Podarí sa sionistickej lobby rozpútať 3. svetovú vojnu?

Podarí sa sionistickej lobby rozpútať 3. svetovú vojnu?

Blízky východ 2. mája 2018 (HSP/Iarex/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

Arkadij Vainberg na portáli Iarex venuje pozornosť zvyšovaniu napätia na Blízkom východe, za ktorým podľa neho stoja sionistické kruhy v Izraeli a USA.

Na snímke americký prezident Donald Trump (vpravo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Všetko ukazuje na to, že USA a Izrael stoja na rovnakej platforme vo vzťahu k Iránu a pripravujú sa svoje predstavy realizovať diplomatickými i vojenskými prostriedkami, v znamení zvyšovania tlaku voči Iránu.

Reklama

Izrael opätovne hrubo porušil medzinárodné právo, keď v noci z 29. na 30. 4. 2018 zaútočil na sýrske územie. Jeho cieľom sa stali základne na ktorých sa nachádzajú proiránske skupiny, izraelské lietadlá útočili na pozície 47. mechanizovej brigády južne od mesta Hama, na osadu Salhab a vojenské letisko Neirab v provincii Aleppo. Tento izraelský útok znamená novú eskaláciu napätia na Blízkom východe.

Uvediem jeden zaujímavý detail – hlavné velenie ozbrojených síl USA (CENTCOM) odmieta komentovať svoju účasť v raketových úderoch na Sýriu, no dňa 29. 4. 2018 izraelský minister obrany Avigdor Liberman uviedol, že Izrael si vyhradzuje úplnú slobodu v riešení sýrskeho problému.

Reklama

Útoky na sýrske vojenské ciele sa začali krátko po telefónnom rozhovore izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s prezidentom USA Donaldom Trumpom a po stretnutí Netanjahua s novým americkým ministrom zahraničných vecí Mike Pompeom (bývalá hlava CIA). Pompeo sa netají tým, že  odmieta jadrovú dohodu s Iránom.

Dňa 30. 4. 2018 Izrael uzavrel  vzdušný priestor pri svojej hranici so Sýriou, pretože sa obával iránskych raketových útokov. Izraelci vystríhali Rusko a USA, že v prípade útoku Iránu na Izrael, na všetky iránske základne v Sýrii zaútočí Izrael zo všetkou rozhodnosťou. Dňa 30. 4. 2018 sa stretli aj sýrsky prezident Bašár Asad s Muhammadom Borudzerdim, jedným z vodcov Zboru Stráži Islamskej revolúcie. Asad v rozhovore doslovne uviedol: “To, čoho sme svedkami je eskalácia nenávisti voči Sýrii a priamy prechod nepriateľských krajín k priamej agresii, pretože ich zástupné bábky utrpeli drvivú porážku a už nie sú schopné pôsobiť voči Sýrii tak ako v minulosti”.

Iránsky duchovný vodca Ali Chamenei po zákernom izraelskom útoku na iránske objekty v Sýrii, ktorý je v rozpore s medzinárodným právom vydal následne vyhlásenie: Čas, kedy na nás útočili a my sme neodpovedali sa skončil. Na útok budeme reagovať útokom.

Dňa 30. 4. 2018 izraelský premiér Netanjahu na tlačovej konferencii priniesol bližšie informácie o iránskom jadrovom programe. Vo svojom vystúpení Netanjahu obvinil Teherán, že v skrytosti pokračuje vo vývoji jadrových zbraní, tento projekt sa nazýva podľa Netanjahua Projekt Amad. Podľa Mossadu existuje takmer 100 tisíc strán na 183 kompaktných diskoch, ktoré sú dôkazom o pokračujúcich snahách Izraela vytvoriť jadrové hlavice. Uvedený materiál Irán uchováva na tajnom mieste v Teheráne, v oblasti Shorubad. Netanjahu uviedol, že dané informácie poskytol Izrael aj USA a sú ochotní poskytnúť ďalšie informácie aj iným krajinám. Netanjahu tvrdí, že iránske rakety sú schopné zasiahnuť Tel Aviv i Moskvu.

Podľa Netanjahua v rámci projektu Amad Irán projektoval, zhotovil a vyskúšal jadrové bojové hlavice o sile 10 kiloton trotilu/kus. Tento typ bojových hlavíc je možné podľa Netanjahua inštalovať na balistické rakety. Momentálne prst na iránskych sankciách drží americký prezident Donald Trump, ten každých 120 dní reviduje ich platnosť. Izrael sa snaží, aby sa sankcie voči Iránu opätovne sprísnili, ďalší termín kedy musí Trump učiniť rozhodnutie o iránskych sankciách pripadá na 12. 5. 2018

Reklama

Problém však spočíva v tom, že Netanjahu už raz o existencii zbraní hromadného ničenia klamal. Konkrétne v roku 2002, kedy na pôde amerického kongresu tvrdil, že Saddam Hussajn sa pokúšal o získanie jadrových zbraní, podľa Netanjahua Irak disponoval malými centrifúgami, ktoré sa používajú k výrobe atómových bômb. Neskôr sa ukázalo, že americkí, francúzski či britskí lídri, rovnako ako Netanjahu otvorene klamali, po vstupe do vojny s Irakom sa žiadne zbrane hromadného ničenia nenašli a túto informáciu o neexistencii irackých zbraní hromadného ničenia potvrdila v roku 2015 aj CIA. Rovnako ako vtedy klamú západní lídri a Netanjahu aj dnes.

O Netanjahuovom vyhlásení samozrejme informovali všetky popredné svetové média. Pokiaľ americké média CNN, NBC, CBS a Fox News sa zatiaľ vyjadrujú k Netanjahuovej správe opatrne (zaužívaný postup, najprv opatrné vyjadrenia, neskôr plná podpora), izraelský denník Haaretz od začiatku veľmi otvorene stojí za Netanjahuom, pričom jeho tvrdenia považuje za dôkazy. Al Jazeera obvinila Netanjahua z divadelného výstupu a spochybňujú jeho argumenty,  Russia Today o Netanjahuových vyhláseniach informuje v článku s titulkom “Netanjahuov PowerPoint – najväčšie hity prezentácie o Iráne”.

Netanjahu verí že Trump zruší dohodu s Iránom. Útok na Sýriu a Netanjahuove vyhlásenie treba vnímať ako mohutnú informačnú prípravu ďalších spoločných diplomatických a vojenských krokov Izraelu a USA proti Iránu.

Portál Iarex publikoval v tejto súvislosti článok s názvom “Ako Izrael blufuje pred Trumpom”. Netanjahu tvrdí, že Irán vyrába jadrové hlavice a mierový atómový výskum je len prikrytie pre túto činnosť. Podľa Mossadu Irán dokáže v malých centrifúgach obohacovať Urán-235 do 5. Na rozdiel od Netanjahua a Izraelcov však svetoví odborníci tvrdia, že takéto obohatenie Uránu stačí pre energetický reaktor, no nestačí pre vytvorenie jadrových hlavíc. Tvrdenia v Netanjahuovej PowerPointovej prezentácii sú odborníkom známe a nedajú sa považovať za dôkaz že sa Irán pokúša vytvoriť jadrové hlavice.

Dôkazy však predstavitelia amerických a izraelských elít nepotrebujú, neexistovali ani dôkazy o chemickom útoku zo strany sýrskych vládnych síl v Dúme, napriek tomu Američania na Sýriu útočili v rozpore s medzinárodným právom

Reklama

Izrael nočným leteckým útokom z 29 na 30. 4. 2018  zaútočil na vojenské základne v Sýrii, kde sa nachádzali iránski vojaci Zboru stráži Islamskej revolúcie (iránske špeciálne jednotky). Podľa tvrdení v iarexe, hlavným cieľom Netanjahuoveho vystúpenia je Washington, pretože Izrael veľmi potrebuje aby Američania ostali v Sýrii a pokračovali vo svojom tlaku na Irán. Ak sa Američania stiahnu, Irán u Asada môže presadiť svoje radikálne riešenia, čo môže znamenať hrozbu pre Izrael.

Izrael reaguje hystericky, snaží sa Američanov presvedčiť, že ak sa stiahnu, Izrael nebude za seba ručiť a regiónu hrozí veľká vojna, pretože Izrael začne tvrdo útočiť na Sýriu. Ak Trump pristúpi na izraelský tlak, vyhrotia sa vzťahy medzi Iránom a Američanmi a to je presne to, čo Izrael potrebuje.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali