdieľania údajov.

Hongkonský menový úrad, jeho de facto centrálna banka, a saudská centrálna banka posilnili väzby zahŕňajúce najnovšie technológie v oblasti dohľadu a kontroly menovej regulácie, ako aj vo finančných oblastiach, ako je tokenizácia a nové platobné systémy.

Najväčší význam má však najnovšia dohoda o menovom swape. Znamená to, že obchod medzi Čínou a Saudskou Arábiou sa môže uskutočňovať v národných menách, a nie v štandardnom dolári. To by sa mohlo považovať za výzvu pre dominantné postavenie americkej meny. Z dlhodobého hľadiska to tak môže byť. A na tento boj proti doláru existujú celkom dobré dôvody.

Súčasná päťpercentná úroková sadzba v USA vyhnala výmenný kurz dolára voči väčšine ostatných mien na historicky vysokú úroveň, čo spôsobilo, že finančné vyrovnania v dolároch sú príliš drahé.

Pre dvoch významných obchodných partnerov, ako sú Čína a Saudská Arábia, je používanie miestnych mien jednoznačne výhodné – pomáha znižovať finančný tlak vyplývajúci z nutnosti obchodovať v dolároch.

Globálna dedolarizácia môže ešte nejaký čas trvať, ale súčasný trend už odhaľuje trhliny v globálnej ekonomike, ktorá bola dlho zvyknutá na zúčtovanie v americkej mene.

Reklama

Jüan môže, ale nemusí spochybniť hegemóniu dolára, ale jeho internacionalizácia je v plnom prúde – v prospech čínskej aj svetovej ekonomiky.

Podľa agentúry Bloomberg podiel dolára na rezervách centrálnych bánk klesá ako ukazujú údaje MMF. Dolár tvoril v minulom štvrťroku len 59,2 % svetových rezerv. Pohľadávky v japonských jenoch a ostatných menách sa zvýšili. Ide o najnižší podiel od štvrtého kvartálu minulého roku.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:33

Deväťdesiatosemročná Ukrajinka z obce Očeretyne v Doneckej oblasti v čase ťažkých bojov a ostreľovania prešla za pomoci drevených palíc desať kilometrov do bezpečia. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:31

Influenceri by si mali byť vedomí, že za propagáciu nelegálnych webových stránok týkajúcich sa nelegálnych hazardných hier im hrozí pokuta. A to aj pri reklame vo forme bonusových kódov, odkazov na nelegálne online kasína alebo živého streamovania priebehu hry. V prípade fyzickej osoby ide o pokutu do výšky 50.000 eur, pri právnickej osobe do 250.000 eur.

11:30

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnutá bude prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý Národná rada SR definitívne schválila. Poslanci o právnej norme rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

11:29

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Stále tak prekračuje cieľ Európskej centrálnej banky na úrovni 2 %.

11:28

Zástupcovia konkurenčných palestínskych skupín Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o podpore “vnútropalestínskeho zmierenia”. Uviedol to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

11:27

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil rozšírenie Európskej únie o desať štátov pred 20 rokmi za “moment európskeho šťastia”. 

11:26

Predseda Európskej rady Charles Michel nemá obavy z nadchádzajúceho polročného predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie. Podľa servera index.hu to vyplýva z Michelovho rozhovoru, ktorý poskytol v Bruseli európskym médiám.

11:25

 Britský hlavný inšpektor väzníc Charlie Taylor skritizoval neprijateľné podmienky zadržiavania migrantov na letisku neďaleko Londýna.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali