Pokiaľ Turci útočia v Afríne, Rusi a Sýrčania čistia Idlib

Pokiaľ Turci útočia v Afríne, Rusi a Sýrčania čistia Idlib

Sýria 4. februára 2018 (HSP/Foto: TASR/AP- Ismail Coskun, IHA via AP; Alexander Zemlianichenko)

 

Ruský analytik Jurij Podoljak (Yurasumy) sa na portáli warfiles venuje poslednému vývoju na severe Sýrie, kde pokračuje turecká ofenzíva v oblasti Afrínu a pokračujú boje sýrskych vládnych jednotiek v Idlibe

Ilustračné foto

Podľa Podoljaka, v politike a vo vojne je často potrebné poskytnúť si pauzu a uskutočniť nový úder až vtedy, keď to sľubuje maximálny úspech. Presne tento postup uplatnili Rusi a Sýrčania v provincii Idlib. Ešte pred niekoľkými týždňami bola Ankara kategoricky proti tlaku sýrskych vládnych vojsk v Idlibe a v poslednej dobe, keď Kurdi zatiahli Turkov a turkomanské skupiny do tvrdších bojov okolo Afrínu, začala ofenzíva sýrskych vládnych vojsk, podporovaná spojencami a ruským letectvom.

Reklama

Dnes už Turci nemajú veľa politických možností, ako brzdiť sýrske a ruské aktivity namierené proti turkomanským skupinám v Idlibe, pretože sú plne vyťažení konfliktom s Kurdmi v Afríne. Rusi a Sýrčania rýchlo oslobodzujú Idlib aj od protureckých skupín a Turci navyše musia riešiť nepríjemnú skutočnosť, spočívajúcu v tom, že časť turkomanských poľných veliteľov už opustilo turecké pozície a rozhodli sa vrátiť do Idlibu, kde chcú pomáhať protitureckým skupinám odrážať útok sýrskych vládnych jednotiek.

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Samozrejme, výraznejšie globálne rozdiely medzi Moskvou a Ankarou neexistujú. To, čo sa momentálne v Idlibe deje, sú menšie kozmetické problémy, ktoré by nemali viesť k ohrozeniu existujúcich rusko-tureckých dohôd. Turci vstúpili do konfliktu s Kurdmi a nemajú dostatok možností ako zastaviť sýrsky postup, sýrske jednotky však určite nepôjdu za rámec, na ktorom sa Rusi a Turci dohodli. Veľká časť Idlibu sa tak dostala pod sýrsku kontrolu, hoci ešte na sklonku roku 2017 boli Turci kategoricky proti tejto možnosti. Turecko momentálne musí krotiť svoj apetít, kurdské sústo je však pre Turkov stále dostatočne lákavé na to, aby Turci súhlasili so sýrskym postupom v Idlibe.

Reklama

Asad a Moskva vnímajú turecké aktivity proti Kurdom pozitívne, rovnako pozitívne vnímajú skutočnosť, že sa oslabuje možnosť Turecka podporovať turkomanské skupiny. V Idlibe sa navyše rozhoreli rozpory medzi protureckými skupinami a sunnitskými Arabmi, čo opätovne zlepšuje pozície protiasadovského tábora.

Čo sa týka Afrínu, turecká operácia ide podľa plánu. Spočiatku ešte existovali otázky, či sa Ankara rozhodne zaútočiť brutálne a napriek väčším stratám zmiesť nakoniec Kurdov z povrchu zemského, alebo či zvolí Turecko pomalší postup s menšími stratami, ktorý sa však takisto skončí porážkou Kurdov. Dnes už je zrejmé, že sa presadil druhý variant vedenia bojových akcií. Turci sa nemusia nikam ponáhľať, navyše nemienia plytvať životmi svojej zástupnej armády, zloženej z Turkomanov (sýrski Turci). Takže Turci sa sústreďujú na delostrelecké, tankové či letecké údery na kurdské pozície, vďaka ktorým demoralizujú kurdské oddiely. Straty, ktoré zatiaľ Turci utrpeli, nie sú vysoké a turecký generálny štáb rátal pri plánovaní operácie s vyššími stratami ako sú terajšie straty Turkov.

Dnes už je viditeľné, že kurdské rezervy sa veľmi rýchlo vyčeprávajú a Kurdi už začali opúšťať prvé pozície na severe a severovýchode afrínskej enklávy, ktoré ešte pred niekoľkými dňami boli rozhodnutí udržať za každú cenu. Kurdi tak majú pred sebou len dve cesty – pokračovať v boji proti Turkom, tento boj sa skončí kurdskou porážkou, alebo prijať podmienky, ktoré im ponúkla Moskva a  Asad. Navyše sa Kurdi mohli presvedčiť, že Američania už nie sú schopní im plnohodnotne pomôcť.

 

 

Reklama

V Idlibe úspešne pokračuje likvidácia an Nusry a jej príbuzných organizácii, ktoré sa na začiatku sýrskej občianskej vojny mohli spoliehať na americkú pomoc. Už v roku 2016 utrpeli členovia an Nusry prvé nepríjemné straty a rok 2017 definitívne zlomil moc tejto proamerickej skupiny. Zvyšky skupiny sa nachádzajú v Idlibe, kde sa dostali do konfliktu aj s protureckými skupinami.

Momentálne najsilnejšou skupinou v Idlibe je skupina Haiyyat Tahrir as Sham. Skupina však utrpela vysoké straty v boji proti sýrskym vládnym vojskám, v posledných dňoch členovia skupiny vykrvácali v bojoch proti sýrskym Tigrom, palestínskej brigáde Liwa al Quds či libanonskámu Hizballáhu. Členovia teroristickej skupiny sa snažili získať pod svoju kontrolu aj železničnú trať spájajúcu Aleppo s Hamou, ich aktivity však skončili neúspechom, členovia as Sham utrpeli vysoké straty. Momentálne sa teroristi z tejto skupiny nachádzajú v nezávideniahodnej situácii, časť skupiny sa nachádza v obkľúčení, sýrske vládne jednotky úspešne postupujú smerom na šiítske mestá al Fuaa a Kafriaa.

Tvrdé boje sa vedú už približne päť dní, od 31.1.2018 je vidieť, že potenciál skupiny Haiyyat Tahrir as Sham začína ochabovať. Členovia bánd čoraz častejšie opúšťajú svoje pozície a utekajú pred sýrskymi Tigrami a je len otázkou času, kedy sýrske vládne vojská a ich spojenci úspešne vyčistia uvedenú oblasť v provincii Idlib. Vládne jednotky sa podobne ako Turci v Afríne nemusia ponáhľať, ich postup je premyslený s cieľom utrpieť čo najnižšie straty. Členov Haiyyat Tahrir as Sham tak likvidujú najmä ruskí piloti, sýrske vládne jednotky začisťujú priestor po útokoch ruského letectva.

Američania a Západu už nedokážu v oblasti severnej Sýrie vykonať žiadne úspešné operácie, ktoré by dokázali oslabiť pozície vládnych vojsk. Američania sa preto budú snažiť stiahnuť z oblasti zvyšky proamerických síl a použiť ich na východe Sýrie, kde doteraz stále nie je americký vplyv dostatočne oslabený.

Jurij Podoljak

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali