Krymské úrady pátrajú po možnom komplicovi páchateľa streľby na škole

Krymské úrady pátrajú po možnom komplicovi páchateľa streľby na škole

Kerč 18. októbra 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Sputnik/RT/Foto:Sputnik-Maria Kritskaya)

 

Krymské úrady pátrajú po možnom komplicovi študenta, ktorý v stredu strieľal a odpálil výbušninu na strednej škole v tamojšom meste Kerč. Oznámil to vo štvrtok krymský líder Sergej Aksionov.

Záber po útoku na školu v krymskom meste Kerč

 

Reklama

Miestne úrady predtým tvrdili, že išlo o útok tzv. osamelého vlka, 18-ročného študenta Vladislava Rosľakova, poznamenala agentúra AP.

Kremľom dosadený Aksionov teraz tvrdí, že strelec mohol mať komplica, ktorý mu mohol pomôcť naplánovať útok.

Reklama

Podľa agentúry TASS hovorca Národného protiteroristického výboru (NAK) Valerij Kiseľov medzitým uviedol, že Rosľakov sa svojim priateľom chválil, že vyrába doma bomby. Návody na zhotovenie výbušného zariadenia je možné nájsť na internete, poznamenal Kiseľov.

Počet obetí masakru stúpol vo štvrtok na 21. Okrem mŕtvych si incident vyžiadal približne 50 zranených, desať z nich je vo vážnom stave. Vo štvrtok sa začal úradmi vyhlásený trojdňový smútok.

Incident sa odohral v stredu v popoludňajších hodinách na Kerčskej strednej odbornej škole polytechnickej (KPK), keď Rosľakov, ktorý bol tamojším poslucháčom v poslednom ročníku, spustil v priestoroch budovy paľbu a následne spáchal samovraždu. Streľbe predchádzal i výbuch, ktorý nastal v školskej jedálni.

“Poznáme mená všetkých obetí, identifikovali sme všetkých ľudí… Medzi obeťami je 15 študentov, z ktorých šesť je mladších ako 18 rokov, a päť dospelých, ktorí boli zamestnancami strednej školy,” uviedol vo štvrtok ráno zástupca šéfa mestskej administratívy Diľaver Meľgazijev.

Desať ľudí naďalej zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti. Uviedla to v stredu ruská ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová, ktorú citovali ruské štátne médiá.

Reklama

“Zo 68 osôb ich zahynulo 19, šesť ľudí ošetrili na mieste a zvyšok zranených previezli do nemocnice,” povedala Skvorcovová pre ruskú štátnu televíziu Rossija 24.

Ministerka ďalej povedala, že pri explózii utrpelo vážne zranenia viacero ľudí. Dodala, že ich rany sú “infikované” malými časťami, ktoré obsahovala bomba. Na jednotke intenzívnej starostlivosti podľa ministerky je naďalej desať ľudí, uviedla agentúra TASS.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) predtým uviedol, že u všetkých osôb došlo k smrti v dôsledku strelných poranení, pripomenula agentúra DPA.

Ruské bezpečnostné úrady útok preklasifikovali z teroristického činu na masovú vraždu po tom, ako sa zistilo, že všetci zabití podľahli strelným zraneniam. Totožnosť útočníka, ktorý konal sám, určili vyšetrovatelia na základe záznamov bezpečnostných kamier rozmiestnených na chodbách školy. Krymské úrady po incidente vyhlásili trojdňový smútok.

Putin vyjadril rodinám a priateľom obetí hlbokú sústrasť a nariadil ministerstvu zdravotníctva, ministerstvu pre mimoriadne situácie, ako aj ďalším orgánom, aby podnikli príslušné kroky na pomoc obetiam. Hlava štátu taktiež nariadila bezpečnostným úradom vrátane tajnej služby FSB, aby začali vyšetrovanie príčin tejto tragédie.

Reklama

Kerč je vstupnou bránou na nový 19-kilometrový most, ktorý od mája spája Krymský polostrov s ruskou pevninou.

Russia Today uvádza, že išlo o hektický zásah zdravotníckych tímov, ktoré krátko po oznámení udalosti nestíhali odnášať ranených. Viacerí údajne ležali na nosidlách v blízkosti školy.

Televízny kanál Mash priniesol zábery z bezpečnostných kamier, na ktorých bol útočník – mladý muž v bielom tričku s čiernym nápisom, ktorý prechádza po schodisku so zbraňou v ruke.

Na Twitteri sa okamžite začalo porovnávanie s masakerom v Columbine. Oblečenie útočníka sa nápadne podobalo na Erica Harrisa, jedného z dvoch študentov, ktorí zabili 13 ľudí a zranili 24 osôb na strednej škole v americkom Colorade takmer pred 20 rokmi.

 

 

 

Reklama

Kiska odsúdil útok na Kryme

Prezident SR Andrej Kiska uviedol, že je nesmierne smutné a tragické, keď mladí ľudia, ktorí sa rozhodli študovať a prehlbovať si vedomosti v nádeji na úspešnú budúcnosť, prídu o život v dôsledku nezmyselného brutálneho činu. “Keď nenávisť prerastie do obludných rozmerov a ľudský život stratí v očiach tých, čo páchajú zlo, svoju hodnotu. Tak, ako sa to stalo včera na škole v meste Kerč na Kryme. Zásadne a tvrdo odsudzujem tento ohavný zločin, ktorý je pohŕdaním všetkým, čo je nám ľuďom vlastné – úcty a vzájomného rešpektu jedného k druhému, k ľudskému životu, k ľudskosti samej,” vyhlásil prezident.

“Vyjadrujem úprimnú a hlbokú sústrasť rodinám, priateľom a blízkym obetí a zraneným želám skoré uzdravenie,” dodal.

 

Reklama

 

Druhé výbušné zariadenie bolo nájdené u človeka, ktorý sa podieľal na výbuchu

Druhé výbušné zariadenie bolo nájdené v osobných veciach človeka, ktorý sa podieľal na výbuchu na škole v Kerči, povedal hovorca operačného veliteľstva pre Sputnik.

“Druhý výbušný prostriedok bol nájdený v osobných veciach v budove školy a následne bol zneškodnený zodpovedajúcimi prostriedkami,” povedal novinárom predstaviteľ veliteľstva.

Podľa Národného antiteroristického výboru bolo v stredu odpálené neidentifikované výbušné zariadenie na odbornej škole v Kerči.

Reklama

 

Útočník spáchal samovraždu

Organizátor útoku na odbornej škole v Kerč spáchal samovraždu, mal 18 rokov a bol vo štvrtom ročníku, oznámil líder Krymu Sergej Aksjonov pre televíznu stanicu Rossija 24.

“Študent tejto školy, ktorý mal 18 rokov, bol vo štvrtom ročníku,” uviedol Aksjonov v prenose televíznej stanice Rossija 24. Aksjonov dodal, že to bol občan Kerča a po výbuchu spáchal samovraždu. Aksjonov tiež uviedol, že motív študenta sa teraz vyšetruje.

Trestný čin v súvislosti s udalosťami v Kerči bol prekvalifikovaný na vraždu dvoch a viac osôb verejne nebezpečným spôsobom. Informáciu poskytol Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

“Operačne bola zistená identita človeka, ktorý do školy prišiel chvíľu pred udalosťou. Podľa videozáznamu prišiel so zbraňou. Je ním študent 4. ročníka, 18-ročný Vladislav Rosljakov. Jeho telo bolo nájdené v jednej z miestností školy, zastrelil sa,” uviedla Svetlana Petrenko.

Policajti a vyšetrovatelia stoja neďaleko strednej školy po streľbe v krymskom meste Kerč

Výpoveď jednej zo študentiek

Reklama

“Vyšli sme na ulicu a za niekoľko minút začali explózie. Najskôr prvé poschodie, potom druhé poschodie. Všetci začali kričať a my sme počuli prestrelku. Zvuky sa približovali, začali strieľať po študentoch. Celá skupina sme sa rozbehli smerom do budovy, tam sa ale zapla signalizácia požiaru,” vyhlásila pre Sputnik študentka školy Viktoria.

Dievča sa spolu so skupinou nachádzalo v druhej budove školy, počas prestávky prechádzali z jedného korpusu do druhého. V ten moment sa ozvala explózia. Študenti strednej školy začali utekať na ulicu.

“Začali sme preliezať cez plot. Uvideli sme niekoľko zranených dievčat, pred nami postrelili chlapca. Sám nemohol ísť, nemohol stúpiť na nohu. Jeho preniesli cez plot. Časť študentov preliezla cez plot, časť zašla do opustenej budovy, vybili tam skla a oknami vošli dovnútra, aby sa ukryli,” dodalo dievča.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali