„Covid liečime doma a úmrtnosť je prakticky nulová“

„Covid liečime doma a úmrtnosť je prakticky nulová“

Bratislava 22. marca 2021 (HSP/Christianitas/Foto:Pixabay)

 

Sieť lekárov, ktorí liečia pacientov na koronavírus v ich domovoch, vznikla z iniciatívy jedného z nás, keď sme sa čudovali, prečo v Afrike majú také vynikajúce výsledky s touto chorobou. Riešením boli včas podané lieky a včasná terapia a naša aktivita sa mohla rozbehnúť: odpovedáme na žiadosti zaslané e-mailom: doteraz sme liečili vyše šesťtisíc prípadov. Úmrtnosť je prakticky nulová.“ hovorí Dr. Paolo Martino Allegri o činnosti IppocrateOrg.org

lieky
Ilustračné foto

Rozhodnutie Regionálneho správneho súdu v Laziu, ktorý zrušil neuveriteľné rozhodnutie talianskej vlády, podľa ktorého sa pri liečbe Covidu treba obmedziť na Paracetamol a „čakať“, a potom poslať pacienta na pohotovosť, a protokol o domácej liečbe vydaný Regiónom Piemont, ktorý stanovuje užívanie týchto liekov, ktoré v posledných mesiacoch úspešne predpisujú odvážni lekári, ktorí nedodržiavali vládne smernice, vyvolalo hnevlivú reakciu strážcov revolúcie, a časti virológov odmietajúcich možnosti terapií. Opäť sa veľmi nekompromisne odmieta hydroxychlorochín, ale aj iné lieky.

Reklama

Lekári, ktorí liečia v teréne, nám však ponúkajú odlišný obraz. A nejde iba o empirické skúsenosti. Mali by sme hovoriť o skutočnom Real Life Researchvedeckom výskume uskutočňovanom v teréne, nie v laboratóriu či na matematických modeloch. Jednou z iniciatív konkrétnej starostlivosti o zdravie pacientov – často zúfalých a nepovšimnutých – je IppocrateOrg, iniciatíva lekárov, ktorí si dali meno podľa Hippokrata, otca medicíny, ktorý stanovil princípy diagnostického vyšetrovania, a zakladateľa lekárskej deontológie a etiky. Rozprávali sme sa s jedným zo zakladateľov združenia, doktorom Paolom Martinom Allegrim. Odborný lekár, ročník 1962 z Padovy, ale narodený v Afrike ako syn lekára pôsobiaceho na misiách, špecializujúci sa na pediatriu a neskôr na neonatológiu a neonatálnu patológiu. Po siedmich rokoch práce v nemocnici je od roku 1998 rodinným pediatrom. V súčasnosti lieči a uzdravuje pacientov trpiacich na Covid-19.

 

Reklama
Doktor Allegri, ako ste sa ako rodinný lekár začali venovať domácej liečbe pacientov s Covidom?

Ešte pred desiatimi rokmi som bol pediatrom v jednej obci v Benátsku, kde sa prvé prípady Covidu objavili. Nevedeli sme, čo máme robiť. Niektorí rodičia mojich bývalých pacientov, ktorí mali zápal pľúc zdokumentovaný CT vyšetrením, sa ocitli v domácej karanténe prakticky bez akejkoľvek liečby, preto som im ponúkol obrovské dávky vitamínov, najmä vitamínu D, o ktorom som vedel, že posilňuje imunitnú obranyschopnosť. Na moje prekvapenie sa u týchto pacientov rapídne zlepšila saturácia kyslíkom. Odvtedy všetkým odporúčam preventívnu vitamínovú profylaxiu a vyššie dávky v prípade choroby.

 

Čo ste pociťovali, keď ste si uvedomili, že Covid nie je čierny mor, ale že sa dá liečiť a aj vyliečiť?

Veľké zadosťučinenie, pretože som mohol dať ľuďom, ktorí ma požiadali o pomoc, nádej, ktorá nebola iluzórna. Zároveň som však bol zdesený, pretože som sa cítil osamelý a dokonca aj trochu zosmiešňovaný kolegami, ktorým som hovoril o mojich skúsenostiach.

 

Ako sa zrodila iniciatíva IppocrateOrg?

Z brilantnej intuície zakladateľa, Maura Ranga, Taliana žijúceho na ostrove Maurícius. Tam sa koronavírus na začiatku rýchlo oslabil pomocou liekov, ktoré poznáme už desaťročia, ako je Azitromycín, Hydroxychlorochín alebo Kortizón, zatiaľ čo tu v Taliansku zomierali ľudia ako muchy. Ako je možné, že v Afrike, kde zdravotná starostlivosť určite nie je taká pokročilá ako u nás, sa dosiahli také vynikajúce výsledky, zatiaľ čo my sme šírenie choroby nedokázali potlačiť? Cez aplikáciu WhatsApp som oslovil skupinu priateľov a moja výzva sa rýchlo šírila ďalej. Od novembra sa rozbehla asistenčná činnosť lekárov tejto skupiny, ktorí odpovedajú na žiadosti o pomoc zaslané e-mailmi od pacientov.

Reklama

 

Aké výsledky dosahujú lekári združenia?

Výsledky sú vynikajúce! Môžem to povedať s istotou, pretože mám údaje nielen o pacientoch, o ktorých som sa staral, ale aj údaje od ďalších kolegov. K dnešnému dňu sme výrazne prekročili počet šesťtisíc liečených prípadov. Z nich iba malé percento potrebovalo dočasné nemocničné ošetrenie, alebo to boli ľudia, ktorí sa na nás neskoro obrátili. Naše skúsenosti ukazujú, že víťaznou stratégiou je včasný zákrok. Úmrtnosť pacientov, ktorých sledujeme, je prakticky nulová: medzi tými, ktorým sme pomáhali do jedného týždňa po objavení sa symptómov, sme nemali žiadne úmrtia.

 

Fakty nám teda hovoria, že je možné liečiť a uzdraviť sa aj doma. Vďaka tomu nedochádza k obávanému preplneniu nemocníc a nie je potrebná intenzívna starostlivosť. Vládne orgány zatiaľ neurobili nič pre podporu domácej liečby, ba stavajú sa proti tejto možnosti. Proti liečbe, s výnimkou Paracetamolu, sa postavili pri vypracovaní protokolov liečby. Aká je Vaša predstava o tejto stratégii?

Pevne verím, že bola vážnou chybou nestimulovať domácu liečbu. Liečba choroby Covid-19 doma je oveľa jednoduchšia, ako by si človek myslel, pokiaľ sa nasadí včas, ako som už povedal. Som pediater a určite by som nechcel liečiť dospelého človeka s inými patológiami, ale je pre mňa celkom jednoduché liečiť osoby nakazené koronavírusom. Môj najstarší pacient, ktorý sa vyliečil, má 95 rokov, zatiaľ čo ja som sa včera staral o pacientku, ktorá má 98 rokov! Pokiaľ ide o Paracetamol, je preukázané, že jeho užívanie zhoršuje situáciu, a to z dvoch dôvodov: Prvým je to, že nevykazuje protizápalový účinok, ktorý je zásadný pri liečbe tohto ochorenia, ale pôsobí iba ako antipyretikum, čo dáva pacientovi iluzórny pocit zlepšenia, zatiaľ čo vírus sa šíri ďalej po tele. Druhým je to, že na metabolizáciu Paracetamolu sa spotrebúva glutatión, antioxidant prítomný v našom tele, ktorý je naopak nevyhnutný na boj proti oxidácii spôsobenej vírusom v tkanivách.

 

Reklama
Zdá sa, že nedávne rozhodnutie Regionálneho správneho súdu v Laziu konečne otvára možnosť aplikovať liečebné protokoly, ktoré umožňujú užívanie tých liekov, ktoré sú v oblasti liečenia chorých dlhodobo uznávané ako účinné…

Súhlasím. Výrok súdu je v tomto veľmi jasný. Dúfam, že teraz sa aj na ministerskej úrovni uzná táto nová realita domácej liečby, ktorá sa našťastie ujíma nielen vďaka IppocrateOrg, ale aj ďalším iniciatívam, ktoré v našej spoločnosti vznikajú zdola.

 

Keby Vás vďaka skúsenostiam z posledných mesiacov pozvali na vypočutie pred Vedecký výbor, čo by ste týmto odborníkom povedali?

Povedal by som, že treba s odvahou priznať, že liečba sústredená do nemocníc bola nesprávnou stratégiou a že je čas zmeniť smer. Mnoho lekárov si to uvedomuje. Čísla nám dávajú za pravdu: včasná domáca liečba funguje. Musíme ju stimulovať, aby sa jednotky intenzívnej starostlivosti vyprázdnili. Politika to musí vziať na vedomie.

Zhováral sa Paolo Gulisano pre La Nuova Bussola Quotidiana.

 

Článok pôvodne vyšiel na portáli christianitas.sk

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali