Blaha upozornil na vymazaný investigatívny blog Denníka N: Nehodí sa im, lebo terčom nie je Fico, ale niekto, s kým robia liberáli kampaň proti vláde

Blaha upozornil na vymazaný investigatívny blog Denníka N: Nehodí sa im, lebo terčom nie je Fico, ale niekto, s kým robia liberáli kampaň proti vláde

Bratislava 26. júna 2018 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto: Screenshot Denník N)

 

Liberálny fake newsový Denník N opäť raz potvrdil svoju neobjektivitu a názorovú jednostrannosť, keď zo svojho portálu odstránil príspevok blogerky, ktorá odhalila, že medzi protestujúcimi, údajne utláčanými malofarmármi, bol v prezidentskom paláci u Andreja Kisku aj veľkopodnikateľ, ktorý od štátu dostáva miliónové dotácie. Text spochybňujúci legitimitu protestov roľníkov sa pravdepodobne nehodil do koncepcie kontroverzného Denníka N, preto bol odstránený. Denník N však odstránenie zdôvodnil falošnými údajmi pri zakladaní blogu

Blog autorky A. Kováčovej v Denníku N

Na postup Denník N na sociálnej sieti upozornil aj poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD), ktorý to považuje za trápny pokus o cenzúru.

Reklama

“Denník N vymazal blog o milionárovi z Gyňova, ktorý sa hrá na ubitého roľníka, no na agrodotáciach získal niekoľko miliónov. Ešte raz – oni to normálne vymazali. A Samuel Marec z Denníka N už možno píše na autorku blogu trestné oznámenie – však nepísala to, čo si želá liberálna kaviareň, tak ju treba zavrieť, upáliť, zakázať! Hneď a zaraz! Sviňa jedna extrémistická – čo si to vôbec dovoľuje pátrať po majetku Františka Oravca, úbohého chudobného traktoristu, ktorý spolu so Slušným Slovenskom bojuje za kozmickú spravodlivosť, fotí sa s Kiskom a zemiačikmi… A popri tom poberá milióny na dotáciách,” vysvetlil Blaha.

Podľa neho je na celom prípade najobludnejšie, že z čisto novinárskeho pohľadu ide v blogu na Denníku N o klasickú investigatívu.”Mimochodom, niečo také robil aj Kuciak. Hľadal prepojenia na Googli, prezeral databázy, porovnával čísla. A keď nejaké podozrenie našiel, napísal o tom. Za toto by mali v Denníku N bloggerke tlieskať. A pozrite sa, čo robia. Pozrite sa, ako surovo opľúvajú Kuciakov odkaz jeho najdrahší kolegovia – bez mihnutia oka vymažú investigatívny blog, lebo sa im nehodí, že terčom nie je Fico, ale niekto, s kým robia liberáli kampaň proti vláde. Toto je z novinárskeho hľadiska obludný faul,” dodal.

Reklama

“Myslím, že v dejinách slovenskej žurnalistiky ide o jeden z najtrápnejších pokusov o cenzúru – Denník N sa týmto prepadol na úroveň Strážnej veže a to nechcem uraziť jehovistov. Hlavne, že sa oháňajú slobodou a demokraciou. A liberalizmom. A investigatívou. A Kuciakom. A odvahou. A pravdou. A tak. A potom šup a nepohodlná pravda ide do koša – lebo sa nehodí do krámu. Hanba, chlapci. Veľká hanba. Toto vám fakt nevyšlo,” vyhlásil poslanec.

 

O čom písala blogerka vo vymazanom investigatívnom článku?

Autorka Andrea Kováčová v príspevku hovorí o protestoch farmárov, ktorí prišli do hlavného mesta na traktoroch, aby sa stretli s prezidentom Kiskom, premiérom Pellegrinim či ministerkou Matečnou. Nakoniec sa im podarilo hovoriť zoči-voči len s prezidentom, u ktorého sa objavil aj podnikateľ František Oravec, ktorý ale, ako sa ukázalo v spomínanom príspevku, má ďaleko od nespokojného malofarmára.

“Priznám sa, že aj ja som s nimi sympatizovala. Až kým som vo videu z prezidentského paláca nezbadala Františka Oravca z Gyňova,” uvádza vo vymazanom blogu na portáli Denníka N Kováčová. “Keďže sama pochádzam z východu a mám rodinu pri Čani (kúsok od Košíc), to meno mi niečo hovorilo. Tak som sa teda začala pýtať, či ho niekto nepozná. A kupodivu som zistila, že ide o vcelku zámožného agrobaróna, ktorý ani náhodou netrie biedu,” dodala.

Reklama

Podľa jej informácií má Oravec viacero poľnohospodárskych firiem a je veľmi úspešný v súvislosti s dotáciami.

Z Programu rozvoja vidieka blogerka našla projekty za 4,5 milióna eur. Tak napríklad:

V roku 2015 dostala firma AGRO OR, s.r.o. od PPA 451 tisíc eur na „Malý bitúnok ošípaných s rozrábkou, predajným miestom a technologickým vybavením.

V roku 2011 pol milióna eur na „Vybudovanie agroturistického areálu v Gyňove s doplnkovými službami a doplnkovou výrobou.“

Ďalšia Oravcova firma EKO OR, s.r.o. dostala v roku 2015 približne 750 tisíc eur na projekt „Modernizácia farmy: výstavba skladu zeleniny a rozšírenie strojového vybavenia na pestovanie zeleniny. V apríli 2011 tá istá firma podpísala dodatok zmluvy na dotáciu 2 milióny eur! “Účel som nevedela zistiť, pretože v registri zmlúv sa nachádza len dodatok. Na chovný rybník v Gyňove dostal 238 tisíc eur – Rybníky sú asi v móde. Nedávno médiami prebehla informácia o tom, že kontroverzný boháč a podnikateľ Beljajev dostal od Pôdohospodárskej platobnej agentúry tiež peniaze na rybník. Vyše 300 tisíc eur,” uviedla blogerka.

Reklama

Podľa ďalších informácií firmy „malého farmára“ Františka Oravca dostali od štátu za posledných 5 rokov 6,2 milióna eur!

Celý blog A. Kováčovej si môžete pozrieť na tomto archívnom odkaze.

 

Blog zmazali kvôli údajnému falošnému profilu autorky

Bloger Denníka N Samo Marec reagoval na blog tvrdením, že podnikateľ Oravec sa ničoho nelegálneho nedopustil, len poberal dotácie. Uviedol, že vraj profil autorky sa ukázal ako falošný, preto došlo k zmazaniu článku.

“Pri zakladaní blogu, ktorý si založila len preto, aby uverejnila tento článok, použila falošné údaje. Všetky. Denník N jej práve preto celý blog zrušil. Základným pravidlom totiž je, že publikovať sa má pod vlastným menom,” cituje blogera magazín Eurorešpekt.

 

Spor o Oravcove pozemky

František Oravec z Gyňova prenajímal pôdu v roku 2015 spoločnostiam Agro Valaliky a Mold-Trada, no rozhodol sa, že im vypovedá zmluvu, keďže na pôde chcel sám pestovať. V roku 2016 pri kontrole pozemkov zistil, že sú už osiate. “Vyčkali sme na žatvu a v auguste 2016 sme s pomocou geodeta začali vytyčovať naše pozemky a vysiali sme repku ozimnú,“ uviedol farmár pre regionálny denník kosicednes.sk.

Následne sa ale dostal do konfliktu so zamestnancami spomínaných firiem, ktoré zničili jeho výsadbu. “O týždeň znova zničili úrodu a povytŕhali geodetické body. Ničenie našej úrody sa zopakovalo niekoľkokrát,” dodal a začal hovoriť aj o fyzických útokoch: “Na parcelu som vstúpil so zapnutou kamerou na mobilnom telefóne a monitoroval som, ako nám robia škody. Jeden z ľudí, čo ničili geodetické body, sa rozbehol proti mne a vrazil mi päsťou do tváre. Potom sa to opakovalo. Spôsobil mi zranenia, pre ktoré som bol trikrát hospitalizovaný a v nemocnici som strávil asi päť týždňov,“ vysvetlil s tým, že problém vidí aj v tom, že uvedené firmy na jeho pozemkoch čerpajú dotácie.

Reklama

Zástupca spoločností Agro Valaliky a Mold-Trade Štefan Tóbis však vidí situáciu inak. “Pánovi Oravcovi sme odpovedali, že jeho výpovede nemajú hlavu ani pätu, nespĺňajú žiadne právne náležitosti. Zmluvu nemôžete skončiť len tak, keď si zmyslíte,“ uviedol s tým, že dotácie čerpajú, keďže splnili všetky podmienky. “Na pozemkoch nikdy nespravil ani jeden úkon, nikdy tam nič nezasial, napriek tomu deklaroval, že tam všetky úkony robil on, čo nie je pravda,“ doplnil Tóbis.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

13:42

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

13:42

Opozičné strany nie sú v postoji k schváleniu tzv. 13. dôchodkov jednotné. Kým Progresívne Slovensko (PS) sa pýta, kde vláda pre zlý stav verejných financií zoberie na vyplatenie dôchodkov prostriedky, poslanci KDH 13. dôchodky v Národnej rade (NR) SR podporili.

13:41

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo. Ten by mal riešiť škodu vo výške desať miliónov eur, ktorá podľa liberálov vznikla nepodpísaním povolenia pre štátnu spoločnosť MH Teplárenský holding (MHTH) ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD) na nákup emisných povoleniek. Tie totiž od podania žiadosti bývalým vedením firmy výrazne zdraželi. Saková už v minulosti obvinenie odmietla.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali