Rozplietla sa ďalšia časť pavučiny neziskového sektora. Rozpočty s ktorými hospodária niektoré neziskovky vás zaručene zaskočia. Soros iba malý darca

Rozplietla sa ďalšia časť pavučiny neziskového sektora. Rozpočty s ktorými hospodária niektoré neziskovky vás zaručene zaskočia. Soros iba malý darca

Praha 811. decembra 2016 (HSP/eportal.parlamentnilisty/Foto:TASR/AP-Mary Altaffer)

 

Ako fungujú neziskovky, kto ich financuje a s akým rozpočtom hospodária? Realita vás asi zaskočí. Prinášame vám článok Josefa Provazníka, ktorý pôvodne vyšiel na Europortáli a ktorý sa venuje týmto témam v rámci Českých reálií. Spôsob fungovania neziskového sektora je však na Slovensku veľmi podobný

V minulom článku som sa venoval vplyvu George Sorosa na dianie v Českej republike skrze jeho Nadáciu Open Society Fund Praha, ktorá ďalej financuje ďalší neziskovky, v ktorých sa objavujú mená ako Jiřina Šiklová, Daniela Drtinová, Ján Ruml. Ale tiež fenoménu neziskového sektora vôbec, píše v svojom článku Josef Provazník. Teraz som sa pozrel bližšie na Človeka v tiesni, ktorý je financovaný Sorosom, EÚ aj z českého rozpočtu

Reklama

 

Na snímke George Soros
Na snímke George Soros

Z cudzieho krv netečie

Reklama

Človek v tiesni je najväčšou a najvplyvnejšou neziskovkou v našich luhoch a hájoch. Za minulý rok hospodárila organizácia založená bývalým študentským vodcom Šimonom Pankom, Českou televíziou a Jaromírom Štetinom s rozpočtom vo výške 1,5 miliardy českých korún (55,5 milióna eur). To je pre predstavu päťnásobok minuloročného rozpočtu futbalového klubu Sparty Praha. Drvivá väčšina peňazí z tejto sumy samozrejme bola získaná prostredníctvom dotácií a grantov.

Ak Sorosova nadácia Open Society Fund Praha získala z českého rozpočtu 111 miliónov českých korún (4,1 mil. eur), tak Človeku v tiesni sa podarilo získať ešte o dvadsať miliónov českých korún viac. Najväčším donorom sú však, ako ukazuje priložený graf, zahraničné vlády. Americkí, britskí, nemeckí či francúzski daňoví poplatníci poslali do najväčšej českej neziskovej organizácie takmer 450 miliónov českých korún a Európska únia prihodila ďalších 350 „mega“. A keď už bola reč o Sorosovi, ten prispel aspoň „symbolicky“ čiastkou 1,75 milióna korún. Obávam sa ale, že jeho vplyv nebude symbolický ani v najmenšom.

Graf
Graf

Rovnako ako väčšina neziskoviek, tiež človek v tiesni zastáva „prekvapivo“ ústretový postoj k ilegálnej migrácii, snahám Európskej únie obmedziť moc národných štátov a naopak odpor voči všetkému ruskému. Tieto postoje sa neziskovému sektoru a Človeku v tiesni zvlášť, vyplácajú. Migračný biznis s podporou akýchkoľvek protiruských postojov prinášajú najväčšej české neziskovke nemalé peniaze. A samotnému „Pánkovi“ možno aj vyzametanú cestičku na Hrad. Aby tak nejako splnil želanie svojho guru Václava Havla, ktorý na jar 2010 vyslovil želanie, aby sa stal budúcim prezidentom práve Pánko.

 

Občianska spoločnosť čoby mantra

Reklama

„Pomáhačov“ škály Človeka v tiesni je skutočne pestrá. Nejakým spôsobom pôsobí v niekoľkých desiatkach krajín. V Angole bojuje s domácim násilím, v Afganistane s mestskou chudobou a v Kambodži proti vysídľovaniu obyvateľstva. Zlé jazyky však tvrdia, že najmä v bývalých sovietskych republikách plní aj celkom inú funkciu, než je iba pomáhanie miestnym obyvateľom s prírodnými katastrofami. O tom však špekulovať nemienim, pretože k tomu nič konkrétneho v ruke nemám.

Avšak faktom zostáva, že Človek v tiesni sa zďaleka nezaoberá len zabezpečovaním humanitárnej pomoci pre oblasti postihnuté prírodnými katastrofami alebo vojnami. Českou i zahraničnými vládami dotovaná Neziskovka sa neskrývane venuje, a to, ako som napísal vyššie, najmä v bývalých sovietskych republikách, podpore domácej opozície proti vládnucim režimom. Od roku 2013 napríklad podľa informácií na svojom webe pôsobí v Azerbajdžane, kde podporuje „obrancov práv a občiansku spoločnosť“.

Ešte dlhšiu dobu (1998) je Človek v tiesni zainteresovaný v Bielorusku, kde, ako inak, „podporuje občiansku spoločnosť“. O päť rokov neskôr chlapci a dievčatá so srdcom na pravom mieste začali pomáhať na Ukrajine, v roku 2008 potom priamo na Kryme. Ono pomáhanie znamená finančnú podporu konkrétnych médií, právnikov a aktivistov a samozrejme … počkajte si ešte chvíľu … moment …. už to bude, áno, tiež na Ukrajine Človek v tiesni podporuje „občiansku spoločnosť“.

 

Putin, máme ťa na muške!

Reklama

Človek v tiesni však operuje aj priamo v jame levovej, teda v Rusku. Ako sa uvádza na webe, v rôznych regiónoch podporuje Pánkova Neziskovka aktivistov už od roku 2009. Autor týchto riadkov si nerobí o Rusku ani ďalších postsovietskych republikách prehnané ilúzie, ale neutíchajúca starosť Človeka v tiesni o občiansku spoločnosť mňa zľahka znervózňuje. V praxi totiž ide o zasahovanie do vnútorných vecí suverénnych štátov. Čie aktivity tak neziskovkári suplujú? Ľúbivé slovko o občianskej spoločnosti a demokracii mi silne pripomínajú rétoriku Georgea Sorosa a tvorcov americkej zahraničnej politiky.

Všetci ešte máme v živej pamäti tragické udalosti na Ukrajine (jeden z mojich textov k ukrajinskej kríze vyšiel napríklad na serveri Neviditeľný Pes, kde vládol legálne zvolený prezident a rovnako tak legálne zvolená vláda. Napriek tomu sa tam „občianska spoločnosť“ dala do pohybu a za hlasnej podpory Európskej únie a ľudskoprávnych aktivistov tam došlo k protiústavnej zmene režimu. Prečo by sme mali veriť tomu, že o to isté neusiluje Človek v tiesni (podporovaný kto vie kým) aj v Rusku, Azerbajdžane alebo Bielorusku? (o ňom sa pred tromi rokmi radili chlapci a dievčatá od Pánka aj so spacákovým revolucionárom Rumlom či neomarxistkou Šabatovou).

 

Dobrá mama sa stará

Nemenej zaujímavé je pôsobenie Človeka v tiesni na domácej scéne. Jeho chápadlá siahajú do kultúry, filmu (ľudskoprávny festival Jeden svet), médií a samozrejme aj politiky (spoluzakladateľ Jaromír Štětina a mnohí ďalší). Medzi firemnými darcami nechýba prakticky žiadna väčšia firma. Menovite ide o Babišov Penam, DHL, IBM, ČSOB a mnohé ďalšie. S Človekom v tiesni chce byť každý za dobre, pretože je úzko prepojený s Českou televíziou, ale aj napríklad s Respektom.

Členkou správnej rady je dcéra hereckého prvorepublikového barda Zdeňka Štěpánka Kristina Taberyová, ktorá v minulých desaťročiach zastávala v Českej televízii najvyššiu funkciu. Keď bol založený v roku 1998 Človek v tiesni ako o.p. s., za verejnoprávne inštitúciu sa podpisovala na úradné dokumenty práve ona a vedľa nej tiež spomínaní Pánek a Štetina. Taberyová sa značne angažovala v tzv. „Televíznej kríze“ a samozrejme, že bola na strane „revolucionárov“.

Taberyová pôsobila ako programová riaditeľka aj ako zástupca ČT v Asociácii televíznych organizácií (ATO), ktoré zároveň tiež šéfovala. Momentálne je poradkyňou generálneho riaditeľa Dvořáka. Ak sa dá o niekom hovoriť ako o „šedej eminencii“ v ČT, tak je to rozhodne táto dnes už postaršia dáma, ktorá sa dokáže veľmi dobre postarať aj o svoju rodinu. Jej syn Jakub Tabery pracoval v ČT v rokoch 1993 až 2015. V roku 2008 si založil spoločnosť 5Guests a do dneška natáča pre „Kavky“ dokumenty.

Jakub Tabery, Kristina Taberyová, Erik Tabery, zdroj: Facebook Kristiny Taberyovej
Jakub Tabery, Kristina Taberyová, Erik Tabery, zdroj: Facebook Kristiny Taberyovej

Druhý syn, Erik Tabery, je od roku 2009 šéfredaktorom Respektu má i vďaka svojej matke dvere na Kavčí hory otvorené. Objavil sa v minulosti hneď dvakrát (2010 a 2013) v relácii Hyde Park, vedľa toho bol hosťom tiež fokus Václava Moravca, pred štyrmi rokmi dokonca vznikla reláciu s názvom Medailónik Erika Taberyho, kde sa syn Kristiny Taberyové vyznával zo svojej lásky ku skautingu. No a 12.11. 2016 vystúpil Erik aj v relácii Historie.cs. Mamička vždy príkladne pomáhala obom svojim chlapcom a nemenej príkladne si vypomáhajú obaja bratia. Jakubova firma 5Guests sa na svojom webe chváli vytvorením audioverziu časopisu Respekt.

Klan Taberyovcov je však zastúpený okrem Českej televízie, Človeka v tiesni a Respektu tiež v Sociologickom ústave Akadémie vied ČR, kde vedie manželka Erika Taberyho Paulína oddelenia „Centrum pre výskum verejnej mienky“ (CVVM). Kto vie, ako sa potom upravujú výsledky prieskumov u Taberyovocv doma v skromnom bytíku na Malej strane: -) …. A schválne sa pozrite, ako často v Českej televízii citujú práve CVVM. Áno, asi už tušíte, že veľmi často …

 

Reklama

ČT ovládajú neziskovkári a neomarxisti

Oveľa horšie je ale skutočnosť, že svetonázor Českej televízie presne zodpovedá ľavicovému videniu sveta Taberyho a jeho Respektu. Keď si prečítate pár článkov z Respektu, ako by vám pred očami bežalo spravodajstvo a publicistika ČT. Samotný Erik Tabery si urobil pred rokmi svoju knihu „Vládneme, nerušiť“, kde kritizoval koaličnú zmluvu medzi ČSSD a ODS. Dostal za to niekoľko cien a dodnes mnohí opakujú jeho tézu, že práve v tom čase tu začala bujnieť korupcia.

S Erikom Taberym som sa nikdy našťastie nestretol, ale nedávno som sa zamiešal do jednej facebookovej diskusie. Ten nešťastník dával Nemecko ako príklad úspešnej integrácie moslimských utečencov. Ha ha. Pán Erik asi nikdy nepočul o paralelnej spoločnosti a nečítal knihy od Tillo Sarazzina (Nemecko pácha samovraždu), bývalého starostu berlínskej prisťahovaleckej štvrti Neukölln Heinze Buschkowskyho (Neukölln je všade), alebo od policajtky Tanie Kambouri (Nemecko v modrom svetle. Núdzové volanie policajtky). Klasický zaslepený ľavičiar, ktorý odmieta vidieť realitu.

Ale vráťme sa radšej k Človeku v tiesni, kde figuruje vedľa Taberyovej ďalšie zaujímavé meno. V dozornej rade sedí ľavicový aktivista, publicista a bývalý disident Ján Urban, ktorý sa „preslávil“ v kauze Diag Human. Táto firma podnikateľa Šťávy sa dlhé roky súdila s Českou republikou a Urban o tejto záležitosti dlhé roky písal, tváril sa ako nezávislý publicista a mnoho priestoru dostával, ako píše niekdajší hovorca ministra zdravotníctva Julínka Tomáš Cikrt (ktorý napísal o celej záležitosť knihu – „Krv a peniaze“), práve v Českej televízii.

Keď však súd konečne vydal rozsudok, tlačovú správu za Diag Human rozoslal práve Jan Urban. Dlhé roky ho pozývala ČT ako nezávislého odborníka, aby sa nakoniec stal Urban mediálnym poradcom a fakticky tiež hovorcom Diag Human. Dokonca o tom tiež vydal knihu z názvom „Tunel plný krvi, aneb kauza Diag Human trochu inak“. Vedľa ČT bola táto rádobyobjektivna aktivizáčná brožúrka propagovaná práve v Respektu, kde už vtedy patril Tabery ku kľúčovým redaktorom.

Reklama

 

Zdroje tu sú

Spolupráca Človeka v tiesni, Českej televízie a Respektu je príkladná. Nu a teraz sa nechal potenciálny prezident SR Michal Horáček počuť, že by si rád vzal do svojho tímu práve Urbana. Uvidíme, či sa nakoniec o Urbana nepobije Horáček s nadriadeným Urbana z Človeka v tiesni Pánko ale možno Horáček nakoniec odovzdá štafetu práve Pánkovi a sám vôbec kandidovať nebude. Buď ako buď, ide o ďalší dôkaz toho, že Človek v tiesni je popri neziskovke tiež záujmové zoskupenie, ktorého ambície vedľa pomáhania núdznym siahajú aj do politiky.

Pracovať pre neziskovku Človek v tiesni je prestížna záležitosť, ktorá sa vypláca nielen z hľadiska postavenia v společenosti, ale aj finančne. Díval som sa na ponúkané pracovné miesta a niektoré sú platené vskutku manažérsky. Napríklad ročné prácička v Turecku vám môže priniesť vyše 60 000 korún českých mesačne + ďalšie bonusy. V prípade práce v Sýrii už môže váš mesačný plat presiahnúť až 90 000 korún českých. Čudoval som sa, koľko neuveriteľne odborne znejúcich pracovných pozícii neziskový sektor ponúka. Áno, to by bol život ….

Kým v komerčnom sektore je aj pre odborníkov zložité získať pracovné miesto, neziskového sektora sa žiadna kríza nedotkla. Neziskový sektor sa totiž neriadi prírodnými zákonmi. Aktuálne tak web Človeka v tiesni ponúka cez dvadsať voľných miest v zahraničí a rovnaký počet v Českej republike. Koľko asi z tých 1,5 miliardy korún padne na platy stoviek zamestnancov a spolupracovníkov? Ani sa radšej nechcem pýtať. Musí byť nepredstaviteľné percento. Možno 2/3 ako v neziskovke, kde pôsobí Jan Ruml?

Reklama

 

Propaganda dotovaná Európskou úniou

Aby bolo jasno, neverím na konšpiračné teórie. Šéf Človeka v tiesni sa samozrejme nechýba na pravidelných stretnutiach s George Sorosom, na to je pre amerického miliardára príliš malá ryba. Ten sa radšej, ako napríklad v týchto dňoch vo Washingtone, schádza s mocnými politikmi a ďalšími vplyvnými finančníkmi.

Môj článok neprichádza so žiadnymi prevratnými objavmi, iba opisuje ľahko dohľadateľné fakty a dáva ich do súvislostí.

Pokiaľ si mohol kedysi Tabery vo svojej konšpiračnej knižke vyvodiť, že opozičná zmluva medzi ODS a ČSSD započala éru korupcie u nás, prečo by si Provazník nemohol vyvodiť, že rôzne záujmové skupiny ovládajú neziskovku Človeka v tiesni, Českú televíziu a sekunduje im k tomu Bakalov Respekt ? Ako môžeme chcieť od ČT, aby informovala o Európskej únii nezaujato, keď tá posiela každoročne neziskovke založenej ČT desiatky miliónov korún?

Rovnako tak asi nemôžeme čakať od Reportérov investigatívne reportáže o Sorosovi a jeho „charitatívnych“ aktivitách po celom svete, ako tomu bolo nedávno napríklad na Prime. Ťažko nám bude Marek Wollner odhaľovať temné zákutia pôsobenia Open Society Foundations (OSF). Previazanosť medzi ČT a Sorosovou OSF, ktoré posielajú peniaze Človeku v tiesni, je očividná. A úprimne povedané, skutočne niekto verí, že dokáže nejaký Pánko, Taberyová a Urban presvedčiť zahraničné vlády, aby im poslali pol miliardy korún?

 

Reklama

Brexit a Trump sú nádeje

Bakalov Rešpekt, lobista Diag Human Jan Urban (ašpirant na členstvo v Horáčkovej prezidentskom tíme), rodina Taberyova, Jaromír Štětina, Šimon Pánek, Kocáb, Ruml, Halík a ďalšie známe mená pritom zastávajú jednotný názor na Európsku úniu, migračnú krízu, ukrajinskú občiansku vojnu i napríklad americké prezidentské voľby. Všetci svorne ronili slzy nad brexitem, víťazstvom Trumpa a rovnako budú nariekať, až v Rakúsku zvíťazí Hofer a v Holandsku Wilders.

Svoje liberálne, teda ľavicové, názory ani nijako neskrývajú. Spoločne volajú po „viac Európy, multikulturalizmu, politickej korektnosti, reguláciách, svojich odporcov zhodne označujú za populistov, extrémistov, xenofóbov a islamofóbov. Majú plné ústa demokracie a slobody, ale beda, keď ich kandidát nezvíťazí. To hneď označia voliča za barana a nevzdelanca a zvolávajú svojich naivných (a iste veľmi vzdelaných) priaznivcov na demonštrácie. Šírenie neomarxistickej propagandy je nakoniec oveľa nebezpečnejšou, než ich kšeftovanie s verejnými peniazmi a faktická „privatizácia“ verejnoprávnej inštitúcie.

Ako, našťastie, ukázalo britské referendum a prezidentské voľby v USA, proti vôli voličov nakoniec nič nezmôžu ani propagandistické médiá a ľudskoprávny aktivisti financovaní Sorosom. Avšak ani cez tieto čiastkové úspechy „normálnosti“ ešte nie je zďaleka vyhraté. Organizmus spoločnosti je natoľko napadnutý neziskovkárským morom, že bude prípadná liečba trvať desiatky rokov. A to pôjde ťažko v prípade, že v Českej republike i naďalej vládnu socialisti a oligarchovia.

Josef Provazník

Článok pôvodne vyšiel na stránke eportal.parlamentnilisty.cz

PS: Ruská televízia TVC vlastnená moskovskoú radnicou odvysielala dokument, v ktorom obviňuje túto Českú organizáciu Človek v tiesni zo špionáže a obchodu s humanitárnou pomocou na Východe Ukrajiny. Zástupcovia organizácie to odmietajú. Proruské úrady v Donecku pred pár dňami Človeku v tiesni odobrali akreditáciu.

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:52

Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa v utorok dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

11:51

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

11:49

Pri zrážka kenského autobusu s kamiónom zahynulo 11 vysokoškolských študentov a 42 ľudí utrpelo vážne zranenia. Informuje agentúra AFP podľa kenskej polície.

Nehoda sa odohrala v pondelok o 17.50 hod. miestneho času (14.50 SEČ) neďaleko obce Mangu približne 360 kilometrov od Nairobi. Študenti univerzity Kenyatta cestovali do prístavného mesta Mombasa na pobreží Indického oceánu.

11:47

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti. Informovala agentúra AFP.

11:45

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku. Informovala agentúra AFP.

Trump musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali