Číž skonfrontoval Klusa, až mu z toho bolo iste zle

Číž skonfrontoval Klusa, až mu z toho bolo iste zle

Bratislava 1. marca 2018 (HSP/Foto:Screenshot:Video:TA3)

 

Pre kauzu zavraždeného novinára sa v relácii Téma dňa na TA3 stretli Miroslav Číž zo Smeru a Martin Klus z SaS. Číž podotkol niektoré závažné skutočnosti, pre ktoré by sa opozícia mala pozrieť do zrkadla

Na snímke sprava Martin Klus a Miroslav Číž

Opozícia žiada, aby do utorka odstúpili policajný prezident Tibor Gašpar a minister vnútra Robert Kaliňák, lebo sú prekážkou, aby sa kauza adekvátne vyšetrila. Podľa opozície stopy vedú na úrad vlády, kde sú ľudia prepojení s organizovaným zločinom. V reakcii Miroslav Číž povedal:

Reklama

“Bol to predseda parlamentu Sulík, ktorý sa stretával s Kočnerom a riešil s ním závažné veci, ako voľbu generálneho prokurátora a tu to dávame do pomeru k pani Troškovej, ktorá je referentkou úradu na úrovni sekretariátu.  Z toho tu vyvodzovať, ako je Smer v kontakte s mafiou, je nehorázne.

Ak by tu už ten nenávidený Smer nebol, tak predpokladám, že by tu bola koaličná rada v zložení SaS, OľaNO, Sme rodina, kde jeden z predsedov je na fotkách na Kube s ľudmi odsúdenými za vraždy. A tak si všímam tu selektívnu spravodlivosť.

Reklama

Asistentka je obvinená, že s podozrivým bola pred rokmi vo firme a to či je podozrivý, ešte ani nevieme. Čo však vieme, je, že asistent pani Radičovej je v base, asistent podpredsedníčky SaS je taktiež v base. A tvrdíte, že pán Jasaň ktorý je jeden zo 150 zamestnancov úradu, je najbližší človek premiéra. Hovoríte tu o indíciách ako o hotových skutočnostiach. Kto v boji o politickú moc používa takéto hanebné metódy, nikdy nebude korektne spravovať krajinu.”

Klus: To je ten rozdiel medzi vami a nami, že naši ľudia boli za takéto činy odsúdení. Zatiaľ čo v prípade špeciálneho prokurátora sme tu mali 64 trestných oznámení a žiadne nebolo dotiahnuté až do konca. Žijeme v krajine, kde sa od roku 2006 s malou prestávkou Radičovej vlády skutok nestane. Žiadame, aby odstúpil policajný prezident Gašpar a minister vnútra Kaliňák, aby sa táto kauza adekvátne vyšetrila.  Ak vyšetrovanie aj za pomoci zahraničných vyšetrovateľov potvrdí tieto prepojenia, nech odstúpi aj premiér. My sme pripravení prevziať moc. Máme tímlídrov, ktorí sú tieňoví ministri. Máme program, ktorý by zmenil Slovensko k lepšiemu.

Číž: Pán Sulík, ktorý sa nestretával s človekom z mafiánskych zoznamov, pán Kollár, ktorý nie je na fotografiách s ľudmi odsúdenými za vraždy.

Sulík, ktorý bol s Kočnerom, tak to bola len nováčikovská chyba, ako hovoríte, ale asistentka, ktorá má kontakt z roku 2012, tak to je najužšie prepojenie, aké tu máme! A do toho ešte pán z OĽaNO, ktorý keby nemal premlčaný trestný čin, bol by obvinený za veľmi vážny daňový delikt. Čiže to je tá vláda, čo nám opozícia chystá.

Na otázku moderátora, či budú stupňovať svoje požiadavky, Klus odpovedal:

Reklama

“Ak je tu požiadavka občanov, aby sme stupňovali požiadavky, tak sme pripravení to urobiť, zvlášť keď sa to ultimátum, ktoré sme dali do utorka, nenaplní.”

Číž: Odvoláme policajného prezidenta a kto tam pôjde? Matovič? Alebo Sulík určí, kto sa stane policajným prezidentom? Vymeníte šéfa na polícii, ako bude tá polícia vyzerať? Teraz keď má polícia robiť tie najintenzívnejšie kroky, byť absolútne zomknutá, tak budeme týždne vyberať nového riaditeľa? Čo je to za nezmyselnú požiadavku? Čo tým opozícia sleduje? Rovnako minister vnútra je obviňovaný, že nič nerobí, na druhej strane tu počúvam od vás, že minister vnútra sa nemá miešať do činnosti polície. Ak opozícia zistí pochybnosti polície, nech sa páči, máte celý verejný priestor a môžem vám za nás sľúbiť, že vás budeme veľmi pozorne počúvať.

Klus: Nemyslím si, že sú policajný prezident a minister vnútra nenahraditeľní. Nebránim sa ani myšlienke zahraničného vyšetrovacieho tímu.

Na otázku moderátora, či zmení táto situácia vzťah medzi politikmi a novinármi odpovedal Číž:

“Želal by som si to, ale po dnešku vo mne dôvera v novinárov nevzrástla. V štyroch novinách som o sebe čítal, že som kamarát s Vadalom, lebo ho mám na facebooku ako priateľa a dostával som otázky, ako sa s ním stretávam, ako s ním podnikám, kedy som  sa s ním stretol naposledy. Ako hotovú vec. Pritom ja ani netuším, kto je pán Vadala a do včera som ani nevedel, že taký existuje. Mám na facebooku 1800 priateľov, z toho poznám osobne 40. Zvyšok sú ľudia, ktorí ako politicky činnému človeku sa hlásia z rôznych dôvodov, že chcú byť v kontakte, aby mohli sledovať moje stanoviská.

Reklama

Cítim veľkú snahu novinárov nie hľadať pravdu, ale využiť príležitosť naložiť Smeru. Želal by som si, keby to tak nebolo. Nech je novinár prísny kritik, nech všetko vykričí, nech je aj nespravodlivý, ale nech je aspoň čestný.

Klus: Akýkoľvek zmier medzi predsedom a novinármi po tom, čo ich nazval špinavé proti slovenské prostitútky je v tejto situácii obzvlášť nereálny. Predsalen zomrel jeden z vašich kolegov a stopy vedú na úrad vlády.

Číž: Za to by som Vás žaloval, keby ste to povedali vo vzťahu ku mne. Stopy vedú na úrad vlády, to sú nehorázne kecy.

Klus: Ja hovorím o článku, ktorý bol publikovaný a z neho je jasné, že sú tu dvaja ľudia blízki premiérovi.

Číž: A vrátane premiéra všetci zavraždili mladého novinára. Stopy vedú na úrad vlády, čo to znamená, preboha?

Klus: Je potrebné to vyšetriť a potom je pochopiteľné, že sa novinári pýtajú aj nepríjemné otázky.

Napríklad, prečo majú niektorí členovia Smeru fotografie zverejnené s človekom, ktorý je dôvodne podozrivý z toho, že je súčasťou organizovaného zločinu.

Číž: Dôvodne podozrivý prečo? Kto to povedal okrem pána z Kanady a redaktora, ktorý to potom posunul pánu Kuciakovi?

Klus: Vy ste nesledoval našu tlačovú besedu, kde sme ako opozícia veľmi jasne vysvetlili, aké sú jednotlivé prepojenia ľudí?

Číž: Sledoval som Matoviča, ako vysvetľoval, ako je Číž prepojený s Vadalom a podobne.

Reklama

Klus: Takže Vám odporúčam našu tlačovku, kde sa dozviete podstatne viac, prečo tie stopy vedú na úrad vlády.

Číž: Stopy vedúce k čomu?

Klus: Že tu máme prepojenie medzi organizovaným zločinom a úradom vlády.

Číž: Že úrad vlády vlastne nesie zodpovednosť za vraždu tých dvoch mladých ľudí.

Klus: To som ja nikdy nepovedal.

Reklama

Číž: A čo tie stopy potom?

Klus: Ak tu také podozrenie je, tak je normálne, že novinári sa pýtajú.

Číž: Pán Kolega, je životným záujmom Slovenskej republiky, aby sa toto vyšetrilo, lebo to bude eskalovať.

Klus: My máme záujem, aby sa táto kauza vyriešila.

Číž: Tým, že budeme všetkých odvolávať, alebo ako to urobíme?

Reklama

Klus: Ja som vysvetlil, prečo je dôležité, aby boli odvolaní prezident policajného zboru a minister vnútra, ak sa tak stane, tak bude nádej reálne vyšetriť túto kauzu.

Číž: A aký je dôvod, že kým tam budú tí dvaja, tak to reálne nebude?

Klus: Pretože už máme skúsenosti z iných káuz v tejto krajine, že skutok sa nestal.

 

Celá relácia tu:

www.ta3.com/clanok/1122899/madaric-jasan-a-troskova-odchadzaju.html

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali