Prešov 14. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavol Remiaš)
V rámci kulinárskeho podujatia Svetový deň výživy predvedú v utorok 15. októbra svoje zručnosti a tvorivosť pri príprave rozmanitých jedál kuchárky z prešovských škôl. V rámci 12. ročníka podujatia uvaria zeleninové špeciality a pripravia šaláty pre 400 hostí. Dejiskom podujatia bude aj v tomto roku Park kultúry a oddychu v Prešove
Ako agentúru SITA informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, do prípravy sa zapoja všetky školské jedálne v meste. „Kuchárky sa pritom už tradične budú pridržiavať noriem školského stravovania, aby rodičov detí presvedčili o tom, že aj recepty zo školskej jedálne môžu poľahky konkurovať jedlám z reštaurácií,“ uviedol Tomek. Súčinnosť v rámci organizácie podujatia poskytnú materské školy Solivarská a Mirka Nešpora.
Aktuálny ročník podujatia sa pritom ponesie v znamení prevencie proti chorobám prostredníctvom zdravej výživy. „Po úspešných ročníkoch, ktoré boli venované jedlám z rýb, medu, či strukovín sa Odbor školstva, kultúry a cestovného ruchu na Mestskom úrade v Prešove rozhodol upriamiť pozornosť na rôzne druhy zeleniny. Svetový deň výživy však nebude iba o jej konzumácii, ale aj o užitočných radách z oblasti zdravého stravovania. Jednotlivé druhy zeleniny totiž majú pre ľudský organizmus prospešné účinky, o ktorých mnohí ľudia nevedia,“ informoval hovorca.
Ako dodal, mesto Prešov dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá. V roku 2015 získalo mesto prestížne ocenenie ako najlepší zriaďovateľ školských jedálni v Česku a na Slovensku. „Veríme, že Svetový deň výživy bude opäť ukážkou vysokej profesionality a odbornej zdatnosti personálu, ktorý denne pripravuje jedlá pre stovky školákov,“ uviedol Tomek.