Čo napísal Soros Orbánovi a čo odpovedal Orbán Sorosovi – zaujímavé čítanie

Čo napísal Soros Orbánovi a čo odpovedal Orbán Sorosovi – zaujímavé čítanie

Bratislava 29. novembra 2020 (HSP/Foto:SITA/AP-John Thys)

 

George Soros vyzval európskych politikov, aby sa rázne vysporiadali s vetom Maďarska a Poľska, ktorým blokujú vyplácanie peňazí z európskeho rozpočtu a Fondu obnovy. Viktor Orbán mu na to tvrdo odpovedal

Viktor Orban, Maďarsko, premiér
Na snímke Viktor Orban

Americký finančný špekulant a manipulátor židovsko-maďarského pôvodu George Soros napísal na jednom z veľkých propagandistických kanálov Project Syndicate článok, v ktorom vyzýva európskych politikov, aby tvrdo prevalcovali „rebéliu“ Maďarska a Poľska pri vetovaní európskeho rozpočtu a Fondu obnovy. Tieto dve krajiny majú problém s požiadavkou, aby EÚ rozhodovala o prideľovaní európskych peňazí podľa toho, či sa Bruselu bude pozdávať „dodržiavanie kritérií právneho štátu“ v jednotlivých členských štátoch.

Reklama

Článok Georgea Sorosa v plnom znení (originál nájdete tu):

 

Reklama
„Európa sa musí postaviť Maďarsku a Poľsku

Maďarsko a Poľsko vetovali navrhovaný sedemročný rozpočet Európskej únie vo výške 1,15 bilióna eur (1,4 bilióna dolárov) a európsky Fond obnovy vo výške 750 miliárd eur. Aj keď sú tieto dve krajiny najväčšími príjemcami rozpočtu, ich vlády sú tvrdo proti podmienenosti vyplácania týchto peňazí kritériami právneho štátu, čo EÚ prijala na pokyn Európskeho parlamentu. Vedia, že závažným spôsobom porušujú zásady právneho štátu, a nechcú za to znášať následky.

Nejde ani tak o abstraktný pojem, akým je právny štát, proti ktorému bojujú maďarský premiér Viktor Orbán a v menšej miere aj faktický vládca Poľska Jarosław Kaczyński. Vláda zákona pre nich predstavuje praktické obmedzenie ich osobnej a politickej korupcie. Ich veto je zúfalé hazardovanie dvoch notorických porušovateľov práva.

Vo chvíli, keď Európa trpí nebezpečným nárastom prípadov Covid-19, to bol bezprecedentný krok, ktorý uvrhol predstaviteľov ostatných krajín EÚ do zmätku. Ale keď šok vyprchal, bližšia analýza odhalila, že existuje cesta ako veto obísť.

Podmienka dodržiavania princípov právneho štátu už bola prijatá. Ak nedôjde k dohode o novom rozpočte, starý rozpočet, ktorého platnosť sa končí koncom roka 2020, sa bude rok po roku predlžovať. Maďarsko a Poľsko by z tohto rozpočtu nedostali žiadne platby, pretože ich vlády porušujú zásady právneho štátu.

Rovnako by sa Fond obnovy s názvom Next Generation EU mohol implementovať pomocou mechanizmu ,rozšírenej spolupráce‘, ako to navrhol Guy Verhofstadt. Ak by EÚ išla touto cestou, mohla by veto Orbána a Kaczyńského obísť. Otázkou je, či EÚ a nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá je možno hlavnou predstaviteľkou tohto spôsobu riešenia, dokáže získať dostatočnú politickú podporu.

Reklama

Som oddaným podporovateľom EÚ ako modelu otvorenej spoločnosti postavenej na zásadách právneho štátu. Keďže som maďarského židovského pôvodu, obzvlášť ma znepokojuje situácia v Maďarsku, kde som ako filantrop aktívny už viac ako 30 rokov.

Orbán v Maďarsku skonštruoval prepracovaný kleptokratický systém na vyrabovanie krajiny. Je ťažké odhadnúť sumu, o ktorú obohatil svoju rodinu a priateľov, ale mnohí z nich extrémne zbohatli. Orbán teraz využíva novú vlnu Covid-19 na zmenu maďarskej ústavy a volebného zákona (opäť raz), aby sa doživotne zabetónoval vo funkcii premiéra ústavnými prostriedkami. Pre maďarský ľud je to tragédia.

Dovoľte mi uviesť niekoľko príkladov toho, ako Orbán okradol maďarský ľud. Previedol obrovské sumy verejných peňazí na množstvo súkromných nadácií, ktoré nepriamo kontroluje. Pomocou rafinovanej ústavnej finty teraz Orbán tieto aktíva presúva definitívne preč z verejnej sféry; vrátenie maďarskému ľudu by vyžadovalo dvojtretinovú väčšinu parlamentu. Jedná sa o takmer 2,8 miliardy dolárov.

V sérii podvodných transakcií spoločnosti blízke Orbánovi nakúpili v mene Maďarska viac ako 16 tisíc ventilátorov za takmer 1 miliardu dolárov, čo výrazne prevyšuje počet lôžok intenzívnej starostlivosti a zdravotníckeho personálu, ktorý by ich mohol prevádzkovať. Analýza údajov z medzinárodného obchodu ukazuje, že Maďarsko platilo za ventilátory z Číny najviac v EÚ, v jednom prípade viac ako 50-krát viac ako Nemecko.

Jedna z týchto spoločností zabezpečila objednávku aj zo Slovinska, ktorého predseda vlády Janez Janša je Orbánovým blízkym politickým spojencom. Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) musí preskúmať, či bola EÚ podvedená. Je potrebné preskúmať aj nedávnu zmluvu o ruskej vakcíne, vďaka ktorej sa Maďarsko stane prvou európskou krajinou, ktorá ju bude používať.

Reklama

Orbán sa zároveň snaží zabrániť zodpovednosti za tieto činy a podniká kroky, aby zabránil opakovaniu miestnych volieb z roku 2019, keď jeho strana Fidesz stratila kontrolu nad samosprávou v Budapešti a ďalších veľkých mestách. Snaží sa pripraviť Budapešť o finančné zdroje, vetoval žiadosť mesta o pôžičku od Európskej investičnej banky na nákup nového vybavenia hromadnej dopravy, umožňujúceho dodržiavanie sociálneho odstupu medzi cestujúcimi. Budapešti v súčasnosti hrozí schodok rozpočtu na rok 2021 vo výške 290 miliónov dolárov. Podobné podmienky panujú aj v ďalších mestách so samosprávami, ktoré nie sú kontrolované agentúrou Fidesz.

Maďarské opozičné strany sa statočne snažia postaviť proti Orbánovi vytvorením spoločnej kandidátky do všeobecných volieb v roku 2022. Ich šance na úspech sú však obmedzené, pretože Orbán môže v krátkom čase zmeniť pravidlá, ako to už urobil niekoľkokrát predtým. Orbán si pohodlne plánuje zaviesť ďalšie zmeny volebného zákona, zatiaľ čo zúri pandémia, Budapešť je v zákaze vychádzania a v uliciach hliadkujú vojaci.

Okrem toho, Orbán má takmer úplnú kontrolu nad vidiekom, kde žije väčšina obyvateľstva. Kontroluje informácie, ktoré dostávajú, a hlasovanie v mnohých dedinách nie je tajné. Prakticky neexistuje spôsob, ako by opozícia mohla zvíťaziť.

Pomôcť môže iba EÚ. Napríklad prostriedky EÚ by mohli dostávať tie miestne orgány, kde v Maďarsku ešte stále funguje demokracia, na rozdiel od celoštátnej úrovne.

Európska únia si nemôže dovoliť robiť kompromisy, pokiaľ ide o pravidlá právneho štátu, pri vyplácaní finančných prostriedkov, ktoré prideľuje členským štátom. Ako EÚ odpovie spochybňovanie tejto požiadavky zo strany Maďarska a Poľska, to určí aj jej ďalšie smerovanie, či zostane zachovaná ako otvorená spoločnosť v súlade s hodnotami, na ktorých bola založená.

18,.novembra 2020

George Soros“

 

Toľko článok Georgea Sorosa. Je bizarné, že z nelegálneho zbohatnutia a tunelárstva obviňuje Orbána a jeho ľudí práve on, ktorý zbohatol takým nechutným podvodom. A takisto je fascinujúce, ak Orbánovcov obviňuje z manipulácie práve on, kto je asi najväčším manipulátorom na planéte… Ponechajme stranou, prečo sa vlastne tento americký podvodník stará do európskej politiky (nemal by sa radšej zaoberať škandalóznym volebným megapodvodom vo vlastnej krajine?) a pozrime sa radšej, ako na jeho útok odpovedal Viktor Orbán.

Odpoveď maďarského premiéra Viktora Orbána v plnom znení (originál nájdete tu):

Reklama

 

Európa nesmie podľahnúť Sorosovej sieti

Odpoveď na článok Georgea Sorosa

Veľa ľudí si myslí, že predseda vlády štátu by sa nemal púšťať do hádok s Georgeom Sorosom. Zdôvodňujú to tým, že Soros je ekonomický zločinec, pretože svoje peniaze zarobil špekuláciami, ktoré ničili životy miliónov ľudí, ba dokonca vydieral celé národné ekonomiky. Hovoria, že tak ako vlády nesmú vyjednávať s teroristami, premiéri tiež nesmú debatovať s ekonomickými zločincami.

Teraz však musím tak urobiť, pretože v článku, ktorý sa objavil 18. novembra na webovej stránke Project Syndicate, špekulant a miliardár George Soros, ktorý sa narodil v Maďarsku, vydáva otvorené príkazy vodcom Európskej únie. Vo svojom článku im dáva pokyn, aby prísne potrestali tie členské štáty, ktoré sa nechcú stať súčasťou vznikajúcej Európskej ríše pod hlavičkou globálnej „otvorenej spoločnosti“.

V histórii sila Európy vždy pochádzala od jej národov. Hoci mali rôzny pôvod, európske národy vždy spájali spoločné korene našej viery. Základom našich komunít bol európsky model rodiny, ktorý vychádzal zo židovsko-kresťanských tradícií. Bola to kresťanská sloboda, ktorá zaisťovala slobodu myslenia a kultúry, a ktorá vytvorila mierovú konkurenciu medzi národmi kontinentu. Táto nádherná zmes kontrastov urobila z Európy v priebehu stáročí vedúcu silu sveta.

Reklama

Každý pokus o zlúčenie Európy do jedného impéria zlyhal. Historická skúsenosť nám teda hovorí, že Európa bude opäť veľká, ak sa jej národy stanú opäť veľkými a budú odolávať všetkým formám imperiálnych ambícií.

Veľké sily sa opäť raz usilujú vykoreniť národy Európy a zjednotiť kontinent pod záštitou globálnej ríše. Sorosova sieť, ktorá sa votkala do európskej byrokracie a jej politických elít, už roky pracuje na tom, aby sa z Európy stal prisťahovalecký kontinent. Sorosova sieť, ktorá podporuje globálnu otvorenú spoločnosť a snaží sa zrušiť národné rámce, je dnes najväčšou hrozbou, ktorej čelia štáty Európskej únie. Ciele siete sú zrejmé: urýchlením migrácie vytvoriť multietnické a multikultúrne otvorené spoločnosti, odstrániť rozhodovacie štruktúry na národnej báze a odovzdať rozhodovanie do rúk globálnej elity.

Európska únia trpí mnohými trápeniami: od roku 2008 hospodárska kríza rozmerov, nevídaných po celé generácie, od roku 2015 migračná kríza a v roku 2020 ničivá globálna pandémia. Európa sa ešte nezotavila z predchádzajúcich kríz, a preto môže mať vplyv pandémie koronavírusu ešte horší dopad. Niektoré javy už signalizujú, že sa to deje: v niektorých krajinách verejný dlh, miera nezamestnanosti a všeobecná ekonomická situácia dosiahli kritickú úroveň. Potreba európskej solidarity, aby sa európske národy spojili a navzájom si pomáhali, nikdy nebola väčšia.

Počas všetkých týchto kríz tento špekulant – ktorý si hovorí filantrop – nemyslel na záujmy obyvateľov Európy, ale konal vo svoj prospech. Pamätáme si, ako zaútočil na maďarský forint a najväčšiu maďarskú banku v čase hospodárskej krízy a plánoval urýchlenie, prideľovanie a financovanie presídľovania prisťahovalcov počas migračnej krízy; a teraz navrhuje, aby sa členské štáty vzájomne trestali namiesto solidarity a vzájomnej pomoci.

Sieť riadená Georgom Sorosom teraz už odhodila akékoľvek váhanie, aké prípadne kedy mala, nad otvorenou intervenciou. Chce vyvinúť väčší tlak na národné štáty ako kedykoľvek predtým. Štve národy Európy jeden proti druhému. Sieť funguje ako neprehľadný spletenec, ktorý je prítomný v rôznych sférach verejného života. Výplatná listina Georgea Sorosa je dlhý zoznam politikov, novinárov, sudcov, byrokratov a politických agitátorov vydávajúcich sa za členov organizácií občianskej spoločnosti. A hoci miliardár obviňuje všetkých svojich nepriateľov z korupcie, on sám osobne je tým najkorupčnejším človekom na svete. Platí a kupuje si každého, koho môže – a koho nemôže podplatiť, toho jeho sieť ohovára, ponižuje, zastrašuje a ničí svojou strašnou zbraňou: ľavicovými mediálnymi bataliónmi.

Reklama

Mnoho vysokopostavených byrokratov EÚ pracuje so Sorosovou sieťou na vytvorení jednotnej ríše. Pod záštitou otvorenej spoločnosti chcú vybudovať inštitucionálny systém, ktorý by vnútil slobodným a nezávislým národom Európy jednotný spôsob myslenia, jednotnú kultúru a jednotný sociálny model. Snažia sa zrušiť právo jednotlivých národov rozhodovať o svojom osude. To je tiež účelom ich návrhu na ,právny štát‘, ktorý v skutočnosti neuznáva právny štát, ale silu. Bolo by čestnejšie nazývať to ,vládou väčšiny‘.

Rozdiely medzi nami sú zjavné. Soros chce otvorenú spoločnosť, zatiaľ čo my chceme bezpečnú spoločnosť. Podľa neho môže byť demokracia iba liberálna, zatiaľ čo my si myslíme, že môže byť kresťanská. Podľa neho môže sloboda slúžiť iba na sebarealizáciu, zatiaľ čo my veríme, že slobodu je možné použiť aj na nasledovanie Kristovho učenia, na službu vlasti a na ochranu našich rodín. Základom kresťanskej slobody je sloboda rozhodovania. A tá je teraz v ohrození.

My vo východnej časti EÚ veľmi dobre vieme, čo to znamená byť slobodní. Dejiny národov strednej Európy boli neľútostným bojom za slobodu proti veľkým impériám, opakovaným bojom o získanie nášho práva rozhodovať o našich vlastných osudoch. Máme trpké skúsenosti z prvej ruky, že všetky imperiálne snaženia prinášajú zotročenie. V bývalom východnom bloku, od Estónska po Slovinsko, od Drážďan po Sofiu, je stále dosť ľudí z generácie bojovníkov za slobodu, ktorí si pamätajú, čo prináša postaviť sa proti tyranii, diktatúre a jej komunistickej verzii: zastrašovanie, materiálne a morálne ničenie, fyzické a psychické týranie. To už viac nechceme.

Západní lídri, ktorí prežili celý život vo svete zdedenej slobody a vlády zákona, by teraz mali počúvať tých, ktorí bojovali za slobodu, a ktorí na základe svojich osobných skúseností dokážu rozlišovať medzi vládou zákona a tyraniou, diktatúrou. Títo západní vodcovia musia akceptovať, že my sa v 21. storočí nevzdáme slobody, ktorú sme si vybojovali na konci 20. storočia.

Boj za a proti novej bruselskej ríši ešte nie je rozhodnutý. Zdá sa, že Brusel sa vzdáva, ale mnoho národných štátov naďalej odoláva. Ak si chceme zachovať našu slobodu, Európa nesmie podľahnúť Sorosovej sieti.

25. novembra 2020

Viktor Orbán“

Reklama

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali