Maďarský parlament schválil protimigračný balík zákonov “Zastavme Sorosa”

Maďarský parlament schválil protimigračný balík zákonov “Zastavme Sorosa”

Budapešť 20. júna 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/MTI-Szilard Koszticsak)

 

Poslanci maďarského parlamentu v stredu schválili návrh balíka zákonov na potlačenie migrácie. Na základe balíka označovaného ako “Zastavme Sorosa” bude možné napomáhanie a podporu ilegálneho prisťahovalectva trestne stíhať, informovala agentúra MTI.

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán (dolný rad vpravo)hlasuje o protimigračnom balíku zákonov

Opozícia, ale aj niektoré medzinárodné organizácie návrh balíka zákonov ostro kritizovali. Za návrh hlasovalo 160 poslancov, 18 bolo proti.

Reklama

Na základe nového ustanovenia trestného zákonníka bude možné trestať napomáhanie protizákonnému prisťahovalectvu, teda organizovanie pomoci migrantom, ktorí nie sú prenasledovaní, alebo prichádzajú cez krajiny, v ktorých im už nehrozí prenasledovanie.

V prípade ak niekto finančne podporuje uvedenú trestnú činnosť, prípadne takúto činnosť pravidelne organizuje, hrozí mu podľa nových právnych noriem odňatie slobody do výšky jedného roka.

Reklama

Sankcie hrozia aj osobám, ktoré sa na ilegálnej migrácii podieľajú organizovaním sledovania štátnych hraníc, prípravou informačných materiálov, ich distribúciou, prípadne objednávaním. Okrem trestu odňatia slobody hrozí páchateľom aj vyhostenie z krajiny.

Schválený balík zákonov obsahuje aj novelu zákona o utečencoch, v ktorom sa spresňujú podmienky získania azylu. Zmeny sa dotkli aj zákona o štátnych hraniciach či zákona o polícii.

Predkladatelia návrhu balíka zákonov v zdôvodnení uviedli, že občania Maďarska oprávnene žiadajú, aby vláda všetkými prostriedkami bránila ilegálnemu prisťahovalectvu a aby zasiahla proti činnostiam, ktoré mu napomáhajú. “Zákon Zastavme Sorosa slúži tomuto účelu. Chceme zabrániť tomu, aby sa aj z Maďarska stala prisťahovalecká krajina,” cituje MTI zo zdôvodnenia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:30

Austrálska federálna polícia v piatok uviedla, že zadržala muža podozrivého z pašovania 120 kilogramov kokaínu v mrazených kuracích výrobkoch. Informovala agentúra DPA.

10:23

Európa sa v tejto chvíli v otázke vojny a mieru zahráva s ohňom. Maďarsko sa ale nenechá vtiahnuť do vojny, povedal v piatok v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

10:09

Propalestínski demonštranti sa v piatok zhromaždili v univerzitných areáloch po celej Austrálii. V Sydney sa niektorí z nich dostali do potýčok s proizraelskými protestujúcimi.

10:01

Taiwanské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že za uplynulých 24 hodín zaznamenalo v okolí ostrova 26 čínskych vojenských lietadiel a päť bojových lodí.

09:51

Najmenej 20 ľudí zahynulo po tom, ako sa v hornatej oblasti na severe Pakistanu zrútil do priepasti autobus vezúci niekoľko desiatok ľudí. Oznámili to v piatok pakistanské úrady.

09:44

Irán prepustil posádku zadržanej lode plávajúcej pod portugalskou vlajkou, ktorá je údajne napojená na Izrael. Plavidlo však ostáva pod kontrolou Teheránu, oznámil v piatok iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

09:37

Do budovy gymnázia v meste Litvínov v českom Úsťanskom kraji v piatok násilne vstúpila neznáma osoba. Polícia evakuovala desiatky študentov, po podozrivom pátra.

09:16

Ruskí vojaci vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké jednotky, uviedol v piatok vysokopostavený predstaviteľ amerického rezortu obrany. Tento krok prišiel po rozhodnutí nigerskej junty o odchode jednotiek USA z krajiny.

09:04

Kandidát britskej opozičnej Labouristickej strany Chris Webb zvíťazil vo štvrtkových doplňujúcich parlamentných voľbách v obvode Blackpool South na severozápade Anglicka.

Webb získal 58,7 percenta hlasov a jeho konzervatívny súper David Jones 17,4 percenta. Tretí skončil kandidát strany Reform UK.

08:52

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zničila v noci šesť dronov, ktorými útočila Ukrajina.

08:43

Belgická polícia zadržala 78-ročného muža podozrivého z vraždy ženy spred 30 rokov. K posunu v odloženom prípade došlo po náleze telesných pozostatkov počas výkopových prác v záhrade, uviedla vo štvrtok prokuratúra.

08:34

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli, za celý týždeň však smerujú k poklesu. Investori sa obávajú, že Federálny rezervný systém (Fed) v USA posunie rozhodnutie o znížení úrokových sadzieb až na jeseň tohto roka, čo môže zabrzdiť hospodársky rast v krajine, ktorá je najväčším svetovým spotrebiteľom ropy na svete. Dopyt tlačí nadol aj vývoj konfliktu na Blízkom východe, ktorý zatiaľ neviedol k významnejšiemu narušeniu globálnych dodávok ropy.

08:15

Americká armáda vo štvrtok priznala, že pri jej vlaňajšom útoku dronom v Sýrii zahynul civilista.

08:07

Americký súd poslal vo štvrtok na štyri roky do väzenia za nedbanlivosť bývalého kapitána lode, pri požiari ktorej zahynulo v roku 2019 pri pobreží Kalifornie 34 ľudí.

Jerry Boylan (69) bol porotou odsúdený za zabitie ešte vlani. Žalobcovia tvrdili, že na plavidle nezabezpečil nočnú hliadku a neuskutočnil cvičenia pre prípad zvládnutia požiaru, ktoré si vyžaduje zákon.

Jerry Boylan
Obžalovaný Jerry Boylan, kapitán lode Conception, odchádza zo súdu v Los Angeles 2. mája 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali