Poľsko odstúpi od Istanbulského dohovoru. Rada Európy o tom chce viesť s Poľskom konštruktívny dialóg

Poľsko odstúpi od Istanbulského dohovoru. Rada Európy o tom chce viesť s Poľskom konštruktívny dialóg

Varšava 26. júla2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Poľsko odstúpi od európskej dohody zameranej proti násiliu páchanému na ženách. V sobotu to oznámil minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro, podľa ktorého je dokument, známy ako Istanbulský dohovor, “škodlivý”, pretože vyžaduje, aby školy učili deti o “gender”. Dodal zároveň, že reformy, ktoré krajina zaviedla v uplynulých rokoch, predstavujú pre ženy dostatočnú ochranu

Ilustračné foto: Na snímke poľská vlajka

Poľsko podľa neho začne proces formálneho odstúpenia od dohody v pondelok.

Reklama

Vláda tvrdí, že dohovor je proti poľskej ústave a rímsko-katolíckym rodinným tradíciám. Podľa Ziobra dokument porušuje práva rodičov a “obsahuje prvky ideologickej povahy”.

Proti plánom konzervatívnej vlády protestovali tisícky ľudí vo Varšave, Vroclave, Čenstochovej a ďalších poľských mestách.

Reklama

Istanbulský dohovor bol prijatý v Istanbule v roku 2011. Jeho základným cieľom je „vytvorenie Európy bez násilia na ženách a domáceho násilia” s dôrazom na jasné prepojenia medzi dosiahnutím rodovej rovnosti a odstránením násilia páchaného na ženách. Jeho zámerom je tiež harmonizovať právne normy členských krajín a zabezpečiť tak ženám, dievčatám a ďalším skupinám ohrozených násilím užívanie rovnakej úrovne ochrany v celej Európe.

Informácie pochádzajú zo spravodajského portálu BBC, agentúry AP a webstránky moznostvolby.sk.

 

Rada Európy  je pripravená viesť s Poľskom konštruktívny dialóg o Istanbulskom dohovore

Rada Európy (RE) v nedeľu označila za znepokojujúce, že poľská pravicová vláda smeruje k odstúpeniu od Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu. Informovala o tom agentúra AFP.

Reklama

V mene Poľska tento dokument v roku 2012 podpísala predchádzajúca, centristická, vláda a krajina ho ratifikovala v roku 2015.

Žiobro však Istanbulský dohovor označil za “výmysel, výplod feministiek zameraný na odôvodnenie gay ideológie”.

Dohovor svojho času presadila Rada Európy, najstaršia organizácia na ochranu ľudských práv na kontinente, pripomenula AFP. Jej generálna tajomníčka Marija Pejčinovičová-Buričová v nedeľu odsúdila zámer pravicovej vlády odstúpiť od tohto dokumentu.

Odstúpenie od Istanbulského dohovoru by bolo veľmi poľutovaniahodné a predstavovalo by významný krok späť v ochrane žien pred násilím v Európe, upozornila Pejčinovičová-Buričová vo svojom vyhlásení.

Dodala, že “ak existujú nejaké mylné predstavy alebo nedorozumenia týkajúce sa dohovoru, sme pripravení ich objasniť v konštruktívnom dialógu.”

Reklama

Plány Poľska pobúrili aj viacerých poslancov Európskeho parlamentu, pričom španielska líderka socialistickej skupiny Iratxe Garcíová Pérezová označila rozhodnutia Poľska za “hanebné”.
“Podporujem poľských občanov, ktorí vyšli do ulíc, aby požadovali rešpektovanie práv žien,” zdôraznila.

Bývalý rumunský premiér Dacian Ciološ, ktorý v europarlamente vedie frakciu Obnovme Európu, vo svojom tvíte napísal, že “použitie boja proti Istanbulskému dohovoru ako nástroja na prejavenie svojho konzervativizmu je novým úbohým krokom zo strany vlády PiS”.

Rada Európy vo svojom stanovisku zdôraznila, že “jediným cieľom” Istanbulského dohovoru je boj proti násiliu páchanému na ženách a domácemu násiliu. V zmluve sa výslovne neuvádza homosexuálne manželstvo.

To však nezmiernilo silný odpor proti dohovoru v Maďarsku a na Slovensku, kde parlament tento dokument odmietol a trval na tom – bez dôkazu -, že je v rozpore s ústavnou definíciou manželstva ako zväzku heterosexuálov, uviedla agentúra AFP.

Rada Európy so sídlom v Štrasburgu, ktorá existuje oddelene od Európskej únie, nemá výkonné právomoci, ale združuje 47 členských štátov a vydáva odporúčania v oblasti práv a demokracie.
Európska komisia, exekutívny orgán EÚ, pre AFP vyjadrila ľútosť, že takáto dôležitá záležitosť bola v niektorých členských štátoch skreslená zavádzajúcimi argumentmi”.

Komisia dodala, že “bude pokračovať vo svojom úsilí smerom k dokončeniu pristúpenia EÚ” k dohovoru, ktorý Únia podpísala 13. júna 2017 na základe rozhodnutia Rady EÚ z 11. mája toho istého roku.

Rozhodnutie ratifikovať dohovor zo strany EÚ je stále otvorené, rovnako ako návrh spôsobu (code of conduct), ako sa bude dohovor uplatňovať zo strany európskych inštitúcii na jednej strane a členských štátov na strane druhej, uviedol portál Euractive.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali