Všetci krajskí prokurátori sa zastali Žilinku, odsudzujú správanie politikov

Všetci krajskí prokurátori sa zastali Žilinku, odsudzujú správanie politikov

Bratislava 6. decembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Krajskí prokurátori považujú za absolútne nevhodné, aby sa politici verejne vyjadrovali dehonestujúcim a urážlivým spôsobom na adresu generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, z dôvodu nesúhlasu s jeho konaním a rozhodovaním. Paragraf 363 Trestného poriadku považujú za účinný prostriedok zabezpečenia práv fyzických a právnických osôb v trestnom konaní a dodržiavania zákonnosti v prípravnom konaní. Krajskí prokurátori to uviedli v spoločnom vyhlásení

Maroš Žilinka
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka

“My, krajskí prokurátori všetkých krajských prokuratúr, považujeme za absolútne nevhodné, aby sa politici, najmä poslanci NR SR, verejne v mediálnom priestore vyjadrovali dehonestujúcim a urážlivým spôsobom na adresu ústavného činiteľa generálneho prokurátora SR, z dôvodu nesúhlasu s jeho konaním a rozhodovaním,” zdôraznili vo vyhlásení.

Reklama

Politické komentovanie rozhodnutí generálneho prokurátora bez znalosti vyšetrovacieho spisu, len na základe mediálnych informácií považujú za zavádzajúce a neobjektívne.

“Tieto komentáre vzbudzujú negatívne nálady v spoločnosti, podnecujú k vulgárnym útokom na osobu generálneho prokurátora, znevažujú prokuratúru a vyvolávajú nedôveru k orgánu činnému v trestnom konaní,” podotkli.

Reklama

Ani politici by nemali podľa krajských prokurátorov zabúdať na základné pravidlá úcty a slušnosti v komunikácii na verejnosti.

Inštitút paragrafu 363 Trestného poriadku považujú za účinný prostriedok zabezpečenia práv fyzických a právnických osôb v trestnom konaní a dodržiavania zákonnosti v prípravnom konaní.

“Generálny prokurátor je povinný ho využívať s cieľom zabezpečenia dodržiavania základných zásad trestného konania, najmä zásady stíhania len zo zákonných dôvodov a spôsobom, ktorý ustanovuje zákon,” dodali.

 

Viacerí poslanci v pléne kritizovali Žilinku pre paragraf 363 i komunikáciu

Nadužívanie paragrafu 363 Trestného poriadku či nedostatočná komunikácia s verejnosťou. Aj tieto veci vyčítali generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi niektorí poslanci Národnej rady (NR) SR počas diskusie k správe o činnosti Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Reklama

Alojz Baránik (SaS) navrhol parlamentu odmietnuť správu. Kritizoval využívanie paragrafu 363 a skonštatoval, že GP si uzurpuje právo rozhodovať o vine a nevine v rozpore s Ústavou SR. Namieta, že GP neposkytla riadnu štatistiku o využívaní sporného paragrafu, teda v akých prípadoch, trestných činoch a pri akých osobách s akými advokátmi sa využíva. Vyhlásil, že generálny prokurátor sa “preklamal na svoju pozíciu”.

“Tí, čo za to nesú zodpovednosť nevedeli, aký zlý bude. S výnimkou tej časti koalície, ktorá ho tam úmyselne dosadila a vyhradila si aj všetky kľúčové posty, ktoré kontrolujú, či je Slovensko právnym štátom,” dodal.

Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) hovorí o osobnej posadnutosti Baránika, ktorý chce mať politicky ovládanú generálnu prokuratúru. Poukázal na to, že všetkých osem krajských prokurátorov sa zastalo Žilinku i využívania paragrafu 363.

Juraj Šeliga (nezaradený) pripomenul slová Žilinku z vypočúvania kandidátov na generálneho prokurátora.

“Jeho kroky sú v zásadnom rozpore s tým, čo hovoril o transparentnosti a otvorenosti prokuratúry,” povedal na adresu Žilinku.

Reklama

Vyčíta mu, že miesto otvorenej inštitúcie sa z GP stala “uzatvorená slonovinová veža”. Ak si je generálny prokurátor istý svojimi rozhodnutiami, musí podľa Šeligu čeliť konfrontácii. Je presvedčený, že GP využíva paragraf 363 nad rámec litery zákona. Myslí si tiež, že zvolení zástupcovia občanov majú právo sa k niektorým veciam vyjadriť a poukázal na to, že generálny prokurátor predkladá správu o činnosti inštitúcie parlamentu.

Petra Hajšelová (Sme rodina) pripomenula, že na zasadnutiach ústavnoprávneho výboru poslanci “grilovali” Žilinku, ktorý sa snažil riadne odpovedať.

“Vy nechcete počuť odpoveď, vy tú odpoveď sami máte. Vy vôbec nepočúvate. A tá vaša posadnutosť paragrafom 363 je už cez čiaru,” podčiarkla.

Šeligovi vyčíta, že neustále komentuje živé trestné veci, hoci nie je oboznámený so spisom. Považuje to za nebezpečné. Žilinku vyzvala, aby sa nedal odradiť a ďalej si riadne robil prácu ako doteraz.

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) vidí problém v tom, že GP funguje bez výraznej premeny od socialistického modelu.

“Prokuratúra sa nám dostala do osobitnej pozície a stále hľadá svoje miesto,” skonštatovala.

Považuje za potrebné upraviť jej postavenie z hľadiska jej zaradenia medzi jednotlivé zložky štátu. Aj tieto nejasnosti podľa nej spôsobujú problémy pri využívaní paragrafu 363. Podobne ako Baránik sa pýta na riadnu štatistiku.

Kolíková označila právomoc GP zrušiť obvinenie v štádiu pred koncom vyšetrovania za zasahovanie do trestného stíhania, ktoré speje k naťahovaniu trestných konaní. Je presvedčená, že je to v neprospech obvineného aj právnej istoty a právneho štátu. GP by podľa nej nemala rozhodovať o tom, či predložené dôkazy nemajú byť vyhodnotené inak.

“To je štádium, kde by mal dostať priestor súd,” poznamenala.

 

Reklama
Žilinka sa ohradil voči viacerým vyjadreniam poslancov i hanlivým výrokom

Generálny prokurátor Maroš Žilinka považuje za smutné, že z vystúpení poslancov Národnej rady (NR) SR sa asi len jedno týkalo správy o činnosti prokuratúry a stave zákonnosti, ktorú predniesol. V závere diskusie o správe reagoval na viaceré vyjadrenia poslancov, ktorí kritizovali využívanie paragrafu 363 Trestného poriadku či nedostatočnú komunikáciu generálnej prokuratúry. Ohradil sa voči hanlivým výrokom na adresu prokurátorov a voči niektorým vyjadreniam poslancov.

Na vyjadrenia poslanca Alojza Baránika (SaS) o oslobodzovaní gangstrov reagoval, že takéto vyjadrenia sú vrcholom neúcty. Pripomenul prezumpciu neviny a potrebu rešpektovať dôstojnosť osôb. Podčiarkol, že generálny prokurátor v zmysle paragrafu 363 Trestného poriadku neoslobodzuje a nič nezastavuje, ale svojím zákonným oprávnením reaguje.

Žilinka sa ohradil aj voči niektorým vyjadreniam o krajských prokurátoroch.

“Stále rozprávate o tom, ako ich mám na povel,” povedal poslancom a odmietol dehonestujúce výroky na ich adresu. Dodal, že si váži ich prácu.

Deklaroval, že od nich nikdy žiadnu nezákonnosť nežiadal a ani nebude.

Reklama

Čo sa týka výhrad voči jeho komunikácii, vyzval poslancov, aby nechali na ňom, ako sa bude vyjadrovať. Pokiaľ ide o spôsob vysvetľovania dôvodov jednotlivých rozhodnutí, myslí si, že kto chce, ten to pochopí. Tvrdí, že vždy poskytli jasné a vecné stanovisko k dôvodom vedúcim k rozhodnutiam prokuratúry. Pripomenul, že všetky odôvodnenia zverejňujú a nie je možné ich dopĺňať o odpovede na nejaké otázky.

Za zavádzanie označil výroky Márie Kolíkovej (SaS), že si generálny prokurátor osobuje právo rozhodnúť o vine a nevine, pričom má o tom rozhodovať súd. Podčiarkol, že prokurátor rozhoduje v zmysle kompetencií a že má dozerať na zákonnosť predsúdneho konania.

“Úlohou prokurátora je na každé porušenie zákona reagovať,” podčiarkol.

Súdu má byť podľa jeho slov predložená len vec, v ktorej zákonným spôsobom prebehlo prípravné konanie.

Poslanci diskusiou o správe generálneho prokurátora ukončili šiesty rokovací deň. Zídu sa opäť v stredu (7. 12.), od 9.00 h by sa mali venovať správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali