Politická scéna reaguje na smrť Böhma. Taraba: “Nádych 50 rokov a Palerma v slovenskom prevedení.” Generál Macko: “Tragédií a obetí asi bude pribúdať.” Tóth hovorí o zodpovednosti médií

Politická scéna reaguje na smrť Böhma. Taraba: “Nádych 50 rokov a Palerma v slovenskom prevedení.” Generál Macko: “Tragédií a obetí asi bude pribúdať.” Tóth hovorí o zodpovednosti médií

Bratislava 13. februára 2021 (HSP/Foto:Screenshot TV Markíza)

 

Prinášame vyjadrenia politikov na samovraždu bývalého príslušníka SIS Františka Böhma, ktorý spolupracoval s políciou v niekoľkých horúcich kauzách (viac v článku).

Záber z miesta činu samovraždy exsiskára Františka Böhma

Nezaradený poslanec parlamentu Tomáš Taraba na margo údajnej samovraždy Böhma svedčiaceho v prípade Milana Lučanského na sociálnej sieti napísal, že ak by bolo toľko samovrážd a pokusov o ne za vlád Mečiara či Fica ako vedľajší produkt ich justičného systému, stáli by tu zahraniční diplomati s ich demaršami v rade.

Reklama

“Keby štátu išlo o spravodlivosť a nie krátkodobé PR, aké produkuje po každom zatknutí pár vládnych politikov na facebooku, tak je jasné, že kľúčových obžalovaných a svedkov by si vedeli ustrážiť, aby sa im nič nestalo.”

Poslanec Taraba doplnil, že po tejto “druhej samovražde” sa otázka posunula ďalej: “Prišli o kľúčového obžalovaného, prišli o kľúčové svedka. Nádych 50. rokov a Palerma v slovenskom prevedení. Strata kľúčového svedka a obžalovaného je rovnakým úspechom ako na zdravotníckom poli plošné testovania, po ktorých situácia s Covidom je vždy zásadne horšia ako pred testovaním.”

Reklama

Vládny poslanec Peter Kremský (OĽaNO) dodáva: “Buďme opatrní vo vynášaní súdov a pri predčasných záveroch. Nechajme políciu a ostatné orgány pracovať a vyšetriť aj smrť Františka Böhma. Bol to dôležitý svedok, ale nevieme, čo je za tým a ani ako to prebehlo.”

“Každopádne ide o ďalšiu ľudskú tragédiu. Je to smutné a vyjadrujem celej rodine úprimnú sústrasť,” uviedol na sociálnej sieti poslanec Kremský.

Bývalý sudca Najvyššieho súdu a líder strany Vlasť Štefan Harabin napísal, že samovražda kajúcnika  Böhma ho núti ako trestného sudcu položiť si minimálne dve otázky. “Aký mohol mať motív na samovraždu, keď ako kajúcnik získal v trestnom konaní proti nemu začatom, výrazný benefit oproti ostatným, že bol prepustený z väzby? Ako je možné, že mal zbraň, keď po vznesení trestného obvinenia musel odovzdať zbraň aj legálne držanú?”

Exposlankyňa Anna Belousovová dodáva: “Táto vláda sa dostala k moci “vďaka” vražde dvoch mladých ľudí. A nejako tie mŕtvoly stále pribúdajú… Lučanský, Böhm… Koľko ich ešte bude?” Opýtala sa na Facebooku Belousosová.

 

Reklama
Macko: Som zvedavý, s akými verziami prídu Žitný a Fico

Podľa generála Pavla Macka, ktorý v súčasnosti pôsobí v mimoparlamentnej strane Spolu-SD, akosi stúpa počet tragédií v súvislosti so stíhaním mafie. “Takže si to zrekapitulujme: Kľúčový svedok v kauze bývalého sudcu a nominanta Smeru Kajetána K. sa obesil na svojej chate. Kľúčový svedok dvoch najväčších káuz vysokých funkcionárov bezpečnostných zložiek, nominantov smerohlasu, sa zastrelil na svojej chate. Zastrelil sa napriek tomu, že vzhľadom na spoluprácu s políciou by ho asi čakal miernejší trest.”

“Kľúčový obvinený a ešte kľúčovejší potenciálny svedok, generál Lučanský sa obesil v cele väznice. U tohto jediného je najmenšia šanca cudzieho zavinenia. Ale nepriamy nátlak sa ani tu nedá vylúčiť. Súd môže len v obmedzenom rozsahu, alebo vôbec nemusí prihliadať na svedectvá z prípravného konania. Podstatné bude dokazovanie priamo na hlavnom pojednávaní a to bez kľúčových svedkov dáva dosť dôvodov na uplatnenie zásady “in dubio pro reo”. A vonku sú desiatky sudcov s “dobrými dôvodmi” na veľmi aktívne použitie tejto zásady.

Macko tvrdí, že rastú jeho obavy, že zápas s mafiánskym štátom a tými, čo ho inštalovali nie je ani zďaleka vyhratý. “Skôr naopak, napriek taktickým úspechom v podobe zásahov NAKA, obhajcovia demokracie a návratu k právnemu štátu sú ešte stále v strategickej defenzíve. Protivník v podobe mafiánskeho štátu a jeho politických a ekonomických sponzorov je ďaleko silnejší ako sa zdalo.”

“Som zvedavý, s akou verziou teraz prídu známy predstaviteľ šedej zóny a “znalec pomerov” M. Žitný a dlhodobý bojovník proti “kajúcnikom” a horlivý obhajca svojich väzobne stíhaných straníckych nominantov Robert Fico. Naposledy v prípade tragédie M. Lučanského rozpútali doslova peklo. Dokonca niekto neznámy v pozadí cez falošné profily zorganizoval hnutie “AllForMilan” a v priebehu pár hodín znáboroval tisíce podporovateľov,” uviedol generál Macko, ako vidí celú situáciu.

Uviedol, že na pozadí opozičného politického humbuku zatiaľ prebieha “skutočný zápas o charakter tohto štátu”. “Tragédií a obetí asi bude pribúdať. Síce boli zaistené desiatky podozrivých a časť z nich je väzobne stíhaná. Ale to sú len “veliaci dôstojníci” a organizátori. Stovky vykonávateľov ich pokynov a želaní sú stále na slobode. Mnohí z nich sú dokonca stále priamo vo vnútri systému. Ich motiváciou rozhodne nie je očista bezpečnostných a justičných zložiek štátu.”

Reklama

Macko tvrdí, že aj mocensko-politickí sponzori týchto väzobne stíhaných nominantov sú vonku. “Organizujú účelové referendum, zneužívajúc pritom ťaživú situáciu občanov v dôsledku smrtiacej pandémie. Tá ohrozuje životy nás všetkých, bez ohľadu na stranícke preferencie a svetonázor. Ale skutočným cieľom falošnej hry na referendum je mocenský prevrat, ako to pred pár týždňami otvorene povedal predseda najsilnejšej opozičnej strany P. Pellegrini.”

 

Tóth: Böhm si siahol na život aj v dôsledku mediálneho lynču

Prípad v sobotu komentoval aj bývalý novinár a príslušník SIS Peter Tóth, ktorý má s Böhmom spoločné aj to, že spolupracuje s políciou. Tóth bol kľúčovým svedkom v rámci prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Tóth na stránke svojho portálu Ďateľ na sociálnej sieti napísal, že František Böhm podľa neho určite mal čo vysvetľovať orgánom činným v trestnom konaní. “Nie je na mne, aby som ho posudzoval alebo súdil. Jeho život je oveľa plastickejší, ako by sa mohla zdať na základe produkcie mediálnych hyen.”

“František Böhm bol okrem iného aj dlhoročným príslušníkom spravodajskej služby a v tomto postavení urobil pre slovenskú spoločnosť viac ako samozvaní vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia v redakciách novín, čo sa zmenili na chrámy nenávisti,” tvrdí Tóth.

Tóth podľa vlastných slov hovorí predovšetkým o zodpovednosti denníkov N, Aktuality a SME. !Aj o Monike Tódovej, Marekovi Vagovičovi a Romanovi Cuprikovi, no nielen o nich.”

František Böhm podľa Tótha veľmi ťažko znášal, že po jeho dôstojnosti šliapali štváči v médiách a na sociálnych sieťach. “Rozhodol sa skoncovať so životom sám. No dopomohli mu k tomu štvavými článkami a nenávistnými komentármi novinári a „hrdinovia“ Facebooku. Presne tí istí, ktorí dohnali k zúfalému činu aj generála Milana Lučanského. RIP, Fero,” dodal.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali