Porušila zákon? Prezidentka sa zúčastnila súkromnej akcie firmy ESET

Porušila zákon? Prezidentka sa zúčastnila súkromnej akcie firmy ESET

Bratislava 22. októbra 2019 (HSP/Foto:Zuzana Čaputová Facebook)

 

Zdá sa, že oligarchizácie politiky sa len tak ľahko nezbavíme. “Starí politici” mali PENTU, takzvaní noví politici majú ESET. Potvrdzuje to aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa zúčastnila súkromnej akcie firmy ESET a dokonca nad ňou prevzala záštitu. Prezidentka však podľa zákona nemôže vystupovať v žiadnej reklame, pričom táto akcia sa dá vykladať aj ako reklama ESETu

Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová uprostred

Liberálna chobotnica sa postupne odkrýva. Digitálna korporácia ESET, respektíve jej spolumajitelia vo veľkom finančne dotujú liberálne médiá ako denník N a politické strany Progresívne Slovensko/Spolu, či najnovšie zrejme podporia aj stranu Za ľudí.

Reklama

Jej predseda Andrej Kiska sa s nimi pred pár dňami stretol “na kávičke”. Písali sme o tom tu. Nakoniec, už pred istým časom spolumajiteľ ESETu, Anton Zajac, pripustil, že finančne podporí Kiskovu stranu.

Spomínaný Zajac podporil aj Zuzanu Čaputovú v prezidentských voľbách. Spolumajitelia ESETu teda jasne dotujú liberálnych politikov. Bolo by naivné si myslieť, že za to nebude potrebné vykonať nejakú “protislužbu.”

Reklama

Zatiaľ však progresívni liberáli ešte nevládnu a teda nemajú možnosť niekomu dohazdovať kšefty, vybavovať služby, rozhodnutia na úradoch a súdoch. Prezidentka Čaputová už však zrejme ukázala, ako napríklad môže vyzerať protislužba v jej podaní.

Čaputová totiž prevzala záštitu nad súkromnou akciou ESETu. Zúčastnila sa odovzdávania ocenení ESET Science Award. Túto akciu organizovala Nadácia ESET, čo je nadácia rovnakomennej digitálnej korporácie. Čaputova bude musieť odpracovať, čo v kampani dostala a dnes sa javí ako Opička ESETu, ktorá zamaká ako najatá hosteska na súkromnej párty.

Prezidentka sa tým dokonca pochválila na sociálnej sieti: “Podľa prieskumu až 90% ľudí na Slovensku nepozná meno ani jedného slovenského vedca. Pritom tri štvrtiny ľudí v tom istom prieskume uviedli, že vedecké objavy formujú ich názory a postoje. Po včerajšom večeri môžeme spoznať minimálne tri nové mená výnimočných slovenských vedcov, ktorých sa rozhodla každoročne oceňovať firma ESET.

Ocenenie ESET Science Awards je na svete a má za sebou prvý ročník. Teší ma, že som mohla podporiť našich vedcov a našu vedu aj osobnou účasťou na slávnostnom galavačeri v bratislavskej Redute. Cítim veľkú hrdosť a uznanie k práci týchto výnimočných ľudí,” napísala Čaputová.

Je však v poriadku, keď sa prezidentka zúčastňuje na akcii súkromnej firmy ?

Reklama

Ústavný zákon Slovenskej republiky č. 357 z roku 2004 hovorí jasne o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov v článku 4, odseku 2 vymenúva, čo všetko verejný funkcionár (vrátane prezidenta) nesmie vykonávať. V písmene f) sa mu zakazuje “používať svoju osobu, svoje meno a priezvisko, svoju podobizeň, obrazovú snímku, záznam svojho hlasu alebo svoj podpis na reklamu.” Za porušenie článku 4 mu podľa toho istého zákona hrozí pokuta vo výške 12-násobku jeho platu.

Môžu existovať rôzne výklady toho, čo je reklama, no podľa všetkého je táto akcia odovzdávania cien vedcom, samozrejme okrem záslužnej činnosti aj reklamou pre firmu ESET, keďže táto akcia nesie názov firmy priamo v názve.

Prezidentka Čaputová teda svojou prítomnosťou a dokonca prevzatím záštity nad touto akciou zrejme robí reklamu aj firme ESET, čím by sa podľa všetkého teoreticky mohla dopustiť porušenia zákona.

V podstate je ale dôležitejšie ukázať ľuďom, ako si takzvaní noví politici predstavujú svoje vládnutie. Takzvaní starí politici aspoň mali toľko rešpektu, že sa s oligarchami dohadovali za zatvorenými dverami. Takzvaní noví politici to však robia na drzovku, otvorene a ešte sa tvária, že robia nejakú záslužnú činnosť. Služba oligarchom je však vždy iba služba oligarchom a je jedno, či ide o Kočnerovu alebo Zajacovu Opičku.

 

Reklama

https://www.facebook.com/zcaputova/posts/1229823000559015

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali