Miliardár Janeček: Musíme sa vzoprieť tyranii a útlaku veľkých sociálnych sietí

❚❚

Praha 3. decembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:CC BY-SA 3.0/Jon Hanna,Pixabay)

 

Slávny český miliardár Karel Janeček na svojom blogu varoval pred miznutím slobody slova a nastupujúcou novou totalitou. Veľké sociálne siete s dominantnými pozíciami na trhu nesmú mať možnosť rozhodovať o tom, kto bude vymazaný a obmedzovaný, hovorí

Karel Janeček
Na snímke Karel Janeček

Neprejde ani týždeň, aby sme sa nedozvedeli o nejakom prípade obmedzovania slobody slova. Učiteľ zabitý islamistom za ukazovanie karikatúry. Prejav Donalda Trumpa odstavený televíznymi stanicami. Dánska štúdia o efektivite rúšok potlačená Facebookom, nech už jej význam je akýkoľvek. Škótsko s pripravovaným zákonom, ktorý by kriminalizoval aj prejav vyslovený v súkromí domova. A do toho čakáme na december, kedy má Európska komisia zverejniť Akt o digitálnych službách, ktorý má ambíciu riešiť ten problematický obsah sociálnych sietí, ktorý je označený ako škodlivý. Nevieme však, ako sa škodlivý obsah bude definovať,uviedol v úvode na svojom blogu na portáli Aktuálně miliardár.

.

Podľa jeho slov je sloboda slova ukrajována každý deň, a tak je dôležité uvedomiť si jej hodnotu.

Klasickým, avšak zďaleka nie jediným a často ani nie najväčším páchateľom obmedzovania slobody slova je štát. V našej krajine sme tento rok boli svedkami prípadu Jaroslava Duška alebo šikanózneho trestného oznámenia hajtmanky Jermanovej. Na tieto formy neoprávnených zásahov sme takmer určite dostatočne citliví a pozorní. Vďaka novinárom, ktorí pomohli uviesť veci na pravú mieru. Kým hlúpy cenzúrny zásah môže zvýšiť popularitu príslušnej diskusie, Jermanová so stranou ANO možno aj čiastočne z tohto dôvodu úplne prepadla v krajských voľbách. Je však dôležité byť v strehu,napísal Janeček.

.

Ukázal aj na ďalšie formy potláčania slobody prejavu, ako je zahanbovanie za prejavenie názoru, keď časť verejnosti sama vyžaduje, aby bol daný človek umlčaný, stratil prácu, alebo aby bol tzv.zrušený(angl.cancelled).

Ide o formu sociálnej tyranie, hovorí miliardár, a ukazuje pritom na práce filozofa Johna Stuarta Milla.

Je veľmi dôležité, aby sme sa proti nej (sociálnej tyranii red.) dokázali vzoprieť rovnako ako pred útlakom zo strany štátu, dodáva Karel Janeček.

Zásadným dôvodom vážnosti krízy je, že sila ostrakizácie je obrovsky zvýšená vplyvom nových technológií a sociálnych sietí, ktoré umožňujú mobilizáciu virtuálnych davov proti nejakým spôsobom výnimočným jedincom. Korporácie ako Facebook, Twitter alebo Google majú navyše veľkú moc oligopolov monopolov (ktoré bohužiaľ poskytujú služby zadarmo a teda my sme ich tovarom). Nie je za žiadnu cenu prijateľné, aby inštitúcie s dominantnými pozíciami na trhu, ktoré nepodliehajú spoločenskej kontrole, mali nekontrolovanú moc nad tým, koho a ako budú obmedzovať. A je to práve úloha štátu, aby rovnaký prístup a slobodu zaistil. Je veľmi vážny problém, že vlády zatiaľ pálčivé otázky ohľadom porušovania základných práv slobodných občanov väčšinou neriešia. (V prípade Jaroslava Duška však zmätení úradníci urobili pravý opak toho, čo by mali.),” myslí si miliardár.

facebook like
Ilustračné foto

Janeček hovorí, že neverí, že je obhájiteľná cenzúra názorov, ktoré nie sú trestným činom.

.

“Ak nechceme žiť v totalitnom spoločenskom systéme, držme slobodu slova na vrchnej pozícii nášho rebríčka priorít a poďme začať dlho potrebnú diskusiu o najlepších možných pravidlách v stále nepreskúmanom svete sociálnych sietí, uviedol.

Názorová pluralita a dobre fungujúca verejná diskusia sú prísady demokracie, ktoré nielen mocnárov, ale aj nás všetkých držia v medziach súdnosti. Pripustením vlastnej omylnosti sa vyhneme vlastnému fatálnemu pochybeniu. Úsilie o načúvanie argumentom protivníka a pochopenie tiež cudzej omylnosti nám umožní nielen vyhnúť sa fatálnym chybám, ale je aj protiliekom proti hrozbe autoritárov a totalitných ideológií,dodal Karel Janeček na účet slobody slova s tým, že je pre neho neuveriteľné, koľko ľudí dnes nepovažuje slobodu slova za základ slobodnej spoločnosti a považujú ju za akýsi zbytočný luxus, ktorého je možné sa v prípade potreby zbaviť.

Rok 2020 predstavuje otras našej spoločnosti, kedy musíme čeliť spoločnému ohrozeniu, celosvetovej pandémii. V 21. roku 21. storočia sa rozhodneme, či výzvu úspešne zvládneme a prejdeme na novú a zásadne lepšiu úroveň spoločenského fungovania, alebo či sa vydáme evolučne späť cestou väčšieho útlaku a tyranie. Rozhodujúcim momentom je, či si dokážeme ubrániť kľúčovú hodnotu, ktorá stojí na vrchole ľudských hodnôt: Slobodu,uzavrel miliardár svoje zamyslenie na svojom blogu.

 

Situácia v Česku

Sputnik v prvej polovici októbra priniesol rozhovor s jednou z popredných členiek politického hnutia Trikolóra Natáliou Vachatovou. Tá v rozhovore uviedla, že situácia so slobodou slova sa komplikuje aj v Českej republike.

.

“Domnievam sa, že sloboda slova je v ČR ohrozená. Pozrite napríklad na pani (Věru red.) Jourovú, eurokomisárku, ktorá hrmí v parlamente, ako treba slobodu slova obmedzovať, a nehovorí to otvorene, schováva to za tzv. hate speech a ide priamo za Zuckerbergom, vlastníkom Facebooku, s ktorým to preberá. Pod hate speech sa dnes schovať čokoľvek, a tak obmedzovať slobodu slova na týchto platformách,povedala Sputnika Vachatová.

“Keď sa pozriem na nadnárodné spoločnosti, ako je Google, Facebook, Twitter zavádzajú na verejných platformách čím ďalej viac kontrolných algoritmov, čím obmedzujú určité informácie, ktoré užívatelia môžu sledovať. Táto aktivita sa ospravedlňuje bojom s dezinformáciami. Myslím, že realita je však taká, že sa tu nejedná o boj s dezinformáciami, ale o očividný názorový boj. Dokazujú to dnes a denne. FB v máji 2020 zahájil spoluprácu s politickou neziskovkou Demagog.cz, ktorá je tvorená neodborníkmi, napospol mladými ľuďmi bez skúseností. Často sa navyše hlásia na sociálnych sieťach k Pirátom. Nie je tajomstvom, že ich bývalý šéf dnes robí pražského koordinátora Pirátov. Títo ľudia potom rozhodujú o tom, ktorého politika na svojom Facebooku neuvidíte,dodala členka trikolóry.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali