Podriadenie sa politickej moci ako vo fašistickom a komunistickom režime? Slovenské univerzity vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Nepáči sa im novela z dielne ministra školstva Gröhlinga

❚❚

Bratislava 1. marca 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/SITA/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Univerzita Komenského v Bratislave a Trnavská univerzita v Trnave vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Dôvodom je pripravovaná novela zákona o vysokých školách z dielne ministerstva školstva. Univerzity síce oceňujú niekoľko  dobrých námetov a riešení, tie však podľa vyhlásenia Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) neriešia kľúčové problémy slovenského vysokého školstva

Univerzita Komenského
Na snímke Univerzita Komenského v Bratislave

Koncom februára 2021 sa rektori slovenských univerzít stretli s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom a štátnym tajomníkom ministerstva Ľudovítom Paulisom, aby prerokovali dôležitú novelu vysokoškolského zákona a tiež prerozdelenia financií z Plánu obnovy.

.

 

Financie z plánu obnovy

Ministerstvo školstva navrhlo poskytnúť univerzitám sumu 200 miliónov eur, ktorá by bola určená na hĺbkové reformy vysokého školstva. Túto sumu považuje SRK za absolútne nedostatočnú a demotivujúcu. Vyzvali preto premiéra Igora Matoviča a ministra školstva Branislava Gröhlinga, aby túto sumu dodatočne navýšili.

.

Bez razantného navýšenia týchto financií sa slovenské vysoké školstvo ocitne v ešte väčšej izolácii v porovnaní s významnými vysokými školami v zahraničí, čím sa prehĺbi odliv talentovaných slovenských študentov a mladých vedcov do zahraničia,“ uvádza na svojej stránke SRK.

SRK taktiež nesúhlasí s plánovanou reformou vysokoškolského zákona a žiada ministerstvo o jej stiahnutie. Podľa komory totiž „nerieši kľúčové problémy slovenského vysokého školstva. Je vyjadrením pretrvávajúcej nedôvery vo vysoké školy a snahy o ich ovládnutie a podriadenie štátu.“

 

Snaha o politické ovládnutie akademickej pôdy

Snahy o obmedzenie autonómie vysokých škôl, akademickej samosprávy a legislatívnej  deregulácie vnútorných mechanizmov vysokých škôl považuje SRK za „škodlivé, nebezpečné, neprijateľné. Sú v rozpore s moderným definovaním „univerzity“ ako samosprávnej inštitúcie.“

Ako tvrdí Klub dekanov fakúlt vysokých škôl, k takýmto snahám o obmedzenie nezávislosti a podriadeniu vysokých škôl politickej moci došlo v histórii Slovenska iba dvakrát. „Prvý raz v rokoch 1938 až 1940, s nástupom fašistického režimu a druhý raz v roku 1950, s nástupom komunistického režimu.“

.

Rektori vyzývajú ministerstvo k dialógu, v ktorom by spoločne hľadali možnosti efektívneho riešenia problémov vysokého školstva na Slovensku. Podľa Klubu dekanov by bolo dobré, keby ministerstvo zriadilo pracovnú komisiu zloženú zo zástupcov reprezentácií vysokých škôl a Klubu dekanov fakúlt vysokých škôl. Vysoké školy sú na tento dialóg pripravené.

 

Vyhlásenie Univerzity Komenského v Bratislave k návrhu novely vysokoškolského zákona a k budúcnosti akademickej samosprávy na Slovensku podporili:

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Slovenská technická univerzita v Bratislave

Technická univerzita v Košiciach

.

Filozofická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku

Slovenská akadémia vied

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Žilinská univerzita v Žiline

Vedecká rada Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave

Vysoká škola múzických umení v Bratislave

Akademický senát Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Akademický senát Fakulty riadenia informatiky Žilinskej univerzity v Žiline

Ekonomická univerzita v Bratislave

.

Predsedníctvo Akademického senátu Trnavskej univerzity v Trnave

Orgány akademickej samosprávy Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave

Akademický senát Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici

Klub dekanov fakúlt vysokých škôl SR

Rada vysokých škôl Slovenskej republiky

.

Slovenská rektorská konferencia

 

Stanovisko Ministerstva školstva SR

“Znenie novely ešte nie je definitívne, ale sa na ňom pracuje. Od začiatku sú k spolupráci prizývaní aj zástupcovia vysokých škôl, odborníci z externého prostredia a zahraniční konzultanti,” uviedol pre TASR odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Ako dodali z rezortu školstva, predbežný návrh zavádza opatrenia na vysokých školách, ktoré doteraz v systéme chýbali. “Podobné systémy riadenia fungujú aj vo viacerých krajinách Európskej únie, ako napríklad v Rakúsku, Nemecku, Francúzsku či Škandinávii. Výsledná verzia znenia však bude oficiálne prezentovaná,” spresnilo ministerstvo školstva.

Rezort školstva verí, že reprezentácie vysokých škôl pristúpia k diskusii o skvalitnení vysokoškolského prostredia zodpovedne, vecne a odborne.

.

 

Stanovisko Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Technickej univerzity v Košiciach a Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici

Vysoké školy sa ohradzujú voči politizácii vysokého školstva a obmedzovaniu jeho autonómie. Vyplýva to z ich odpovedí pre agentúru SITA k otázke, či sa pripoja k protestu UK. Rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský uviedol, že univerzita sa pripája k protestu vyhlásenému UK proti politizácii riadenia vysokých škôl a politike znižovania financií dlhodobo podfinancovaným verejným vysokým školám. „Akademický senát Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici plne podporuje odmietavé stanovisko a argumenty Rady vysokých škôl SR a Slovenskej rektorskej konferencie zo dňa 23. februára 2021 k návrhu novely zákona o vysokých školách,“ doplnil.

Aj vedenie, Akademický senát a Vedecká rada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach podporujú tieto vyhlásenia. Ako uviedol hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan, zástupcovia univerzity zásadne odmietajú uskutočňovanie akýchkoľvek kľúčových zmien vo vysokom školstve bez riadnej diskusie. Zároveň vyzvali ministerstvo na začatie konštruktívneho dialógu so všetkými zainteresovanými stranami. UPJŠ požaduje, aby novela zákona o vysokých školách, ako im bola predložená, nebola v danom znení daná do legislatívneho procesu. „UPJŠ v Košiciach zváži ďalší postup v nadväznosti na kroky MŠVVaŠ SR a v koordinácii s postupom ostatných vysokých škôl,“ dodal. Rektor Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Stanislav Kmeť podotkol, že univerzita sa k zmene vysokoškolského zákona vyjadrila ešte 28. januára. Dodal, že sa stotožňuje s uzneseniami prijatými na 97. zasadnutí Slovenskej rektorskej konferencie, ktoré sa konalo 23. februára v Bratislave.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Ďalší prieskum: 49 % pre Trumpa a 47 % pre Harrisovú, uvádza The Wall Street Journal. Harrisová má lepšie čísla ako Biden, ktorý za Trumpom zaostával o 6%. Ako sme však už písali, v rámci amerického volebného systému sú národné ratingy druhoradé. Hlavné je, ako hlasujú jednotlivé štáty. Predovšetkým – takzvané „swingové“ štáty.

10:28

Riziko chudoby je na Slovensku najvýraznejšie pri nízkopríjmových domácnostiach a rodinách s dvoma dospelými a dvoma závislými deťmi. Na túto úroveň sa dostali aj seniori nad 65 rokov, z ktorých čelilo riziku chudoby až o 6,8 percentuálneho bodu viac ako v roku 2022. Vyplýva to zo správy o štrukturálnych výzvach aktuálneho roka Národnej banky Slovenska (NBS).

10:28

Časť z 1,4 milióna litrov ropy z potopeného filipínskeho tankera pomaly uniká do Manilskej zátoky. Uviedla to v sobotu filipínska pobrežná stráž, ktorá vyzvala na pozastavenie rybolovu v postihnutej oblasti.

tanker Terra Nova
Na snímke prevrátený filipínsky motorový tanker Terra Nova v Manilskom zátoka na Filipínach vo štvrtok 25. júla 2024
09:53

Pomer hotovosti a bankových vkladov na celkovom finančnom majetku slovenských domácností sa v minulom roku dostal pod hranicu 50 %. Aj napriek zníženiu však ostáva Slovensko jednou z najkonzervatívnejších krajín v oblasti zhodnocovania úspor v rámci Európskej únie (EÚ). Na základe údajov Eurostatu na to upozornil makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

09:20

Veľký lesný požiar sa rýchlo šíri na severe amerického štátu Kalifornia, evakuovaných muselo byť viac ako 4000 ľudí, uviedli v piatok miestne úrady. Požiare sužujú aj americké štáty Idaho a Oregon, kde pri hasení plameňov zahynul pilot hasičského lietadla.

08:31

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok prijal v Paríži svojho argentínskeho kolegu Javiera Mileiho. Stretnutie sa uskutočnilo aj napriek nedávnemu napätiu vo vzťahoch medzi oboma krajinami.

08:04

Tretia svetová vojna sa môže začať v prípade víťazstva Kamaly Harrisovej vo voľbách. Prezidentský kandidát Trump to povedal na stretnutí s izraelským premiérom Netanjahuom, informovala televízia Fox News.

„Ak nevyhráme (voľby), skončíte s ďalšími vojnami na Blízkom východe. A možno aj tretiu svetovú vojnu. Teraz sme bližšie k tretej svetovej vojne ako kedykoľvek od druhej svetovej vojny. Nikdy sme k nej neboli bližšie, pretože krajinu riadia nekompetentní ľudia,“ povedal Trump.

07:55

Nemeckí prokurátori v piatok obžalovali skupinu mladíkov z vraždy dvoch Ukrajincov, informovala agentúra DPA. Dvojnásobná vražda sa stala vo februári v meste Oberhausen na západe krajiny. Podľa obžaloby 14- a 15-roční mladíci dobodali obete na smrť.

07:54

Izraelský súd predĺžil o ďalších 45 dní zákaz vysielania panarabskej spravodajskej televízie al-Džazíra v Izraeli. Podľa súdu sa totiž preukázalo, že televízia naďalej predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny, pričom v minulosti vyzývala aj na teroristické útoky, uvádza agentúra DPA.

07:54

Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v piatok oznámila, že Markézske ostrovy vo Francúzskej Polynézii boli zaradené do zoznamu svetového dedičstva.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turista na mobile pri Vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali