Pandorina skrinka totality oficiálne otvorená. Koniec slobody na obzore?

Pandorina skrinka totality oficiálne otvorená. Koniec slobody na obzore?

Bratislava 26. marca 2020 (HSP/Foto:SITA/AP-Mark Schiefelbein)

 

V stredu bol schválený prvý totalitný zákon novým parlamentom, ktorý predložila vláda SR. Nie žeby už v minulosti neboli zákony s totalitným pozadím schválené (napr. legislatívna iniciatíva Harabína, Žitňnanskej) ale oficiálne a zákonom stanovené sledovanie občanov sme za posledných 30rokov nemali. Galkove epizódy sú ničím oproti tomu, čo sa stalo dnes

Ilustračné foto

Prečo vláda SR predložila tento návrh? Oficiálne zdôvodnenie, pre ktoré bol návrh predložený a v parlamente schválený, bola domáca karanténa, ktorú viacerí občania nedodržiavali a nedodržiavajú. Čiže ako zvyčajne, keď sa zavádza totalita, tak sa argumentuje šľachetnými dôvodmi. Tentoraz je to v “záujme ochrany života a zdravia, a to aj v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie alebo šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby”.

Reklama

Aj keď možno súhlasiť, že povinná karanténa, prinášajúca so sebou obmedzenie slobody pohybu z jasných biomedicínskych dôvodov, je potrebná, dôležitá a nevyhnutná. Ide predsa o veľké dobro, ktorým je ľudský život a zdravie. Ale prečo štát nepostupoval racionálne už od začiatku?

Teraz Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR získa z dôvodu mimoriadnej krízovej a epidemiologickej situácie prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu hovorov a správ. Vynára sa otázka: kto a ako skontroluje, čie údaje o pohybe ktorých občanov si UVZ vyžiada od operátorov? Zo schváleného zákona to explicitne nevyplýva. Mnoho slovenských občanov a rodičov má s ÚVZ SR svoje skúsenosti a miestami až totalitné praktiky ÚVZ SR v rôznych sférach na úseku verejného zdravia sú už dostatočne známe.

Reklama

A tak chyba, ktorá sa urobila kneď na začiatku epidemiologickej krízy, sa má riešiť sledovaním mobilov občanov. Narušenie súkromia a sledovanie (ktoré je možné aj v rámci neprijatej legislatívnej normy, avšak nezákonným spôsobom) tak získalo status legálnosti.  To, že samotní používatelia mobilných technológií umožňujú sledovanie svojho pohybu cez aplikácie je iná vec. Robia to dobrovoľne a niekedy ani nevedia s čím súhlasia pri používaní mobilných technológií a aplikácií.

V čom teda spočívala chyba, ktorej sa dopustil štát na začiatku? Možno tisíce až desaťtisíce slovenských občanov bolo v rámci jarných prázdnin v zahraničí a po návrate domov sa mali zdržiavať v domácej karanténe dva týždne. Čiže bez ohľadu na to, aký bol ich zdravotný stav, štát umožnil týmto ľuďom návrat domov, kde sa zvyčajne zdržujú. Ak boli nakazení a infekční, tak úspešne rozniesli nákazu Corona vírusom po Slovensku.

Toto bola základná chyba, ktorú chce teraz štát sanovať drakonickým opatrením, čiže sledovaním občanov, ktoré nenapraví tento omyl.  Jediné, čo štát dosiahne, že občania, ktorí majú byť v karanténe, si mobil nechajú doma. Toto ľudí, ktorí predkladali tento odporný totalitný sledovací paškvil nenapadlo? Tento zákon je v celej svojej podstate nevynútiteľným legislatívnym omylom, ktorý poukazuje na intelektuálnu úroveň jeho predkladateľov. A je zásahom do súkromného a rodinného života kohokoľvek, čo sa ukáže v najbližších mesiacoch.

Druhý spôsob jednoduchej eliminácie sledovania občanov cez mobilné siete je nákup lacných obalov, ktoré spoľahlivo ukryjú mobil pred elektronickými očami tých, ktorí ich chcú sledovať. Na odbyt akurát pôjdu vo zvýšenej miere bežne prístupné obaly a vrecká telefónov, ktoré spoľahlivo zrušia mobilný signál, ako aj GPS signál (tzv. Farraday bag  či Anti-Tracking Anti-Spying GPS RFID Signal Blocker Case, Anti Spy signal blocker, pre rôzne siete od 2G až po 5G – tu sú pásma a frekvencie veľmi dôležité), ktoré už mnoho ľudí vo svete používa. V závislosti od fukcionality a variability sa pohybuje aj ich cena.

Tí občania, ktorí sú výnimočne technicky zdatní (zanedbateľné promile) dosiahnu to isté, ak sa dostanú k špeciálnym softvérom, ktoré ovládajú mobilné zariadenie až na úroveň základného fabrického hardveru spojeného s fabrickým funkčným softverom jednotlivých súčiastok (napr. čipy, základné dosky telefónov).

Reklama

Tieto softvéry spoľahlivo zablokujú akýkoľvek backdoors samotných výrobcov jednotlivých komponentov, ako aj  akúkoľvek funkciu, na ktorej je sledovanie cez operátorov realizované. Umožnujú dokonca používať zariadenie spôsobom, ktorý znemožní vysledovať bunku mobilného operátora ak hovor nepresiahne určitý časový limit. Navyše účinne znemožňujú akýkoľvek vzdialený zásah do telefónu a jeho funkcií z tretej strany súhlasu majiteľa zariadenia.

Inou variantou vládou predloženej a parlamentom schválenej legislatívy je, že skutočným úmyslom predkladateľov nebola deklarovaná  kontrola tých, ktorí majú byť v karanténe, ale len možnosť zákonného sledovania občanov na určitú zákonom nariadenú dobu. Akýsi začiatok narastania obmedzovania základných ľudských práv. Neskoršie rozšírenie kategórií občanov, ktorých štát na základe tohto zákona bude môcť sledovať, zdôvodnené patričným spôsobom, už nebude take viditeľné a poburujúce. Stačí, že si na ÚVZ niekto vymyslí dôvod označiť niekoho z občanov za potencionálne nebezpečného len preto, že bol na tej istej ulici s inou, možno potencionálne rizikovou osobou, a lavína zákazov a príkazov sa môže spustiť.

Bezprecedentné zasahovanie do základných práv občanov v tomto prípade, z dôvodov uvedených vyššie, je v rozpore s ústavnými právami každého občana SR. Ide neoprávnené získanie takejto moci a kontroly nad ľuďmi a ich životmi a zo skúsenosti sa vie, že štát sa tejto moci veľmi nerád vzdáva. Najhorším faktom je, že to, čo sa týmto  totalitným zákonom chcelo dosiahnuť, sa určite nedosiahlo. Je zvláštne, že práve liberálne orientovaná vláda nemá problem s takouto legislatívou. Spomenie si niekto na listové tajomstvo v NR SR a cirkus, ktorý istý politik spustil?

René Balák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali