Nové hlavné mesto Slovenskej republiky

❚❚

Bratislava 28. januára 2020 (PR článok/Foto:Archív)

 

Nové hlavné mesto budú tvoriť mestá Banská Bystrica, Sliač a Zvolen a všetky obce spadajúce do uvedenej oblasti a jeho novovybudovaným centrom medzi B. Bystricou a Zvolenom, so spoločným názvom Slovensko hlavné mesto, v skratke Slovensko HM

Náhľad na centrum

Projekčný zámer obsahuje:

.

1. Rozmiestnenie ministerstiev a ústredných orgánov štátnej správy, rešpektujúc ich veľkosť podľa súčasného stavu. Projekt neobsahuje umiestnenie UOSS lokalizovaných v Banskej Bystrici a Košiciach.

2. Obytné a priemyselné zóny s komplexnou občianskou vybavenosťou – obchody, školy, finančné ustanovizne,sociálne, športové, zdravotnícke, kultúrne,voľnočasové relaxačné priestory a kongresové haly.

.

3. Riešenie infraštruktúry – cestnej, podzemnej, koľajovej a leteckej tak, aby bola dostupná a pohotová zo všetkých smerov Slovenska.

4. Projekt obsahuje umiestnenie Katedrály, chrámov a modlitební pre všetky kresťanské konfesie Slovenska. Vyhliadka na hlavné mesto s kalváriou bude umiestnená na hore Brište medzi Badinom a Sielnicou.

Kompletná dokumentácia Projekčného zámeru výstavby nového hlavného mesta bola odovzdaná pani prezidentke,predsedom vlády a parlamentu ako aj primátorom miest B. Bystrica, Sliač a Zvolen a predsedovi BBSK autorom projektu Ing. Michalom Timkom osobne.

Náhľad na Prezidentský palác

Výzva k národu.

Drahí bratia Slováci, sestry Slovenky a všetky národnosti žijúce v našej prekrásnej vlasti.

.

Dozrel čas, aby sme po tom, čo sme obetovali svoju krv, slzy a pot v prospech cudzích národov, urobili aj niečo pre seba. Budovali a zveľaďovali sme Budapešť, Viedeň a Prahu, ale naše hlavné mesto sme nestavali ani nezveľaďovali, lebo Slovensko ako zvrchovaný a samostatný štát neexistoval.

Urobme preto niečo užitočné a krásne na čo budeme hrdí my aj naše ďalšie pokolenia. Tým sa utvrdíme v tom, že nám záleží na našej slobode, štátnosti a našich kresťanských koreňoch a že si ich nenecháme zobrať nástrahami, ktoré sa na nás v týchto dňoch valia zo Západu.

Dokážme, že čisté srdcia a dobré úmysly sú silnejšie ako pažravosť a nenásytnosť tých, ktorí sa klaňajú zlatému teľaťu, a ktorí nás chcú zotročiť.

Áno, drahí Slováci, viem, že nové hlavné mesto sa samo nepostaví a že to bude niečo stáť, ale ak sme dokázali žiť a pracovať tisíc rokov pre iných a prežiť ako národ, zvládneme aj túto výzvu. Dostaňme sa konečne z kolien na nohy.

Nové hlavné mesto Slovenska bude začiatok nového historického obdobia v dejinách slovenského národa v podmienkach samostatného a suverénneho slovenského štátu, nakoľko taký na území Slovenska doposiaľ neexistoval.

.

Boh ochraňuj Slovensko.

Na snímke Ing. Michal Timko

Ing. Michal Timko, autor ideového zámeru.

 

vody k vypracovaniu Štúdie na výstavbu nového hlavného mesta Slovenskej republiky.

1. Každý novovzniknutý národný štát má právo slobodne sa rozhodnúť podľa svojich predstav a potrieb, ktoré mesto, resp. súmestie a lokalita, bude jeho hlavným mestom. 1. januára 1993 vznikol štát Slovenská republika s hlavným mestom Bratislava bez toho, aby sa o tom viedla akákoľvek rozprava alebo referendum. Preto sa pýtam, prečo práve Bratislava.

2. Bratislava má mimoriadne excentrickú polohu na to, aby vyhovovala všetkým občanom Slovenska a zabezpečovala rovnakú dostupnosť a rovnaký hospodársky rozvoj.

3. Disharmonická a chaotická architektúra bez minimálneho potenciálu na vylepšenie.

4. Historické a dlhodobé zanedbávanie rozvoja Bratislavy z dôvodu neexistencie vlastného Slovenského štátu a jeho existencia ako provinčného mesta, o ktorého rozvoj nemal nikto záujem.

5. Bratislava dnes bezúspešne zápasí s riešením dopravy, parkovania a obrovským deficitom miest na bývanie a priestormi na podnikateľské účely. Presťahovaním štátnych orgánov plniacich funkciu hlavného mesta do navrhovanej lokality v srdci Slovenska medzi mestá Banská Bystrica a Zvolen, ktoré sa stanú nedeliteľnou súčasťou hlavného mesta, sa riešenie problémov dnešnej Bratislavy podstatne uľahčí.

Náhľad na parlament

Opatrenia na rozvoj Banskej Bystrice, Zvolena a Sliača v rámci hlavného mesta Slovenska

.

1. Nedopustiť, aby rev amerických stíhačiek zlikvidoval Kúpele Sliač, Kúpele a rehabilitačné stredisko s celoslovenskou pôsobnosťou Kováčová, spôsobil exodus obyvateľstva z uvedeného priestoru a bol terčom pre ničenie v prípade vojnového konfliktu.

2. Letisko Sliač presťahovať do priestoru Očová–Zvolenská Slatina tak, ako je uvedené v Štúdii výstavby nového hlavného mesta Slovenska. Letisko musí byť výlučne civilné a medzinárodné.

3. Okamžite zrušiť Zmluvu o nákupe prastarých stíhačiek F-16 a peňažné prostriedky presunúť na výstavbu nového hlavného mesta v srdci Slovenska.

4. Podporiť rozvoj Banskej Bystrice, Zvolena, Sliača a dotknutých obcí ako súčasti nového hlavného mesta, aby dôstojne reprezentovali hlavné mesto Slovenska.

 

.

Viac o projekte nového hlavného mesta Slovenskej republiky nájdete TU.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali