Mikrovlnné zbrane: ruské “lúče smrti”, ich americké “obete” a všadeprítomní Číňania

Mikrovlnné zbrane: ruské “lúče smrti”, ich americké “obete” a všadeprítomní Číňania

Washington 30. novembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto: Sputnik-Alexander Kryazhev, Screenshot YouTube)

 

Nevoľnosť, popáleniny, panický strach, vyradenie z prevádzky elektronických systémov (vrátane dokonca kardiostimulátorov). Nie je to zďaleka úplný zoznam možných následkov pôsobenia tohto druhu zbraní. A neobišlo sa to samozrejme ani bez záhadných historiek o Rusoch. Je však potrebné odlišovať mýty od reality

mikrovlnná zbraň
Na snímke mikrovlnná zbraň

Tabloid The Daily Mail napísal v týchto dňoch o tom, že Čína údajne použila mikrovlnné zbrane v pohraničnej konfrontácii s Indiou v Tibete. Denník sa odvoláva na istého čínskeho vedca, ktorý svojim študentom povedal o použití v auguste 2020 nesmrtiacej mikrovlnnej zbrane, v dôsledku ktorej pocítili indickí vojaci nevoľnosť ako pri otrave. Ani indické, ani čínske úradné osoby o tom neurobili žiadne vyhlásenie. Ako je známe, The Daily Mail je tabloid, takže sa nemôžeme čudovať titulku, ktorý znie: “Je pravda, že Moskva roky tajne ožarovala našich špiónov mikrovlnami?” O čínskej zbrani však napísala aj serióznejšie médiá, napríklad The Times.

Reklama

Takže chceli by sme vedieť, či je to skutočne pravda – o tých Číňanoch a o Moskve. Jednoznačná odpoveď v texte tohto článku asi nebude, pokúsime sa však zovšeobecniť niektoré fakty, dohady a špekulácie.

 

Reklama
Leukocyty amerických úradníkov

Mikrovlnné zbrane sú výbornou témou pre rôzne záhadné teórie.

V už spomínanom článku The Daily Mail sa píše o tom, že od začiatku 50. rokov až do konca roka 1979 používal Sovietsky zväz mikrovlnné žiarenie proti zamestnancom veľvyslanectva USA, a v dôsledku toho sa u mnohých amerických úradníkov prudko zvýšil počet leukocytov a objavili sa zdravotné problémy. Po viac ako tridsiatich rokoch Agentúra pre národnú bezpečnosť USA s odvolaním sa na údaje rozviedky oznámila, že istá krajina (ide pochopiteľne o Rusko) vlastní silné mikrovlnné zbrane, ktoré môžu nepriateľa nielen vyľakať, ale aj zničiť, a to tak, že nezostanú žiadne dôkazy. Môžete si tu prečítať originál tejto správy, a informovali o tom početné uznávané médiá.

Podľa oficiálnych údajov nie sú v súčasnej dobe vo výzbroji armád vyspelých krajín žiadne bojové systémy pre smrteľné, mikrovlnné pôsobenie na nepriateľských vojakov. Avšak výskumné práce sa v tejto sfére vykonávali a vykonávajú aj naďalej v mnohých štátoch.

 

Bude to bolieť, ale odev sa nepoškodí

V roku 2012 zástupca jedného vedeckovýskumného ústavu Ministerstva obrany RF Dmitrij Soskov oznámil jednej ruskej spravodajskej agentúre, že vojaci začali skúšky nesmrtiacimi, elektromagnetickými zbraňami, ktoré sa dajú efektívne používať v lokálnych konfliktoch a pri rozháňaní demonštrantov. Podľa slov Soskova je používané elektromagnetické žiarenie na mimoriadne vysokej frekvencii a namierený lúč vyvoláva “neznesiteľnú bolesť”, veľmi silné pálenie pokožky, ale pritom pôsobenie na vnútorné orgány je úplne vylúčené a nielen to – žiarenie nepoškodí ani odev. Napísali o tom samozrejme i západné médiá, ktoré spresnili, že “Rusko bude prvou krajinou, ktorá použije bolestivý lúč”.

Reklama

Je fakt, že od tej doby sa žiadne nové informácie o tejto ruskej zbrani neobjavili počuli sme však o podobnom vývoji v USA.

Mikrovlnná zbraň
Na snímke mikrovlnná zbraň
Proti Afgáncom, migrantom a BLM

A čo USA? Za oceánom majú program Active Denial System (ADS), podľa ktorého sa tiež vyvíjali a testovali nesmrtiace zbrane slúžiace na rozháňanie davu. Tu je princíp pôsobenia a pocit “ožiarenia” približne rovnaký: špeciálne zariadenie vyvolávalo na vzdialenosť niekoľkých desiatok metrov u dobrovoľníkov bolestivé pocity a div nie popáleniny, čo človeka nútilo k tomu, aby okamžite ustúpil z miesta, kde ho lúč zasiahol.

 

 

Systém bol určený na použitie v Afganistane pri rozháňaní demonštrácií okolo roku 2000, avšak teoreticky by mohol byť použitý tiež proti ľuďom nespokojným s policajným násilím v USA v úplne nedávnej dobe.

Reklama

BBC oznámila, že tento rok v júni sa americká polícia obrátila na Národnú gardu so žiadosťou o nasadenie špeciálnych elektromagnetických zbraní na rozháňanie demonštrantov v parčíku oproti Bieleho domu. Tento prípad vyšiel najavo vďaka majorovi Národnej gardy Adamovi Demarkovi, ktorý ako dôstojník spojov dostal kópiu elektronického listu, v ktorom sa vysoký dôstojník vojenskej polície pýtal, či má Národná garda vo Washingtone mikrovlnné delá schopné okamžite “utlmiť” človeka, ktorý sa správa agresívne. Demark odpovedal, že podobnú zbraň Národná garda v hlavnom meste nemá. Je zaujímavé, že ministerstvo obrany ani iné silové štruktúry neodpovedali médiám na žiadosť o komentár k tejto zbrani a jej eventuálneho použitia.

V auguste tohto roku denník The New York Times napísal, že v roku 2018 navrhovali americké pohraničné služby použitie mikrovlnných diel proti migrantom, ktorí sa pokúšajú preniknúť nezákonne na územie USA z Mexika.

 

Neetická zbraň

Čo sa týka Číny, ako uviedol v rozhovore pre ruské noviny Nezavisimaja gazeta odborník na čínsky vojensko-priemyselný komplex Vasilij Kašin, ČĽR sa “aktívne venuje” otázkam nesmrtiacich zbraní na upokojenie nepokojov.

“Čína je jedným zo svetových lídrov v tejto oblasti. Ale ťahať tento systém do hôr – to je niečo neobyčajné. Montuje sa na veľký nákladiak a musí byť umiestnený niekoľko sto metrov od cieľa. Aj keď nemožno vylúčiť jeho použitie v Himalájach (proti indickým vojakom) “, vyhlásil Kašin.

Odborník povedal ešte jednu veľmi dôležitú vec: na mikrovlnných zbraniach rôzneho druhu pracuje celý rad krajín. Kľúčové slová sú tu “rôzne druhy”. Pretože mikrovlnné zbrane – to nie je len vyvolanie paniky medzi nepriateľskými vojakmi alebo protestujúcimi demonštrantmi. Navyše podobné pôsobenie, ak hovoríme o civilistoch, patrí k nevýberovým, a teda aj neetickým. Jedna vec je skúšať túto zbraň na pripravených dobrovoľníkoch, a úplne iná používať ju proti rôznorodému davu, v ktorom môžu byť napríklad ľudia s kardiostimulátorom alebo zubnými protézami, tehotné ženy alebo jednoducho takí ľudia, ktorí majú sklon k panike. Silný a namierený prúd mikrovlnného žiarenia by mohol spôsobiť poruchy biologických systémov. Teoreticky je možné ohrievať tekutiny, kovy a roztoky, a človek, ako je známe, sa skladá z 80% z vody, a teda i elektrolytov.

Sú ale aj globálnejšie projekty spojené s využitím mikrovĺn ako prostriedkov rádioelektronického boja.

 

Plazmoid – postrach balistických rakiet

Výskumy v oblasti mikrovĺn a mimochodom aj laserových technológií prebiehali v ZSSR od 60. rokov. A úspechy vo vývoji rôznych systémov, ako sú rôzne modely systému rádioelektronického boja Krasucha v súčasnom Rusku, sú práve následkom vysokej úrovne podobných technológií v Sovietskom zväze. Patrí sem aj komplex pre diaľkové odmínovanie 15M107 Listva, a je potrebné tiež vziať do úvahy zmienky v tlači o “elektromagnetickej bombe” pod krycím názvom Jelabuga, o ktorej je napokon zatiaľ veľmi málo informácií.

Nie je presne známe, či sa vykonávali v ZSSR práce spojené s nesmrtonosným pôsobením mikrovĺn, je však zaujímavé, že v 90. rokoch prišla skupina ruských vedcov s návrhom na zriadenie medzinárodného systému protiraketovej obrany za využitia veľkého počtu mikrovlnných žiaričov, ktoré by mohli v zemskej atmosfére vytvárať riadený zhluk plazmy – “plazmoid” schopný ničiť bojové hlavice balistických rakiet. Navrhovalo sa dokonca usporiadať spoločný rusko-americký experiment. Neskôr vyšlo najavo, že k realizácii podobného projektu sú potrebné jednoducho fantastické kapacity, a preto vytvorenie reálneho bojového systému za využitia mikrovlnného žiarenia v dohľadnej budúcnosti nie je možné.

Reklama

 

Je to niečo ako “gay bomba”?

Existuje niekoľko faktorov, ktoré bránia širokému uplatneniu pravdepodobných úspechov vo vývoji týchto zbraní:

  1. Už spomínaná nevýberovosť. Silné mikrovlnné systémy používané proti ľuďom môžu byť priradené k zbraniam hromadného ničenia.
  2. Možné odvetné opatrenia a ich následky sa dajú ťažko predvídať – pravdepodobnosť analogickej odvety už neraz zabránila niektorým krajinám v použití tých či oných zbraní. Tak to bolo v čase druhej svetovej vojny, kedy štáty poučené trpkými skúsenosťami z prvej svetovej vojny prakticky nepoužívali chemické zbrane.
  3. Dosť efektívne spôsoby odvety, ktoré sa dajú použiť, ak brániaca sa strana pozná podstatu agresívneho pôsobenia. Napríklad tienenie priestorov.
  4. Obrovská spotreba energie na dosiahnutie akýchsi globálnych výsledkov – tento činiteľ možno nemusíme brať do úvahy v podmienkach direktívnej ekonomiky.

V historkách o mikrovlnných zbraniach je veľa medzier, jednoducho kvôli utajeniu podobných výskumov. Dúfam, že sa časom objasní, či sú popísané prípady príkladmi reálneho použitia “zbrane budúcnosti”, alebo ide o rovnaké hlúposti ako správy o “gay bombe”, chemickej nesmrtiacej zbrani, ktorá bola kedysi vyvíjaná v USA a mala vyvolávať u vojakov nekontrolovateľné homosexuálne správanie .

Mimochodom, to o gay bombe bola pravda.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali