Blaha pre HS reaguje na voči nemu podané trestné oznámenie

❚❚

Bratislava 6. novembra 2023 (/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Historik Ústavu pamäti národa Patrik Dubovský reagoval na Blahovo minulotýždňové upratovanie vo svojej kancelárii, keď podpredseda NR SR zvesil a odložil do skrine portrét prezidentky Zuzany Čaputovej a vlajku Európskej únie nahradil slovenskou štátnou vlajkou

35. výročie Sviečkovej manifestácie 1988
Na snímke historik Ústavu pamäti Národa (ÚPN) Patrik Dubovský

Ľuboš Blaha okrem toho, že zvesil obraz prezidentky Čaputovej (obraz prezidenta nie je štátny symbol a zvesil ho v svojej kancelárii aj ďalší podpredseda NR SR Andrej Danko) nenechal miesto prázdne a vyvesil portrét Ernesta Che Guevaru kubánskeho revolucionára.

.

Ľuboš Blaha je veľkým fanúšikom tohto revolucionára. Napísal o ňom aj knihu, ktorú predstaví vo štvrtok na knižnom festivale Bibliotéka v bratislavskej Inchebe.

Za svoje počínanie si Blaha vyslúžil doslova ovácie u svojich fanúšikov a voličov. Zvesenie obrazu prezidentky ako aj odstránenie vlajky EÚ bolo prijaté s nadšením. Nie všetci však tlieskali.

.

Ako bolo vyššie spomenuté, historik Ústavu pamäti národa Patrik Dubovský to vidí inak a na Ľuboša Blahu podal trestné oznámenie. Dubovský podozrieva Blahu z naplnenia skutkovej podstaty trestného činu extrémizmu.

Podľa Dubovského prejavil sympatie k predstaviteľovi komunistickej ideológie, resp. kubánskej revolúcie a totalitnej praxe tejto ideológie a revolúcie, ktorá dokázateľne vykonala množstvo vrážd a popráv na nevinných obetiach a tým hrubo potláčala základné práva a slobody“. Informáciu priniesol protislovenský web Aktuality.

Toto počínanie Dubovského ukazuje dve skutočnosti, ktoré si treba všimnúť. Po prvé – či je vôbec potrebný Ústav pamäti národa, keď miesto mapovania minulosti robí politiku. Treba sa zamyslieť, či je potrebné vynakladať na takýto ústav dnes tak vzácne finančné prostriedky ako aj, či je tento ústav dostatočne odborne personálne obsadený.

Podruhé, niektoré skutkové podstaty, sú ľahko zneužiteľné na šikanovanie kohokoľvek, ak sa niekomu nepáčia jeho názory (náhubkové zákony) a je tiež potrebné sa zamyslieť, či takéto skutkové podstaty obmedzujúce slobodu slova a slúžiace na umravňovanie oponentov jediného “správneho názoru” majú mať v trestnom zákone miesto.

 

.

Na podanie trestného oznámenia Dubovským Ľuboš Blaha pre HS reagoval (stanovisko prinášame v plnom znení):

“Che Guevara je pre ľavičiarov a národno-oslobodzovacie hnutia po celom svete symbolom boja za slobodu a sociálnu spravodlivosť.

Bojoval proti americkému imperializmu a zomrel za svoje ideály. Nebol to žiaden vrah, ale partizán – aj naši povstalci v SNP zabíjali fašistov, sú preto vrahovia?

Odmietam tupý antikomunizmus a vyjadrujem vážne znepokojenie nad politizáciou Ústavu pamäti národa. Budeme sa musieť na tento ústav bližšie pozrieť, ak si chcú chlapci založiť antikomunistickú politickú stranu, nech sa páči, ale nevidím dôvod, aby im ich politickú činnosť financoval štát.

Navyše, pseudohistorik Dubovský zjavne netuší nič o dejinách Latinskej Ameriky, keď trieska takéto hlúposti – nech si prečíta moju vedeckú knihu Che, aby pochopil, že Guevara bol hrdina.

Čo sa týka kriminalizácie názorov, je absurdné, že ústav, ktorý má skúmať totalitu, sa uchyľuje k totalitným metódam a chcel by ľudí prenasledovať za politické presvedčenie. Je to hanba pre celé ÚPN.

.

Smiešne je aj to, akí sú nevzdelaní, keď nevedia, že podľa judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva ľavicové symboly, ako je červená hviezda a ďalšie, majú viacznačný význam a nemôžete za ich použitie nikoho stíhať – ak je pre mňa a milióny ľudí po celom svete Che symbolom boja za slobodu, tak je zjavné, že tým nikto neobhajuje žiadnu totalitu, ale naopak, vyjadruje odpor k nespravodlivosti a imperializmu.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali